Olen aikaisemminkin täällä blogissa kertonut, että minulla on kenkku vatsa. Aamuisin kestää vähintään kaksi tuntia ennen kuin on asiaa vessaan, mikä on pitkä aika.

Olen käyttänyt magnesiumia jo useamman vuoden ajan, eikä vatsa toimisi ilman sitä ollenkaan. Kiireisinä aamuina olen yrittänyt juoda chilillä ja cayenne-pippurilla maustettua kahvia aamulla tyhjään mahaan, jotta alkaisi tapahtua.

Olen siis koittanut yhtä sun toista vuosien varrella. Siksi kiinnostuinkin kovasti, kun joogaopettajakoulutuksessa puhuttiin joogisesta elämäntavasta ja erilaisista tavoista puhdistautua. Suolihuuhtelu mainittiin yhtenä tapana pudistaa kehoa.

Kurssimme opettajat puhuivat todella kannustavaan sävyyn suolihuuhtelusta. Toinen heistä sanoi, että jos olisi pakko, hän luopuisi vaikka päivittäisestä asana- eli liikunnallisesta harjoituksesta mieluummin kuin kuukausittaisesta suolihuuhtelusta. Se oli mielestäni paljon sanottu, ohjaaja kun oli hyvin sporttinen tyyppi.

Niinpä Suomeen palattuani aloin ottaa selvää toimenpiteestä ja päätin testata hoitoa! Varasin ajan Colonic-suolihuuhteluun Carlina-nimisestä hoitolasta Helsingin keskustasta.

Mikä ihmeen suolihuuhtelu?

(Lähde: Suolihuuhteluinfo)

Colonic-suolihuuhtelu on ikivanha  hoitomenetelmä, joka tunnettiin jo muinaisessa Kiinassa ja Hippokrateen aikana Kreikassa.

Suolihuuhtelu auttaa palauttamaan suolen toiminnan normaaliksi  ja lisää suolen seinämän luontaista liikettä, joka työntää ulostemassaa ruokailun jälkeen eteenpäin suolistossa.  Suoli toimii kunnolla,  kun voit käydä vessassa yhtä monta kertaa päivässä kuin olet syönyt ja kun uloste on pehmeää, yhtenäistä, lähes hajutonta massaa, joka tulee kivutta ulos.

Nykyään myös koululääketiede tunnustaa, että suolisto on ihmisen terveyden moottori, joka vaikuttaa merkittävästi vastutuskykyyn.  Suolihuuhtelussa paksusuolesta poistuu vanhaa suolen seinämään ”jämähtänyttä” ulostemassaa sekä epäedullisia mikrobeja kuten mädättäjäbakteereita ja hiivoja.  Suolihuuhtelu auttaa siis tasapainottamaan paksusuolen mikrobikantaa, jolloin vastustuskyky kohenee.

Ummetus voi kuormittaa kehon puhdistumiskanavia: munuaisia, ihoa, maksaa, keuhkoja ja imusuonistoa. Jos kehon jätteidenpoistokyky on heikentynyt, suolessa seisova massa alkaa käydä ja suolistoon voi kerääntyä haitallisia aineita, mikä taas voi aiheuttaa ärtyneisyyttä, masennusta, heikkoutta, turvotusta, väsymystä ja ennenaikaista vanhenemista. 

Suolihuuhtelun sanotaan auttavan myös muihin vatsavaivoihin kuin ummetukseen. Jos ongelmana on ripuli tai levoton tai ärtynyt suoli, suolihuuhtelu rauhoittaa ja tasoittaa suolen toimintaa. Jopa närästys, refluksi, sekä kihtikin saattavat johtua ummetuksesta, jos täysi vatsaontelo painaa mahalaukun ja sydämen aluetta.

Yhdysvalloissa, Englannissa ja Saksassa suolihuuhtelu on osa normaalia elämää ja terveydenhoitoa, mutta Suomessa suolihuuhteluun liittyy ennakkoluuloja ja väärinkäsityksiä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa toimii noin 6 000 suolihuuhtelijaa, kun taas Suomessa hoitajia on enää kymmenkunta.

Suolihuuhteluusta tuli suosittua 1940-luvulla Yhdysvalloissa, kun laitteet tulivat turvallisemmiksi ja koulutetut hoitajat tekivät työn. Nykyisin amerikkalainen DRC-huuhtelulaite tunnetaan ympäri maailman.

Mitä Colonic-suolihuuhtelussa tehdään?

Olin iloisesti yllättynyt, kun tulin Carlina-hoitolaan. Hämmästyin, kuinka tyylikäs ja idyllinen paikka se oli. Olin odottanut jotain muuta sillä ajattelin, että suolihuuhtelu on jotenkin likaista hommaa joka tapahtuu vähintäänkin kylpyhuoneessa.

Carlina on kuin kauneushoitola: harmoninen, miellyttävä, lempeästi valaistu tila. Myös hoitajani Maarit Lipsanen oli aivan yhtä elegantti ja viehättävä: hän pukeutuu tyylikkäästi ja puhuu hillitysti ja rauhallisesti.

Suolihuuhtelu hoitolassa tapahtuu koneen avustamana. Asetuin makaamaan hoitopöydälle pyyhkeen alle. Hoidossa käytetään henkilökohtaisia letkuja, joita siis ei käytetä kenellekään toiselle.

Hoidossa peräsuolen suulle laitetaan geelillä liukastettu suulake, johon yhdistetään vedentuloletku sekä toinen, kuonaa poistava letku. Poistoletkusta kuona poistuu suoraan viemäriin.

Paksusuoleen annetaan virrata kehonlämpöistä vettä pienissä erissä. Hoitaja seuraa hoidon aikana veden kulkua ja tarkkailee painetta suolistossa.

Jos vesi kohtaa suolessa jätettä, kaasua tai mutkia, hoidettava voi tuntea pientä paineen tunnetta ja ulostamisen tarvetta. Tällöin hoitaja pysäyttää vedentulon ja ohjaa suoleen päässeen veden sekä siellä olevan massan poistoletkuun.

Välillä hoidon aikana Maarit hieroi vatsaani kevyesti, jotta vesi sekoittuisi ulostemassaan, siitä tulisi juoksevampaa ja kuiva uloste poistuisi helpommin.

Kävin itse samalla viikolla suolihuuhtelussa kolme kertaa kuten Maarit suositteli. Yllätyksekseni ensimmäisellä kerralla suolistosta ei tullut ulos paljon mitään, pelkkiä kaasukuplia.

En koskaan tullut ajatelleeksi, että suolistossani olisi niin paljon ilmaa! Kyllähän sitä nyt huomaa, jos on ilmavaivoja, ajattelin.

Toisella kerralla vesi pääsi paksusuolessani jo pidemmälle ja puhdistautuminen todella alkoi, kun ulos tuli kaasukuplien lisäksi todellista kuonaa. Vielä kolmannellakin kerralla ilmakuplat olivat vaivana, eikä aivan kaikki paksusuoleni alussa ja ohutsuolen lopussa oleva pinttynyt jäte päässyt vielä viimeiselläkään kerralla ulos.

Suolihuuhtelulaite on järeännäköinen kone. Onneksi ammattitaitoinen hoitaja osaa käyttää sitä oikein.
Suolihuuhtelulaite on järeännäköinen kone. Onneksi ammattitaitoinen hoitaja osaa käyttää sitä oikein.

Suolihuuhtelun aikana opin paljon uutta suolistosta, joka on aika ihmeellinen kokonaisuus!
Suolihuuhtelun aikana opin paljon uutta suolistosta, joka on aika ihmeellinen kokonaisuus!

Suolistoon patoutuu tunteita ja muistoja?

Sanotaan, että suolistoon kertyy myös muutakin kuin fyysistä kuonaa ja jätettä: esimerkiksi patoutuneita tunteita ja muistoja. Tämän vuoksi toisilla hoidettavilla tulee tarve puhua hoitajalle elämänsä tapahtumista ja esimerkiksi lapsuuden kokemuksista. Minulle ei tällaista tarvetta tullut.

Joogaopettajamme olivat kuvailleet vapauttavaa tunnetta joka tulee, kun vanha kuona lähtee liikkeelle. Valitettavasti itse en kokenut hoitopöydällä varsinaista euforiaa tai hyvänolon tunteita. Pikemminkin kolmannella kerralla, kun vesi kiersi aivan paksusuoleni perukoille asti minusta tuntui samalta kuin pahassa ripulitaudissa: mahassa kiersi ja jopa hieman etoi.

Maarit antoi kuitenkin hoidon yhteydessä korvaamattomia vinkkejä ruokavaliosta ja lisäravinteista. Olen noudattanut niitä parhaani mukaan ja kerron niistä tarkemmin erillisessä postauksessa myöhemmin.

Pelkäsin, että suolihuuhtelu laiskistuttaisi suolen toimintaa ja kehoni jotenkin tottuisi koneelliseen avustamiseen. Onneksi näin ei käynyt, vaan pääsin normaalisti jo seuraavana aamuna vessaan. Suoli ei siis totu huuhteluihin.

Vaikka hoito ei ollut minulle pelkästään miellyttävä kokemus, sillä oli tehoa. Hoitosarjan jälkeen vatsani on nimittäin toiminut kuin unelma: säännöllisesti ja ilman vaikeuksia.

En tiedä, menenkö uudestaan koneelliseen suolihuuhteluun mutta ainakin aion kokeilla huuhtelua kotikonstein. Tätä varten apteekeissa on tarjolla hygieenisiä ja turvallisia välineitä.

Oletko sinä kokeillut suolihuuhtelua? Millaisia ajatuksia aihe herättää mielessäsi?

P.S. Muistathan osallistua arvontaani, jossa voit voittaa uuden Atopik-luonnonkosmetiikkasarjan ihania kasvojen- tai vartalonhoitotuotteita! Osallistua ehdit vielä perjantaina 4.8. kommentoimalla tätä postausta.

Blogi myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin 

Kommentit (4)

Vierailija
1/4 | 

Sanoit kokeileesi kaikkea. Oletko kokeillut Vi-Sibliniä. Sitä Gastroenterologit suosittelevat. Saa reseptillä tai ilman.

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Hei vaan ja kiitos kommentista! En toki väittänyt kokeilleeni kaikkea, vaan kirjoitin että olen kokeillut "yhtä sun toista". Tuosta tuotteesta en kuitenkaan ole kuullutkaan. Voitko kertoa lisää? Oma tilanteeni tosin on tällä hetkellä tosi hyvä tuon suolihuuhtelun sekä Maaritin neuvomien tuotteiden ansiosta. Kirjoitan niistä myöhemmin erillisen postauksen.

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Mirri
2/4 | 

Visiblin on kuituvalmiste, jota tosiaan suositellaan mm. ärtyvän suolen oireyhtymään päivittäin otettavaksi. Osalle auttaa, osalle ei, mutta kokeilemisen arvoinen on.

Vierailija
3/4 | 

Kävin noin viisi vuotta sitten ensimmäisen kerran colonichoidossa, siitä lähtien olen käynyt 3kerran hoitosarjan kerran vuodessa. Colonichoidon jälkeen on hyvä aloittaa uusi ruokavalio ja sillä on merkitystä miten ja mitä syö. Mutta repsahduksia riittää kun on herkkuihin taipuvainen. Suolihuuhtelu on auttanut nivelkipuihin ja turvotukseen minulla.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 44-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 15-vuotias Venla näyttelee, laulaa ja kirjoittaa mielellään.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram