Talvivaatteet ovat iso investointi, joka voi helposti mennä pieleen. Vääränlainen takki tai tyhmät kengät harmittavat monen kuukauden ajan.

Aloitin hiljattain uudessa työssä ja tiesin, että tänä talvena tulen tarvitsemaan lämpimiä vaatteita, sillä kuljen osan työmatkasta jalkapatikassa. Niinpä ryhdyin miettimään kylmän kauden varusteita jo hyvissä ajoin alkusyksyllä.

Tajusin, että viime aikoina olen tehnyt onnistuneita hankintoja muutaman perusperiaatteen ansiosta:

1. Älä osta uutta, vaan korjaa tai korjauta

Olen oikeastaan aika laiska vaeltelemaan vaatekaupoissa. Minulla ei ole siihen aikaa, eikä uutta ja oikeasti sopivaa ole helppoa löytää.

Verkosta ostaminen on kätevää, mutta silloin virheostosten todennäköisyys kasvaa. Lisäksi hutiostosten palauttaminen on vaivalloista ja jääkin helposti hoitamatta.

Ulkovarastossamme oli usean vuoden ajan majaillut tyhjänpanttina muutama vanha takkini. Eräs niistä on tädiltä saatu, varmaan neljäkymmentä vuotta vanha, superlämmin mokkatakki, jossa on paksu karvavuori.

Mokkapalttoon käyttö oli jäänyt vähemmälle, sillä siitä oli muutama nappi hukassa. Lisäksi kuopus pääsi taaperona täytekynän kanssa kerran takin kimppuun, ja kohtaamisessa takin toiseen hihaan tuli ikävä piirtojälki.

Päätin korjauttaa takin alkusyksyllä. Paikallinen suutari sai välineidensä ansiosta ommeltua siihen uudet napit. Lisäksi hän teki aimo urakan, kun puhdisti mokkatakin täytekynästä. Takissa on enää yksittäinen, hento pilkku muistona pikku taiteilijan luovasta hetkestä.

Korjauttaminen maksoi vain viisi kymppiä. Toki sillä hinnalla olisi saanut jo uuden talvitakin, mutta ei taatusti tällaista, hyväksi havaittua, ainutlaatuista retroturkkia!

2. Jos ostat uutta, valitse kierrätysmateriaali

Kuljetan työpäivinä yleensä läppäriä mukana, sillä teen töitä myös bussimatkoilla. Kone painaa paljon, kun kävelee osan matkasta. Tämän takia olikin aika etsiä kunnon reppu.

Olen tänä syksynä pohtinut paljon tekstiilien kierrätystä ja vaatteiden eettisyyttä. Niinpä en halunnut ihan mitä tahansa tusinareppua.

Olin tosi iloinen, kun sain blogini kautta Partioaitasta veloituksetta käyttööni syksyn uutuuden, Fjällräven Re-Kånken -repun*. Re-Kånken on erityinen reppu, sillä 95 % siinä käytetyistä kankaista on valmistettu kierrätysmateriaaleista, ja kankaat voi myös kierrättää edelleen. 

Re-Kånken on valmistettu kierrätetystä polyesteristä. Kunkin Re-Kånkenin valmistukseen käytetään yhteensä yksitoista kierrätysmuovipulloa.

Olen nyt testaillut reppua pari kuukautta ja täytyy myöntää, että olen yllättynyt! Fjällrävenin tapaan reppu on oikea tilaihme. Vaikka päältä päin ei uskoisi, sinne mahtuu isompi tai pienempi läppäri ja vielä lisäksi uskomaton määrä tavaraa. 

Toisissa, erikseen läppäreille tarkoitetuissa malleissa on pehmustetut kantohihnat. Omassani sellaisia ei ole, ja pelkäsin ensin, että hartiat kipeytyvät kapeiden hihnojen takia. Niin ei ole kuitenkaan käynyt, kunhan olen säätänyt repun tarpeeksi napakaksi siten, että se istuu selkääni vasten.

Eniten minua miellyttää Re-Kånkenin syvä väri ja kankaan pehmoinen, mutta kestäväntuntuinen pinta. Kankaan värjäystapa on ympäristöystävällinen, eli sen tuotannossa kemikaaleja, vettä ja energiaa säästyy verrattuna tavalliseen värjäystapaan.

3. Osta yhteiskäyttöön

Tämän talven parhaat kenkäni ovat olleet Timberlandit, joista kerroin jo aikaisemmassa postauksessa. Ne eivät ainoastaan ole mielestäni kivannäköiset ja eettisemmät kuin moni muu kenkäpari. Lisäksi ne täyttävät tehtävänsä täydellisesti, sillä ne ovat lämpöiset ja hyvät jalassa.

Minulla on tainnut olla aiemmin enimmäkseen huonolaatuisia kenkiä, sillä nyt on ollut suorastaan ylellistä, kun jalat ovat pysyneet lämpöisinä myös kiperillä pakkasilla.

Mukavinta on, että voimme käyttää kenkiä Venlan kanssa yhdessä. Ne ovat minulle hieman liian isot, mutta se ei haittaa, talvikengistä kun on kyse.

Tyttö ei osaa vielä huoltaa kenkiänsä yhtä hyvin kuin minä. Siksi aluksi vähän epäröin lainata hänelle laatukenkiäni.

Toisaalta yhteiskäyttö on mainio kasvatustilanne. Sen ansiosta minullakin on ollut todellinen motiivi opettaa tytölle, miten esimerkiksi kenkiä kannattaa säilyttää ja miten mokkaa huolletaan harjaamalla.

 

Millaisilla periaatteella sinä ostat talvivaatteita?

*Tuote saatu blogin kautta.

P.S. Muistathan osallistua blogini maanantaiarvontaan, jossa voit voittaa käsivoiteen, huulibalsamin tai poskipunan. Arvonta päättyy 10.12.

Blogi muualla somessa:
Facebook | Twitter Instragram | Pinterest | Bloglovin | Blogipolku | Blogit.fi  | Google+ | YouTube | Snapchat @ruuhkavuodet

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 44-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 15-vuotias Venla näyttelee, laulaa ja kirjoittaa mielellään.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram