Taisteluni aikuisiän aknea vastaan on jatkunut. Olen edelleen siinä toivossa, että sinnikkäästi etsimällä tähänkin vaivaan löytyy jokin ihmeaine, joka taianomaisesti muuttaa rupisen naamani sileäksi.

Somessa ja ihan valtakunnan mediassakin on viimeisen vuoden aikana hehkutettu otsonoitua oliiviöljyä. Niinpä erilaisten geelien, puikkojen ja voiteiden jälkeen päätin ottaa sen testaukseen pari kuukautta sitten.

Pahoittelut jo tässä vaiheessa huonolaatuisista, kännykkäkameralla napatuista, inhorealistisista kuvista. Napsin kuvat heikossa valossa kesken aamutoimien. Jos olet herkkä epäesteettisille kuville, kannattaa lopettaa postauksen lukeminen tässä vaiheessa.

---

Otsonoitu öljy käsitellään happi-otsoniseoksella, josta syntyy mm. otsinodeja ja muita happea sisältäviä yhdisteitä. Otsonikaasu on vahvasti antimikrobinen aine, jota käytetään mm. uima-altaiden desinfiointiin. Näin ollen myös otsonoiduilla öljyillä pitäisi olla antimikrobisia ominaisuuksia.

Otsonoidulla öljyllä hoidetaan aknen lisäksi atopiaa, haavoja, tulehduksia ja ja jopa palovammoja sekä kynsisientä. Öljyssä on ihan järkyttävä haju. Näin ollen tulehdusten lisäksi iltaisin käytettynä se saattaa ehkäistä myös romanttisia ajatuksia...

Ostin Ruohonjuuresta ensin O-liven normaalivahvuista otsonoitua oliiviöljyä. Sen jälkeen noin parin viikon kuluttua hain lisäksi keskivahvaa laatua, sillä normaalivahvuisella öljyllä ei tuntunut olevan toivottuja vaikutuksia ainakaan leukaani, joka on ongelmallisin alue.

Testikuukauden aikana en tehnyt muita merkittäviä muutoksia ruokavaliooni tai ihonhoitorutiineihin. Tämä kuvasarja siis osoittaa ihossani öljyn ansiosta tapahtuneet muutokset.

Viikko 1

Aloitin oliiviöljyn käytön pahimpaan aikaan menkkojen juuri alettua, kierron ensimmäisenä päivänä, kun finnit kukoistivat naamassani valtavina ja tulehtuneina.

Laitoin normaalivahvuista öljyä yöksi. Muutamana ensimmäisenä yönä käytin pelkkää öljyä yövoiteen sijaan ja sen jälkeen aloin sekoittaa sitä muutaman tipan Mádaran yövoiteen sekaan.

Nämä kuvat on otettu seuraavan viikon torstaina, jolloin on kulunut kuusi päivää oliiviöljyn aloittamisesta. Menkat ovat tässä vaiheessa ohi ja iho jo rauhoittumassa. Näpyt ovat edelleen jäljellä, mutta tulehdus on jo rauhoittumassa.

Viikko 2

Nämä kuvat on otettu kuusi päivää edellisen kollaasin jälkeen eli seuraavan viikon keskiviikkona. Tämä oli kierron puolivälissä eli ovulaation aikoihin.

Tässä vaiheessa olin jo ryhtynyt käyttäämään leukaan keskivahvaa öljyä, sillä en mielestäni saavuttanut tarpeeksi näkyviä tuloksia normaalivahvuisella öljyllä

Viikko 3

Nämä kuvat on otettu jälleen keskiviikkona, eli seitsemän päivää edellisen kuvasarjan jälkeen ja 19 päivää siitä, kun aloitin otsonoidun oliiviöljyn käyttämisen. Iho on jo huomattavasti rauhallisempi.

Finnien jättämät arvet ovat jäljellä, ja niiden sisällä on edelleen tukkeumat, eli tulehtunut tali ei ole päässyt niiden kohdalta pois. Siksi ei olekaan ihme, että ongelma palaa takaisin kierron loppupuolella..

.Viikko 4

Tämä kuva on otettu kierron lopussa, päivää ennen seuraavien menkkojen alkamista eli sen jälkeen, kun olen käyttänyt otsonoitua oliiviöljyä kuukauden.

Vanhojen finnien arvet ovat jäljellä ja uusia, hormonaalisia paukamia on puhjennut niiden viereen. (Saattaa olla, että tällä viikolla sorruin taas syömään sokeria, sillä siihen tulee kova himo aina tässä vaiheessa kiertoa. Sitä en valitettavasti muista tarkasti.)

Olen kuvien ottamisen jälkeen jatkanut otsonoidun oliiviöljyn käyttöä ja saattaa olla, että aivan yhtä paljon minulle ei enää tule kipeitä paukamia kuin aikaisemmin. Toisaalta dramaattisia muutoksia ei ole tapahtunut, vaikka olen parina päivänä jättänyt öljyt välistä.

Oma akneongelmani siis on vahvasti sidoksissa hormonaaliseen kiertoon. Eräs kosmetologi sanoi minulle, että kuukautisten alla lisääntyvä keltarauhashormoni eli progesteroni aiheuttaa ihooni tulehduksen. Toisten lähteiden mukaan taas progesteroni- ja estrogenitasojen _romahdus_ menkkojen alla on syy finneihin. Tiedä häntä, mutta hormonien syytä iho-ongelmani joka tapauksessa ovat.

PCO:ta eli munasarjojen monirakkulaoireyhtymää minulla ei ole. Helppo ratkaisu vaivaani olisi hormonaalinen ehkäisy, jota gynekologini aina ehdottaa. Sitä en kuitenkaan monista muista syistä halua aloittaa.

Moni on ehdotellut lääkkeeksi ruokavaliomuutoksia. Lääkärithän eivät tähän usko, mutta siitä huolimatta olen kyllä vähentänyt sokerin, maitotuotteiden ja vehnän käytön minimiin.

Laajemman viljattoman dieetinkin nimiin moni vannoo, mutta sitä en ole kokeillut. Olen jo tarpeeksi hankala perheenjäsen, sillä em. ruoka-aineiden lisäksi en myöskään syö lihaa. Mielestäni olisi kohtuutonta vaatia vielä viljattomia vaihtoehtoja rakkaalta puolisoltani, joka hoitaa perheessämme arkiruoanlaiton.

Yritän hoitaa vaivaa ulkoisesti, sillä en halua pitkiä antibioottikuureja tai kamalan vahvaa Roaccutan-aknelääkettä. Luulen, että lopullinen ratkaisu vaivaani ovat vasta vaihdevuodet.

Hieman toivoa otsonoitu oliiviöljy antoi, vaikka minulla oli ilmeisesti liian suuret luulot sen suhteen. Eihän rupisammakon poskesta voi yhden ihmeaineen avulla tulla sileää kuin lapsen peppu.

Onneksi on keksitty tehokkaita peiteaineita. Siitä lisää myöhemmin...

Oletko sinä kokeillut otsonoitua oliiviöljyä? 

Kommentit (20)

inrika

Hei,poikani keksi kokeilla sinkkitabletteja ...ja ihme tapahtui.akne hävis.Sinkkiä täytyy käyttää sitten säännöllisesti,on ainakin turvallisempi kuiin se isotretinoin.

Vierailija
2/20 | 

Minulla on myös aikuisiän akne, johon olen kokeillut kaikkea maan ja taivaan väliltä. Parhaiten toimi juurikin monen kammoama isotretinoiinikuuri (tunnetaan mm. kauppanimellä Roaccutan). Viimeisimmän e-pillereiden vaihdon jälkeen osa aknesta tuli takaisin, mutta paljon lievempänä kuin ennen lääkekuuriani.

Itse olen huomannut, että AHA- sekä BHA- hapot ovat iholle tärkeitä, ettei tukkeumia synny. Voin suositella ihonhoidon osalta Paula's Choice -sarjaa (jota saa vain netistä), koska tuotteet tehoavat oikeasti. Koulutukseltani olen kosmetologi, voi ironiaa...

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Tiedän, että Roaccutan tehoaa mutta se ei ole minulle vaihtoehto, sillä sen vaikutuksesta kaikki limakalvot kuivuvat, myös silmät. Omat silmäni ovat jo nykyisellään niin kuivat, että asian kanssa on hankala elää.
Myöskään AHA- tai muut hedelmähapot eivät käy, sillä ruusufinni ei niistä tykkää (sekin minulla on).
Tuo Paula's choice onkin aivan uusi tuttavuus, siitä en ole koskaan kuullut vaikka monen monta hoitolasarjaa olenkin kokeillut (ml. Danne, Elsa Hieronymus, Excuviance jne.) ?

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Kokeile ihmeessä
3/20 | 

Viljojen vaikutuksen näkee kolmessa-viidessä päivässä. Itse taistelin yli 10 vuotta, rampoasin lääkäreillä ja kosmetologilla. Kukaan ei tiennyt miksiiho oireilee ja miten sen saa rauhoittumaan. Jätin viljat kokeillakseni uutta dieetin, ja kas kummaa meni kolme päivää kun iho alkoi paranemaan ja paukamat paranivat.
Nyt viljatonta elämää takana jo pari vuotta, säästynyt kivuista ja tuskalta. Ei ole iso vaatimus kokeilla.

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Ai viljojen pois jättäminen toimii noin nopeasti, sellaisesta en ole koskaan kuullutkaan? Käykö gluteeniton dieetti vai mitä kaikkea jätit pois? Eikö viljojen pois jättämisen jälkeen finnejä tullut enää edes menkkojen alla? (Kyllähän minullakin iho rauhoittuu paljon menkkojen jälkeen mutta räjähtää aina 28 päivän välein ?)

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Vierailija

Kyllä gluteeniton ruokavalio näkyy nopeasti iholla, jos vaan on iho keliakiasta tai yliherkkyydestä kyse. Itse en uskoisi jos en olisi kokenut asiaa. Itse jätin silloin kaikki viljat, kokeilin siis viljattomuutta ihan toisen asian takia. Mutta huomasin eron ekana ihossa. Ei ole eroa onko mikä kierron päivä tms.

Lukija Seattlesta
5/20 | 

Käytän spironolactonea (Aldactone) hyvällä tuloksella. Asun USA:ssa, joten en tiedä millä nimellä tuota saa Suomessa ja käytetäänkö sitä siellä aknen hoitoon. Sivuvaikutukset on olleet vähäisiä; paino laski muutaman kilon, ja aluksi myös seksuaalinen halu jonkin verran, mutta ei häiritsevästi pidemmän päälle. Se mm. vähentää testosteronin määrää. Vettä pitää juoda paljon, mutta niin teen muutenkin. Iho on huomattavasti parempi.

Leena_L
6/20 | 

Oleko kokeillut Environin AVST-sarjaa? Sisältää A-vitamiinia ja auttoi ainakin minua aikuisiän hormoniaknen taltuttamisessa. Aloitetaan numerosta 1 (vähiten A-vitamiinia) ja siirrytään numero kerrallaan enemmän A-vitamiinia sisältävään voiteeseen. Suurin nro on 5, jota olen nyt käyttänyt jo 4-5 vuotta. Akne häipynyt yksittäisiä nyppyjä lukuun ottamatta ja myös arvet siloittuneet. Voin suositella lämpimästi. Itse olen ostanut voiteita kosmetologiltani, mutta googlaamalla varmasti selviää, mistä sitä olisi saatavilla, jos kiinnostaa. Kerron vielä, että teinityttäreni sai todella pahan aknensa kuriin tällä samalla voiteella. Kävimme ihotautilääkärillä ja kokeilimme erilaisia reseptivoiteita, jotka olivat hänen herkälle iholleen liian vahvoja ja kasvot tulivat kirkuvan punaisiksi ja ihoa poltti ja kuumotti, jos yhtään hikoili. Lopulta lääkäri määräsi 6kk tetrasykliinikuurin, joka kyllä auttoi upeasti, mutta ongelma oli se, että n. 2 kk kuurin lopettamisen jälkeen, akne uusi entistä pahempana. Seuraava vaihtoehto olisi ollut Roaccutan, jota tyttäreni ei halunnut, enkä minäkään ollut asiasta innostunut. Juttelin kosmetologini kanssa, että voisiko tyttäreni myös kokeilla Environin voidetta, koska se oli auttanut minua niin upeasti ja hän ei nähnyt siihen mitään estettä. Ajattelin, että eipä siitä varmasti mitään haittaakaan ole - eikä todellakaan ollut. Nyt, kahden vuoden jälkeen, on vaikea uskoa miten paha tilanne alkujaan oli, aknesta ei ole tietoakaan. Yksittäsiä finnejä tulee tietysti silloin tällöin, mutta iho on kyllä todella upeassa kunnossa muuten. Kauhea mainospuhe, anteeksi, mutta minulla vain niin hyvät kokemukset tästä, että mielelläni kerron siitä eteenpäin.

Irina
7/20 | 

Ou nou! Ihan kuin olisin lukenut juttua omasta leuastani. Ihan täsmälleen sama tilanne täällä, ja alan olla aika puhki ja väsynyt. Tämä tilanne on toistunut useampana vuotena ja aina loppuvuoden ja seuraavan vuoden alun välillä. Keväällä ja kesällä tilanne on helpompi ja näppyjä tulee tiettyyn kuukauden aikaan ehkä yksi. 

VeraOlsson
8/20 | 

Kiitos rohkeasta jutusta! Itse olen lähes koko aikuisikäni kärsinyt atooppisesta ihosta kasvoilla. Löysin ratkaisun sisä- ja ulkokautta? Hoidin oireilevan suoliston kroonisen tulehdustilan kuntoon jättämällä viljat pois ja syömällä erittäin vahvaa ja luonnollisesti säilöttyä kalaöljyä 4kk ajan. Ulkoapäin otin käyttöön hiivan beta-glukaania (poistaa tulehdusta) ja runsaan antioksidanttista oliiviöljyä sisältävän seerumin. Avot! Työkaverit ovat tulleet kysymään salaa, olenko laittanut botoksia??? olen 43-v ja iho kuin 20-vuotiaana?

Vierailija
10/20 | 

Maidon poisjättäminen noin kuukaudeksi auttoi minulla pahaan akneen, käytännössä lopetti sen kokonaan. Nykyään iho sietää vähän luomumaitoa päivittäin.

less is more
Liittynyt31.1.2016

Luovu lehmänmaidosta-se on tarkoitettu alunperin vasikoille- (ihan totta!) ja siirry vuohen-, tai lampaan maitoon. Ne sopivat paremmin myös suolistolle ja sisältävät paljon valkuaista.

Siiriliini
13/20 | 

Sinkki-tabletit ja tehokas b-vitamiini, auttaa ihon terveyteen yleisesti ja sitä kautta akneen. Varmista B2, B5 ja B6 riittävä saanti. Itselläni rauhoittui akne näillä.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 44-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 15-vuotias Venla näyttelee, laulaa ja kirjoittaa mielellään.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram