Keskustelemme koululaisteni kanssa aika paljon rahankäytöstä ja kuluttamisesta. Tähän asti olen sanonut, että raha ei tee onnelliseksi ja että kannattaa esimerkiksi urahaaveissa seurata sydämen ääntä.

Sitten törmäsin netissä kiinnostavaan artikkeliin, josta löysin uusia näkökantoja rahaan ja onnellisuuteen.

Onnellisuus ei lisäänny viiden tonnin kuukausipalkan jälkeen?

Tuossa Mind Body Green -portaalin jutussa viitattiin tutkimuksiin, joiden mukaan raha lisää onnellisuutta mutta vain tiettyyn pisteeseen saakka.

Amerikkalaisten tutkijoiden mukaan onnellisuus ei enää lisäänny sen jälkeen, kun vuositulot ylittävät 75 000 dollaria eli noin 62 760 euroa.  Tuollaiset vuositulot tarkoittavat ilmeisesti noin 4 800 - 5 200 euron (brutto)kuukausipalkkaa. 

Lisäksi jutussa esitettiin kolme kiinnostavaa tapaa, joiden kautta raha itse asiassa lisää onnellisuutta. Nyt pidempään asiaa mietittyäni olen samaa mieltä. Mikäli minulla olisi ylimääräistä rahaa, toimisin varmaan seuraavasti.

Jutun mukaan raha lisää onnellisuutta, jos

 1. teet rahojesi avulla hyvää toisille.
  Epäitsekkyys on tutkimustenkin mukaan onnellisuutta lisäävä tekijä. Saatat tulla hetkeksi onnelliseksi, kun ostat itsellesi jotain, mutta onnellisuuden määrä on moninkertainen, kun ostat toisille jotain, josta he ilahtuvat.
  Jos vaikkapa ostan ystävälleni yllätyslahjan hän ilahtuu, mutta myös minusta lahjan antaminen tuntuu hyvältä.
 2. panostat rahalla ihmissuhteisiin.
  Raha tarjoaa keinoja, joiden avulla voit hoitaa suhteita sinulle tärkeisiin ihmisiin. Raha voi esimerkiksi tehdä onnelliseksi, jos sen avulla voit matkustaa sellaisen läheisen ihmisen luo, jota et muuten näkisi pitkään aikaan.
  Ylimääräisellä rahalla voi myös vaikkapa järjestää juhlat ystäville tai palkata lapsenvahdin ja viettää kahdenkeskistä aikaa kumppanin kanssa.
 3. ostat rahalla aikaa itsellesi tai toisille.
  Rahan avulla voi ostaa lisää aikaa joko lähimmilleen, itselleen tai molemmille. Jos rahoillaan vapauttaa itsensä vastenmielisistä tehtävistä kuten suursiivouksesta tai ikkunanpesusta, voi tuon ajan käyttää johonkin sellaiseen, josta nauttii ja tulee onnelliseksi.
  Itse olen aikoinaan ostanut säännöllisesti siivouspalveluja. Sitäkin enemmän olen onnellinen siitä, että "tuhlasimme rahaa" kun hoidimme lapsia kotona, kun he olivat pieniä. 
  Hoidin esikoistani kotona siiihen saakka, kunnes hän oli vuoden ja 3 kuukautta. Sitten oli taloudellisista syistä pakko lähteä töihin, mikä edelleen harmittaa. Tuntuu, että yhteinen aika pienen tytön kanssa jäi kesken.
  Kuopuksen kanssa sain olla kotona hoitovapaalla siihen saakka, kunnes poika täytti kaksi vuotta. Tämä valinta oli meille taloudellinen katastrofi, olenhan minä perheemme suurituloisempi.
  Olen kuitenkin edelleen niin iloinen, että sain nauttia ajasta kotona taaperon kanssa. Vaikka pitkän hoitovapaan ajalta kertyi velkaa, vielä enemmän meille jäi onnellisia muistoja.

Onko raha tehnyt sinut onnelliseksi tai rahapula onnettomaksi?

Blogi myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin 

Kommentit (1)

Vierailija
1/1 | 

Pakko kommentoida, että tutkimuksissa (tai ainakin minun näkemissäni) 75 kUSD on kotitalouden tulot.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 44-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 15-vuotias Venla näyttelee, laulaa ja kirjoittaa mielellään.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram