Olen maannut tämän viikon sängyn pohjalla ikävän nuhakuumeen kourissa. Laskin, että tämä on neljäs kunnon flunssa tänä vuonna, jonka takia olen joutunut jäämään pois töistä. Se on aika paljon.

Mistä kiikastaa?

  • Syön terveellisesti. Nautin päivittäin kasviksia, hedelmiä ja tuoreita marjoja (no, okei, en ehkä ihan puolta kiloa päivässä), kartan sokeria ja vehnää, en syö lihaa. Käytän hapanmaitotuotteita. Juon joka päivä vähintään kaksi litraa vettä.
  • Käytän D-vitamiinia, B-vitamiinia, sinkkiä, omega3-kapseleita, magnesiumia ja kalsiumia. Nautin usein superfoodeja kuten chia-siemeniä, MSM-jauhetta, raakakaakaota, tocoa ja lucumaa.
  • En juurikaan käytä alkoholia, enintään lasillisen viikossa.
  • Nautin kohtuudella kahvia, vain pari kuppia päivässä. Mustaa teetä en juo ollenkaan, vaan ainoastaan vihreää, valkoista tai yrttiteetä.
  • Ulkoilen joka päivä raikkaassa ilmassa kävellen noin tunnin päivässä.
  • Stressaan ajoittain, mutta osaan myös palautua stressisä ja rentoutua.
  • Harrastan kuorimittavaa tai lihaskuntoa rakentavaa liikuntaa 2-3 kertaa viikossa.

Luulisi, että olen terveyden perikuva. Mutta ei.

Minä en ehdi nukkua tarpeeksi. 

Arkena yöuneni jäävät aivan liian usein kuuteen tuntiin. Se ei minulle riitä.

En mene ajoissa nukkumaan, koska illat töiden jälkeen ovat niin lyhyet, ja iltaisin olisi niin paljon tekemistä. Se on tietenkin huono syy ja tarkoittaa vain, että elämänhallintani ei ole kunnossa.

Kun sitten useamman päivän vetää kroonisessa univajeessa, alkaa yleiskunto pettää. Minulle sopiva määrä unta olisi 7,5 tuntia.

Tajusin juuri, mikä yhdistää kaikkia tämän vuoden tautipäiviäni: olen lähtenyt urheilemaan, kun takana on ollut monta lyhyttä yötä. Samaan aikaan jommalla kummalla lapsella on ollut flunssa tuloillaan. 

Univajeesta kärsivä kroppani on napannut taudin saman tien. Univaje näköjään ainakin minulla on se maaginen tekijä, joka romahduttaa vastustuskyvyn.

Miten sinä nukut? Minkä verran unta on sinulle tarpeeksi? Millä keinoilla vahvistat vastustuskykyäsi?

Blogini muualla somessa:
Facebook | Twitter Instragram | Pinterest | Bloglovin | Blogipolku | Blogit.fi  | YouTube | Snapchat @ruuhkavuodet

Kommentit (8)

Vierailija
1/8 | 

Totta tosiaan. Kuulostaa että elämäsi on melkoista suorittamista - täällä blogissa ainakin kuultaa kiire, pakko ja riittämättömyyden tunteet. Mitäpä jos antaisit olla välillä? Heitä superfoodeilla vesilintua ja syö tavallisen järkevästi (esim aamiainen). Samoin jätä reuhuliikunta väliin jos et jaksa. Kävele raittiissa ilmassa, venyttele ja huolla itseäsi liikunnalla, älä kuormita lisää. Ruokavaliosi tiedät toki itse parhaiten, mutta tiedän muutamiakin, joiden vastustuskyky on parantunut, kun on vaihtanut kasvisruuasta takaisin sekaruokaan. Keho kertoo sairastumalla että nyt on tullut kuormitusta liikaa ja latausta liian vähän. 

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Hei vaan ja kiitos kommentista! Riittämättömyyttä tunnen usein, siinä olet oikeassa. Suorittamista? En tiedä. Pikemminkin selviytymistä, päivästä toiseen. Ihmisenhän on hoidettava velvollisuutensa perhettä ja työnantajaa kohtaan.

En kuitenkaan usko, että superfoodeista ja hikiliikunnasta luopuminen parantaisi tilannetta. Minä nimittäin rakastan esim. raakasuklaan makua, eikä moni asia anna samanlaisia endorfiineja kuin rankka liikunta.

Kävelen kyllä päivittäin raittiissa ilmassa koiran kanssa, ja käyn säännöllisesti venyttelemässä joogassa. Ja syön myös aamupalaa (bussissa matkalla töihin).

Yritin vuosi sitten ottaa lihan takaisin ruokavaliooni, mutta elimistöni meni aivan sekaisin: tuli valtava ummetus, iho tulehtui ja oli kaikin puolin tukkoinen olo.

Kuormitusta tosiaan taisi tulla liikaa. Olo on nyt jo paljon parempi, kun sain nukuttua univelat pois.

Aurinkoista talven jatkoa sinulle!

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

he
2/8 | 

Minulla on hyvä vastustuskyky. Minulla on ollut kuumetta viimeksi ehkä kuusi vuotta sitten. Sairastan maksimissaan kerran vuodessa flunssan ja sekin on yleensä ohi parissa päivässä.

Minulle uni on prioriteetti numero yksi. Nukun 8-9 tuntia yössä. Unen lisäksi minulle on tärkeää hyötyliikunta, mindfulness, jooga ja se, että minulla on suht lyhyet työpäivät. Minä en selviäisi kuuden tunnin yöunilla kuin yhden päivän verran, sitten olisi olo jo tuhnuinen. Tiedän, että tarvitsen suht paljon unta ja nykyisessä elämäntilanteessa riittävän pitkät yöunet mahdollistuu. Vuosia elin univelassa (silloin kun jouduin heräämään aikaisin töihin) ja minulla se näkyi ennemminkin päänsärkyinä kuin vastustuskyvyn romahtamisena. Minulla on myös kokemusta unettomuudesta ja siihen auttoi mindfulness.

Paranemista ja riittävän pitkiä yöunia!

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Olen onnellinen puolestasi, kun sinulla on elämä noin mallillaan. Valitettavasti meille kaikille esim. lyhyet työpäivät ja 9 tunnin yöunet ei ole aina mahdollista.

Keskimäärin aikuinen sairastaa flunssaa 1-5 kertaa vuodessa, joten en minä onneksi ihan kummajainen ole.

Minäkin arvostan päivittäistä hyötyliikuntaa ja joogaan säännöllisesti. Sen sijaan mindfullness on mielestäni ihan höpöphöpöä. Olen kokeillut sitä pari kertaa ja tuntuu, että sehän on vain länsimainen väännös perinteisestä meditaatiosta. Joogahetken jälkeinen meditaatio antaa minulle aivan eri lailla mielenrauhaa ja energiaa. Mutta yksi tykkää äidistä ja toinen tyttärestä, onneksi emme ole kaikki samanlaisia. =)

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Vierailija
3/8 | 

Mulla on uni myös prioriteetti nro 1. Syön perusterveellisesti, liikun varmasti liian vähän ja syön liikaa mutta siitä pidän huolen että nukuttua tulee riittävästi silloin kun se on mahdollista. Kolmivuorotyötä tekevänä se ei aina onnistu. Lisäksi olen rauhoittanut elämäni ja koen melko vähän stressiä. Siitä stressaan jos uni jää vähiin, jo pelkkä ajatus kiukuttaa kun tietää minkä olon se saa aikaiseksi.

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Minulle tuo liikunta on akilleen kantapää... Raskas liikunta on mielestäni niin ihanaa, että en helposti jätä sitä väliin edes puolikuntoisena. Silloin pääsee käymään näin...

Toisaalta lihaskuntoa vahvistava liikunta eli käytännössä saliharjoittelu on minulle myös välttämätöntä ihan lääkärin määräyksestä. Minulla on nimittäin osteoporoosi ja sen vuoksi on äärimmäisen tärkeää pitää huolta lihaskunnosta. Jos on heikot luut, on syytä varmistaa, että niiden tukena on vahvat lihakset.

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

PiP
4/8 | 

Suosittelisi vähentämään tuota vitamiinikuormaa, ainakin ajoittaisesti. Esim. sinkki ja kalsium eivät ole tarkoitettu jatkuvaan käyttöön.
Uni on kaikkein tärkein, aikoinaan siitä aina nipistin ja tuloksena oli vakava uupumus ja ihan fyysisiäkin sairauksia. Priorisoi uni!

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Sitä yritän, ja toivottavasti myös jossain vaiheessa onnistun pyrkimyksissäni...

Kalsiumia minun on syötävä päivittäin lääkärin määräyksestä. Erikoislääkäri määritti seerumistani tarvittavan lisäkalkin määrän silloin, kun minulla pari vuotta sitten todettiin osteoporoosi.

Sinkin käytön jättämistä olen kyllä pohtinut. Se auttoi merkittävästä flunssasta toipumisessa, mutta ilmeisesti se tehoaa vasta, kun sitä syö toooosi isoja annoksia (150-300% päivän saantisuosituksesta), enkä sellaista määrää halua ottaa, ellei se ole aivan välttämätöntä. En tiedä, onko päivittäin nauttimallani määrällä, joka on noin 80% saantisuosituksesta, erityisiä vaikutuksia mihinkään.

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 44-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 15-vuotias Venla näyttelee, laulaa ja kirjoittaa mielellään.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram