Minä ja Venla olemme tänä vuonna pyrkineet vaihtamaan käyttämämme kosmetiikan luonnonmukaisempaan suuntaan.  Innostus (tai hurahdus, kuten mieheni sanoisi) sai hiljattain huippunsa, kun testasin hiusten värjäämistä luonnonmukaisella, hennapohjaisella kasvipohjaisella hiusvärillä.

Värjään yleensä itse hiukseni kerran puolessatoista kuukaudessa. Hiusvärien kemikaalien on todettu olevan lähes terveysriski.  Hiusvärit sisältävät noin 20–30 eri kemikaalia, joista osa on äärimmäisen herkistäviä ja allergisoivia.

Itse olen yleensä käyttänyt kevytväriä eli sellaista, joka haalistuu vähitellen pesu pesulta hiuksista pois, eikä sisällä ammoniakkia. Hennaan en ole teini-iän kokeilujen jälkeen tätä ennen koskenut.

Kevytväri on riittänyt minulle, sillä leikkautan tukkani keskimäärin kuuden viikon välein, jolloin iso osa värjätystä hiuksesta lähtee leikkauksen myötä pois. Toisaalta leikkauksen jälkeen tyvikasvu näkyy selvästi, joten hiukset vaativat tiheää värjäystahtia, mikä taas ei ole hyväksi terveydelle.

Kasvivärien kerrotaan olevan turvallisempia terveydelle. Niinpä päätin siirtyä hiusten värjäämisessä uuteen aikaan.

Eräs tuttavani oli kokeillut minua ennen kasvivärejä, ja rehellisesti sanottuna hänen kertomuksensa perusteella homma kuulosti hirvittävän työläältä. Niinpä minulla oli aika matalat ennakko-odotukset, kun ryhdyin puuhaan.

Ostin kokeilua varten Santen Chestnut Brown -kasvivärin. Se ei sisällä peroksidia, ammoniakkia, eikä synteettisiä aineita.

Kasviväri levitetään pyyhekuiviin hiuksiin. Työläin vaihe hommassa on mielestäni värimassan tekeminen.

Väri sekoitetaan kiehuvaan veteen ja annetaan sitten jäähtyä. Pakkauksessa oli vinkki, että väri kannattaa sekoittaa kiehuvaan, mustaan teehen, kahviin tai punaviiniin, jos haluaa intensiivisemmän värin. Minä päätin käyttää mustaa teetä, sillä kaapin perukoilla oli pitkään majaillut turhan panttina pussillinen mustia teelehtiä.

Väri pitäisi levittää hiuksiin mahdollisimman lämpimänä. Tämä ohje meni minulta ohi, ja laitoin värin jäähtymään ulos terassin pohjalle. Massa siis oli melko viileää, korkeintaan kädenlämpöistä, kun aloin levittää sitä hiuksiin.

Sopiva nestemäärä vaatii näköjään harjoitusta. Itse käytin hieman liikaa nestettä sillä seurauksella, että väristä tuli turhan vetelää. Niinpä sitä oli aika vaikeaa levittää ja vaikutuksen aikana sitä valui pikkuisen myssyn alta niskaan.

Toinen työläs vaihe kasviväreillä värjäämisessä on aineen pitkä vaikutusaika. Ajaksi suositellaan 1-2 tuntia riippuen hiuksen rakenteesta, omasta väristä ja aikaisemmista käsittelyistä.

Kasvipohjaisilla hiusväreillä värjääminen tuo aina yksilöllisen lopputuloksen. Lopulliseen väriin vaikuttaa mm. hiuksen rakenne, väri ja aikaisemmat kemialliset käsittelyt.

Mitä pitempään hiusväri vaikuttaa, sen intensiivisempi värjäystulos on. Itse pidin väriä maksimiajan eli 2 tuntia.

Kun väri on saatu hiuksiin, sen suojaksi asetellaan kertakäyttömyssy ja myssyn päälle vielä pyyhe turbaaniksi.  Päätä lämmittävä pyyhe tehostaa värin vaikutusta.

Kuvittelin, että vaikutuksen aikana menisi hermot – 2 tuntia kuulosti niin pitkältä ajalta! Yllättävän nopeasti aika kuitenkin kului. Ehdin viikata hieman pyykkejä  ja naputella muutaman meilin sekä blogikommentin, kun jo tulikin aika huudella väri pois.

Huuhteleminen oli jännä elämys, sillä väri jäi rakeina lillumaan suihkukaapin lattialle. Aivan kuin joku olisi kaatanut lattialle lapiollisen hiekkaa hiekkalaatikosta!

Värjäystulos oli mielestäni ookoo. Ensin ajattelin, että hiuksiin ei tarttunut juuri ollenkaan väriä, mutta taisin kuitenkin erehtyä. Kyllä sinne jotain tarttuu. Eron huomaa erityisesti luonnonvalossa.

Hiukset ennen
Hiukset ennen

Hiukset jälkeen värjäyksen
Hiukset jälkeen värjäyksen

Hennaväri kuulemma syvenee seuraavilla värjäyskerroilla, eli sitä intensiivisempi väri mitä enemmän hiukseen ehtii kerrostua väriä. Myös lämpö lisää värin syvyyttä. Ensi kerralla aionkin mennä väri päässä saunaan!

Värjäätkö sinä tukkaasi? Oletko kokeillut hiusten värjäämistä kasviväreillä?

Blogi muualla somessa:
Facebook | Twitter Instragram | Pinterest | Bloglovin | Blogipolku | Blogit.fi  | Google+ | YouTube | Snapchat & Periscope: @ruuhkavuodet

Kommentit (4)

Gray Goose
1/4 | 

Kampaaja värjää, enkä aio luopua siitä. Hiuksiani on värjätty tai sävytetty 1980-luvulta asti.  Kysyn kuitenkin kampaajaltani, meneekö päähäni suoraväri. Mitään oireita en ole koskaan saanut. 

Antsu
2/4 | 

Olen värjännyt useamman kerran noilla Santen väreillä, vinkkinä, että niitä saa valmiina tuubinakin, ei tarvitse sekoitella. Tykkään ja en enää muita värejä kyllä päähäni laita. Juuri tällä viikolla kuulin tutkimuksesta, jossa oli selvinnyt, että alzheimerin tautia sairastavilla oli elimistöstään löydettävissä juuri hiusvärijäämiä, etenkin ilmeisesti tummista väreistä.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 44-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 15-vuotias Venla näyttelee, laulaa ja kirjoittaa mielellään.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram