Taistelutoverini, kohtalonsiskoni, kaikki te jotka kamppailette kivun kanssa kuukausittain: otan osaa. Tiedän miltä se tuntuu.

Noin yksi kolmasosa naisista on sellaisia, joilla on erityisen kivuliaat kuukautiset… Minä olen yksi heistä.

Kuukautiset ovat alkamassa: kipristyn kippuraan tuolille. Suljen silmät ja odotan että kivut, jotka tuntuvat kuin joku söisi alavatsaani sisältäpäin, loppuisivat.

Kuukautiseni alkoivat eräänä iltana, kun olin elokuvissa. Huomasin asian, kävin näytelmäharjoituksissa ja menin äidin kanssa uimaan avantoon. Tuona iltana ei tapahtunut mitään tavallisuudesta poikkeavaa.

Heti seuraavana päivänä jouduin kuitenkin jäämään koulusta pois, sillä olin niin kipeä. Sitä seuraavana päivänä koulussa kävin itkemässä vessassa välitunneilla, ja lopulta päädyin silmät kyynelissä terkkarille, joka antoi minulle särkylääkettä ja käski tulla hakemaan lisää, jos tarvitsisin.

Alusta asti olen inhonnut kuukautisia. Harmi kyllä ne tulivat heti säännöllisesti.

Toisaalta, positiivisia puoliakin löytyy: olen saanut testata monenmonta erilaista vinkkiä, kuinka kivuilta voisi välttyä. Kiitos vain koulumme hienolle terveydenhoitojärjestelmälle ja myötätuntoisille läheisilleni.

Valitettavasti kaikki vinkit eivät kuitenkaan toimi. Päätin tehdä teille listan vinkeistä, jotka ainakin minulla ovat toimineet.

1. Lämmitä kaurapussi

Pahimpina päivinä minut voi havaita makaamassa sängyn pohjalla tai kuljeskelemassa levottomasti ympäriinsä aina kaurapussi lanteillani. Kuuman pussin kivuliaan kohdan päälle laittaminen saa aina aikaan valtaisan helpotuksen aallon. Kaurapussit eivät ole kalliita, ja kädentaitoiset voivat vaikka tehdä sellaisen itsekin. Suosittelen lämpimästi!

2. Syö särkylääkkeitä oikealla tavalla

Tämän neuvon minulle antoi koululääkäri ja se on helpottanut arkeani paljon: aloita lääkkeiden ottaminen kolme päivää ennen kuukautisten alkua ja jatka sitä muutama päivä kuukautisten alun aikana. Kivun pahin terä lientyy, kun lääkkeitä alkaa ottaa jo ennen kuin vuoto alkaa.

3. Anna Livian auttaa sinua

Noin vuosi sitten äiti tilasi minulle netin kautta Yhdysvalloista asti Livia-nimisen laitteen, jonka mainostettiin olevan “off -nappi kuukautiskivuille”. Laite koostuu kahdesta geelitarrasta, kaapelista ja palikasta, jolla sitä säädetään.

Livian teho perustuu sähköisiin impulsseihin, joita se lähettää hermostoon. Laitteen idea on, että se sulkee hermoportit, minkä ansiosta kipusignaalit eivät pääse läpi aivoihin asti.

Itselläni Livia ei vie aivan kaikkea kipua pois, mutta valtaosan se kyllä vie. Laite on hyvä erityisesti selän kivulle.

Onko sinulla kovat kuukautiskivut?

Blogi myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin | Snapchat (Aino): @ainomarja

Kommentit (13)

Lurre
1/13 | 

Aa, tuo Livia taitaa olla samanlainen, tai samantapainen, kuin tens-laitteet ylipäätänsä? Synnytyksissäkin käytetään supistuksiin :) 

Mulla itsellä on aiemmin ollut tosi kivuliaat kuukautiset.  Oonkin mietiskellyt asiasta täällä http://iloaeloa.blogspot.fi/2016/10/kuukautiset-kahden-vuoden-jalkeen.html

Toivottavasti löydät keinon, joka sulla tekee menkoista siedettävämmät. :) 

Vierailija
3/13 | 

Kannattaa jossain vaiheessa ottaa käyttöön e-pillerit ja suosiolla siirtää niiden avulla kuukautisia. Kolmen kuukauden välein olevat kipeät kuukautiset harmittavat vähemmän kuin kerran kuussa.

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Kiitos kommentistasi! Ehkäisypillerit ovat mielestäni ajankohtaiset sitten, kun tarvitsee ehkäisyä.

Söin itse ehkäisypillereitä murrosiässä ensin kivuliaisiin kuukautisiin ja myöhemmin aikuisiän akneen. Ne vaikuttivat kehitykseeni tavalla, jota en soisi tytölleni tapahtuvan. Näin ollen hoidamme jatkossakin kuukautiskipuja tulehduskipulääkkeillä, kuten koululääkäri ohjeisti.

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Äiti
6/13 | 

Oma tyttäreni kärsi myös kovista kivuista ja runsaista vuodoista, aina anemiaan asti. (kuten itsekin aikoinani) Olen sitä mieltä, ettei kenenkään tytön / naisen pitäisi kärsiä näistä vaivoista. Ehkäisypillerit vaihdettiin "vanhanaikaisempiin" ja syö kaksi liuskaa peräkkäin, niin nyt on kivut jotakuinkin kurissa ja vuodot talttuneet. Seuraava vaihtoehto olisi ehkä ollut minihormoonikierukka. Tiedän, että toiset ovat hormooneja vastaan, mutta itse kannatan miellyttävämpää eloa. Ihan tarpeeksi naistenvaivoista on kuitenkin vaivaa. Jokainen tietysti päättää ja elää omien ajatusten ja arvojensa mukaan. Tytär on kuitenkin nyt tyytyväinen. 😊

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Kiitos kommentistasi! Oma kantani on, että ehkäisypillerit ovat ajankohtainen asia sitten, kun nuori tarvitsee ehkäisyä. Kovin kevyin perustein en pyytäisi niitä tyttärelleni, joka on vasta 13-vuotias.

Suvussamme on vahva osteoporoosiriski. Tutkimusten mukaan erityisesti matalahormoniset ehkäisypillerit vaikuttavat luuston kehitykseen kielteisesti, jos niitä syö hyvin nuorena tai hyvin pitkään.

Itse en tiennyt tätä, vaan söin ehkäisypillereitä Venlan ikäisenä juuri kivuliaiden kuukautisten takia. Minulla todettiin poikkeuksellisen nuorena, alle 40-vuotiaana, osteoporoosi. Siihen vaikutti moni seikka - erityisesti perinnöllinen rasite - mutta Venlan kohdalla emme ota tätä riskiä, kun kuukautiskipua voi hoitaa myös muilla tavoilla.

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015
8/13 | 

Hei kaikille ja kiitos kommenteista!

Postaukseen on tullut useampikin kommentti, jossa epäillään Venlan kuukautiskipujen aiheuttajaksi endometrioosia. En kuitenkaan aio julkaista niitä, jottei tyttö ala murehtia tarpeettomasti.

Seurailemme vielä Venlan kanssa, miten tulehduskipulääkkeet, joita koululääkäri määräsi, tehoavat. Toistaiseksi ne ovat tehonneet hyvin aina, kun Venla on muistanut ottaa niitä ajoissa.

Asiantuntijoiden mukaan kuukautiskipu voi olla primaarista, jolloin kuukautiset ovat kivuliaat alusta alkaen ilman mitään varsinaista syytä. Primaarinen kipu on tavallisinta nuorilla naisilla ja usein helpottaa synnytyksen myötä. Itselleni tapahtui juuri näin. 

Sekundaarisessa kivussa sen sijaan aiemmin kivuttomat kuukautiset muuttuvat vuosien mittaan kivuliaiksi jonkin syyn tai sairauden takia. Tyypillinen esimerkki tällaisesta on endometrioosi.

Meillä on vahva syy epäillä, että myös Venlan kuukautiskivut ovat primaarista, sillä kaikilla sukumme naisilla on ollut nuorena kivuliaat kuukautiset, mutta kenelläkään ei ole ollut endometrioosia.

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Kivutar
9/13 | 

Hyviä vinkkejä! Itse kärsin kivuista edelleen (ja olen nyt 27-v.), huolimatta 20-vuotiaana aloitetun pysyvän seurustelusuhteen myötä aloitetuista ehkäisypillereistä. Kivut ovat kuitenkin laantuneet hieman iän myötä, vaikka edelleen muistuttavat olemassa olostaan.

Nuo samat vinkit on itselläni edelleen käytössä, lämmin kauratyyny on paras keksintö hetkeen aikaan! Samoin sain myös ohjeeksi tuon särkylääkkeiden oikean käytön, ne yhdessä kaurapussin kanssa taltuttavat pahimman terän krampeista.

Tuosta laitteesta en ollut kuullutkaan, mutta kuulostaa siltä, että siitä on ollut apua. Toivon kovasti, että kivut iän vähän karttuessa, joko häviävät kokonaan tai ainakan vähän helpottavat. Tsemppiä teille ja sanon vielä, että ehkäisypillerit ei tosiaan ole minunkaan mielestäni se ensisijainen hoitokeino noin nuorella. Itsekin aloitin ne vasta vakituisen seurustelusuhteen myötä 20-vuotiaana.

Kuppeilija
12/13 | 

Kannattaa kokeilla myös magnesiumia, sekä sisäisesti (lisäravinteena) sekä ulkoisesti (suihkeena) :) Pari päivää ennen menkkojen alkua kannattaa moninkertaistaa magnesiumannos, se auttaa itselläni todella paljon :)

Tsemppiä!

Vierailija
17/13 | 

Molemmat tytäreni kärsivät kovista kuukautiskivuista. Hoitona olemme käyttäneet vanhanaikaisesti kipulääkkeitä,kaurapusseja ja vähän äidin ekstrahemmottelua:)
Olen lohdeutellut tyttäriä,että kivut varmaan helpottuu,sillä niin kävi minullekin tuossa 20 ikävuoden tietämillä ja sen jälkeen en ole kivuista kärsinyt.
Hormonaalista hoitoa en suosittelisi terveydenhoitajana noin nuorille ellei tarvita jo ehkäisysuojaa. Kipulääkitys on todelellakin hyvä aloittaa jo muutama päivä ennen kuukautisten alkamista,jos vaan kierto on edes sen verran säännöllinen ,että pystyy asiaa ennakoimaan.
Tsemppiä Venla. Et vaivasi kanssa yksin,vaikka se ei ehkä lohduta kun kivun kourissa kärvistelee.

Moona-blogin Anna
18/13 | 

Itselläni kanssa kuukautiseni olleet nuoresta saakka järkyttävän kipeät (endometrioosi, enkä tarkoita että sulla se olisi myös nyt). Itsellä käytössä kauratyyny ja kuumavesipullo jossa lämpö pysyy pitempään. TENS-laite löytyy kanssa. Kannattaa kokeilla myös jumppapallon päällä istumista ja siinä kevyttä liikettä. Venyttely ja jooga on myös hyvä, pitää veren liikkeellä. Ja jos mahdollista niin kaikki mikä vie ajatuksen muualle kivusta on plussaa. Olet todella rohkea ja sitkeä mimmi, etenkin kun uskallat kirjoittaa aiheesta, tsemppiä!

Jade
19/13 | 

Itsellä loppui kivut kuin seinään, kun jätin viljat ruokavaliosta. En edes tajunnut, että näin voi käydä. Nykyään riittää, että vältän kotimaisia viljoja noin viikon ajan ennen kuukautisia. En tarvitse enää edes Buranaa.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 42-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 14-vuotias Venla on Kirkkonummen kuntalähettiläs, joka näyttelee, laulaa ja kirjoittaa.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram