Kävimme pääsiäislomalla perheen kanssa Lontoossa. Ennen lomaa kuopukseni, jolla on tapana murehtia kaikenlaista, kysyi minulta terrori-iskuista.

Vastasin pojalle, että meillä ei ole syytä huoleen: jos joskus Lontooseen on turvallista mennä niin tuolloin huhtikuussa, pian maaliskuun terrori-iskun jälkeen. Järkeilin lapsen kanssa, että terroritekojen takia turvatoimet ovat niin huipussaan, että uusi isku ei pian ole mahdollinen. Eikä salamakaan iske samaan puuhun kahta kertaa.

Vähänpä tiesin. Viime vuosien terroritekojen sarja on kauhistuttava: Pariisi 11/2015, Bryssel 3/2016, Istanbul 6/2016, Nizza 7/2016, Saint-Étienne-du-Rouvray 7/2016, Berliini 12/2016, Istanbul 1/2017, Lontoo 3/2017, Pietari 4/2017 ja Tukholma 4/2017, Manchester 05/2017, Lontoo 06/2017.

Terroristit iskivät tällä kertaa London Bridge- sillalla, jossa pyörimme pääsiäislomalla perheen kanssa. Edellinen Lontoon isku suuntautui Westministerin sillalle, joka näkyy tämän postauksen kuvissa. Siellä oli kukkia ja kynttilöitä tapahtumapaikalla, ja poliiseja tuli vastaan vähän väliä.

Mitä tällaisessa tilanteessa voi tehdä, ja miten puhua lapsen kanssa kauhuteoista? Olen pohdiskellut asiaa tänään paljon, lukenut erilaisten asiantuntijoiden ohjeita ja löytänyt nämä näkökulmat:

 1. Myönnä itsellesi, että pelottaa
  Väkivalta ja kauhu eivät kuulu elämäämme. Jos jotain pahaa tapahtuu tutulla seudulla, on täysin ymmärrettävää, että pelottaa. 
  Pelkotilojen käsittelyssä on tärkeää hyväksyä, että pelko on osa elämää, eikä sitä kannata kieltää, tukahduttaa tai yrittää pyyhkiä pois.

 2. Pysy lapsen edessä rauhallisena
  Aikuisen rauhallinen olemus rauhoittaa lasta. Voit kertoa lapselle rehellisesti että olet järkyttynyt tai surullinen. Lapsi saa kuitenkin turvaa siitä, että aikuinen käyttäytyy rauhallisesti.

 3. Vastaa rehellisesti lapsen kysymyksiin
  Lasta kannattaa houkutella kysymään mieltä askarruttavia kysymyksiä. Kun niistä puhutaan ääneen, lapsi saa mieltänsä painavat asiat pois.
  Muista silti lapsen ikätaso. Esimerkiksi 13-vuotiaan esikoiseni kanssa puhun tapahtuneesta eri sanoilla kuin 10-vuotiaan kuopukseni.

 4. Laita telkkari kiinni!
  Älä missään nimessä anna lapsen katsella järkyttäviä uutiskuvia ainakaan yksin! Mielestäni lapsen ei tarvitsisi katsella niitä myöskään yhdessä aikuisten kanssa. Kuva on voimakas väline ja se herättää vahvoja tunteita eri lailla kuin sanat.

 5. Anna lapsen käsitellä asiaa leikin kautta
  Jännät tapahtumat siirtyvät usein erityisesti kuopuksellani legoleikkeihin. Ennen pääsiäislomaa häntä esimerkiksi huolestutti lentomatka ja lento-onnettomuudet. Siksi hän leikki legolentokoneilla toistuvasti onnettomuuksia ja pelastustilanteita. Se oli hänen tapansa käsitellä ahdistavia asioita.

 6. Älä alistu terrorille ja lopeta matkustamista
  Minä lähden viikon kuluttua Espanjaan. Aiomme vastedeskin matkustaa perheen kanssa ja varmaan jossain vaiheessa käymme taas Lontoossa.
  Matkailu avartaa. Kun näkee, miten ihmiset muualla elävät tajuaa konkreettisesti, kuinka paljon enemmän yhdistäviä kuin erottavia tekijöitä on ihmisillä eri puolilla maailmaa. Tämä on se viesti, jota terroristit pyrkivät hämärtämään kylvämällä pakokauhua ja nostamalla esiin ihmisryhmien välisiä eroja.
  Arkeen hiipivä pelko on juuri se, mitä terroristit tavoittelevat.  Se, että et alistu pelolle vaan matkustat entiseen tapaan on yksi asioista, jotka voimme tehdä näyttääksemme, ettei meitä pelotella.

London Eye -maailmanpyörästä näkyy yhtä aikaa sekä Westminsteri Bridge, Tower Bridge että myös London Bridge. Näimme ne myös läheltä, kun kävimme jokiristeilyllä Thamesilla.
London Eye -maailmanpyörästä näkyy yhtä aikaa sekä Westminsteri Bridge, Tower Bridge että myös London Bridge. Näimme ne myös läheltä, kun kävimme jokiristeilyllä Thamesilla.

Millaisia ajatuksia sinussa viime aikojen tapahtumat ovat sinussa herättäneet?

Blogi myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin | Snapchat (Aino): @ainomarja

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 44-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 15-vuotias Venla näyttelee, laulaa ja kirjoittaa mielellään.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram