Minulla on tänä syksynä ollut taas ennätysmäärä finnejä leuassa. Se on tylsää, koska ikää on jo mittarissa yli 40 ja luulisi, että nämä pulmat kuuluisivat nuoremmille.

Olen tänä vuonna ehtinyt testata jos jonkinlaista tököttiä, ruokavaliomuutosta ja välinettä sileämmän ihon toivossa. Toistaiseksi vain muutama on oikeasti auttanut. Tässä postauksessa on tietoa myös muista kokeilemistani tuotteista siltä varalta, että niistä olisi jollekin toiselle apua.

Aikuisiän akne on naisilla jo hyvin yleinen ongelma. Leuan alueen finnit ovat kuulemma usein yhteydessä hormonaalisiin ongelmiin. Omassa hormonitoiminnassani ei tietääkseni ole tapahtunut mitään erityistä muutosta viime aikoina, joten paukamien syy on arvoitus. 

Minulla on kyllä ollut aikamoinen stressi tänä syksynä. Luulen, että se on suurin syy tähän "jälki-puberteettiin".

Olen parikymppisenä syönyt yhden, puolen vuoden mittaisen antibioottikuurin ja imetysten jälkeen kymmenkunta vuotta sitten toisen. Antibiootit voivat tuhota elimistöstä hyviä bakteereja, minkä vuoksi olen tällä kertaa yrittänyt kokeilla kaikkea muuta ensin.

(Varoitus! Myöhemmin postauksessa on kuvia hormonipaukamista, jotka eivät ole kaunis näky!)

Finnigeelit ja -puikot

Finnigeeleissä ja -puikoissa on yleensä ainakin salisyylihappoa tai sinkkiä hoitavina ainesosina. Niiden käsittääkseni pitäisi poistaa paikallista tulehdusta ja kuivattaa näppy pois.

Viimeisen puolen vuoden aikana olen testannut Ella Bachén Soin Purifiant Intensiv -voidetta, Juice Beautyn roll-on -muotoista finnigeeliä, Laveran Anti Pickel -geeliä, Exuviancen Blemish Treatment -geeliä sekä Dermosilin nuorelle iholle tarkoitettua Fresh Anti-Spot Concealeria, joka varsinaisesti on peitepuikko, mutta sen pitäisi samalla kuivattaa näppylää.

Näistä ainoastaan Exuviance on oikeasti toiminut siten, että se poistaa tulehdusta ja pienentää tulehtunutta näppylää. Olin lukenut netistä paljon kiittäviä arvioita Ella Bachésta, jonka finnivoiteen lempinimi on kalavoide. Omalla ihollani se kyllä tuntuu levittäessä sinkin ansiosta viileältä mutta aamulla voiteen alta paljastuu samanlainen, tulehtunut näppy. 

Juice Beautyllä ei ole ihmeellisiä vaikutuksia, se vain lähinnä kuivattaa ihoani. Lavera ei tehoa senkään vertaa ja Dermosilin peitepuikko kyllä peittää mutta ainakaan minun näppyjäni se ei kuivata pois.

Suolasaippua, konjac-sieni, teepuuöljy ja huuliherpes-laastari

Tässä on joukko ihmekonsteja, joiden ainakin nettijuttujen mukaan luulisi auttavan kenen tahansa näppylöihin. Netin keskustelupalstoilla on toinen toistaan ylistävämpiä tarinoita esimerkiksi suolasaippuasta tai teepuuöljystä, jotka ovat muilta bloggaajilta poistaneet finnit yhdessä yössä.

Minulla ne eivät ole auttaneet. Teepuuöljy tuntuu kyllä levitettäessä ensin viileältä ja sitten kuumottavalta, mutta itselläni se vain kuivattaa ihon pintaa, eikä vie tulehtuneita paukamia pois. Konjac-sienen käytöllä en ole huomannut mitään vaikutuksia riippumatta siitä, muistaako sitä käyttää vai ei.

Suolasaippuakokeilu oli itselleni pienimuotoinen katastrofi. Käytin saippuaa uskollisesti parin viikon ajan iltapesun jälkeen ja annoin sen vaikuttaa pitkiäkin aikoja iholla.

Lopputulos oli, että leukani alkoi muistuttaa neulatyynyä: kipeitä, punaisia paiseita nousi toinen toisensa viereen. Lopetin saippuan käytön vasta vajaa kuukausi sitten, eikä ihoni ole vieläkään täysin toipunut koettelemuksesta.

Normaalisti minulle tulee finnejä kuukautiskierron loppupuolella. Näpyt (tai paukamat tai pikemminkin paiseet) ilmestyvät samoihin paikkoihin leuassa viimeistään viikkoa ennen kuukautisten alkamista ja häipyvät vähitellen menkkojen alettua.

Pahimpiin paiseisiin keksin itse kerran laittaa Compeed-herpeslaastarin päälle. En tiedä, vaikuttivatko laastarin aineet myönteisesti myös akneen, vai suojasiko laastari finniä sopivasti. Joka tapauksessa yhtenä iltana leuka oli aavistuksen rauhallisemman näköinen sen jälkeen, kun irrotin laastarin.

Olen kallistumassa tuon suojaamisvaikutuksen puoleen, sillä näpyt tuntuvat herkästi leviävän leuassani, jos epähuomiossa koskettelen kasvoja usein. Laastarissa on joka tapauksessa kätevää se, että sen päälle voi levittää meikkiä, jolloin paise on hieman paremmin katseilta suojassa.

Happokuorinnat

Olen testannut erilaisten puhdistusaineiden vaikutusta tilanteeseen. Olen jo vuosia puhdistanut meikit iltaisin puhdistusemulsiolla ja kasvovedellä. Hiljattain olen testannut niiden rinnalla myös öljypuhdistusta sekä Mádaran kasvosaippuaa. Ne tuntuvat hyvältä, mutta eivät valitettavasti ehkäise menkkojen alla puhkeavia paukamia.

Hiljattain ostin Supermood Youth Glo Luxury Peel -happokuorinnan sekä sen jälkeen käytettävän, rauhoittavan Babyface Maskin kotikäyttöön. Kuorinta tuntuu kyllä supertehokkaalta.

Ensimmäisellä kerralla en (tietenkään) noudattanut pakkauksen ohjetta, vaan annoin hapon vaikuttaa useamman minuutin ajan sillä seurauksella, että naamatauluni oli punainen kuin keitetyllä ravulla. Onneksi jälkinaamio rauhoitti tilanteen nopeasti.

Seuraavalla kerralla ihoni oli tottunut aineeseen jo paremmin. Molempien käyttökertojen jälkeen iho on selvästi kirkastunut, kun kuollut solukko ihon pinnalta on muutaman päivän kuluttua hilseillyt pois. Valitettavasti kuitenkaan tulehtuneita finnejä tämä kuorinta ei ole tuhonnut mitenkään taikaiskusta.

Minulle on tehty kauneushoitoloissa erilaisilla aineilla ja tekniikoilla monenlaisia ihonpuhdistuksia. Tavallinen mekaaninen puhdistus on tehokas, ja sen haluankin aina, oli hoito-ohjelmassa mitä tahansa. Timantti- ja mikrohionnat eivät minulle sopineet ollenkaan, vaan ne aiheuttivat poskipäilleni hurjan ruusufinnin, johon tepsi vain ihotautilääkärin määräämä lääkevoide.

Ultraäänipuhdstus ei itselläni toimi yhtä tehokkaasti kuin tavallinen mekaaninen ihonpuhdistus, mutta erilaisista kauneushoitoloiden happokuorinnoista olen kyllä tykännyt. Vuosien saatossa olen kokeillut muun muassa Dannén happokuorintoja, Elsa Hieronymuksen hoitoja ja Exuviance-hapotushoitoja. Viimeksi tämän viikon alussa minulle tehtiin Helsinki Day Spa:ssa salisyylihappokuorinta, joka näytti rauhoittavan talintuotantoa ja uusien näppyjen muodostumista ainakin hetkeksi.

Peiteaineet

Pahimpina näppyläpäivinä en voi kuvitellakaan, että esiintyisin esimerkiksi töissä luonnonkauniina. Näpyt on saatava piiloon ja kunnolla.

Käytin pitkään Joe Blascon peitevoidetta kunnes aloin epäillä, että vanhentunut tuote oli osasyynä finneihin. Niinpä heitin puolityhjät paletit pois ja ostin tilalle luonnonkosmetiikkaa.

Olen nyt jonkin aikaa käyttänyt peitetuotteena joko Idun Mineralsin peitevoidetta tai Everyday Mineralsin punoitusta peittävää Mint Jojoba-korjausväriä tai joskus molempia päällekkäin. Jälkimmäistä laitan mineraalimeikkipuuterin tai meikkivoiteen alle, peitevoidetta taas meikkivoiteen päälle. Uskon ja toivon, että näiden tuotteiden kautta bakteerit eivät leviä, sillä puhdistan Idun Mineralsin peitevoidesiveltimen joka päivä käytön jälkeen.

Tässä ensimmäisessä kuvassa ylimpänä ihollani on vain BB-voidetta, keskimmäisessä näpyt on peitetty Idun Mineralsin peitevoiteella ja viimeisessä päällä on vielä lisäksi mineraalimeikkipuuteri.

Tässä kuvassa ylimpänä ihollani on pelkästään BB-voide ja alempana sen päällä Everyday Mineralsin korjausväriä.

Vaikka läheltä meikki näyttää aika paksulta pakkelilta, ei hieman kauempaa lopputulos ole aivan yhtä paha, vai kuinka?

Näiden tuotteiden lisäksi olen kokeillut erilaisia ruokavaliomuutoksia taistelussa aknea vastaan. Sokerilakko on edelleen voimassa ja sillä tuntuu kyllä olevan vaikutusta. Lisäksi käytin hiljattain purkillisen chlorella-jauhetta, jonka pitäisi puhdistaa voimakkaasti elimistöä, mutta sillä ei omaan ihooni ollut vaikutusta suuntaan jos toisenkaan.

Juon joka päivä vähintään kaksi litraa vettä ja nautin erilaisia ravintolisiä, joiden pitäisi vaikuttaa myös akneen: mm. omega3 ja -6-öljyjä sisältäviä puolukansiemenöljykapseleita. D-vitamiinia ja sinkkiä. En tiedä, miten ne vaikuttavat ihooni. Kenties tilanne olisi vielä huonompi ilman niitä.

Leukaa tuijotellessa yritän ajatella, että oikeastaan olen onnekas: minulla on pienet murheet, jos akne on niistä suurin. Ja kuten kosmetologi sanoi minulle happokuorinnan jälkeen, kun lähdin hoitolasta naama rupisena:

Hymyile iloisesti - se peittää parhaiten muutaman näpyn.

Onko aikuisiän akne sinunkin vaivasi? Onko vielä olemassa jokin huipputehokas konsti, jota en ole kokeillut? (Tetrasykliinin ja Roaccutanin lisäksi - niitä yritän välttää viimeiseen asti...)

Blogi muualla somessa:
Facebook | Twitter Instragram | Pinterest | Bloglovin | Blogipolku | Blogit.fi  | Google+ | YouTube | Snapchat & Periscope: @ruuhkavuodet

Kommentit (31)

Peippoo
1/31 | 

Maito pois ruokavaliosta :) Minulla auttoi kasvojen ihoon ja poisti korvakäytävien kutinan.

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Minä käytän tosi vähän maitotuotteita, ainoastaan pari ruokalusikallista päivässä kahvin kanssa sekä iltaisin maustamatonta jogurttia. Ruokajuomana minulla on kauramaito ja leivän päällä vege-juustoa. Luuletko että tuokin pieni määrä vaikuttaa?

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Milina

Pienikin määrä lehmänmaitoa voi pitää yllä aknea. Tuloksia maidottomalla dieetillä olosta näet 2-8kk kuluttua, ei kannata hätäillä. Kunhan olet hyvin tarkka, ettet saa mitään maidon ainesosia mistään nauttimastasi ruuasta.
Olen taistellut ko.vaivan kanssa pitkään ja testannut pitkät listat lääkkeitä, voiteita jne. Tetrasykliini ja Roacuttan mukaan lukien, kummastakaan ei ollut mitään hyötyä, vaan päinvastoin rikkoi vatsan ja suoliston.
Ihon oireet aiheuttaa aina jokin sisällä vinksallaan oleva juttu. Maito on hyvin yleinen syy, vaikkakaan sitä ei terveydenhuolto virallisesti suostu tunnustamaan.

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Näiden kommenttien perusteella ajattelin mennä allergiatesteihin selvittämään maitoallergian mahdollisuuden. En oikein usko siihen, koska muuten yleiskuntoni on mainio, eli mistään kokonaisvaltaisesta tulehdustilasta en kärsi.

Noin pitkä ruokavaliokokeilu mahdollisesti turhan takia saisi muut perheenj'senet repimään hiuksia. Heidän mielestään olen jo nyt tarpeeksi hankala, koska en syö lihaa enkä sokeria ja välttelen myös valkoista viljaa...

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

RR

Kyllä kannattaa silti kokeilla. Minullakin maidon poisjättäminen auttoi heti vaikeaan aikuisiän akneen, joka paheni aina menkkojen aikaan. Ihotautilääkärin määräämä Acnatac-voide on myös auttanut, mutta maidon poisjättäminen vielä enemmän.

Milla Järvinen

Hei Aino!

Katsoin kuviasi ja luin tekstisi, kyseessä ei ole akne tai finni vaikka monet lääkäritkin etehdyksissään luulevat.

Kyseessä on ihonalainen sairaus, joka ei johdu ruuasta tai bakteereista. Olen itse kärsinyt samoista paiseista 10 vuotta ja hoitoa siihen ei ole, kuin antibiootit välillä.

Suosittelen ehdottomasti menemään ihotautilääkärille ja juttelemaan sairaudesta nimeltä hidradenitis suppunativa. Minulla on 100% samat oireet kuin sinulla.

Toivottavasti tästä on apua☺

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Suurkiitos kommentistasi! Hakeudun varmasti ihotautilääkärille, jos tilanne muuttuu tästä huonompaan suuntaan. Tällä hetkellä tilanne on aika hyvin hallinnassa. Olen saanut ison avun sinkkilisästä, otsonoidusta oliiviöljystä ja Weleda Nappy Change Cream -nimisestä voiteesta. Niiden avulla moni näppy (tai paise) on jäänyt kokonaan puhkeamatta. En täysin usko, että kohdallani olisi kyse HS-taudista vaan ihan hormonaalisesta aknests sillä näpyt ilmaantuvat täsmälleen kierron puolivälissä tai lopussa ja niitä tulee enemmän jos syön sokeria. HS-taudissa käsittääkseni paiseet tulevat ensisijaisesti kainaloihin, nivusiin ja rintojen alle, eikä tämä sovi ollenkaan omaan tilanteeseeni.

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Vierailija
2/31 | 

Voi miten lohdullisia nuo kuvat. Niin tuttua. Nyt vihdoin kaikkien sinunkin mainitsemien kokeilujen jälkeen on vähän helpottanut otsonoitu oliiviöljy? Haisee vähän oudolle, mutta nyt finnit selvästi pienempiä ja nopeammin häviävät. Ja vähemmänkin mielestäni niitä tullut. Suosittelen ?

Katinka
3/31 | 

Hei, itselleni ihotautilääkäri määräsi Skinoren nimistä voidetta (vaikuttava aine atselaiinihappo) leuan ja dekoltee aluen näppyihin. Tuon voiteen säännöllinen käyttö on rauhoittanut ihoa ja isot ihon alaiset finnit ovat jääneet tulematta. Itse suosittelen myös kiinnittämään huomioita normikosteusvoiteeseen. Itse käytin liian rasvaista kosteusvoidetta ja heti alkoi otsaankin ilmestyä näppyjä. Ne hävisivät kun vaihdoin aamulla laitettavan kosteusvoiteen kevyempään, yöksi laitan tuhdimpaa/seerumia. Lisäksi päiväksi saatan osalle ihoa laittaa rasvaisempaakin voidetta. Itselläni kiusaa aiheutta myös se että minulla on atooppinen iho eli aika taiteilua tämä ihon hoito on. 

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Minullakin leuka on ongelmallisin, nenä ja otsa hieman rasvaiset mutta muualta iho on herkkä, ohut ja atooppinen. Tällaisen naamataulun hoitaminen on tosiaan aikamoinen savotta!

Minäkin olen käyttänyt aikoinaan Skonirenia, mutta se ei auttanut oikein muuten kuin että kuivatti ja kirveli kauheasti. Viimeksi ihotautilääkäri määräsi minulle Differin-nimistä voidetta ja sitä käytän edelleen, jos iskee "akuutti hätätila".

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Vierailija
4/31 | 

Roaccutan, olen joutunut syömään kuurin kahdesti. Pelkkiin leukafinneihin en sitä ehkä söisi. Nyt käytän reseptillä saatavaa Skinoren- voidetta ja se auttaa. Sekin voi ensin pahentaa tilannetta. On turvallinen käyttää pitkäänkin.

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Minulla on kokemuksia Skinorenista, enkä ole kokenut sitä parhaimmaksi lääkevoiteeksi. Roaccutania en suostu syömään koska se kuulemma kuivattaa kaikki limakalvot ja minulla on muutenkin niin kuivat silmät, että asian kanssa on hankalaa elää talvisin.

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Iiriskolmenmamma
5/31 | 

Mulla on muuten hyvä perusiho mutta noi leukanäppylät tulee mullekin. Paras tietysti on ettei niihin koske tai puristele ollenkaan ja jossain vaiheessa näppy joko rauhoittuu itsestään tai sen saa puristettua puhtaaksi. Kerran oli Virossa kasvohoidossa Pärnussa ja ihmeekseni kosmetologi teki pienen reiän finniin ja putsasi sen kokonaan kunnolla. Eipä tulehtunut. En usko että hormonipyille juuri mitään voi ja tuntuu että olet jo vähän kaikkea kokeillut. Ruokavalio voi tietysti auttaa mutta se on vähän kun neulaa heinäsuovasta etsisi.

ode68
6/31 | 

Minulla parani iho kun lopetin vehnäjauhojen käytön, enkä ole ainoa jolla tämä tepsi...

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Kiitos vinkistä! Maito ja vehnäjauhot, niistä moni muukin on vinkannut. Tuntuu, että syöminen vain niiden myötä menisi turhan vaikeaksi, kun en syö myöskään lihaa ja yritän välttää sokeria... No, ehkä tilanne ei vielä ole mielestäni tarpeeksi huono ;-)

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Jutta

Minullakin ainoa pitkäaikaisemman avun tuonnut konsti on ollut ruokavaliomuutokset. Teini-iän aknea yritin nujertaa antibiootein, voitein ja jopa sillä roaccutan kuurilla, mutta apua oli aina vain hetkellinen jos sitäkään. 

Maidottomasta ruokavaliostani (vegaani) huolimatta akne paheni 20+ iässä ikävästi ja luettuani nujerra akne kirjan päätin kokeilla vehnätöntä (myös ruis pois, tosin vatsa syistä) ja sokeritonta ruokavaliota.

Parin kk pahenemis(puhdistautumis vaiheen jälkeen ihon kunto parani huikeasti! Nyt 2,5v. takana "uutta elämää" ja iho voi hyvin. Muutamia näppyjä tulee edelleen (selvä yhteys kuukautiskiertoon), mutta kipeät paiseet ovat pysyneet poissa.

Ruokavalion noudattaminenkin tuntuu vaivattomalta tässä vaiheessa. Nykyisin saa niin paljon näitä korvaavia tuotteita etten koe luopuneeni mistään. Iho ja vatsa kiittää.

Hellurei
7/31 | 

Maito pois. 3 kk jälkeen alkaa näkyä tulokset. Heti jos lipeää sen näkee naamasta.

Onko tämä kirja tuttu...

AKNESTA voi parantua! - Hanna Markuksela ja Varpu Tavi - e-kirja | Elisa Kirja

Ryppyteini
8/31 | 

Hei, akneni ei ole koskaan lähtenyt teini-iän jälkeen ja siitä on jo 25 vuotta aikaa. Aikoinani kokeilin antibioottikuurit, Skinorenin, jos jonkinlaisia voiteita ja ruokavaliorajoituksia. Clindoxyl-voide auttaa hetkellisesti, mutta sekin sisältää valitettavasti antibioottia. Akneeni on, kummallista kyllä, auttanut eniten ihon rasvaamisen radikaali vähentäminen. Rypyt kyllä näkyvät enemmän, mutta vaihtoehtona on näppynaama...

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Häkellyttävää! Luonnonkosmetiikkaa harrastavat taas puhuvat paljon öljyjen edullisuudesta aikuisiän akneen. Siellä suositellaan öljypesua sekä otsonoidun oliiviöljyn käyttöä öisin. Tämä tauti on kyllä sellainen suo, että eksyminen on turhankin helppoa!

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Rosalia
9/31 | 

Hei. Mullakin ikää reilusti yli40 ja näppyjen kanssa on ollut jatkuvaa taistoa sekä vaikea valoallergia ja atooppinen iho. Paras apu on ollut kun jätin kaikki maitotuotteet ja gluteenit sekä sokerit. Tosin muun vaivan vuoksi. N.3krt viikossa avokado ja päivittäin paljon pähkinöitä, marjoja ja kasviksia. Ulkoisesti pari kertaa viikossa pyyhin desinfiointiaineella kasvot, kaulan, niskan ja korvat. Aamuin illoin pesen vuohenmaitosaippualla, ruusuvettä kosteutukseen ja ph:n tasoitukseen ja ruusunsiemenöljy. Näillä eväillä jo liki 5vuotta ja iho ei ole ikinä voinut paremmin.

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Wau, kiva kuulla! Mullakin on ollut atooppinen iho, tosin tilanne parantunut näin iän myötä. Itsekin syön päivittäin paljon pähkinöitä, marjoja ja kasviksia ja aika usein myös avokadoa. Lihaa en syö ollenkaan, kalaa suositusten mukaan ja lisäksi purkista omegat.

Eikö ole sosiaalisesti hankalaa noudattaa maidotonta, gluteenitonta ja sokeritonta ruokavaliota?

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Elenna
10/31 | 

Komppaan muita siinä että minulla myös on finnit hävinnyt kasvoista kun välttelen gluteenia. Maitotuotteet ei aiheuta vastaavaa ja käytän normaalisti. Ja pahinta on just ennen menkkoja näppyjen kanssa. Jostain syystä silti välillä tulee päänahkaan finnejä vaikka kasvoihin ei tulisikaan. 1-2 viikossa näkee jo eron jos on tullakseen oman kokemuksen mukaan.
Olen koittanut myös finniem kuivattamista mutta tuntuu että ne jopa pahentaa ongelmaa. Minulle toimii hyvä pesu ja rasvaus.

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Tuo gluteenittomuus ja maidottomuus ovat nyt tulleet niin usein esille, että niitä on varmaan pakko jossain vaiheessa kokeilla... Maitoallergian ajattelin kyllä selvittää ihan verikokeella. Erilaiset ruokavaliokokeilut ovat mielestäni niin vaivalloisia näin lapsiperheessä.

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Vierailija
11/31 | 

Moikka! Itselläni on maito-allergia, enkä koe, että se haittaisi päivittäistä elämääni mitenkään. Yleisesti se vain helpottaa kun suurin osa pitkälle käsitellystä ja huonolaatuisesta ruuasta jää pois. Maito-allergiaa ei aina todeta lääkärissä, se vaan pitää testata itse miltä tuntuu, kun maito jää kokonaan pois. Monet olen "käännyttänyt" maidosta pois ja kaikilla heillä on jäänyt vain positiivisia kokemuksia käteen. Olo on parantunu, energiaa riittää, vatsa toimii paremmin ja iho on parempi, pienet kivut hävinneet ja he ovat nukkuneet yönsä levollisemmin. Maito aiheuttaa tulehdusreaktion kehossa, vaikkei sitä voidakaan lääkärin toimesta todeta, koska asia on moniulotteinen. Suosittelen rohkeasti kokeilemaan! Ihosta sen verran, että itselläni on myös superhankala iho. Nuorena tuli läträttyä kaikella ja naamioilla ja vaikka millä. Nykyään otan huomioon ruuan sekä stressin. Pesen kasvot joka päivä pesusienen kanssa ja kosteutan sään mukaan, tämä on toiminut parhaiten. Pahimpiin rohtumakohtiin käytän paksumpia voiteita. Ulkoilen ilman meikkiä ja pidän mahdollisimman monta meikitöntä päivää, meikittöminä päivinä pesen kasvot vain pesusienellä. Varmasti vanhempana ryppyjä on tulossa, koska ihoni on ohuempi, mutta itse en ota siitä vaivaa. Kunhan naama näyttää yleisesti kuultavalta ja terveeltä, olen onnellinen. Itse käytän vain Clinique All About Eyes Concealer peiteainetta vaalean ihon takia. Peiteaine on kevyt ja todella peittä ja siksi se kestää kaaaauuaaan. Onnea matkaan ruokailun ja ihonhoidon kanssa!

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Kiitos kommentistasi! Mahtavaa, että olet löytänyt maidottomuudesta itsellesi sopivan ratkaisun.

Meillä se olisi vaivalloinen vaihtoehto, sillä koko muu perhe (haluaa) käyttää maitotuotteita, minkä vuoksi ne ovat ja pysyvät myös minun ruokavaliossani. En itse laita arkisin ruokaa, vaan mies hoitaa sen homman kokonaan. En oikein viitsisi heittäytyä vielä hankalammaksi ruokailijaksi kuin mitä jo olen, ellei ole ihan pakko. (En syö lihaa ja yritän välttää lisättyä sokeria.)  Täysin maidottomana, lihattomana ja gluteenittomana minun pitäisi siirtyä kokonaan omiin ruokiin, millä taas voisi olla kielteisiä sosiaalisia vaikutuksia perhe-elämäämme.

Mutta ehkä vielä jonain päivänä, jos vaikka mieskin innostuu erilaisista ruokavaliokokeiluista...

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Marketta67
12/31 | 

Lääkäriin! Miksi välttelet Roaccutan kuuria? Minä syön itse parhaillaan. Tämä nyt jo toinen kerta! Sen kummempi lääke kuin muutkaan ja lähtee kyllä näppylät!!

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Moikka ja kiitos kommentista! Kuten aikaisemminkin vastasin, en voi ottaa Roaccutan-kuuria, koska se kuivattaa kaikki limakalvot. Minulla on muutenkin niin kuivat silmät, että asian kanssa on hankalaa elää talvisin. Aamuisin silmät ovat kipeät ja kirvelevät, kuin tikkuja täynnä, ihan ilman Roaccutania.

Et ilmeisesti huomannut, että tämä postaus oli vuoden vanha? Pahoittelut siitä. 

Olen tänä kesänä löytänyt avun, jolla akne lähti kokonaan pois: ryhdyin vegaaniksi.  Ilmeisesti erityisesti maitotuotteet eivät sopineet minulle ollenkaan. Kun vältän kokonaan eläinperäisiä ruoka-aineita, iho on kirkas ja siisti. Jos taas käytän maitoa (esim. pienikin palanen juustoa vaikuttaa), viimeistään parin päivän kuluttua leukaan ilmestyy iso näppy.

Suosittelen lämpimästi ruokavaliomuutosta!

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 44-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 15-vuotias Venla näyttelee, laulaa ja kirjoittaa mielellään.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram