Olen viime päivinä soitellut ahkerasti eläinlääkäriin: Napsu-koiran hiljattain otettujen tutkimusten tulokset ovat selviämässä.

Napsu tuli muutama viikko sitten äkillisesti tosi huonovointiseksi, joten kiikutin sen pikaisesti eläinlääkäriin. Halusin että koiran kokonaiskunto selvitetään perusteellisesti, sillä minusta tuntui että pitkään aikaan karvakorvani ei ollut ihan kunnossa.

Napsun ruokahalu alkoi heiketä joulun jälkeen. Samoihin aikoihin se oli alkanut purra vähän väliä vasenta eturaajaansa ja välillä myös oikeaa lonkkaansa.

Ensimmäisen kerran asiaa tutkittiin helmikuussa, jolloin koira sai kymmenen päivän särkylääkekuurin. Sillä ei ollut sanottavaa vaikutusta oireisiin.

Tällä kertaa Napsu tutkittiin läpikotaisin. Yllättävän oksentelun takia siitä otettiin kaikki mahdolliset verikokeet, ulostenäytteet ja sen vatsa kuvattiin. Lisäksi samalla kuvattiin myös lonkat ja etutassujen nivelet.

Tänä maanantaina olin jo hämmentynyt mutta toiveikas: kaikki verikokeiden tulokset olivat normaalit ja kuvienkin perusteella kaikki näytti olevan kunnossa. Ulostenäytteiden tulokset ja ortopedin lausunto tulivat vasta eilen, joten tänään oli vuorossa uusi keskustelu eläinlääkärin kanssa.

Sain sekä hyviä että huolestuttavia uutisia. Karvaisella ystävälläni ei ollut matoja, ei loisia eikä hiivaakaan. Sen sijaan vasemmassa etutassussa, jota se tosiaan puree vimmaisesti, näkyi alkavaa, lievää nivelrikkoa.

Nivelrikko kuulosti kamalalta. Napsu-parkahan ei vielä ole edes kahta vuotta!

Nivelrikko on mitä todennäköisimmin synnynnäistä, sillä Napsu on koko elämänsä liikkunut ainoastaan pehmeällä alustalla, enimmäkseen vapaana metsässä ja pelloilla.

Varsinaisia asvalttilenkkejä lemmikkimme on tehnyt elämänsä aikana vain yhden. Lisäksi yritin välttää pidempiä juoksulenkkejä sen kanssa koko ensimmäisen ikävuoden ajan nimen omaan, jotta sille ei tulisi nivelvaivoja. Suurille koirille kun tulee helposti luusto-ongelmia, jos niitä nuorena rasitetaan toistuvasti.

Erehdyin heti diagnoosin jälkeen googlaamaan tuloksia hakusanoilla "nuori koira ja nivelrikko". Luin tarinoita koirista, joiden kivut olivat jo nuorena niin kovat, että ne oli pakko lopettaa. Toisaalta luin myös onnellisia kertomuksia nelijalkaisista ystävistä, jotka oikean ruokavalion ja lisäravinteiden ansiosta olivat eläneet pitkään kivuttomina.

Eläinlääkärin mielestä todennäköisin diagnoosi on ruoka-aineallergia, koska aikaisempi särkylääkekuuri ei poistanut Napsun oireita. Hän suositteli meitä siirtymään hypo-allergisiin nappuloihin pariksi kuukaudeksi.

Eläinkaupan myyjä taas suositteli vaihtamaan koira kokonaan raakaruokintaan, esimerkiksi poron lihalle, sillä raakaruokinnan myötä monien koirien allergiat ja nivelvaivat ovat kadonneet, raakaruoka kun on koiralle luonnollisin vaihtoehto.

Olen nyt aika hämmentynyt ja pahoillani. En halua, että koirani on kipeä, enkä oikein tiedä, miten saisin sen olon paremmaksi.

Napsu on tuottanut elämäämme niin paljon iloa. Minä rakastan sitä.

Jos joku kimpaantuu siitä, että kirjoittelen tänne Napsun vaivoista toivon, että siirryt viimeistään nyt lukemaan muita blogeja, etkä ainakaan jätä tähän blogipostaukseen ilkeitä kommentteja.

Tiedän, että Napsu on "vain" lemmikkieläin ja että sen vaivat ovat pientä verrattuna monien ihmisten suruihin ja kärsimyksiin. Ymmärrän, että olen harvinaisen onnekas ja etuoikeutettu, koska murheenani on vain koiran terveys ja kun esimerkiksi minä itse ja läheiset ihmiseni ovat terveitä.

Tämä eläin kuitenkin sattuu olemaan ystäväni. Olen ottanut sen vastuulleni ja tavoitteeni on varmistaa, että se voi elää kivutonta, koiranarvoista elämää.

Onko sinulla hyviä tai huonoja kokemuksia nivelrikkoisen, nuoren koiran ruokavaliosta ja/tai ruoka-aineallergioiden hoidosta?

Blogi myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin | Snapchat (Aino): @ainomarja

Kommentit (8)

saint
1/8 | 

Voi(itken!), mikä suru, syvä huokaus.

Pieni, suloinen napsukainen - miten emännällesi tämän kertoisin? Suoraan, kuten rakkaat omatkin koirani kertovat!

Nivelrikko on tietämykseni mukaan geneettinen vika, sivan kuten se on ihmisilläkin(mieheni on perinyt vialliset lonkkanivelet).
Nivelrikkoa ja muitakin vastaavia sairauksia (reuma) on tutkittu meillä ihmisillä hyvin paljon ja olen asiaan perehtynyt tahtomattani äitini nivelrikon sairastamisen kautta.

1) faktaa on, että nivelrikko ei synny koiran rasituksen kautta (luutumisvaiheessa koiraa ei toki saa treenata "hullunlailla" juoksettamalla ja hyppyyttämällä

2)reumasta, joka sekin on nivelissä! tiedetään, että nivelet ja niiden voiteluaineina toimivat 'nesteet' reagoivat lihassa olevaan virtsahappoon.

En siirtyisi raakaravintoon, vaan aivan muuta*

3)pitkälle jalostetuille, ja liian suppealla geenipopulaatiolla lisääntyville koirille on kehittynyt ihan muutaman vuosikymmenen sisällä samat sairaudet, kuin meille ihmisillekin

4)kirjoitin, että itken. Kyllä! Kpirasi kärsii niin helvetillisistä kivuista, ettet voi kuvitella! Kun se kaluaa jalkaansa, se haluasi järsiä sen kivun pois!

Nivelrikkoon ei koiralle ole geeniterapialääkitystä(lääke rakentaa ja korjaa virheellisen luuston) vielä!
Koreassa kloonataan koiria ja poikani haluaa kloonata labradorinarttumme, joka 2 vuotiaana menetti kohdun ja munasarjat märkäisen kohtutulehduksen vuoksi.

Voit hakea koirallesi järjettömän vahvoja särkylääkkeitä - opioottitasoisia.
Pyydän muistamaan, että lemmikki on perheenjäsen ja sen elämää tulee kunnioittaa tarpeetonta kipua tuottamatta antaa sen elää arvokas ja rakastettu elämä.

Olen vienyt kaksi rakasta koiraamme, niiden sairastuttua vakavasti, nukutettavaksi - tiedän tänäpäivänäkin miten raskas tämä päätös on ollut, se ei unohdu. Itkin viikon, yötäpäivää.
Kun ensimmäinen koiramme ostettiin, nuorin lapseni oli mukana. Hän sanoi:
"äiti, tiedätkö varmasti mitä teet nyt? Kun tämä pentu tulee meille, se on meillä koko elämänsä. Jos se sairastuu, eikä sitä voida parantaa tai selvästi helpottaa sen oloa ja se joutuisi kärsimään - mitä teet?
Olin sanaton. Lapseni kysyi tuollaista. Vastasin "vien sen eläinlääkärille ja se pääsee ikiuneen". Hän vannotti, että pidän lupaukseni. Hän myös sanoi, mikäli en pysty sitä tekemään, hän vie koiramme eläinlääkärille.
Rakkaudesta ja kunnioituksesta eläimiä kohtaan ?

Amalius
2/8 | 

Voi Napsua ? toivottavasti ruokavalion muutos auttaa vaivoihin.
Meille on tulossa kesällä Cobberdog :) Mistä Napsu on "kotoisin"?

Vierailija
3/8 | 

Meillä hometalossa asuminen aiheutti nuorelle koiralle jatkuvia vatsavaivoja ja selittämättömiä nivelkipuja. Vaivoista päästiin, kun muutettiin pois terveeseen ympäristöön.

Vierailija
4/8 | 

Täällä kans hometalossa asuminen puhkaisi pahat allergiat koiralle. Nyt 3v myöhemmim on vihdoinkin löytynyt täydellinen ruoka ja tassukarvat kasvavat takaisin :) Lähes täydellinen oli eläinlääkäriltä ostettu hypoallergenic-ruoka, mutta voiton vei Mustin ja Mirrin Barking Heads Quackers. Tsemppiä ruokavaliomuutokseen!

Ninnuli
5/8 | 

Koiralla todettiin molemmissa lonkissa paha nivelrikko jo vuoden ikäisenä. Nyt sillä on toisessa jalassa lonkkaproteesi ja toinen jalka myös leikataan. Rahaa on mennyt paljon ja menee, mutta toinen vaihtoehto olisi ollut koiran lopettaminen. Koirallani on myös ruoka-aineallergioita ja atopiaa, vaikka onkin sekarotuinen. Seuraavaksi kokeilemme siedätyshoitoa.

Meidän elämää
6/8 | 

Meillä todettiin vanhemmalla koirallamme kaksivuotiaana nivelrikko. Niveltä putsattiin ja koira sai kerran viikossa pistoksen (nyt juuri en muista nimeä), ruokaan lisättiin glukosamin ja kalaöljy ja vielä kipulääkekuuri, nyt on mennyt 4 vuotta hyvin. Tänä keväänä ontuminen ilmestyi uudelleen kuvioon, eläinlääkärillä käynnin jälkeen uusittiin kaikki muu paitsi nivelen putsaus ja nyt tuntuu taas menevän hyvin, ei ontumista, iloinen ja pirteä koira. Eli nivelrikonkin kanssa koira voi elää ihan hyvää elämää, varmasti iän karttuessa tulee aikaisemmin eteen jatkuva kipu ja särky, jolloin täytyy tehdä surullinen päätös, mutta ei vielä, nyt mennään päivä, viikko ja kuukausi kerrallaan eteenpäin ja nautitaan ihanasta eläinystävästä ja elämästä.

Tepa ja vehnis Nti Iiris Ihana...
7/8 | 

Hei Aino,
Koirallani oli nivelrikko selässä.Saimme silloisesta Univetista nykyisestä Evidenciasta Espoon Finnoontie 31 sille hierojan ja kotiohjeet.Lisäksi se sai akupunktiota ja laserhoitoa http://www.evidensia.fi/palvelut/koirat/koiran-akupunktio/
Se eli 10 vuotiaaksi eikä kuolinsyy liittynyt tähän vaivaan. Suosittelen eläinlääkäri Anne Muhlea.Hän on taitava, kokonaisvaltaisesti hoitava.Koiramme siirtyi myös allergiaruokavaliolle eli Royal Canin hypo allergic moderate.Paino pysyi hyvin kurissa ja kutinat ja ihottumat jäivät pois.Teimme lyhyempiä lenkkejä pehmeässä maastossa, teimme ohjeiden mukaisia venyttelyjä ja hierontoja ja ostimme ergonomisen makuualustan joka muotoutui kivasti selälle.Harmi etten muista nimeä enkä valmistajaa.Ainahan vaivat ovat tapauskohtaisia,mutta myös eläinlääkäriä vaihtamalla voi saada uuden näkökulman.Toinen koiramme halvaantui vas.takaraajasta.Yksi eläinlääkälri halusi lopettaa sen heti.Mutta Anne Muhle ja hieroja ja me kuntoutimme sitä 5 kk ja hermoradat palasivat ja pullistuma pieneni.Koirani on nyt 9v. Ja voi hyvin.Kaikkea hyvää koirallenne ja toivon että sopiva apu löytyy.P.S.Koska koirillani oli Lähi-Tapiolan Agria koiravakuutus otettu jo aiemmin, se korvasi suuren osan hoidoista.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 44-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 15-vuotias Venla näyttelee, laulaa ja kirjoittaa mielellään.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram