Suunnilleen vuosi sitten näihin aikoihin kirjoitin tänne blogiin ihmeen paapotusta kuudennen luokan aloittamisesta.  Alan varmaan kohta itkemään tai nauramaan sarkastisesti, kun luen sitä. En molempia samaan aikaan, koska silloin kyyneleet alkavat yskittää joutuessaan suuhun, mutta toista kuitenkin.

“Näin tulevana kuudesluokkalaisena yksi syy koulun odottamiseen on varmaan se, että tulevana lukukautena olemme koulun vanhimpia oppilaita. Sitä olemme odottaneet. Ykkösluokkalaisesta asti. Olemme niitä isoja, joista seitsenvuotiaana mietimme, että nuohan ovat kohta aikuisia! Siitä sai esimakua jo viidennellä luokalla.

Sitä me odotamme koulun aluksi. Me kuudennen luokan kingit, isot, melkein yläastelaiset, enemmän tietoa päässämme kuin millään muulla alakoulun luokka- asteella.”

Voi Venla, lapsukaiseni. Olit niin vilpitön, kokematon, nuori, huumautunut kasvun tunteesta, vasta siipiäsi kokeilemassa, etkä voinut tietää… Et voinut tietää mitä tuleman pitää.

Kuudes luokka ei ole ohi ihan vielä. Mutta pian kuitenkin.

Kirjoitan varmaan ala-asteen loputtua parhaita muistoja tai muuta nostalgista luettavaa, mutta nyt päätin kirjoittaa hiukan erilaisen näkökulman:

Viidesluokkalaiset! Miten teidän tulee valmistautua kuudennen luokan alkuun? (Lista on tehty täysin omien kokemusteni perusteella, en ota vastuuta jos joku muu on kokenut jotakin muuta.) Valmistaudu siihen, että...

  1. vaikka koulu tuntuisikin suhteellisen helpolta, arvosanojen ylläpitäminen on vaikeampaa. Kuudennella tuntuu olevan aina kaikennäköistä muutakin tärkeää tehtävää juuri silloin kun pitäisi lukea kokeisiin. Ja jos sinun ei ennen olisikaan tarvinnut lukea kokeisiin, niin nyt huomaat - pahimmassa tapauksessa kantapään kautta - että olisi hyvä aika aloittaa se.
  2. kavereista tulee entistä tärkeämpiä. Suurimmalla osalla kaverit syrjäyttävät tässä vaiheessa harrastamisen, ehkä jonkun muunkin elämän osa-alueen. Kaverit ovat tärkeä tukiverkosto, jolle on joissain tilanteissa helpompi avautua kuin vanhemmille. Varo kuitenkin, ettet kuormita kaveriasi liikaa!
  3. kaveri- ja tuttavapiirisi laajenee. Muiden koulujen oppilaita, seiskaluokkalaisia, jne… Ainakin itse olen tutustunut kuudennen vuoden aikana hirmu moneen uuteen ihmiseen.
  4. kiinnostuksenkohteesi muuttuvat. Joko kiinnostut täysin uudesta asiasta, tai sitten olet vaikkapa harrastanut jotakin jo jonkun aikaa mutta kiinnostut siitä uudestaan. Käänteisesti tämä tarkoittaa myös sitä, että saatat menettää mielenkiintoasi joihinkin asioihin, joista  ennen olit kiinostunut. Mutta ei se haittaa. C’est la vie.
  5. jos olet tyttö, saat HPV- rokotuksen. Kaksi piikkiä, yksi alkutalvella,yksi näin keväällä. Kannattaa ottaa. Tärkeitä rokotuksia ovat. Otin itse.

Miten itse neuvoisit tulevia kuutosluokkalaisia?

Terveisin, Venla

Blogi myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin | Snapchat (Aino): @ainomarja

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 44-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 15-vuotias Venla näyttelee, laulaa ja kirjoittaa mielellään.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram