Ihanaa, kun tänne Etelä-Suomeen tuli lunta! Koko maailma tuli taas niin erinäköiseksi, että innostuimme Venlan kanssa tänä viikonloppuna näpsimään asukuvia.

Olemme uusineet syys- ja talvivaatteitamme, mikä ei tällä kertaa ollutkaan ihan yksinkertainen juttu. Aikaisemmin ostin yleensä kaikki vaatteet ensisijaisesti kierrätettyinä, eli luukutimme huuto.nettiä, kiersimme UFF:n myymälöitä ja paikallisia kirppiksiä. Loput käyttövaatteet kuten leggarit ja trikoopaidat ostimme H&M:ltä, KappAhlista ja mistä milloinkin.

Tänä syksynä homma muuttui asteen monimutkaisemmaksi, sillä kesällä havahduin siihen tosiasiaan, että käytetty vaate ei aina väistämättä ole ekoteko tai ainakaan eettinen valinta. Vaatteet ovat nykyään niin halpoja ja kirpparit niin pullollaan, että moni taitaa vaimentaa omatuntonsa äänen ostamalla tarpeetonta, koska se on niin helppoa dumpata kierrätyslaatikkoon.

Tällaista toimintaa emme halunneet tukea silmät ummessa. Sitäpaitsi Venla ei ole aivan yhtä ihastunut kirpputoreihin kuin minä. En haluaisi, että tyttöä kiusataan minun kirppislöytöjeni vuoksi, joten tänä syksynä lähdimme etsimään hänelle ensisijaisesti uutta päällepantavaa.

Heinäkuussa julkaisemani postaus vaatteiden eettisyydestä herätti kiinnostavan keskustelun. Kiitos kaikille kommentoijille! Sain siitä monia hyviä vinkkejä.

Kun tuli aika pakata Venlan kesävaatteet pois ja inventoida, mitkä kaikki syys- ja talvivaatteet olivat jääneet pieneksi, päätimme keskittää syysshoppailun Lindexille. Siellä on nimittäin myynnissä Sustainable Choice -luomupuuvillamallisto, josta löytyi yllättävän hyvin vaihtoehtoja.

Venla löysi itselleen muutamassa tunnissa kolmet luomupuuvillaiset farkut sekä yhtä monta yläosaa. Tämä iloisenvärinen pusero on ollut koko syksyn väripilkku sekä perheenjäsenten että luokkatovereiden mielestä. Mitäs tykkäätte?

// Venlan pusero ja farkut: Lindexin Sustainable Choice -mallistoa, Timberland-saappaat ostettu huuto.netistä. //
// Venlan pusero ja farkut: Lindexin Sustainable Choice -mallistoa, Timberland-saappaat ostettu huuto.netistä. //

Meillä on Venlan kanssa melkein samankokoinen jalka, Venlalla noin puoli numeroa suurempi kuin minulla. Itse jouduin heittämään kahdet talvikengät tänä syksynä pois, sillä ne eivät enää pitäneet vettä. 

Oli ison pohdinnan paikka, mistä löytäisin mahdollisimman eettisellä ja ekologisella tavalla tuotetut kengät. Käytin apunani Rank A Brand -sivustoa, joka arvioi brändejä sen mukaan, kuinka avoimesti ja laajasti yritykset antavat tietoa toimintansa ekologisista ja sosiaalisista vaikutuksista. 

Timberland saa sivustolla arvioiduista kenkäbrändeistä parhaan luokituksen, C:n. Sivuston mukaan tuotemerkki pärjää aika hyvin vertailussa muihin kenkäbrändeihin.

Erityisen ansioitunut Timberland on ympäristöpolitiikassaan sekä taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Yritys esimerkiksi käyttää 81 % kierrätettyjä tai luonnonmukaisesti tuotettuja materiaaleja kengissään.

Timberland siis - se täytyi saada. Vaan missä sitä myydään? Tällä kertaa tein tupla-eettisen valinnan, sillä lähdin hakemaan brändin kenkiä huuto.netistä.

Sieltä ne löytyivätkin ja vieläpä käyttämättöminä! Meillä taas ne eivät jää turhina kaapin nurkkaan, vaan pääsevät tositoimiin vuorotellen molempien tyttöjen jaloissa.

Omaan kaappiinikin on eksynyt muutama uusi vaate tänä syksynä. Pari kuukautta sitten nimittäin eräänä päivänä kävi hassusti: töissä minulle tuli samalle päivälle yllättäen tosi tärkeä palaveri, vaikka olin luullut että edessä olisi pelkkä toimistopäivä ja pukeutunut farkkuihin, tennareihin ja huppariin.

Ei auttanut muu kuin lähteä ruokatunnilla vaateostoksille. Sillä kertaa en kuitenkaan suunnannut hakemaan jotain kertakäyttöasua parilla kympillä H&M:ltä tai Zarasta, vaan suuntasin keskustassa Yrjönkadulle Nudge-nimiseen liikkeeseen, joka on erikoistunut kestävän kehityksen tuotteisiin.

Selitin hätätilanteen herttaiselle myyjälle, joka supernopeasti löysikin minulle mielestäni oikein hauskan, persoonallisen asun: Armedangels-merkkisen paitapuseron ja suomalaisen Tauko-merkin Leija-housuhameen.

Armedangels on vastuullinen muotialan yritys, joka toimii yhteistyössä Reilun Kaupan, Global Organic Textile Standard (GOTS) järjestön sekä Fair Wear Foundation kanssa. Suurin osa merkin käyttämästä luomupuuvillasta on peräisin Intiasta, jossa Armed Angels pyrkii maksamaan minimipalkkaa paremman korvauksen viljelijöille. Merkin vaatteet ja asusteet valmistetaan Portugalissa, Marokossa, Turkissa ja Intiassa. 

Olin juuri myynyt kirppiksellä useamman kauluspaidan, sillä jostain syystä minulla ei ole mukava olo kauluksissa. Tämä paita on kuitenkin asiallinen ilman, että se olisi ahdistava, sillä siinä ei ole kovia, korkeita kauluksia vaan nätti, kantattu kaula-aukko.

// Armedangels-merkkinen paita ja Tauko-housuhame Nudgesta, sukkahousut Lindexiltä, laukku ostettu käytettynä Fida-lähetystorilta, Dr. Martens -kengät ostettu käytettynä huuto.netistä. //
// Armedangels-merkkinen paita ja Tauko-housuhame Nudgesta, sukkahousut Lindexiltä, laukku ostettu käytettynä Fida-lähetystorilta, Dr. Martens -kengät ostettu käytettynä huuto.netistä. //

Samalla kirppiksellä olin myynyt useamman puolihameen siitä tylsästä syystä, että niiden vyötärönympärys kiristi... Kaapissani oli siis hameen paikka vapaana. 

Leija-housuhameeseen rakastuin ensi silmäyksellä. Se on mielestäni vaate, joka kerää katseet! Se on mukava, rento mutta erikoinen ja tyylikäs. Olen nyt syksyllä käyttänyt sitä paksujen sukkahousujen kanssa. 

Tauko on kahden suomalaisen suunnittelijan, Kaisa Rissasen ja Milla Moision luoma brändi, joka tuli markkinoille vuonna 2013. Yritys hyödyntää tuotteissaan ensisijaisesti kierrätysmateriaaleja. Vaatteet tuotetaan Suomessa, Virossa, Saksassa ja Puolassa.

Leija-housuhame on valmistettu kierrätyskankaasta. Parasta siinä mielestäni ovat valtavat taskut, joihin mahtuu kännykkä ja tarvittaessa vaikka kukkarokin ilman, että tyylikkyys kärsii.

Ilmojen viilettyä olen pitänyt tämän asun kanssa Anne Linnomaa -villatakkia, joka on myös tupla-eettinen valinta, sillä ostin sen huuto.netistä käytettynä. (Anne Linnomaahan on ekologisen ja eettisen designin pioneereja Suomessa.)

// Muut vaatteet samat kuin ylläolevassa kuvassa paitsi Anne Linnomaa -neuletakki ostettu käytettynä huuto.netistä. //
// Muut vaatteet samat kuin ylläolevassa kuvassa paitsi Anne Linnomaa -neuletakki ostettu käytettynä huuto.netistä. //

Asupostauksia on luvassa lähitulevaisuudessa myös pari lisää, sillä olen uusien vaatteiden lisäksi toki tehnyt itselleni kirppislöytöjä ja korjauttanut vanhoja vaatteitani. Kannattaa siis pysyä linjoilla, mikäli aihepiiri kiinnostaa!

Mitäs tykkäätte meidän syysvaatteista? Mitä kriteereitä itse käytät uusiessasi vaatekaapin sisältöä?

Blogi muualla somessa:
Facebook | Twitter Instragram | Pinterest | Bloglovin | Blogipolku | Blogit.fi  | Google+ | YouTube | Snapchat & Periscope: @ruuhkavuodet

Kommentit (2)

Ihanna
1/2 | 

Supermakeet Timberlandit! Olipa kiva lukea että olen tietämättäni kannattanut hyvää vaihtoehtoa, lapsella tän merkin kenkiä on ollut jo useana talvena.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 44-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 15-vuotias Venla näyttelee, laulaa ja kirjoittaa mielellään.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram