Perjantaina juteltiin työkavereiden kanssa, mitä suunnitelmia on viikonlopuksi. Mumisin jotain epämääräistä, sillä en viitsinyt sanoa, että todennäköisesti pesen vain pyykkiä koko viikonlopun.

Meidän perheessä pyykkiä riittää, sillä itse urheilen keskimäärin kolme kertaa viikossa ja kaikki muut perheenjäsenet kukin nelisen kertaa. Viikolla pyykkikone harvemmin laulaa, joten viikonloppuisin ei tarvitse ihmetellä, mitä tekisi.

Pesen viikonloppuisin keskimäärin 6-9 koneellista pyykkiä. Meidän perheessä pyykkihuolto on pääosin minun vastuullani, sillä rakas mieheni laittaa arkisin ruoat, imuroi viikonloppuisin ja tekee paljon, paljon muuta.

Tänä viikonloppuna pyykkivuoren selättämiseen tuli uutta jännitystä, sillä eilen illalla kesken urakan pesuaine loppui, ja kaupat olivat jo kiinni.

Valutin yhteen koneelliseen viimeiset tilkat luonnonmukaista Sonett-pyykinpesuainetta ja siitä tulikin melkein ohjeen mukainen annos: 70ml. Sen jälkeen mietin jo, menisinkö koputtamaan naapurin ovelle, kunnes löysin kaapin perukoilta tuotteen, johon en jostain syystä ole vähään aikaan turvautunut: pesupähkinät. 

Pesupähkinä on ihan oikea, lian poistavaa saponiinia sisältävä pähkinä, joka kasvaa Himalajan vuoristossa luonnonvaraisena. Intiassa ja Nepalissa pesupähkinöitä on käytetty jo satojen vuosien ajan pyykinpesuun.

Pesupähkinöiden saponiini säilyttää tekstiilien värit kirkkaina ja pehmittää pyykin. Puhdistavaa saponiinia alkaa liueta pähkinöiden kuorista yli 30°C lämpöisessä vedessä.

Samoja pähkinöitä voi käyttää kahteen kertaan 40°C lämpötilassa. Ne pesevät tehokkaasti normaalilikaisen pyykin täysin ilman turhia kemikaaleja. Lisäksi niitä käyttäessä ei ole pelkoa pyykinpesukonetta ja luontoa rasittavista fosfaateista.

Pesupähkinät kerätään luonnonmukaisesti ja hellävaraisesti. Niiden kerääminen työllistää paikallisia ihmisiä. Pähkinät ovat uusiutuva luonnonvara, joka ei kuormita vesistöjä ja meriä, kuten tavalliset pesuaineet. 

En muistanutkaan, kuinka monella tavalla hyvä tuote minulla majaili kaapin nurkassa! Vaikka olen ollut tyytyväinen Sonett-pesuaineeseen, joka myös pesee pyykit puhtaiksi luontoa rasittamatta, luulen että pitäydyn jatkossakin pähkinöissä. Ne menvät niin pieneen tilaankin.

Lorautin huuhteluaineeksi pähkinöiden kaveriksi etikkaa. Käytin sitä aikoinaan usein huuhteluaineena, kun lapset olivat pieniä ja meillä pestiin vaippapyykkiä. Periaatteessa pesupähkinöiden kanssa ei tarvitse käyttää huuhteluainetta, mutta minusta etikka jättää pyykkiin raikkaan hajun.

Viimeiseen koneelliseen en laittanut etikkaa, vaan jätin pähkinäpussiin yhden pähkinänpuolikkaan murskaamatta (pähkinät pitää käyttää murskattuina, jotta saponiini liukenee veteen) ja tiputin siihen muutaman pisaran eteeristä laventeli-öljyä. Sekin toi pyykkiin kivan, lempeän hajun.

Miten sinä peset pyykkiä?

Blogi muualla somessa:
Facebook | Twitter Instragram | Pinterest | Bloglovin | Blogipolku | Blogit.fi  | YouTube | Snapchat @ruuhkavuodet

Kommentit (1)

astalavista
1/1 | 

Etikka on hyvää poistamaan sähköisyyttä fleece vaatteista.

Pesupähkinät eivät sovi valkopyykkiin,muuten hyvät.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 44-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 15-vuotias Venla näyttelee, laulaa ja kirjoittaa mielellään.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram