Minulla on säästöprojekti päällä. Olen muutamassa kuukaudessa saanut sivuun useamman satasen kuussa, vaikka aiemmin en juurikaan säästänyt!

Ennen rahaa vain kului sen verran kuin mitä sitä tuli. Säästäminen tuli kuitenkin minullekin mahdolliseksi, kun kävin läpi seuraavat asiat:

1. Kilpailutin asuntolainan

Ryhdyimme asuntovelallisiksi vuonna 2003, jolloin korot ja lainaehdot olivat jotain aivan muuta kuin nykyään. Viime syksynä otin itseäni niskasta kiinni ja käynnistin kilpailutuskierroksen: otin yhteyttä sekä omaan pankkiimme että neljään muuhun suureen pankkiin ja vertailin marginaaleja, laina-aikoja, järjestelypalkkioita jne.

Vanha lainamme oli sidottu prime-korkoon, mikä on kallis vaihtoehto näinä päivinä. Sen takia halusinkin muuttaa lainaehtoja: prime-koron erotus euriboriin on melkoinen, kun euribor-korot ovat jo pitkään olleet pakkasen puolella.

Jos olisin halunnut muuttaa omassa pankissa lainaehtojamme, meiltä olisi veloitettu kaksi järjestelykulua, koska asuntolainamme oli kahdessa osassa. Eipä kuulostanut järkevältä!

Uusi pankki sen sijaan yhdisti lainat, eikä veloittanut meiltä ollenkaan järjestelykuluja, koska oli kyseessä vanhan lainan kilpailutus. Lainamme marginaali muuttui aavistuksen, mutta lainan kokonaiskustannukset tippuivat huomattavasti, kun laina sidottiin euriboriin. Meillä oli ja on edelleen kiinteä tasaerälaina, eli laina-aika pitenee, jos korko muuttuu.

Jos päädyt samanlaiseen kilpailutusralliin, kannattaa järjestelykulujen lisäksi kiinnittää huomiota tilinhoitomaksuihin sekä esim. siihen, kuinka monta pankkikorttia tilisopimukseen sisältyy ilman lisäkuluja. Pienistä puroista voi tulla iso virta.

2. Kilpailutin autolainan

Meillä oli autolaina isossa rahoitusyhtiössä, ja samaan syssyyn huomasin, että muualta saa kulutusluottoa matalammalla korolla ja pienemmällä tilinhoitomaksulla kuin tuosta yhtiöstä. Autolainan kilpailutus sujuikin uskomattoman näpsäkästi.

Netissä on nykyään useita palveluportaaleja, jotka vertailevat puolestasi luottokustannuksia (esim. etua.fi tai rahalaitos.fi). Syötin tietomme yhteen niistä ja muutamassa hetkessä sain vertailun lainakustannuksista.

Bigbank-nimisellä luottoyhtiöllä sattui tuolloin olemaan tarjouskampanja, jossa luottoa tarjottiin kolme prosenttia pienemmällä korolla kuin mikä autolainassamme oli. Päätös oli helppo tehdä, kun luoton hoitokulutkin olivat matalammat kuin tuossa isossa rahoitusyhtiössä.

Eniten minua hämmästytti se, että luottopäätös syntyi yhdessä päivässä ja rahat tulivat tililleni vielä samana iltana! Alkoi tuntua, että velkarahaa saa jopa liiankin helposti.

Noissa lainojen kilpailutus-portaaleissa on vain se huono puoli, että kun annat niille tietosi, joudut niiden postituslistoille. Lainamme kilpailutuksesta on jo useampi kuukausi, mutta edelleen sähköpostiini ja puhelimeeni kilahtelee vähän väliä lainamainoksia, mikä pitkän päälle on ärsyttävää...

3. Laitoin vakuutukset vertailuun

Seuraavaksi minulla on suunnitelmissa kilpailuttaa vakuutuksemme. Niihinkin saattaa löytyä edullisempi vaihtoehto, meidän perhe kun maksaa miltei pari tonnia vakuutusmaksuja vuodessa! (Nelihenkisen perheen koti-, auto-, lapsi-, matka-, lemmikki- ja henkivakuutukset muodostavat ison summan.)

Vakuutusehtojen vertailu on minulla vielä kesken, sillä niissä täytyy olla tarkka: mikä on omavastuu, mikä on enimmäiskorvaussumma jne.

Lisäksi esim. lapsi- ja lemmikkivakuutuksia ei välttämättä kannata siirtää uuteen yhtiöön sillä kaikki sairaudet, joita aikaisemmassa vakuutusyhtiössä on vakuutuksesta korvattu, suljetaan todennäköisesti uudessa yhtiössä vakuutuksen ulkopuolelle.

Kunhan saan vakuutukset vertailtua, voisin vielä kilpailuttaa sähköyhtiön. Jo asunto- ja autolainojen kilpailuttaminen toi kuitenkin sen verran väljyyttä rahatilanteeseen, että pystyin aloittaa säästämisen. 

  • Ennen säästöprojektia kartoitin, mihin rahani kuluvat. Olen jo pitkään seurannut rahankäyttöäni Toshl Finance -nimisellä kännykkäsovelluksella, joka on mielestäni tosi kätevä. Kirjaan sinne kaikki menoni heti, kun ostan jotain. Sovelluksessa on helppoa luokitella kulut eri kategorioihin, jolloin saa kätevästi selville esim. paljonko rahaa kuluu kuukaudessa vaikkapa ulkona syömiseen, josta on helppoa karsia.
  • Aivan aluksi ylimääräisellä rahalla maksoin luottovelat pois. Luottokorteissa on niin korkeat korot, että niitä ei kannata pitää maksamatta.
  • Sen jälkeen tutkin menoeriäni ja pohdin, mihin voisin käyttää vähemmän. Jyvitin tavoittelemani säästösumman kuukausille, viikoille ja päiville, ja aloitin vapaaehtoisen kituuttamisen.
  • Olennaista on, minne säästää. Tavallisilla käyttelytileillähän ei säästöjä kannata pitää, koska niissä korot ovat nollassa. Itse päätin tallettaa säästöni Norwegian-talletustilille, jossa sijoituksille maksetaan 1,75% korkoa. Eihän tuo ole yhtä paljon kuin jossain suorissa osakesijoituksissa tai rahastoissa, mutta niissä on myös suuremmat riskit hävitä rahansa. Lisäksi Norwegianin talletustililtä rahaa saa kätevästi siirrettyä takaisin omalle pankkitilille tarvittaessa ilman mitään lisäkuluja, ja rahat ilmestyvät tilille viimeistään parissa pankkipäivässä.

Millaisilla keinoilla sinä olet saanut rahaa sivuun?

Blogi myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin | Snapchat (Aino): @ainomarja

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 44-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 15-vuotias Venla näyttelee, laulaa ja kirjoittaa mielellään.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram