Kirjoitukset avainsanalla kasvisproteiini

Aurinkoisena viikonloppuna on kätevää jättää päivällinen kypsymään uunin lempeään lämpöön siksi aikaa, kun itse nauttii ulkoilun ihanuudesta. Erityisesti savipadassa pitkään haudutettavat pataruoat ovat viikonlopuksi sopivaa, hieman juhlavampaa ruokaa.

Karjalanpaisti on perinneruoka, jossa luulisi lihan olevan välttämätön aines. Vaan ei se ole!

Olen viime aikoina kokeillut kokata pataruokia erilaisista lihankorvikkeista kuten nyhtökaurasta, ja nyt löysin viimein pataan parhaiten sopivan proteiinin. Suosikkini on soijapohjainen, ruotsalainen Oumph.

Oumphia myydään erimuotoisina paloina ja suikaleina, sekä maustamattomina että maustettuina. Oumph muistuttaa mielestäni häkellyttävästi lihaa, eikä siinä ei ole minkäänlaista soijan sivumakua. Olen blogissani vertaillut Oumphia muihin lihankorvikkeisiin aikaisemminkin.

Mutta lihaton karjalanpaisti. Miten se syntyy?

Perinteisesti karjalanpaistia haudutettiin pienessä lämmössä jopa yön yli.
 Ruokaan on usein käytetty rasvaista lihaa, jonka rasva on imeytynyt keitinliemeen. Perinteisistä perinteisin karjalanpaisti taitaa olla sellainen, jossa laakerinlehti ja pippurit uivat rasvassa helmeilevässä liemessä...

Kasvispohjaiset lihankorvikkeet eivät sisällä kovaa rasvaa lihan tavoin. Vege-uuniruokaan saa perinteistä tuntua, kun paistaa sekä Oumphia että juureksia pannulla, ja lorauttaa paistinrasvat pataan mukaan. Pataan kannattaa valmistaa vahva ja mausteinen liemi, jossa ainekset saavat muhia ja imeä itseensä aromeja.

Karjalanpaistissa ei usein ole kauheasti ollut kasviksia. Koska pelkkä kasvisproteiini vaikuttaisi uunipadassa hieman yksinäiseltä, laitoin sen kaveriksi keittojuureksia: porkkanaa, lanttua, palsternakkaa ja sipulia.

Olen luullut aiemmin, että Oumph kärsisi, jos sitä hauduttaa pitkään uunissa. Tämä kokeilu todisti luulon vääräksi.

Haudutin pataruokaa pari tuntia uunissa, eikä ainakaan valkosipulimaustettu Oumph mennyt mitenkään pahaksi. Tavallisesti Oumphissa on hieman sitkeä rakenne, joten uunissa se vain mukavasti pehmeni ja tuli mielestäni oikein mureaksi.

Lihaton karjalanpaisti 

  • pussi Oumph-paloja (n. 300 g) 
  • noin litra vettä (vähemmän tai enemmän tarvittaessa - sen verran, että kasvikset peittyvät)

  • 1–1,5 kasvisliemikuutiota

  • 5 pientä porkkanaa

  • 1–2  pari sipulia 
  • pätkä palsternakkaa

  • pienehkö lanttu tai puolikas keskikokoisesta
  • kokonaisia mustapippureita

  • suolaa
 (savusuolaa, jos omistat sellaista)
  • muutama laakerinlehti
  • 
timjamia, rosmariinia
  1. Ruskista Oumph-palat pannulla. Kaada ne sekä paistinrasva uunipadan pohjalle tai suureen uunivuokaan. 
  2. Kiehauta litra vettä ja sekoita joukkoon kasvisliemikuutiot.
  3. Kuori ja paloittele porkkanat, sipulit ja ja palsternakka ja paista niitä pannulla öljyssä, kunnes ne saavat väriä. Lisää pannulle timjami ja rosmariini. Hetkisen kuluttua kaada kasvikset ja paistinrasva uunivuokaan.
  4. Kaada uunivuokaan kasvisliemeä niin, että ainekset peittyvät.
  5. Lisää pippurit ja laakerinlehdet. Lisää myös tarvittaessa suolaa, tarkasta maku.

  6. Paista uunissa 170 asteessa 1,5–2 tuntia.
  7. Tarjoile esimerkiksi perunamuusin kanssa.

Kävimme perheen kanssa ruokapöydässä kiinnostavan keskustelun siitä, miksi perinneruoista ylipäätään pitäisi tehdä uusia versioita käyttäen lihankorvikkeita? Itselleni osasyy, jonka vuoksi aloin vegaaniksi on se, että kasvissyönti on yksi merkittävin ympäristöteko, jonka voi tehdä – merkittävämpi kuin esim. pakkausjäte tai ulkomaisen ruoan kuljetukset.

Olen varma, että ajan oloon maapallomme ei tule kestämään nykyisenkaltaista teollista lihantuotantoa. Lihaan tullaan kohdistamaan haittaveroja kuten nykyään alkoholiin, tupakkatuotteisiin tai sokeriin.

