Olen viime aikoina pohtinut paljon luonteeni pimeitä puolia: sellaisia, joita en itse edes tunnista tai halua tunnistaa. Varjoja.

Sellaisiksi psykologian suurmies C.G Jung määritteli ne asiat, joita henkilö ei tunnista itseensä kuuluviksi, vaikka ne hänen persoonaansa kuuluvatkin.

Kiinnostuin Jungin varjoteoriasta, kun ystäväni vinkkasi minulle Sivana-podcastin jaksosta, jossa käsitellään aihetta. En ole koulutukseltani psykologi (vaan sosiaalipsykologi) mutta olen kiinnostunut itseni kehittämisestä.

Jungin mukaan Varjo (Schatten) on minän vastakohta; osa minua, mutta sellainen osa, jonka olemassaoloa en halua hyväksyä. Minua kiehtoi ajatus, että varjot ovat alitajuisia, tiedostamattomia minuuteni osia, jotka vaikuttavat elämääni ja käyttäytymiseeni ja jotka haluavat tulla valoon.

Jos tulen tietoiseksi tällaisista haitallisista ajattelumalleista tai käyttäytymistavoista, ne eivät enää hallitse minua vaan minä niitä. Podcast-keskustelussa esitettiin kolme käytännönläheistä tapaa, joiden avulla voi tulla tietoiseksi omista varjoistaan ja vapautua niiden vaikutusvallasta:

1. Kirjaa ylös omat hyvät puolesi.

Niiden vastakohdat nimittäin ovat varjojasi - sellaisia, joita et halua hyväksyä itsessäsi ja joita halveksit muissa.

Aloin kirjata ylös omia myönteisiä ominaisuuksiani. Se oli helppoa, sillä olen harjaantunut ansioluetteloiden tekijä. Olen omasta mielestäni esimerkiksi

  • Ahkera
  • Pitkäjänteinen
  • Vastuuntuntoinen
  • Oma-aloitteinen
  • Rauhallinen
  • Innokas oppimaan uutta
  • Avarakatseinen

Sitten tulikin paha rasti: noiden vastakohdat. Onko niin, että en voi hyväksyä itsessäni tai muissa laiskuutta, lyhytjänteisyyttä, vastuuttomuutta, aloitekyvyttömyyttä, levottomuutta, uuden vastustusta ja ahdasmielisyyttä

Myönnän, että toisissa ihmisissä nämä ovat piirteitä, joita en kunnioita. Mutta minussakin on niitä piirteitä. En vain hyväksy niiden olemassaoloa.

Jungin mukaan toiset ihmiset ovatkin peilejä, jotka näyttävät sinulle varjosi. Ne hyvät piirteet, jotka huomaat muissa, ovat omia hyviä piirteitäsi ja vastaavasti ne piirteet, joista et muissa ihmisissä pidä, ovat osa varjoasi. 

Toinen, yhtä kiinnostava metodi on tämä:

2. Kirjaa ylös ne seikat, jotka toisessa ihmisessä sinua ärsyttävät.

Nekin ovat piirteitä, joita et hyväksy itsessäsi.

Tästäkin syntyi pitkä lista ja täytyy myöntää, että metodissa on totuuden siemen. Lähes yhtä tärkeä osa harjoitusta on kirjata ylös hyviä, ihailtavia ja myönteisiä piirteitä tuosta ärsyttävästä ihmisestä.

Se tuntui minusta erityisen terapeuttiselta. Ärsyttävän ihmisen positiiviset puolet jäivät päällimmäisiksi mieleen ja ärsytys yllättäen haihtui.

Kolmas metodi oli myös ihana, ja se toimii myös muulloin kuin tässä ajatusleikissä.

3. Äänitä itsellesi myönteisiä voimalauseita.

Podcastin pitäjä, Brett Larkin, kuuntelee tällaisia, omalla äänellään nauhoitettuja voimalauseita säännöllisesti päivän alkajaisiksi.

Voimalauseet ovat nimittäin erityisen tehokkaita, kun kuulee ne omalla äänellään lausuttuna. Mutta sen lisäksi, että niistä saa virtaa  uuteen päivään kannattaa tarkastella, mitkä voimalauseista ärsyttävät.

Kaikki positiiviset asiat kun eivät sovi joka hetkeen. Jos kerrot itsellesi olevasi rohkea ja ajatus herättää sinussa vastarintaa, asuuko mielesi syövereissä nimeämätön pelko?

Kuva: Digital Buggu / Pexels

Varjot eivät ole synnynnäisiä ominaisuuksia. Ne kehittyvät lapsuudessa, mutta myös sen jälkeen.

Varjoja ovat kaikki ne ominaisuudet, joita sinussa on mutta jotka olet oppinut piilottelemaan koska koet, etteivät ne ole hyväksyttyjä. Varjo saattaa saada alkunsa yhdestä tietystä hetkestä tai se voi kasvaa vuosien saatossa, jatkuvan kieltämisen seurauksena.

Selviytymiskeinoksi pystytät julkisen minän, jota esittelet maailmalle ja teet kaikkesi, ettei kukaan saisi tietää todellista sisintäsi. Lopulta on mahdollista, ettet itsekään enää tiedä kuka olet.

Ei ole ollenkaan helppoa huomata, että ei olekaan ihmisenä sitä, mitä on aina kuvitellut olevansa. On vaikeaa myöntää, että omasta itsestä löytyy sellaisia ominaisuuksia, joita halveksii. On raskasta miettiä, mitä eniten inhoaa muissa ihmisissä ja yrittää sitten myöntää, että ne kaikki piirteet löytyvät itsestä.

Mutta oma varjo kannattaa kohdata, jos haluaa kehittyä ihmisenä eikä halua, että varjo pääsee pilaamaan elämää. Varjo menettää otteensa sinusta, kun sen paljastaa ja tuo valoon.

Postauksen pääkuva: Anthony / Pexels

Oletko sinä tutustunut omiin varjoihisi?

Blogi myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin | Snapchat (Aino): @ainomarja

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 44-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 15-vuotias Venla näyttelee, laulaa ja kirjoittaa mielellään.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram