Kodissamme vallitsee tavarakaaos. Viikonloppuna jäi taas siivoamatta, koska koko perhe oli toipilaana flunssan kourissa.

En jaksa stressata roinasta ja pölypalloista, sillä törmäsin kiehtovaan näkökulmaan, jonka mukaan tietyssä elämänvaiheessa tavaran paljous on sallittua ja hyväksyttävää, se suorastaan tekee psyykkisesti hyvää.

Sanotaan nimittäin, että turhat tavarat voivat tuottaa omistajalleen turvallisuudentunnetta. Jos elämässä on epävarmuustekijöitä, kotona tulee turvattu olo, kun pääsee omien kamojensa keskelle, ikään suojamuurien katveeseen.

Katselin kotimme tavaravuoria ja mietin tätä. Siinä tuntuu kyllä olevan järkeä.

Tutut lelut rauhoittavat, jos uusi uuvuttaa

Ihan pieninä molemmat lapseni olivat mahdottomia hamstraajia.

Kun aina välillä yritin kannustaa tenavia käymään läpi omaisuuttaan ja tuomaan turhaksi jääneet tavarat kirpputorille vietävään laatikkkoon, saattoi toinen tuoda kolme pikkuautoa ja toinen kaksi värityskirjaa. Vaikka kaapit ja hyllyt pullistelivat koskemattomia leluja!

Sanotaan, että lapselle maailma on kaoottinen paikka. Pienelle kaikki on uutta, päivät ovat täynnä ensikohtaamisia, uuden oppimista ja aintlaatuisia elämyksiä. Aikuiselle sellainen uuden informaation tulva voisi olla stressaavaa, miksei siis lapsellekin.

Siksi onkin ymmärrettävää, että päästyään kotiin lapsi ympäröi itsensä tutuilla, turvallisuutta tuottavilla tavaroillaan: pehmoleluröykkiöillä, legovuorilla ja näennäisesti merkityksettömillä kivillä, tikuilla sun muilla aarteilla.

Kaaos antaa teinille itsemäärämisoikeutta

Samalla logiikalla teini ympäröi itsensä rauhoittavaan tavarakaaokseen, sillä yhtä  lailla murrosikäisen elämä on täynnä uusia mullistuksia. Lisäksi itsenäisyyttä janoava nuori ei vielä voi päättää monestakaan asiasta - ei rahoista, koulunkäynnistä tai kotiintuloajoista - mutta huoneensa siivoamisesta tai siivottomuudesta he yleensä saavat päättää!

Nyt tajuankin, että viime syksy olikin suuri virstanpylväs, kun Venla raivasi huoneensa, maalasi sen seinät itse ja luopui monesta vanhaksi käyneestä lelustaan. Tuon siivousoperaation jälkeen huone on pysynyt suorastaan miellyttävässä kunnossa, onhan pienempi tavaramäärä helpompaa pitää järjestyksessä.

Tyttöni on monellakin tapaa kasavamassa aikuiseksi!

Tavarat edustavat kaikkea sitä, mistä sota-aikaan oli puutetta

Lasten ja teinien lisäksi monen ikäihmisen tavarapaljous on ymmärrettävää.

Jos on viettänyt lapsuutensa sotien varjossa, on ihan luonnollista, että oman kodin keräilyaarteet - astiat, kirjat, taide-esineet ja vaatteetkin - ja niiden yltäkylläisyys tuovat turvallisuuden tunteen. Ne edustavat omistajalleen sitä kaikkea, mistä lapsuudessa oli pulaa.

Meidän huushollissamme on yksi pieni koululainen ja yksi teini. Ja minut ovat kasvattaneet sodan nähneet sukupolvet.

Niinpä taidan sulkea silmäni kaaokselta ainakin hetkiseksi. Jatkamme konmarittamista sitten, kun siihen löytyy enemmän energiaa ja motivaatiota.

Millaisia ajatuksia tavarakaaos sinussa herättää?

Blogi myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin | Snapchat (Aino): @ainomarja

Kommentit (1)

Rubik
1/1 | 

Ajattelin kirjoittamallasi tavalla viime kesään asti. Perheeseemme kuuluu vanhemmat, sekä 10v ja 7v lapset. Viime kesänä muutimme ja samalla raivasimme koko asuntomme täysin. Muuttoaikaa oli yksi kuukausi ja aloitimme tavaroiden lajittelun jo alkuvuodesta ennen kuin edes uutta kotia oli löytynyt, mutta muuttopäätös tehty.
Vanhan kotimme tavaroista kadotimme n 2/3. Nyt on todella kaunista ja tilavaa. Ei tarvitse stressata siivoamisesta, koska tavaraa on niin vähän. On suorastaan vapautunut olo!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 44-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 15-vuotias Venla näyttelee, laulaa ja kirjoittaa mielellään.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram