Kirjoitukset avainsanalla silmät

Tällä viikolla silmäni ovat taas olleet kuin tikkuja täynnä. Syitä on paljon: kuiva sisäilma ja runsas oleskelu sisätiloissa ja liian lyhyet yöt – ainakin muutamia mainitakseni.

Luin jonkin aikaa sitten kiinnostavan jutun silmien hyvinvointiin vaikuttavista arkisista asioista. Olen sen jälkeen testaillut näitä neljää juttua ja huomannut, että niillä on oikeasti vaikutusta.

1. Jumppaa silmiä säännöllisesti

Jos istun pitkiä aikoja tietokoneella, olen ottanut tavaksi pysäyttää ruutuun tuijottamisen keskimäärin kerran tunnissa ja tehdä joitain silmiä virkistäviä liikkeitä. Niitä on paljon (esimerkiksi täällä on hyviä vinkkejä.)

Jo pelkkä silmien sulkeminen ja räpyttely hetkeksi rentouttavat silmiä.  Hyvää tekee myös kaukaisuuteen tuijottelu tai se, että siirrät katseen vuorotellen kauas vasemmalle, oikealle, alas ja ylös.

2. 20/20-sääntö ruudulla

Päätetyö kannattaa keskeyttää vielä useammin, jos silmät kuivuvat herkästi. Erään ohjeen mukaan kannattaa pitää 20 sekunnin tauko ruudun tuijottelussa aina 20 minuutin välein, niin silmät saavat levätä. Tämä suojelee silmiä ruutujen siniseltä valolta.

Olen huomannut, että itselläni tämä 20 minuutin taukoväli toimii hyvin ainakin minulla, silmäni kun ovat niin kovin kuivat.

3. Vältä suonia supistavia silmätippoja

Minä taidan olla silmätippojen suurkuluttaja, olenhan testannut läpi suurimman osan apteekin hyllystä löytyvistä silmätipoista. Olen blogissani vertaillut tippoja pariinkin otteeseen täällä ja täällä.

Hiljattain luulin löytäneeni ihmeavun kroonisesti punoittaviin silmiini, kun keksin ostaa silmätippoja, jotka supistavat silmien verisuonia. Ne kyllä toimivat tehokkaasti, eli punoitus häviää silmistä nopeasti.

Supistavat tipat eivät kuitenkaan tuo pitkäaikaista apua, sillä niissä on usein vaikuttavana aineena tetrytsoliini, joka vähentää kyynelnesteen eritystä silmissä.  Näin ollen hetken kuluttua silmät ovat taas entistä kipeämmät. 

4. Katso, mitä pistät suuhusi

Olen tänä vuonna huomannut, kuinka iso vaikutus ruokavaliolla on ihon, hiusten ja myös silmien hyvinvointiin. Ihoni näyttää sameammalta ja silmäni ovat kuivemmat, jos syön paljon esimerkiksi sokeria.

Sen sijaan ihoni, hiukseni, kynteni ja limakalvoni kiittävät, jos muistan syödä runsaasti tuoreita kasviksia ja hedelmiä, erityisesti mustikoita, kylmäpuristettuja öljyjä, siemeniä ja pähkinöitä.

Millaisilla asioilla on vaikutusta sinun silmiisi?

Blogi myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kärsitkö kuivista silmistä? Et ole yksin. Meitä taitaa olla monta, joiden silmät talvisin punoittavat, rähmivät ja tuntuvat olevan tikkuja täynnä.

Itse olen kärsinyt kuivista silmistä kymmenkunta vuotta. Joudun nykyään käyttämään silmätippoja vähintään kuutisen kertaa päivässä, 2-3 tunnin välein.

Valitin vaivaa ensimmäisen kerran työterveyslääkärissä viisi vuotta sitten, 35-vuotiaana. Edelleen hieman hymyilyttää lääkärin vastaus: hän sanoi, että iän myötä silmien sarveiskalvot, kuten muutkin limakalvot, vain kuivuvat herkemmin...

Kävin taittovirheleikkauksessa kolme vuotta sitten ja sen jälkeen vaiva ei ainakaan ole helpottanut. Olen testannut varmaan koko apteekin silmätippa-arsenaalin läpi ja pitemmän testijakson aikana kokenut nämä kolme merkkiä parhaimmiksi:

Viscotears

Tämä paksu silmägeeli on joidenkin optikoiden mielestä "tuhtia tavaraa" ja hämärtää näön. Kaipa se on totta, mutta kyseessä on myös tottumiskysymys.

Itse käytän Viscotearsia joka aamu ja ilta, sen avulla saan silmät suhteellisen normaaleiksi. Näkö hämärtyy hetkiseksi mutta palautuu nopeasti.

Leikattujen silmien kanssa pitää toimia tavallistakin hygieenisemmin, joten pipetteihin pakatut kerta-annokset ovat kätevä ratkaisu. Lisäksi litteä pipettirivi kulkee näppärästi meikkipussissa mukana.

Systane Balance ja Systane Gel Drops

Jos pipettien kanssa on hankalaa puuhata vaikkapa tietokoneen ääressä, on pikku pullosta paljon helpompaa tiputella tippoja silmiin vaikka lennossa työn touhussa. 

Systanen geelitippoja käytän, jos Viscotears-pipettirivi on unohtunut meikkipussista pois. Leikatuille silmille on hieman riskialttiimpaa se, että pulloon pakatussa geelissä on säilöntäainetta toisin kuin yksittäispakatuissa pipeteissä. Minulle ei siitä kuitenkaan ole koskaan tullut ongelmia optikkojen varoituksista huolimatta.

Systane Balance -neste taas on ihan lempparituotteeni. Siinä on jotain entsyymejä tai muuta salaperäistä, joka voitelee silmän pintaa pitkään. Se ei kuitenkaan sumenna näköä geelien tavoin.

Oftan a-Pant -silmävoide

Pahimmilla pakkasilla edes geelitipat eivät riitä omiin tarpeisiini, vaan erityisesti aamuisin silmät ovat kuin hiekkapaperia. Silloin käytän aamuisin ja iltaisin voidemaista kostutusta.

Viime talvena löysin Oftan A-Pant -silmävoiteen, joka auttaa hyvin. Sen ainoa miinus johtuu siitä, että tuotetta pitää säilyttää kylmässä.

Aikaisemmin olen kokeillut myös Vita Pos -silmävoidetta, joka on hyvin samantyyppinen salva. Se sisältää A-vitamiinia.

Nämä tökötit ovat kuitenkin niin tuhtia tavaraa, että luovun niistä mielelläni heti, kun sää sallii.

Onko sinulla silmävaivoja? Millaisista tuotteista olet itse saanut avun?

Uräidin Ruuhkavuodet myös / Follow my blog also at:
Facebook | Twitter Instragram | Pinterest | Bloglovin | Blogipolku | Blogit.fi  | Google+ | YouTube | Snapchat & Periscope: @ruuhkavuodet

Kommentit (13)

Tip tap
2/13 | 

Tutulta kuulostaa. Kävin laseroinnissa 2010 ja sen jälkeen olen kantanut rahani apteekkiin näiden pullojen ostoon. Aiemminkaan en koskaan pystynyt esim. käyttämään piilareita kuivien silmien takia. Minun suosikkini on Bebanthen Eye -silmätipat, niiden koostumus on silmää rauhoittava ja "voiteleva". Saman voiteluefektin saa myös niin, että laittaa ensin jotain geelimäistä, ja sen jälkeen vielä tipat nestemäistä. Minua ei muuten koskaan ole varoitettu apteekissa säilöntäaineesta, vaikka olen kertonut käyneeni laser-leikkauksessa. Nyt vasta ensi kertaa kuulin asiasta?

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Saattaa olla, että silmälääkärit varoittelevat minua säilöntäaineista, koska silmissäni on hieman muitakin pulmia (mm. arpia sarveiskalvoilla). Minäkin olen kokeillut Bepanthen Eye -tippoja, mutta en ihastunut. Toinen tykkää äidistä ja toinen tyttärestä... Itse en ole kokeillutkaan laittaa päällekkäin geeliä ja nestettä - täytyypä kokeilla!

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Anna/ Herkkä elämä
3/13 | 

Hei!

Ymmärrän sinua erittäin hyvin! Itse kärsin ajoittain jopa invalidisoivan kuivista silmistä. Kirjoitan aiheesta blogia Herkkä elämä. Käy kurkkaamassa :)

lkk61
4/13 | 

Oftagel on ollut käytössä ainakin 10 vuotta ja on toiminut hyvin. Taisi olla silmälääkärin "määräämä" tuota.

X
5/13 | 

Cineraria Maritima- homeopaattiset silmätipat. Uusin löytöni ja olen ihan ihmeissäni kun silmät ovat normaalit eikä aina punaiset. Samoin olen käyttänyt argentum nitricum rakeita silmien terveyteen. Kannattaa kokeilla rohkeasti. Itsekään en homeopatiaan usko mutta nämä silmätuotteet on toimineet hyvin. Apteekin arsenaalit on käyty läpi..

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Kiinnostavaa - kiitos vinkistä! Olen itse kokeillut homeopaattisia valmisteita mm. allergiaoireisiin ja se oli kyllä täyttä hömpötystä. Mutta ainahan kaikkea voisi kokeilla... Saako noita joltain tietyltä homeopaatilta vai keneltä tahansa?

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Kuivasilmäinen nainen -74
6/13 | 

Itse sain silmälääkäriltä uutta ThealozDuo tippaa näytepullon. Aivan mahtava tippa!  Kokeilin vuosikaudet kaikenlaisia tippoja, mutta nämä tosiaan auttavat pitkään. Nyt aion testata tuotteen geelimäistä versiota, joka on kuulemma lääkärini mukaan tullut markkinoille. Ainoa miinus on, ettei saa reseptillä.

Sofia
7/13 | 

Oletko kokeillut kotimaisia Piilosetin tippoja ja uutta tyrniöljyä sisältävää suihketta? Aivan mahtavia ja toisiaan täydentäviä tuotteita. Itse käytän piilareiden kanssa Biodrop MDtä, iltaisin ja aamuisin vielä hoitavampaa MDPlussaa ja suihketta pidän käsilaukussa nopeana apuna missä vaan laitettavaksi. Nämä on kaikki säilöntäaineettomia eikä tule turhaa muoviroskaa pipeteistä 👍

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 44-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 15-vuotias Venla näyttelee, laulaa ja kirjoittaa mielellään.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram