Kirjoitukset avainsanalla luomu

Perjantaina juteltiin työkavereiden kanssa, mitä suunnitelmia on viikonlopuksi. Mumisin jotain epämääräistä, sillä en viitsinyt sanoa, että todennäköisesti pesen vain pyykkiä koko viikonlopun.

Meidän perheessä pyykkiä riittää, sillä itse urheilen keskimäärin kolme kertaa viikossa ja kaikki muut perheenjäsenet kukin nelisen kertaa. Viikolla pyykkikone harvemmin laulaa, joten viikonloppuisin ei tarvitse ihmetellä, mitä tekisi.

Pesen viikonloppuisin keskimäärin 6-9 koneellista pyykkiä. Meidän perheessä pyykkihuolto on pääosin minun vastuullani, sillä rakas mieheni laittaa arkisin ruoat, imuroi viikonloppuisin ja tekee paljon, paljon muuta.

Tänä viikonloppuna pyykkivuoren selättämiseen tuli uutta jännitystä, sillä eilen illalla kesken urakan pesuaine loppui, ja kaupat olivat jo kiinni.

Valutin yhteen koneelliseen viimeiset tilkat luonnonmukaista Sonett-pyykinpesuainetta ja siitä tulikin melkein ohjeen mukainen annos: 70ml. Sen jälkeen mietin jo, menisinkö koputtamaan naapurin ovelle, kunnes löysin kaapin perukoilta tuotteen, johon en jostain syystä ole vähään aikaan turvautunut: pesupähkinät. 

Pesupähkinä on ihan oikea, lian poistavaa saponiinia sisältävä pähkinä, joka kasvaa Himalajan vuoristossa luonnonvaraisena. Intiassa ja Nepalissa pesupähkinöitä on käytetty jo satojen vuosien ajan pyykinpesuun.

Pesupähkinöiden saponiini säilyttää tekstiilien värit kirkkaina ja pehmittää pyykin. Puhdistavaa saponiinia alkaa liueta pähkinöiden kuorista yli 30°C lämpöisessä vedessä.

Samoja pähkinöitä voi käyttää kahteen kertaan 40°C lämpötilassa. Ne pesevät tehokkaasti normaalilikaisen pyykin täysin ilman turhia kemikaaleja. Lisäksi niitä käyttäessä ei ole pelkoa pyykinpesukonetta ja luontoa rasittavista fosfaateista.

Pesupähkinät kerätään luonnonmukaisesti ja hellävaraisesti. Niiden kerääminen työllistää paikallisia ihmisiä. Pähkinät ovat uusiutuva luonnonvara, joka ei kuormita vesistöjä ja meriä, kuten tavalliset pesuaineet. 

En muistanutkaan, kuinka monella tavalla hyvä tuote minulla majaili kaapin nurkassa! Vaikka olen ollut tyytyväinen Sonett-pesuaineeseen, joka myös pesee pyykit puhtaiksi luontoa rasittamatta, luulen että pitäydyn jatkossakin pähkinöissä. Ne menvät niin pieneen tilaankin.

Lorautin huuhteluaineeksi pähkinöiden kaveriksi etikkaa. Käytin sitä aikoinaan usein huuhteluaineena, kun lapset olivat pieniä ja meillä pestiin vaippapyykkiä. Periaatteessa pesupähkinöiden kanssa ei tarvitse käyttää huuhteluainetta, mutta minusta etikka jättää pyykkiin raikkaan hajun.

Viimeiseen koneelliseen en laittanut etikkaa, vaan jätin pähkinäpussiin yhden pähkinänpuolikkaan murskaamatta (pähkinät pitää käyttää murskattuina, jotta saponiini liukenee veteen) ja tiputin siihen muutaman pisaran eteeristä laventeli-öljyä. Sekin toi pyykkiin kivan, lempeän hajun.

Miten sinä peset pyykkiä?

Blogi muualla somessa:
Facebook | Twitter Instragram | Pinterest | Bloglovin | Blogipolku | Blogit.fi  | YouTube | Snapchat @ruuhkavuodet

Kommentit (1)

astalavista
1/1 | 

Etikka on hyvää poistamaan sähköisyyttä fleece vaatteista.

Pesupähkinät eivät sovi valkopyykkiin,muuten hyvät.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Luonnonmukaisessa kosmetiikassa ei ole parabeeneja, silikoneja tai mineraaliöljyjä ja tuotteilla on lisäksi luomusertifikaatti. Vaihdoimme 12-vuotiaan tyttäreni kanssa luomuun kylppärin puolella muutama kuukausi sitten, ja olemme nyt tutustuneet useampiin tuotemerkkeihin.

Testaus on ollut kiinnostava matka. Toisten tuotteiden kohdalla tuntuu, että ero on selvä verrattuna perinteiseen kosmetiikkaan. Toisten kohdalla muutos ei olekaan mullistava.

Minulla oli aikaisemmin huonoja kokemuksia luomukosmetiikasta, joten pohdin pitkään, minkä merkin antaisin herkkäihoisen tyttäreni testattavaksi. Päädyin Madaraan - osaksi sen vuoksi, että kaikki tuntuvat siitä kohisevan.

Toinen asia, joka päätökseen vaikutti oli elävä esimerkki: tapasin eräässä tilaisuudessa Madaraa markkinoivan Noora Schinglerin, joka osallistuu myös brändin tuotekehitykseen. Tilaisuudessa jäin hämmästelemään hänen kaunista ihoaan. Noora sanoi paljon kaikkea mielenkiintoista mikä jäi mieleen, mutta päällimmäisenä mieleen jäi kuitenkin hänen hehkuva ihonsa.

Mekin olemme tykästyneet Madaraan kovasti. Olemme ehtineet testata jo useampia tuotteita: kuvassa olevan puhdistusvaahdon ja puhdistusemulsion lisäksi myös Comforting toner -kasvovettä, SOS Hydra Recharge Cream -päivävoidetta, Sun Flower -sävyttävää päivävoidetta, Pihlaja Daily Defence -monitoimivoide‎tta, Madara Vitalisoivaa suihkugeeliä ja minä olen testannut myös Time Miracle Day -päivävoidetta sekä Superseed Age Recovery -kasvoöljyä.

Mistään näistä meillä ei ole pahaa sanottavaa. Tyttäreni on erityisen ihastunut Pihlaja Daily Defence -monitoimivoiteeseen sekä SOS Hydra Recharge Cream -päivävoiteeseen, minun lemppareitani taas ovat tuo ylellisen kermaiselta tuntuva puhdistusemulsio sekä sävyttävä päivävoide. 

Meistä molemmista tuntui, että iho tasoittui ja finnejä tuli vähemmän pian sen jälkeen, kun aloimme käyttää Madaraa. Toisaalta, samoihin aikoihin myös vaihdoimme maitotuotteet luomuksi ja vähensimme punaisen lihan käyttöä. En siis ole ihan varma, mikä johtuu mistä.

Toisaalta pelkkä luomu ei tee autuaaksi, sillä toisen testisarjamme vaikutukset eivät ole olleet yhtä järisyttävät.

Emme halunneet heti jämähtää yhteen sarjaan, joten ostimme Dermosil-tilauksen mukana Dermosil Nature -tuotteita. Niistä olemme kokeilleet puhdistusgeeliä, kasvovettä, päivävoidetta, huulibalsamia ja minä olen kokeillut myös silmänympärysvoidetta.

Näistä kasvovesi, silmänympärysvoide ja huulibalsami ovat olleet ihan ok. Sen sijaan puhdistusgeeli tuntui minusta liian kuivattavalta, eikä tyttäreni pitänyt ollenkaan sarjan päivävoiteesta, joka hänen mielestään jätti iholle suorastaan kiristävän tunteen.

Minusta tuo päivävoide oli ihan mukiinmenevä, sillä omalle sekaiholleni matan pinnan jättävät tuotteet sopivat. Tytölläni on kuitenkin pikemminkin pintakuiva ja herkkä iho, joten mattavoiteet eivät hänelle sovi ja hän vaihtoikin pian takaisin Madaran Pihlaja-voiteeseen. 

Lievä pettymys Dermosiliin ei ole mikään yllätys, ovathan nämä tuotteet paljon edullisempia kuin Madara. 

Eri luomusarjojen kokeilu yhdessä tytön kanssa on hauskaa ja varmaan ihan hyväksi iholle. Minulla on ollut tapana käyttää samaa sarjaa vuositolkulla, mikä kuulemma "laiskistuttaa" ihoa.

Kokeilumme siis jatkuvat, kunhan ehdimme saada kunnollisen käsityksen muista merkeistä.

Millaisia kokemuksia sinulla on Madarasta tai Dermosilin tuotteista?

Uräidin Ruuhkavuodet myös / Follow my blog also at:
Facebook | Twitter Instragram | Pinterest | Bloglovin | Blogipolku | Blogit.fi  | Google+ | YouTube | Snapchat & Periscope: @ruuhkavuodet

Kommentit (10)

äitee82
1/10 | 

Itse petyin Dermosil Natura sarjan pesutuotteisiin ja palasin takaisin turvepalasaippuaan.

Mimatsu
3/10 | 

Olen ollut tosi epäluuloinen näitä sarjoja kohtaa, mutta Madarasta olen löytänyt pari luottotuotettta. Tykkään kanssa noista Nooran kehittämistä, ykkönen on kuitenkin Madaran Misellivesi. Olen kokeillut montaa, mutta palaan aina Madaraan, se myös kostetuttaa. Meikit poistan konjakkisienellä ja lopuksi pyyhin misellillä. Aamulla pyyhin kasvot misellillä, ja tulee ihana pohja laitetaa kosteuttavaa. 

Katjaana
4/10 | 

Hei!

Osuit itsellenikin ajankohtaiseen aiheeseen. Muutokset tulevat harvoin yksin. Itse olen kuluneen vuoden aikana siirtynyt työpaikka- eli kouluruokailun sijaan omiin eväisiin, vähentänyt vaalean leivän syönnin minimiin ja aloittanut mineraalimeikkipohjien käytön (Lily Lolo ja Bare Minerals). Ihoni on selkeästi parempi kuin ennen. Näillä meikkipohjilla iho ei näytä meikatulta, mutta on ihanan tasainen ja siisti.

Nykyisten putsareiden kuluttua loppuun tarkoituksena on ollut kokeilla Madaran vastaavia, joten postauksesi oli tarpeellinen ja rohkaisi kokeiluun.

Papu73
5/10 | 

Hei! Kannattaa kokeilla ruotsalaista Estelle&Thild-luomusarjaa -hinta-laatu-suhde on mielestäni erinomainen, parempi kuin Madaralla. Ainakin Sokos ja Stockmann myyvät. Olen kokeillut dr Hauschkaa (en kauheasti tykännyt), Madaraa (ihan ok) ja Korresia (hyvä, mutta kallis). Onneksi löytyi E&T!

Mulan
6/10 | 

Mukava postaus! Minua jäi kuitenkin häiritsemään luomu-sanan väärinkäyttö. Madara ja Dermosil Natura ovat luonnonkosmetiikkasarjoja, mutta eivät luomukosmetiikkaa. Luonnonkosmetiikka sisältää sertifikaatista riippuen tietyn määrän luonnollisia ainesosia, mutta luomu on taas luonnonmukaisesti viljeltyä raaka-aineita. Luonnonkosmetiikka sisältää usein luomuainesosia, mutta luomukosmetiikaksi voi kutsua vain tuotteita, jotka sisältävät väh. 95% luomua. Madarassa esimerkiksi ei ole ymmärtääkseni missään tuotteissa näin korkeaa luomuprosenttia. Anteeksi avautuminen, oli pakko mainita. :)

Itse tykkään Madaran tuotteista kovasti. Mm. yllä mainittu misellinvesi on hyvä ja olen hulluna Nokkosvoiteeseen sen ihanan tuoksun ja monikäyttöisyyden vuoksi.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Madara, Mossa, Davvi, Esse, Helixium, Sante, Zuii, Zao... Luonnonkosmetiikkaa on niin paljon. Minulla meinasi tänään mennä aivan pää pyörälle Luonnonkaunis-messuilla Pasilassa.

Kaikki on valistuneen esiteinini syytä (tai ansiota). Meillä nimittäin käytiin vuodenvaihteen tiimoilla kiinnostava keskustelu.

11-vuotias tyttäreni oli ladannut puhelimeensa Cosmethics-sovelluksen ja siivosi kylppärin kaappeja sen avustuksella. Hän kantoi minulle läjän purkkeja ja purnukoita, joita ei enää kelpuuttanut käyttöönsä.

Ei parabeeneja, ei silikoneja, ei mineraaliöljyjä - tähän suuntaan tytttäreni halusi nyt muuttaa kosmetiikkaostoksiamme.

Minä suhtauduin asiaan aluksi hieman skeptisesti. Sanoin, että olin käyttänyt jo nelisenkymmentä vuotta parabeeneja, silikoneja ja mineraaliöljyjä sisältävää kosmetiikkaa ihan hyvällä menestyksellä - hengissä olin edelleen. Luonnonkosmetiikasta taas minulla oli huonoja kokemuksia.

Olin aikaisemmin, vuonna 2009, käyttänyt  Dr Hauschkaa muutaman kuukauden, ja sen ansiosta aikuisiän akneni roihahti aivan hillittömäksi. Tilanne normalisoitui vasta pitkän antibioottikuurin avulla.

Viime vuodenvaihteessa ostimme kuitenkin kokeeksi erästä toista, tunnettua luonnonkosmetiikkamerkkiä molemmille. Ja me molemmat tykästyimme yllättävän paljon. Siitä teen pikapuoliin ihan oman postauksen.

Pian kosmetiikkamerkin vaihdoksen jälkeen tuntui kuin ihoni kunto olisi parantunut. Vähemmän hormonifinnejä ja muita epäpuhtauksia, vähemmän juonteita, enemmän hehkua ja sileyttä... Tyttöni kertoi myös hyvistä fiiliksistä. (Toisaalta samoihin aikoihin myös ruokavaliossani tapahtui muutoksia.)

Niinpä me tytöt olemme päättäneet antaa luonnonkosmetiikalle mahdollisuuden. Aiomme testata järjestelmällisesti eri sarjoja ja kertoa kokemuksistamme täällä blogissa.

Oletko sinä kokeillut luonnonkosmetiikkaa? Mistä sarjoista pidät? Ja onko mikään sarja yli muiden, kun ongelmana on aikuisella ruusufinni ja teini-ikää lähestyvällä tyttärellä herkkä, helposti reagoiva iho?

Uräidin Ruuhkavuodet myös / Follow my blog also at:
Facebook | Twitter Instragram | Pinterest | Bloglovin | Blogipolku | Blogit.fi  | Google+ | YouTube | Snapchat & Periscope: @ruuhkavuodet

Kommentit (16)

Maiju
1/16 | 

Minä olen tutustunut reilun vuoden aikana useisiin luonnonkosmetiikkasarjoihin ja olen löytänyt sieltä käyttööni todella ihania tuotteita. Olen kosmessa ns. sekakäyttäjä eli käytän sekä luonnonkosmea että myös sitä perinteistä. Oli muuten niin ihana nähdä sut tänään. 

Etna
2/16 | 

En juurikaan käytä kosmetiikkaa, mutta kuulostaa kivalta tuo teidän yhteinen projekti. Mielenkiinnolla jään odottelemaan tekstejä. :)

Tuija Satulinnasta
3/16 | 

Tubettavien tätien kautta tänne löysin. Käytän suht vähän kosmetiikkaa, mutta luonnonkosmetiikka kiinnostaa. Innolla odotan teidän kokeiluiden tuloksia.

Outi Krimou
4/16 | 

Ei ole tullut testattua oikeastaan mitään luonnonkosmetiikkaa. Innolla odotan teidän kokeilujen tuloksia.
Ihanaa oli nähdä livenä eilen ♡♡♡

Kati's way blogi
Liittynyt7.4.2016
5/16 | 

Juuri tänään viimeksi mietin näitä kosmetiikkajuttua. Tosi kiva päästä lukemaan teidän kokeiluista. Toivottavasti sieltä nousisi itsellekin joku merkki, jota lähtisin kokeilemaan. :)

Gitta
6/16 | 

Heippa
Olen nelikymppinen sekaihoinen nainen. Ihoni on talvisin kiristävän kuiva ja kesäisin hyvin herkkä auringolle. Olen jo 20v sitten tutustunut Marja Entrich kosmetiikkaan. Välillä on ollut kausia jolloin olen käyttänyt peruskosmetiikkaa ihan ruokakaupastaja toisaalta aikoja jolloin ihan huippukosmetiikkaa. Palaan kyllä aina näihin ME tuotteisiin. Nyt viimeiset kuusi vuotta en ole muita käyttänytkään muuten kuin meikeissä. Valikoimassa on lähinnä ihonhoidollisia tuotteita, mutta myös joitakin meikkejä. Kasvojen iho on hehkeä, väri on muuttunut ihanan kuulakkaaksi, pehmeä ja kiristämätön näiden tuotteiden ansiosta. Vartalotuotteet pitävät kuivan ihon pehmeänä. Tyttäreni 15 kärsii aknesta ja näillä se pysyy kurissa. Oikeasti. Lapseni olen jo kylvettänyt me ihonhoitoöljyllä ?
Merkin tuotteet on monikäyttöisiä ja riittoisaa, hinta on kohtuullinen. Ei turhaa hintaa makseta myöskään purkkien ulkonäöstä.
Meikeissä myös suosin luonnonkosmetiikkaa. Niistä lempparini ovat Flow ja Benecos. Flow on suomalainen ja upea sarjaa. Mainita voisi esim mineraalimeikkipuuterin joka on kätevä ja toimiva.Flow tekee myös ihania ihon ja vartalonhoitotuotteita. Benecos tekee taas todella huokealla hinnalla. Heidän värikosmetiikassa on väriä ja enpä ole parempaa luonnonkosmetiikan ripsaria käyttänyt.
En aio enää siirtyä muihin. Kaikki kosmetiikka löytyy nykyään luontaistuotekaupasta ?

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Suurkiitos vinkeistä! Tuo Marja Entrich on minulle täysin tuntematon, täytyypä ottaa se listalle. Flown tuote tarttui messuilta mukaan mutta Benecosin osastolle en valitettavasti ehtinyt kun tuli kiire toisaalle ? Täytyypä pitää sekin mielessä.

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Kirppu
7/16 | 

Kannattaa kokeilla ruotsalaista Estelle&Thild-sarjaa, aivan huippuja tuotteita! Saa ainakin Sokoksista ja Stockalta.

Tiia K
8/16 | 

Sekakäyttäjänä valitsen omat suosikit eri paikoista. Jos luonnonkosmetiikan saralla joku tuote on selvästi paras, se on toki plussaa. Oli ihanaa nähdä, olit niin suloinen ja kaunis ja herttainen, jatkanko vielä, no ihana!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 44-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 15-vuotias Venla näyttelee, laulaa ja kirjoittaa mielellään.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram