Tammikuu alkaa olla ohi, ja moni hyvä lupaus uudesta, terveellisemmästä elämästä painunut unholaan. Kävikö sinullekin niin?

Vaihdoimme Venlan kanssa muutaman sanan uudenvuodenlupauksista hiljattain. Viisas tyttäreni ei tehnyt varsinaisia lupauksia, toisin kuin minä.

Useana vuonna olen tehnyt monia, yksityiskohtaisia lupauksia, joita on ollut vaikeaa pitää. Sittemmin olen viisastunut ja viimeistään tässä tammi–helmikuun vaihteessa yrittänyt lähestyä uuden elämän aloitusta uudestaan seuraavien näkökulmien kautta:

1. Ole kiltti itsellesi

Jos alan esimerkiksi dieetille, on musertavaa, jos repsahdan heti lyhyen ajan jälkeen. Sellaisena hetkenä yritän kiinnittää huomiota tapaan, jolla puhun itselleni.

Minulla on turhan usein tapana olla itselleni ankara ja suhtautua repsahduksiin kuolemanvakavasti. Mitä sitten, jos yhdellä aterialla tai yhtenä iltana sorrun itse asettamistani säännöistä? Ainahan voi aloittaa uudestaan.

Jos puhuisin repsahduksesta parhaan ystäväni kanssa, moittisiko hän minua tapahtuneesta? 

Oikein pahassa morkkiksessa yritän kirjoittaa paperille erilaiset itsesyytökset, joita päässäni pyörii, jotta pääsisin niistä eroon. Sen jälkeen tuhoan paperin ja yritän jatkossa suhtautua itseeni armollisemmin, ikään kuin olisin oma paras kaverini.

2. Aloita muuttamalla yksi päivä

Uudenvuodenlupaukset ovat ahdistavia, jos tekee lupauksia, joiden on tarkoitus kestää koko loppuvuosi. Vuosi on niin mielettömän pitkä aika ihmiselämässä.

Repsahduksen jälkeen olen pilkkonut tavoitteita pienempiin osiin. Inhimillisempää on elää päivä kerrallaan.

Sen sijaan, että päätän herätä puoli kuusi aamulla joka ikinen aamu, tai luopua lopullisesti kaikesta valkoisesta, lisätystä sokerista, yritän toimia hyvien periaatteiden mukaan seuraavan päivän ajan.

Jokainen terveellisempi päivä, jokainen pieni askel kerrallaan vie minut kohti pysyvää muutosta.

3. Tee pieni muutos. Mikä tahansa.

Toisinaan, kun minusta on tuntunut että hiihtelen samaa, vanhaa latua ja kaipaan elämääni uutta, olen aloittanut pienistä asioista. Pienikin uusi rutiini auttaa katselemaan maailmaa eri vinkkelistä.

Olen esimerkiksi asettanut kellon herättämään 5 minuuttia aikaisemmin, ottanut välipalaksi persimonin enkä banaania, kulkenut eri reittiä töihin tai vaihtanut puhelimen näytön taustakuvaa.

Pienikin muutos virkistää ja voi parhaimmillaan saada maailman näyttämään erilaiselta.

4. Hae tukea toisilta

Elämänmuutos on työlästä toteuttaa yksin. Isoissa muutoksissa, kuten esimerkiksi kesällä vegaaniruokavalion aloitettuani huomasin, että yhteisön tuki on korvaamatonta. 

Yhdessä muiden kanssa voit pallotella mieleesi pompahtavia kysymyksiä (eikä sinun tarvitse jatkuvasti kuormittaa niillä esimerkiksi perheenjäseniäsi). Lisäksi yhteisön paine on iso apu, kun yrität sitoutua muutokseen.

5. Kuuntele sisintäsi

Tämä on ainoa uudenvuodenlupaus, jonka itse tein tänä vuonna. Lupasin varata päivittäin itselleni hetkisen, jolloin tutkin ajatuksiani ja tunteitani ja yritän keskittyä kuuntelemaan sisäistä ääntäni.

Itselleni tämä tarkoittaa vähintään muutaman minuutin meditaatiohetkeä, pientä päivittäistä pysähtymistä. Yritän raivata paikan ja ajan, jolloin kukaan ei häiritse minua, suljen silmät, kuuntelen hengitykseni kulkua, tunnustelen miltä eri puolilla kehoani tuntuu ja tutkiskelen, miltä minulle juuri siinä hetkessä kuuluu.

Kun pysähtyy kaiken kiireen keskelle ja keskittyy hetkeen, saattaa huomata, että tehdyn uudenvuodenlupauksen sijaan kannattaisikin luvata itselleen ihan jotain muuta.

Mitä sinun uudenvuodenlupauksillesi kuuluu?

Blogi myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin | Snapchat (Aino): @ainomarja

Kommentit (1)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 44-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 15-vuotias Venla näyttelee, laulaa ja kirjoittaa mielellään.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram