Aurinkoisena viikonloppuna on kätevää jättää päivällinen kypsymään uunin lempeään lämpöön siksi aikaa, kun itse nauttii ulkoilun ihanuudesta. Erityisesti savipadassa pitkään haudutettavat pataruoat ovat viikonlopuksi sopivaa, hieman juhlavampaa ruokaa.

Karjalanpaisti on perinneruoka, jossa luulisi lihan olevan välttämätön aines. Vaan ei se ole!

Olen viime aikoina kokeillut kokata pataruokia erilaisista lihankorvikkeista kuten nyhtökaurasta, ja nyt löysin viimein pataan parhaiten sopivan proteiinin. Suosikkini on soijapohjainen, ruotsalainen Oumph.

Oumphia myydään erimuotoisina paloina ja suikaleina, sekä maustamattomina että maustettuina. Oumph muistuttaa mielestäni häkellyttävästi lihaa, eikä siinä ei ole minkäänlaista soijan sivumakua. Olen blogissani vertaillut Oumphia muihin lihankorvikkeisiin aikaisemminkin.

Mutta lihaton karjalanpaisti. Miten se syntyy?

Perinteisesti karjalanpaistia haudutettiin pienessä lämmössä jopa yön yli.
 Ruokaan on usein käytetty rasvaista lihaa, jonka rasva on imeytynyt keitinliemeen. Perinteisistä perinteisin karjalanpaisti taitaa olla sellainen, jossa laakerinlehti ja pippurit uivat rasvassa helmeilevässä liemessä...

Kasvispohjaiset lihankorvikkeet eivät sisällä kovaa rasvaa lihan tavoin. Vege-uuniruokaan saa perinteistä tuntua, kun paistaa sekä Oumphia että juureksia pannulla, ja lorauttaa paistinrasvat pataan mukaan. Pataan kannattaa valmistaa vahva ja mausteinen liemi, jossa ainekset saavat muhia ja imeä itseensä aromeja.

Karjalanpaistissa ei usein ole kauheasti ollut kasviksia. Koska pelkkä kasvisproteiini vaikuttaisi uunipadassa hieman yksinäiseltä, laitoin sen kaveriksi keittojuureksia: porkkanaa, lanttua, palsternakkaa ja sipulia.

Olen luullut aiemmin, että Oumph kärsisi, jos sitä hauduttaa pitkään uunissa. Tämä kokeilu todisti luulon vääräksi.

Haudutin pataruokaa pari tuntia uunissa, eikä ainakaan valkosipulimaustettu Oumph mennyt mitenkään pahaksi. Tavallisesti Oumphissa on hieman sitkeä rakenne, joten uunissa se vain mukavasti pehmeni ja tuli mielestäni oikein mureaksi.

Lihaton karjalanpaisti 

  • pussi Oumph-paloja (n. 300 g) 
  • noin litra vettä (vähemmän tai enemmän tarvittaessa - sen verran, että kasvikset peittyvät)

  • 1–1,5 kasvisliemikuutiota

  • 5 pientä porkkanaa

  • 1–2  pari sipulia 
  • pätkä palsternakkaa

  • pienehkö lanttu tai puolikas keskikokoisesta
  • kokonaisia mustapippureita

  • suolaa
 (savusuolaa, jos omistat sellaista)
  • muutama laakerinlehti
  • 
timjamia, rosmariinia
  1. Ruskista Oumph-palat pannulla. Kaada ne sekä paistinrasva uunipadan pohjalle tai suureen uunivuokaan. 
  2. Kiehauta litra vettä ja sekoita joukkoon kasvisliemikuutiot.
  3. Kuori ja paloittele porkkanat, sipulit ja ja palsternakka ja paista niitä pannulla öljyssä, kunnes ne saavat väriä. Lisää pannulle timjami ja rosmariini. Hetkisen kuluttua kaada kasvikset ja paistinrasva uunivuokaan.
  4. Kaada uunivuokaan kasvisliemeä niin, että ainekset peittyvät.
  5. Lisää pippurit ja laakerinlehdet. Lisää myös tarvittaessa suolaa, tarkasta maku.

  6. Paista uunissa 170 asteessa 1,5–2 tuntia.
  7. Tarjoile esimerkiksi perunamuusin kanssa.

Kävimme perheen kanssa ruokapöydässä kiinnostavan keskustelun siitä, miksi perinneruoista ylipäätään pitäisi tehdä uusia versioita käyttäen lihankorvikkeita? Itselleni osasyy, jonka vuoksi aloin vegaaniksi on se, että kasvissyönti on yksi merkittävin ympäristöteko, jonka voi tehdä – merkittävämpi kuin esim. pakkausjäte tai ulkomaisen ruoan kuljetukset.

Olen varma, että ajan oloon maapallomme ei tule kestämään nykyisenkaltaista teollista lihantuotantoa. Lihaan tullaan kohdistamaan haittaveroja kuten nykyään alkoholiin, tupakkatuotteisiin tai sokeriin.

Silloin lihasta tulee merkittävästi nykyistä kalliimpaa, ylellisyystuote. Ja silloin on mukavaa, kun voi edelleen valmistaa lempiruokiaan, ilman lihaa.

Osa tuttavistani vierastaa kasvisproteiineja koska kuvittelee, että niistä voi valmistaa vain eksoottisia, aasialaisia ruokia. Tämä lihaton karjalanpaisti kumoaa tuon uskomuksen mielestäni täydellisesti!

Oletko sinä kokeillut valmistaa perinneruoista kasvisversioita? 

Blogi myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Kommentit (4)

atomi

Hyvä idea, täyttyä kokeilla. Myös quorn on rakenteeltaan ja suutuntumalta miellyttävää.

SuviJohanna

Oon tehny "karjalanpaistia" nyhtökaurasta hauduttaen ja tulee todella hyvää :) ensin paistaa pannussa rasvassa, hieman suolaa joukkoon. Pataan, sinne porkkanaa ja sipulia, fonducup tai kasvisliemikuutio, laakerinlehdet ja vettä, niin että peittyy. Sitten uunissa ainakin parituntia. Extra hyvää, kun kaato lopuksi vielä kaurakermaa ja anto muhia! :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 42-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 13-vuotias Venla on Kirkkonummen kuntalähettiläs, joka näyttelee, laulaa ja kirjoittaa.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat