Mikä on asia, joka saa silmäsi loistamaan heti aamulla herättyäsi? Mitä teet niin intohimoisesti, että sinua ei saisi luopumaan siitä millään ilveellä? Mikä tekee sinut onnelliseksi?

Se voi olla elämäntehtäväsi.

Kirjoitan tätä tekstiä iltakymmenen jälkeen hotellin parvekkeella pehmoisessa, lämpöisessä kesäyössä Palma de Mallorcalla. Takana on joogaopettajakoulutuksen ensimmäinen päivä. Kesäkuun lopussa minusta tulee kansainvälisen jooga-allianssin sertifioima joogaopettaja (Registered Yoga Teacher, RYT 200)!

Vaikka koulutusta on takana vasta näin lyhyt aika tuntuu, että olen saanut jo paljon. Iso merkitys ahaa-elämyksiin oli Stephen Copen kirjalla nimeltä Great work of your life, joka meidän piti lukea ennen koulutuksen alkua. Lisäksi tänään päivän päätteeksi katselimme dokumentin nimeltä Finding Joe, joka tarjosi vastaavia oivalluksia.

Kirja ja dokumentti eivät suoraan käsittele joogaa jos ajattelet, että jooga on vain liikuntaa. Sen sijaan ne käsittelevät joogista elämänasennetta - ei enempää eikä vähempää kuin elämän tarkoitusta.

Molemmat teokset korostavat, että jokaisella ihmisellä on oma tehtävänsä, sanskritin kielellä dharma, tai englanniksi bliss, täydellisen onnen tila, jonka etsimiseen ja toteuttamiseen kannattaa käyttää aikaa. Näiden ajattelijoiden mukaan ihminen on onnellisimmillaan, sovussa itsensä ja samalla koko maailman maailman kanssa, kun toteuttaa elämäntehtäväänsä.

Ja kun yksilö toteuttaa omaa kutsumustaan, koko universumi kukoistaa. Asiat ovat silloin niin kuin niiden kuuluu olla.

Stephen Copen kirjassa on vaikuttavia esimerkkejä suurmiehistä ja -naisista, jotka ovat eläneet kutsumuksensa mukaan ja sen ansiosta koko ihmiskunta on hyötynyt heidän kättensä jäljistä. Kirjassa on myös koskettavia tarinoita ihmisistä, jotka ovat saaneet aavistuksen elämäntehtävästään mutta eivät syystä tai toisesta ole lähteneet toteuttamaan sitä - useimmiten pelon vuoksi.

Finding Joe -dokumentti vahvisti samaa viestiä: 

Tee sitä, mitä rakastat. Käytä siihen aikasi, äläkä hylkää kutsumustasi ulkoisten tekijöiden kuten rahan, omaisuuden tai muiden ihmisten arvostelun vuoksi.

Kirjaa lukiessani sain jo aavistuksen omasta dharmastani. Päivän keskustelujen myötä ja dokumenttia katsoessani aavistus vain vahvistui.

Minusta tuntuu, että oma elämäntehtäväni liittyy perheeseeni. Olen harvinaisen etuoikeutettu, koska minulla on perhe ja niin paljon rakkautta.

Olen saanut elämältä poikkeuksellisen lahjan: kaksi lasta, jotka ovat ihan huikean hyviä tyyppejä. On kunnia ja ilo saada kulkea lastensa rinnalla tämä heidän elämänsä alkumatka opastaen ja itsekin oppien. Se on tehtävä, joka on kaikkein tärkein ja hienointa maailmassa. 

Eniten ajatus elämäntehtävästä, kutsumuksesta, minua kosketti kuitenkin, kun ajattelin 13-vuotiasta tytärtäni Venlaa.

Lapseni on niin luova ja lahjakas: hän kirjoittaa, eikä kukaan voisi estää häntä kirjoittamasta koska hän rakastaa kirjoittamista niin paljon. Hän laulaa ja näyttelee, koska nauttii niistä valtavasti. Hän ilmaisee itseään monilla tavoin, sillä hänellä on jonkinlainen sisältä kumpuava luomisen palo.

Koin tänään huonon omatunnon kirpaisun kun jäin miettimään, millaisia asenteita, ajattelumalleja ja jopa turvattomuuden tai pelon tunteita olen jo istuttanut lapsiini. Vaikka Venla on taiteellisesti  niin lahjakas, hän on harkinnut tosissaan psykologin ja jopa juristin ammatteja, koska ne olisivat turvallinen vaihtoehto.

Dokumentissa eräs viisas ajattelija sanoi jotain, joka oli minulle vavahduttava elämys:

Älä luovu elämäntehtävästäsi turvallisuuden takia. Tee sitä, mitä rakastat, sillä asioilla on tapana järjestyä. Kun seuraat kutsumustasi, universumi avaa eteesi ovia sinne, missä aikaisemmin näkyi vain umpiseinä.

Tähän minä aion luottaa jatkossa, ja toivottavasti myös Venla.

Oletko sinä päässyt selville omasta elämäntehtävästäsi? Millainen se on?

Blogi myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin | Snapchat (Aino): @ainomarja

Kommentit (2)

Heli / Taikasaappaat
1/2 | 

Ihana blogiteksti. Minä olen viime vuodet miettinyt paljon elämäntehtävääni ja kutsumustani. Kun reilut kolme vuotta sitten tein päätöksen irtisanoutua työstäni, olen ollut aiempaa onnellisempi ja myös löytänyt uutta yhteyttä itseeni. Tosin nämä vuodet  yrittäjänä ovat tuoneet myös epävarmuutta ja paljon loikkauksia oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Turvallisuushakuisuutta minussa on edelleen, mutta olen koko ajan saanut yritystoimintaani enemmän ja enemmän siihen suuntaan, mihin toivon. Kun olen uskaltanut hypätä. Ja tosiaan, niitä ovia on avautunut, kun on uskaltanut jättää sitä vanhaa ja turvallista taakseen.

Mielenkiinnolla odotan lisäpostauksia joogaopettajakoulutuksesta. Aivan ihana juttu, että olet saanut tämän mahdollisuuden itsellesi.

C
2/2 | 

Olen pitkään tiennyt, mikä on suuri intohimoni. Mutta missä muodossa se on, onkin ollut pidempi prosessi. Oli kuitenkin lähellä, että muut ihmiset olisivat estäneet minua toteuttamasta suurta kutsumustani. Olen aina ollut vähän taiteellinen persoona. Kuitenkin minäkin puhuin juristin urasta, koska se oli "sopiva" tyypille, joka oli todella hyvä koulussa. Kun peruskoulun jälkeen etsin jatkokoulutuspaikkaa, äitini sanoi, että hae erittäin hyvää lukioon ja sitten juristiksi - ei toimittajan työ ole oikeaa työtä. Minä siihen, että ok - vanhemmat tietää aina paremmin. Mutta sydäntä särki. Muutaman päivän päästä äiti tuli sanomaan, ettei voi tehdä sydäntäni vastaan - mun pitää hankea sinne, minne oikeasti haluan. Hain ilmaisutaidon lukioon ja pääsin. Sitten luulin, että minun pitää edetä joskus päälliköksi alallani ja sitten johtajaksi, koska niin kuuluu tehdä - kuuluu edetä uralla jne. Mutta minä en olisi onnellinen niin. On vaikea antaa muiden olla vaikuttamatta omiin päätöksiinsä. Muut voivat olla esteenä tai viedä suuntaan, joka ei ole oma. 

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 44-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 15-vuotias Venla näyttelee, laulaa ja kirjoittaa mielellään.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram