Kirjoitukset avainsanalla nimi

Tiesitkö, että Suomi ja Ruotsi ovat  niitä harvoja maita, joissa on vahva nimipäiväperinne? Melkein sääliksi käy muita maita, joissa ei vietetä nimipäiviä. Arjen keskellä ei koskaan voi olla liikaa pieniä juhlanaiheita.

Tänään on siis nimipäiväni, Ainon päivä. Minusta on mukavaa olla Aino-niminen. Päivän kunniaksi vien työkavereille karkkia.

Lapsuudessani 1980-luvulla nimeni oli vielä harvinainen. Minä olin alakoulussa yksi harvoista Aino-nimisistä, sillä suurin osa kaimoistani oli tuolloin vanhainkodeissa.

Sittemmin vuosituhanteen vaihdetta kohden Aino-nimen suosio kasvoi ja viime aikoina se on ollut suosituimpien tyttöjen nimien joukossa.

Meidän suvussa Aino-nimi on perinne. Äitini puolella lähes kaikilla naisilla on Aino-nimenään, tosin useimmilla toisena nimenä.

Aino-nimi tulee tietenkin Kalevalasta. Jo ennen kansalliseeposta kansanrunoissa laulettiin ”aino-tyttösestä”, jolla ilmeisesti viitattiin perheen ainoaan tyttölapseen. Elias Lönnrot teki Ainosta nimen kirjoittamalla adjektiivin aino isolla alkukirjaimella.

Olen napannut tämän postauksen kuvat toukokuun alkupäivinä aamu- ja iltalenkeillä Napsun kanssa. Osallistun kuvilla Pieni Lintu -blogin kuvahaasteeseen, jonka teema on toukokuu.

Toukokuusta on vähitellen tulossa suosikkikuuni, nimipäiväni aikoihin kun on monena vuonna ollut niin ihanat ilmat. (Onneksi koirakin on nyt virallisesti terve: saimme tänään verikokeiden tulokset.)

Hyvää nimipäivää kaikille Aino-kaimoille! Miten sinulla on tapana viettää nimipäivää?

Uräidin Ruuhkavuodet myös / Follow my blog also at:
Facebook | Twitter Instragram | Pinterest | Bloglovin | Blogipolku | Blogit.fi  | Google+ | YouTube | Snapchat & Periscope: @ruuhkavuodet

Kommentit (22)

pappilanmummo
1/22 | 

Mukavaa nimipäivää!

Meillä suvussa nimipäivänä voi tulla juhlimaan ilman eri kutsua. Kahvit/teet tarjoillaan aina ja jotain tuoretta leivonnaista. Kiva jutella...

Täysin arkista
2/22 | 

Hauskaa nimipäivää. Alkaa se vähitellen tulemaan kevät tännekin, jopa hauvalle. Upean aurinkoisia kuvia.

Esther Helmiä
4/22 | 

Hienoa että koiruli on kunnossa!! Ja hyvää nimipäivää ja toukokuu on yksi parhaimmista :)

Heli
7/22 | 

Hyvää nimipäivää! Toukokuu näkyy kuvissasi :). Mukavaa loppuviikkoa!

naisellisiapuheluita.blogspot.com

Minna M/kiljustenblogi
9/22 | 

Hyvää nimipäivää! Minun lapsuuden perheessä on aina laulettu ja lahjottu. Js toki nimpparikahvit vieraille keitetty. Miehen kodissa taas onniteltu, mutta ei niinkään lahjalla muistettu.

Tuula / Tuula's life
10/22 | 

Paljon onnea Aino, toukokuun tyttö! Vähän myöhässä onnittelen, mutta onhan kuitenkin toukokuu. Ihanaa sellaista toivottelen! 

Hannele Toivon Vintiltä
11/22 | 

Toukokuu on suosikkini! Jotain ekstraa on tarjolla nimipäivänä. Anoppi taitaa muistaa parhaiten nimipäivämme.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nimimuistin täytyy olla synnynnäinen ominaisuus tai sitten minä kärsin varhaisesta dementiasta. Ja olen ilmeisesti kärsinyt koko ikäni.

Viime aikoina tämä heikkouteni on taas muistuttanut itsestään, kun olen tavannut paljon uusia ihmisiä.

"No hei, Toni. Ähhhh. Ei kun siis tarkoitin tietenkin Joni."

"Sinähän olit Kata? Ai jaa, ei kun siis Ninni."

Olen aina ihaillut ihmisiä, jotka kiertävät ihmisjoukossa käsi ojossa ja heti ensimmäisen kättelykierroksen jälkeen esittelevät uudet tuttavansa minulle erehtymättä kertaakaan nimissä. Itse olen yrittänyt harjoittaa hataraa päätäni sinnikkäästi vuosien varrella seuraavilla keinoilla, ja edistynyt asiassa pikkuisen. (Sillä usko tai älä, kymmenkunta vuotta sitten olin vieläkin surkeampi.)

Tässä muutama vinkki, joiden avulla sinäkin voit pärjätä ensi viikonloppuna uusien ihmisten joukossa hiukan paremmin:

  1. Käytä kolmen kerran sääntöä. Kun kuulet henkilön nimen ensimmäisen kerran, toista nimeä vähintään kolme kertaa. Tämä saattaa kuulostaa hassulta, mutta näin on mahdollista toimia myös vaikuttamalta ihan urpolta: toista nimi luontevasti heti sen kuultuasi, uudelleen keskustelunne keskivaiheilla ja vielä kerran, kun eroatte toisistanne. "Hei Joni, kiva tavata. Joni, tuohan on tosi kiva juttu. Palataan asiaan, Joni."
  2. Anna hassu lempinimi. Kun kuulet nimen ensimmäisen kerran, yritä keksiä jokin mieleenpainuva riimi tai lempinimi, joka sointuu nimen kanssa yhteen. Esimerkiksi Ninni-Pinni muistuu paljon helpommin mieleen kuin pelkkä Ninni. (Keksimääsi "lempinimeä" ei kuitenkaan välttämättä kannata sanoa ääneen...)
  3. Muista erikoinen mielleyhtymä. Yhdistä uuden henkilön nimi johonkin esineeseen tai häneen liittyvään asiaan. Tämä on kätevä kikka erityisesti, jos tapaatte usein. Esimerkiksi "polkkatukka-Ninni" tai "IT-Joni" muistuu paljon tehokkaammin mieleen kuin pelkkä nimi.
  4. Paina paikka mieleen. Tämäkin muistisääntö on erityisen näppärä, kun painat mieleesi sellaisten ihmisten nimiä, jotka tapaat usein. Jos esimerkiksi työskentelette samassa avokonttorissa, aloita päiväsi miettimällä, minkä niminen kollega istui toisella puolella huonetta, ikkunan vieressä, sermin takana... "Joni, joka istuu paalun vieressä. Anna, jonka paikka on lähellä taukotilaa."

Onko linjoilla muita, joilla on huono nimimuisti? Olisi mukavaa kuulla, millaisia muistisääntöjä sinä käytät.

Postauksen kuva: Morgue File

Kommentit (7)

Kupla
1/7 | 

Mulla nyt yleensäkin on vaan välillä vähän kiire, etten muista yhtikäs mitään :D Mutta täytyy kertoa, että joskus voi muistaakin ja silti mennä väärin. Nimittäin ilman että kukaan sanoo edes nimeä(nsä) niin päässäni saattaa kehittyä esim mielikuva että ihan Pirjo-nimen oloinen. Sinne se sitten jää kummittelemaan ja ei paljon auta jos "Pirjo" kertoo olevansa "Saija", koska muistan hänet lopun ikääni Pirjona :D Että näin....

Sari Kristiina
Liittynyt30.8.2015
2/7 | 

Nimimuistini on aivan surkea :). Olen myös yrittänyt jotain sääntöjä, mutta ajatus lentää jo jossain keskustelussa, enkä ehdi miettimään sääntöjä. Joidenkin henkilöiden nimet jäävät mieleen, johtuen ehkä jostain erikoisesta luonteenpiirteestä tms. 

Lapseni häpeävät, kun kyselen vierailevien kavereiden nimiä kerta toisensa jälkeen :). 

Mutta kasvomuisti pelaa sitäkin paremmin! 

C
3/7 | 

Mulla on hyvä nimimuisti. Olen pienen ikäni keksinyt erilaisia muistisääntöjä, joiden avulla muistan ihmisten nimet. Yleensä muistisääntö liittyy ihmisen ulkonäköön, josta väännän jotain koomista ja painokelvotonta, mutta tarvittaessa nimestä voi kehittää kätevän assosiaation. Kerran koin haasteen kun duunissa oli kaksi hyvin samannäköistä herrasmiestä ja nimet menivät mulla sekaisin, esim. Matti ja Pertti. Sitten huomasin, että toinen heistä hymyilee harvoin, joten hänestä tuli minulle Hymypoika-Matti. Nimiassosiaatio voi olla vaikka se, että konsultilla on sama nimi kuin lempikirjani päähenkilöllä. Tavatessani konsultin tulee mieleen lempikirjani.

Vierailija
4/7 | 

B, C ja D vitamiineja. D vitamiini on ehdoton, nivelkivut loppuivat. Ps. On todella hankala kommentoida, kun muka tarkistuskysymyksen vastaus on väärä, taas uusi yritys

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 44-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 15-vuotias Venla näyttelee, laulaa ja kirjoittaa mielellään.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram