Sosiaalinen media... Se on tavalla tai toisella osa meidän jokaisen arkielämää. 

Juuri tällä hetkellä, kun kirjoitan, on sosiaalinen media läsnä, sillä kuuntelen YouTubesta klassista musiikkia, joka inspiroi minua ja auttaa keskittymään. Kun sinä luet tätä tekstiä, missä ja milloin tahansa, on sosiaalinen media osa elämäsi: luet blogia, yhtä monista sosiaalisen median muodoista.   

Some on pelottava ja välillä ahdistava ilmiö, mutta ennen kaikkea käytännöllinen, tärkeä ja upea mahdollisuus.

Pidätkö päiväkirjaa Googlessa?

Juuri vähän aikaa sitten sanoin isoäidilleni, että ihmisten selaushistoriat ovat vähän kuin päiväkirjoja: “helppo arkiruoka” tai “bussiaikataulut” löytyy listalta kiireisinä päivinä, “elokuvateatteri aukioloajat” tai “kävelyreitti metsä", kun halutaan ottaa irti arjesta.

Myös ihmisten mielialat ja mahdolliset ongelmat näkyvät: “surullinen musiikki” tai “miten korjata jouluvalot” ovat varmasti osa jonkun suomalaisen hakuhistoriaa.

Vaan joskus ei sosiaalisen median käyttö ole ollenkaan hyvä asia. Oman, törkeän puolelle menevän mielipiteen huutaa netissä helpommin nimimerkin suojissa kuin vastaantulijalle kadulla päin naamaa. Netistä on helppo lukea asioita, jotka eivät välttämättä ole totta, mutta jotka tukevat omaa mielipidettä ja joita haluaa uskoa.

Lause “nettiin voi jakaa mitä vain” sisältää sanat mitä vain. Jos YouTubeen ladataan päivässä enemmän sisältöä kuin ihminen pystyy elämänsä aikana katsomaan, on melko epätodennäköistä että loukkaavia, ahdistavia tai yksityisyyttä rikkovia videoita ehdittäisiin valvoa, ennen kuin kukaan näkee niitä. Näkijöitä näillä videoilla voi olla yksi, sata tai satatuhatta, mutta aina liikaa.

Joskus voi jopa olla vaikea huomata, että nettiin ladattu materiaali rikkookin lakia.

Mikä ihmeen OV?

Niin, ja sitten on se puoli, että me ikäiseni olemme keskimäärin somesta enemmän perillä, kuin vanhempi väestö. Me kulutamme hirvittävän paljon aikaa somen syövereissä. Me olemme myös sitä kautta kohderyhmä, jolle suunnataan suuri määrä somen palveluista.

Tuo tilanne voi vanhempana tai isovanhempana olla melko hämmentävä. Ei siihen oikein voi sanoa juuta eikä jaata kun lapsi kysyy, saako aloittaa tubettamisen, eikä tiedä mitä tubettaminen on.

Tai noh, tubettaminen nyt aika lailla tunnetaan, mutta jos lapsi vaikka haluaa aloittaa kanavan, jolle julkaisee videoita OV:sta ja Growista. Siis mikä ihmeen OV? Niin juuri.

Mutta hei, ei sen tarvitse olla noin! Kyllä aikuisetkin voivat tubettaa, käyttää somea ja ennen kaikkea huomata olevansa melko lapsenmielisiä ja kokeilunhaluisia, tai ainakin yhtä koukussa kuin jälkikasvu ;)

Otetaan vaikka oma suosikkikanavani aikuisten pitämistä YouTube-kanavista: Tädit Tubettaa. Tiia ja Maiju ovat keränneet yli 150 000 näyttökertaa!

Eivätkä he ole läheskään ainoita: katsokaa vaikka Tubeconin aikuistubettajat- kanavalta. Vaude, ottakaas aikuiset siitä mallia!

Hyvään alkuun tubettamisessa ja somen käytössä muutenkin pääsee esimerkiksi niistä kertovilla kursseilla. Kirkkonummella meillä alkaa sellainen 23.10. Kannattaa käydä vilkaisemassa kansalaisopiston nettisivuilta!

Odotan innolla uusia some- kollegoita ;)

Mitä sinä ajattelet sosiaalisesta mediasta? Käytätkö sitä paljon?

Terveisin, Venla

Blogi myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin 

Kommentit (2)

Vierailija
1/2 | 

Sosiaalinen media ei todellakaan ole itsestäänselvyys. Meidän luokan whatsapp-ryhmässä kiusattiin yhtä poikaa, minä tulisena puolustamassa. Loppui kun kerrottiin aikuisille. Ja tapahtui vain netissä. Se poika joka kiusasi, vieläkin uhittelee helposti netissä, onneksi ystäväni auttaa minua rauhanturvaajan ammatissa 😅

Venla Pajukangas
Liittynyt13.8.2016

Kiitos kommentistasi! Kuulostaa tutulta. Omalla luokallani ei onneksi tällä hetkellä ole wapissa mitään pikkuriitoja suurempaa, niitäkin harvoin😂

Voimia sinulle, ystävällesi ja pojalle, jota kiusattiin. Onneksi luokkanne ryhmästä löytyy myös vahvoja, jotka uskaltavat olla kiusaajia vastaan. Kiusattu poika on varmasti todella kiitollinen sinulle ja ystävällesi.

Tsemppiä rauhanturvaajan töihin! Olet tekemässä tärkeitä asioita😉

Syyslomaterveisin,
Venla

Kirjoitan äitini kanssa Uraäidin Ruuhkavuodet -blogia.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 42-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 14-vuotias Venla on Kirkkonummen kuntalähettiläs, joka näyttelee, laulaa ja kirjoittaa.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram