Vietimme viikonloppua Berliinissä, jossa olen käynyt nyt kolme kertaa. Tykkään kovasti boheemista, rennosta ja eloisasta kaupungista, ja joka kerta sieltä löytyy uutta tekemistä ja näkemistä. Tällä lomalla uusi juttu oli tutustuminen Berliinin maanalaisiin väestönsuojiin.

Berliner Unterwelten on voittoa tavoittelematon yritys, joka tarjoamienssa matkailupalveluiden avulla pitää yllä tiettyjä historiallisesti arvokkaita kohteita kaupungissa. Tarjolla on englanniksi pari opastettua kierrosta päivittäin. Valitsimme niistä tutustumiskierroksen kylmän sodan aikaisiin väestönsuojiin.

Toisen maailmansodan jälkeen Länsi-Berliinissä kunnostettiin useita väestönsuojia kolmannen maailmansodan ja atomipommien varalta. Berliinin muurin rakentamisen jälkeen Saksan valtio investoi näihin bunkkereihin miljoonia.

Tutustuimme kierroksella kahteen suojaan, joista ensimmäinen, Blochplatz, oli suunniteltu reilun tuhannen ihmisen suojaksi 48 tunnin ajaksi. Toinen puolestaan oli Pankstrassen metroasema, joka hätätilanteessa olisi muutettu hätämajoitukseksi yli 3 000 ihmiselle kahden viikon ajaksi.

Kylmät väreet hiipivät väkisin selkärankaa pitkin, kun kuunteli oppaan eloisaa selostusta "varotoimenpiteistä". Mieheni tokaisikin kierroksen puolivälissä, että tuon ajan viranomaiset varmaan ajattelivat: "Suunnitelma se on huonokin suunnitelma."

Ensimmäinen bunkkeri sijaitsi kaupunginosassa, jossa asui noihin aikoihin yli 18 000 ihmistä. Suojassa oli kuitenkin tilaa vain reilulle tuhannelle. Ydinsodan uhatessa siis viidakon lait olisivat ratkaisseet, kuka olisi päässyt suojaan.

Mutta edes suojaan päässeillä ei ollut kaksiset olot. Toisessa bunkkerissa meille esiteltiin niitä karuja olosuhteita, joissa "onnelliset" suojaan päässeet olisivat eläneet päivätolkulla. 

Jokainen asukas pääsi suojaan ilmalukon kautta käytyään desifiointisuihkussa. Kaikille annettiin yhtenäinen, polyesterista valmistettu vaatekerta (ilman alusvaatteita, sukkia ja kenkiä). 

Jokaista asukasta kohti oli varattu kaksi rullaa vessapaperia, joiden oli määrä riittää kahden viikon ajaksi. Ruoaksi oli papu-jauhelihasäilykettä ja nukkumapaikkana ahdas huone täynnä lavitsoja, joissa sekä miehet että naiset olisivat nukkuneet vieri vieressä.

Vessoja bunkkerissa oli vain kaksi, joissa kussakin vajaa kymmenkunta vessakoppia - kolmelletuhannelle ihmiselle! Vessojen peilit oli tehty metallista, jotta kukaan epätoivoinen ei pääsisi vahingoittamaan peilin sirpaleilla itseään tai muita.

Huvittavinta oli kuitenkin lähtötilanne: toista väestönsuojista pidettiin yllä vielä kymmenen vuotta sitten hätätilanteita varten, vaikka jo aikaisemmin oli käynyt ilmi, ettei bunkkeri olisi kestänyt edes toisen maailmansodan "tavallisia" pommituksia - saatikka sitten atomipommia!

Berliner Unterwelten järjestää kierroksia myös muilla teemoilla. Meitä olisi kiinnostanut kovasti toinenkin kierros, mutta sinne emme päässeet, kierroksille kun ei voi varata lippuja ennakkoon.

Berliner Unterwelten -lipputoimisto sijaitsee osoitteessa Brunnenstraße 105, joka on noin sata metriä Gesundbrunnenin metroasemalta. Lipputoimistossa on selkeä taulu, josta näkee kätevästi, kuinka monta lippua päivän kierroksiin on jäljellä.

Kierros kestää runsaan tunnin ja maksaa 10 €. Valokuvia kierroksen aikana saa ottaa vain oppaan määrittelemissä paikoissa.

Oletko sinä käynyt väestönsuojissa? Mistä pidät eniten Berliinissä?

Blogi myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 44-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 15-vuotias Venla näyttelee, laulaa ja kirjoittaa mielellään.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram