Närästääkö? Onko vatsavaivoja? Sinäkin taisit syödä jouluna enemmän kuin kulutit.

Et todellakaan ole ainoa. Meillä Suomessa mässäily tuntuu melkein olevan eräs joulun pääasioista. 

Eihän jouluna tietenkään olisi pakko syödä liikaa. Tai niin sitä luulisi.

Miksi niin moni meistä kuitenkin sortuu vuoden pimeimpään aikaan syömään liikaa? Luin aiheesta kiinnostavan artikkelin, jossa yhdysvaltalainen lääketieteen asiantuntija selittää ilmiötä fysiologisilla ja historiallisilla syillä:

Geenisi varautuvat edelleen näkemään nälkää

Artikkelissa haastatellun tohtori Tracy Chandlerin mukaan eräs pimeän ajan ylensyömisen suurimmista syistä piilee geeneissä. Ennen muinoin ruokaa oli saatavilla vain rajallisesti. Kun ruokaa sai, sitä tankattiin varastoon.

Tällainen käyttäytyminen on tyypillistä eläimille, jotka vaipuvat talvihorrokseen. Myös ihmisten kesken aikaisemmin niillä yksilöillä, jotka tankkasivat ruokaa varastoon, oli suurempi todennäköisyys selviytyä hengissä kylmän, niukan kauden yli ja jatkaa sukuaan

Näin ollen ylensyönti on elimistösi "paniikkireaktio", joka saa hamstraamaan ruokaa silloin, kun sitä on tarjolla.

Elimistösi on ohjelmoitu suosimaan rasvaista ja makeaa

Hamstraamisen lisäksi geeneihimme on ohjelmoitu himo rasvaiseen ja makeaan, jotka ovat tyypillisiä jouluruokien ominaisuuksia. Tämäkin ominaisuus juontaa juurensa ihmiskunnan alkuaikoihin. 

Jo kivikauden metsästäjä-keräilijät suosivat kaloripitoisia ruokia, sillä niiden avulla oli todennäköisempää selviytyä ankeista ajoista, kun ruokaa oli vain niukasti.

Tämä geneettinen mieltymys näkyy jo pikkuvauvan käyttäytymisessä, onhan äidinmaito on sekä rasvaista että makeaa.

Jouluherkuttelu on stressireaktio tai massapsykologiaa

Geenien lisäksi ylensyömisen taustalla on psykologisia syitä. Monille meistä joulu on iloisten asioiden lisäksi stressaava ajanjakso, ja paineen alla tulee helposti syötyä liikaa.

Vaikka joulustressi ei vaivaisikaan, herkuttelun taustalla saattaa yksinkertaisesti olla massapsykologia: mässäilet jouluna, koska se on tapana, tekeväthän kaikki muutkin niin.

Tutkimusten mukaan ihminen syö noin 60 % enemmän kaloreita ja 45 % enemmän ruokaaa ylipäätään, jos tarjolla on runsaasti erilaisia ruokia.

Toisen tutkimuksen mukaan taas useimmilla on tapana syödä 92 % lautasella olevasta ruoasta. Jouluna tämä tarkoittaa enemmän kaloreita, mikäli lautanen on täytetty kukkuroilleen.

Kehosi kaipaa ravinteita

Vaikka jouluruoissa on kaloreita yllin kyllin, on niissä usein vähemmän vitamiineja ja hivenaineita, sillä monet joulun herkut ovat pitkälle prosessoituja.

Kun syöt tällaista vähemmän ravitsevaa ruokaa, kehosi antaa signaalin, että sitä pitäisi syödä enemmän, jotta saisit tarvittavat ravinteet.

Syötkö sinä jouluna tavallista enemmän?

Blogi myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 44-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 15-vuotias Venla näyttelee, laulaa ja kirjoittaa mielellään.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram