Yhdellä sanalla kuvataan helposti montaa tunnetta. Sen takaa löytyy poikkeuksetta yksi suuri tunne, pelko. Sekin sana johtaa moniin toisiin sanoihin - kuten menettämisen pelko, turvattomuus, taloudellinen kriisi ja niin edelleen. Muita isoja sanoja siihen liitettynä ovat valtapelit ja järjestyssäännöt.

Parissa päivässä ehtii käydä läpi ison kirjon monenlaista mustasukkaisuutta. Tempaisin viikon reppuretken ystävän luota toisen luo. Saa olla tarkkailijana sekä peilinä monenlaisiin ryöpsäyksiin. Stressihormonit ovat tekijä, josta ei terveydentilassa olla ihan niin tietoisia, kuin mitä ne ansaitsisivat. Erilaiset stressihormonikombinaatiot voivat toimia kohtalaisina myrkyttäjinä. Usein ulkopuolinen ihminen nostaa esiin arvoristiriitoja, joiden "myrkyttävyys" ei tulekaan ulkoisena rasituksena, vaan sisäisenä kuormituksena. Verenpaineet nousevat kaverin astuessa ovesta sisään, mutta ei ihan siksi, kuin ensin ajattelisi.

Mustasukkainen voi olla omasta kodistaan - kuka sinne saa tulla ja kuka ei. Kenellä on oma suosio uhattuna puolison arvaamattomien taitojen  taholta, kenellä elämäntapakin jos vieras alkaa möläytellä omalla reviirillä sopimattomuuksia. Toinen huolehtii asemastaan suhteessa, jalustapaikasta on haastavaa luopua. Vielä suurempana on stressi rahallisesta selviämisestä, joka on suurempi huoli, kuin kissan pöydälle nostamisesta johtuva muhka tunteiden kohteesta luopumiseen.

Mytologioita tutkiessa selvitin, että raha ja seksi kuuluvat ihmisillä samaan "resurssikanavaan", jolloin on mahdollista sekoittaa toisen työnteko, palkat, peliongelmat ja muu rahan kanssa säätäminen siihen pelkoon, että toinen on pettämässä. Arvoissa on paljon perusteita sille, millaisesta rahasta saa ja voi nauttia, miten sitä saa ansaita ja saako/ kykeneekö/ uskaltaako sillä rahalla ostetusta ruoasta nauttia. Näin siksi, että "alkukertomukset" ovat monissa kulttuureissa ristisiittoisia. Avioliitto on ollut selviytymisen tae ja rahojen säilyttäminen suvussa korkea prioriteetti. Tavalliselle ihmiselle jokainen ovea kolkutteleva eksä, nyksä, heidän lapsensa ja tulevatkin kumppanit ovat siksi punaisia vaatteita. Pelaamalla saatu raha voi olla "likaista" tai jos sitä rahaa ei ole arvojen mukaisesti tarpeeksi tai jos sitä on liikaa, arvoristiriita nostaa stressihormonimyrskyn, josta voi saada verenpaineet lääkitystä vaativalle tasolle.

Pariskunta pariskunnalta paljastui, että oma sisäinen pelkorakenne ja jokin mieltä myllertävä salaisuus on helppo ulkoistaa kumppanille, joka on autuaan tietämätön ja tuskissaan perusteettomista tai kohtuuttomista "vääristä syytöksistä". Se peliongelma olisi oikea syytös, ei pettäminen. Tai se kaverille vippaaminen. Tai jos vaikka se oma ihastuminen onkin painavampi juttu kuin kumppanin menneen talven lumia oleva eksä? Sellainen joka on oikeasti eksä, ei houkuta. Mutta jos ei olekaan ihan varma onko eksä eksä, kun ei omakaan tunnemaailma ole ihan selvä? Ja onko itse nyksänä vaarassa - kas siinä pulma.

Kumppanin haastaminen siitä, mitä yhteisellä reviirillä saa touhuta ja kenen kanssa on yllättävän herkkää. Tunteidensa ja arvojensa paljastaminen vaatii niiden mukaan elämistä tai sitten sen kanssa elämistä, että joutuu nielemään minuutensa. Ensimmäinen vaatii ehtojen asettamista ja jälkimmäinen nostaa kapinan. Vaistonvarainen luottamus ei aina ole itsestäänselvyys. Erilaiset luottamuskriisit voivat hajottaa tai vahvistaa suhdetta. Omien arvojensa sekä niiden perusteellinen tutkiminen luovat itseluottamusta, jonka varassa on helpompaa luottaa myös toiseen. Rakkaus jakaa voimastaan, kuten hyvä vähästäänkin. 

Kommentit (0)

Seuraa 

Tässä blogissa esillä ovat enkelit, peikot, menninkäiset, shamaanit, noidat, tarotit, energiat, symbolit, enneunet, tarot-kortit, hörhöt, pelot, varjot, energiahoidot, jäsenkorjaus, hieronta, sekä kaikenlainen muu kansanparannus yhdistettynä ihmiselämän kiemuroihin kuten äitiyteen, parisuhteisiin ja seksuaalisuuteen. 

Blogiarkisto