Silloin lihasta tulee merkittävästi nykyistä kalliimpaa, ylellisyystuote. Ja silloin on mukavaa, kun voi edelleen valmistaa lempiruokiaan, ilman lihaa.

Osa tuttavistani vierastaa kasvisproteiineja koska kuvittelee, että niistä voi valmistaa vain eksoottisia, aasialaisia ruokia. Tämä lihaton karjalanpaisti kumoaa tuon uskomuksen mielestäni täydellisesti!

Oletko sinä kokeillut valmistaa perinneruoista kasvisversioita? 

Blogi myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (4)

atomi
1/4 | 

Hyvä idea, täyttyä kokeilla. Myös quorn on rakenteeltaan ja suutuntumalta miellyttävää.

SuviJohanna
3/4 | 

Oon tehny "karjalanpaistia" nyhtökaurasta hauduttaen ja tulee todella hyvää :) ensin paistaa pannussa rasvassa, hieman suolaa joukkoon. Pataan, sinne porkkanaa ja sipulia, fonducup tai kasvisliemikuutio, laakerinlehdet ja vettä, niin että peittyy. Sitten uunissa ainakin parituntia. Extra hyvää, kun kaato lopuksi vielä kaurakermaa ja anto muhia! :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Meidän perheessä on jo pitkään testailtu innolla kiinnostavia lihankorvikkeita. Ne kelpaavat myös perheen sekasyöjille. Omasta mielestäni on ylellistä, että kuivan soijarouheen, linssien tai papujen lisäksi kasvissyöjille on tarjolla helppoja, maukkaita vaihtoehtoja proteiininlähteeksi.

Ihan ensimmäisellä kerralla tein nyhtökaurasta "lihapullia" mutta myöhemmin olen käyttänyt sitä usein myös wok-ruoissa.

Trendituotteen pääraaka-aineet ovat vesi, kaura, herneproteiini ja härkäpapuproteiini. Siitä on olemassa kolme makuvaihtoehtoa: maustamaton nude, kaffirlime-seesami-inkivääri ja tomaatti-savupaprika-lehtipersilja. 

Käytimme "lihapulliin" maustamatonta versiota ja nuudeli-wokiin kaffirlime-seesami-inkivääri -makua. Wokissa lisäsimme nyhtiksen ruokaan kypsennyksen loppuvaiheessa, lihapullia valmistettaessa taas raastoin kylmät nyhtökaurakokkareet raastinraudalla hienommiksi ja lisäsin taikinaan korppujauhoa sekä munaa.

"Lihapullat" maistuivat kyllä perheelle, vaikka kuopus suhtautui niihin aluksi epäluuloisesti. Wok-ruoka miellytti meitä vielä enemmän, sillä voimakkaampi mausteseos peitti sopivasti alleen kauramaisen maun.

Omasta mielestäni nyhtökaura maistuu ja tuntuu suussa aivan samalta kuin nyhtöpossu. Perheenjäsenet väittävät toista. He sanovat, että olen välttänyt punaista lihaa jo niin kauan, etten enää muista miltä se maistuu. Heidän mielestään nyhtiksen naturell-versiosta puskee läpi kauran maku.

Nyhtökauran ravintosisältö / 100 grammaa

  • Energia: 853 kJ / 204 kcal
  • Proteiini: 31,2 g
  • Hiilihydaatit: 7,5 g
  • Rasva: 4,9 g
  • Suola: 1,3 g

Valion Mifu, on "sulamaton raejuusto". Itse en täysin tajua, miksi sitä markkinoidaan vegebuumin kyljessä. Sehän ei ole vapaa eläinperäisistä raaka-aineista, sillä se tehdään maidosta.

Mifua on ainakin kolmea makua: neutraali Original, Välimeren tomaatti ja Meksikon pippuri. Pakkauksessa on rakeiden mukana maustekastike. Meillä käytettiin välimeren tomaatin makuista mifua intialaistyyppiseen Palak paneer -kastikkeeseen, jota popsimme riisin ja salaatin kera.

Jäin miettimään, että Mifu on jotenkin hassu tuote. Raejuusto ajaisi mielestäni saman asian, jos sen lisäisi vasta valmiiseen ruokaan. Mifu-soosi oli ihan mukiinmenevää, vaikka perhe ei ruokarakeita kastikkeen seasta juuri maistanutkaan.

Mifu sisältää 100 grammassa

  • Energiaa: 371 kJ / 88 kcal
  • Proteiinia: 14 g
  • Hiilihydraatteja: 1,3 g
  • Rasvaa: 3 g
  • Suolaa 1,2 g

Härkis tuli markkinoille aikoinaan suurella kohulla, ja olin siitä hyvin iloinen. Sen saapuessa tuntui, että kasvissyöjää todella hemmotellaan vaihtoehtojen runsaudella!

Härkis on härkäpapuvalmiste, jota voi käyttää ruuanlaitossa paistetun jauhelihan tapaan. Se lisätään ruokiin kypsennyksen loppuvaiheessa.

Teimme härkiksestä ensimmäisellä kerralla tomaatti-oliivikastiketta, jota söimme perunoiden kanssa (vaikka siitä pitikin tulla pastakastike). En tiedä, oliko käyttämämme kastikkeen makuyhdistelmä voimakkaampi kuin nyhtökauran kohdalla, mutta härkiksen maku tuntui tomaattikastikkeessa lempeältä. Siitä ei maistunut mitenkään läpi papu, ja se tuntui suussa pehmeän lihamaiselta.

Toisella kerralla käytin härkistä makaroonilaatikkoon. Ruoka onnistui ihan kivasti, mutta omimmillaan härkis on mielestäni kastikkeissa.

Härkiksen ravintosisältö / 100g

  • Energia: 888 kJ / 212 kcal
  • Proteiini: 17 g
  • Hiilihydraatit: 13 g
  • Rasva: 9 g
  • Suola: 1,5 g

K-kauppojen pakastealtaista löytyy Oumph-kasvisproteiinia, mutta itse innostuin kokeilemaan sitä vasta tänä syksynä.

Ruotsalainen Oumph on soijapohjainen kasviproteiini. Sitä myydään erimuotoisina paloina ja suikaleina, sekä maustamattomina että maustettuina

Meillä käytettiin kebab-maustettuja suikaleita wrapeissa lihan korvikkeena. Siihen ne sopivat erinomaisesti.

Oumph muistuttaa mielestäni häkellyttävästi lihaa, ainakin voimakkaasti maustettu kebab-versio. Siinä ei ole minkäänlaista soijan sivumakua.

Oumphissa on 100 grammassa

  • Energia: 300 kJ / 70 kcal
  • Proteiini: 17 g
  • Hiilihydraatit: 0 g
  • Rasva: 0,5 g
  • Suola: 0,6 g

Aikaisemmin olen kokeillut myös qvornia, joka on sieniproteiinipakaste. Sitä saa sekä rouheena että eri kokoisina paloina.

Kokeilujakson perusteella uskon, että jatkamme qvornin käyttöä ja ostamme jatkossa myös oumphia sekä härkistä, Nyhtökaura taitaa jäädä hyllyyn voimakkaan kauran maun vuoksi.

Oletko sinä kokeillut kasvisproteiineja? Mistä pidät eniten?

Kommentit (7)

Anni // Annimok
1/7 | 

Kiitos tästä! Tosi hyvä postaus ja kattava arvostelu.

Härkistä on tullut jo testattua ja havaitsin sen toimivaksi juurikin kastikkeissa. Itse tein siitä myös erittäin onnistunutta lasangea! Nuo muut ovat mietityttäneet ja tietysti nyhtökaura kiinnostanut lähinnä kohun vuoksi... Tuo oumph on ihan uusi tuttavuus ja pitää testata, mutta mifurakeista olen ihan samaa mieltä kanssasi; varmasti ihan ok hyviä, mutta raejuustoa nyt on iät ja ajat lisäilty lämpimpien ruokien kupeelle (ja sekaan) ja lehmänmaitotuotteesta on vegeys kaukana.

Olen itse pääasiassa täysin kasvissyöjä, mutta käytän maitotuotteita ja syön välillä kalaa. Kanaa ja lihaa en ole syönyt yli kymmeneen vuoteen. Olen käyttänyt tähän asti lähinnä soijarouhetta ja juustovalmisteita tuhdittamaan ruokia, mutta härkis jäi suosikkeihin ja monta asiaa on vielä testaamatta!

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Heippa ja kiitos härkis-lasagnevinkistä, sitä täytyy ehdottomasti kokeilla! Oletko itse käyttänyt qvornia? Myös se kelpaa meidän perheelle ja monelta on se sekä vanha kunnon jalotofu päässyt tässä uutuuksien hehkutuksessa unohtumaan. =)

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Sannapas
2/7 | 

Härkiksestä saa hyvän kaalilaatikon. Sopii mun mielestä siihen paremmin kuin soijarouhe, jota ennen käytin.

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Kappas! Minä kokeilin kaalilaatikkoon nyhtökauraa (raastettuna) ja sekin oli ihan ok. Ensi kerralla täytyy kokeilla tuota härkistä. Tosin luulen, että parhaiten kaalilaatikkoon sopisi qvorn-jauhe. Se on sopivasti (esim. grillimausteella) maustettuna aivan kuin jauhelihaa paitsi että se ei ole rasvaista.

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Minna M
3/7 | 

Kiitos vinkeistä! Me olemme testanneet Mifua. Samat ajatukset sen suhteen. Tuntui vähän turhalta tuotteelta, kun on jo raejuusto. Härkistä löytyy jääkaapista, mutta en ole vielä päättänyt mitä siitä tehdään. Emme ole kasvissyöjiä, mutta haluamme vähentää lihansyöntiä. Mukavaa viikonloppua!

Az
5/7 | 

Härkiksestä tulee kelpo pihvejä, Mifu on outo ja tarpeeton tuote, nyhtistä ei edelleenkään saa mistään.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 42-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 14-vuotias Venla on Kirkkonummen kuntalähettiläs, joka näyttelee, laulaa ja kirjoittaa.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat