Minulla ja vaimollani taitaa olla hyvin perinteinen kodin sisustamisen politiikka: vaimo saa sisustusidean, minä kauhistelen hintaa hetkisen ja lopulta teemme yhdessä ostopäätöksen. Meidän kohdallamme on kuitenkin yksi poikkeus, joka tämänkin säännön vahvistaa.

Matot.

Päätimme ostaa Venlan huoneeseen uuden maton Sukhi-matoilta*, sillä aikaisempi oli jo hieman rähjäinen. Vaimo ehdotti, että naputtelisin tähän blogiin ajatuksiani maton hankinnasta, minä kun olen hänen sanojensa mukaan "mattohullu". Saimme ostaa maton erikoishintaan alennuksella blogin ansiosta.

Meillä on mielestäni kaunis koti. Kun kymmenkunta vuotta sitten tulin ensimmäisen kerran katsomaan myynnissä ollutta asuntoa - vaimoni ehdotuksesta, tietysti - jo eteisessä mieleeni tuli yksi asia: persialainen yallameh-mattomme sopisi loistavasti uuteen olohuoneeseen.

Kiinnostukseni itämaisiin mattoihin heräsi vuosituhannen vaihteessa, kun opiskeluaikana pääsin kesätöihin tavaratalon matto-osastolle. En tiennyt matoista silloin hölkäsen pölähtävää, mutta onnekseni talossa vakituisena työntekijänä ollut mattoekspertti perehdytti minut alan perusteisiin.

Hämmästyin itämaisten mattojen monipuolisuutta, taituruutta ja pitkälle kehittynyttä kulttuuria; kuinka matto kertoo nimellään, värityksellään ja kuvioinnillaan tarinaa kotiseudustaan. Sen kesäpestin ajan olin aina tilaisuuden tullen kärttämässä lisää tietoa asiantuntevalta työtoveriltani. Tiedot tulivat nopeasti käyttöön, kun pystyin kertomaan asiakkaille tarkempaa tietoa eri matoista ja antamaan hyviä ehdotuksia juuri heidän kotiinsa sopivista matoista. 

Minusta oli tullut Mattomies.

Venlan huoneessa oli ennen keinokuituinen matto, joka oli päässyt ikävästi likaantumaan. Oikealla uusi turkkilainen Sukhi-tilkkumatto.
Venlan huoneessa oli ennen keinokuituinen matto, joka oli päässyt ikävästi likaantumaan. Oikealla uusi turkkilainen Sukhi-tilkkumatto.

Käsintehdyn itämaisen maton hankkiminen on monella tapaa järkevä ja tyylikäs ratkaisu. Jos haluat maton olohuoneeseen, maton pitää miellyttää sekä silmää että jalkaa ja sopia muuhun sisustukseen. Koska myös olohuoneen maton päällä liikutaan paljon, sen pitää kestää kulutusta ja olla miellyttävä kävellä.

Telkkarin katselu olohuoneemme persialaisella matolla loikoillen on lempipuuhaani. Pientä ruuhkaa joskus syntyy, koska myös Napsu-koiralla on hyvä mattomaku: se nukkuu olohuoneen matolla aina päiväuniaan.

Suomalaiset ovat eettisesti valveutunutta kansaa myös mattokaupassa. Jos minulta kesätöissä mattomyyjänä kysyttiin halpa-ja lapsityövoimasta vastasin aina, että korkealuokkaisessa itämaisessa matossa on neliömetriä kohden satoja tuhansia solmuja. Se on aina yksilöllinen, ammattilaisen tekemä käsityö, jota ei sarjatuotannolla tai lapsen tietotaidolla pysty valmistamaan.

Venlan huoneen mattoa valitessa päädyimme Sukhi-mattoihin muun muassa koska sosiaalinen vastuu on yritykselle tärkeää.

Sukhi-matot tukevat omalta osaltaan työllistymistä alueilla, joissa on pula työstä ja etenkin sellaisesta työstä, josta maksetaan hyvin. Matoissa käytetyt värit ovat myrkyttömiä, ei-atsovärejä ja niissä vältetään ylimääräisiä kemikaaleja. Yrityksen sivuilla on video mattojen sosiaalisista vaikutuksista.

Venlan uusi, tilkuista koottu matto on uskomattoman jämäkkä ja syvänvärinen.
Venlan uusi, tilkuista koottu matto on uskomattoman jämäkkä ja syvänvärinen.

Tämä turkkilainen matto sopii tyttäremme huoneeseen ennen muuta upean värinsä ansioista. Venla on aina pitänyt violetista.

Venlan huoneen matto on syntynyt pitkän prosessin tuloksena. Senkaltaisia varten on ensin kerätty hienoja mattoja laajalta alueelta. Tämän jälkeen matoista on poistettu väri.

Sitten matot on pesty, jotta ne ovat varmasti puhtaita, ja levitetty aurinkoon kuivumaan. Tässä vaiheessa neutraalin väriset matot on värjätty. Sen jälkeen matoille on seurannut lisää pesua ja huuhteluita, jotta ylimääräinen väri on lähtenyt pois.

Värjätyt matot on kuivattu uudelleen auringossa. Kun matot ovat kuivuneet, tilkkumattoihin on ommeltu taustakangas puuvillasta.

Mattoihin tulevat tilkut on valittu kokeneiden käsityöläisten toimesta. He numeroivat tilkut ompelutyötä varten ja ompelevat ne käsin yhteen. Lopuksi mattoon on ommeltu vielä reunus. Ennen kuin matto lähetetään tilaajalle, se on käynyt läpi vielä laatutarkastuksen.

Uutta mattoa joutuu odottamaan aika kauan, tilaustyö kun on kyseessä. Keskimääräinen odotusaika on 12 viikkoa. Meidän mattomme laitetttiin tilaukseen joulukuussa ja se saapui kotiin viime viikolla.

Violetti matto luo Venlan huoneeseen uuden tunnelman. (Fiilis voi johtua myös siitä, että huone oli kuvaushetkellä poikkeuksellisen siisti.)
Violetti matto luo Venlan huoneeseen uuden tunnelman. (Fiilis voi johtua myös siitä, että huone oli kuvaushetkellä poikkeuksellisen siisti.)

Venlalle tämä matto oli itsestään selvä valinta, eikä se kauniin sävynsä ansiosta tarvitse mitään koristekuviointia. Eläväpintainen, persoonallinen matto luo mielestäni rennon tunnelman koko huoneeseen.

Perinteiset turkkilaiset matot Suomessa ovat villamattoja, jotka kestävät kovaa kulutusta. Jos harkitset turkkilaista, käsintehtyä mattoa, esimerkiksi eteiseen tai käytävään sopii hyvin yahiali- tai kars-matto tai kaksi.

Venlan valitsema matto olisi hyvä valinta myös olohuoneeseen tai muulle näkyvälle paikalle. Se sopii hienosti moderniin sisustukseen, voihan värinkin itse valita itse.

Onko sinun kodissasi itämaisia mattoja?

*Matto ostettu erityshinnalla blogin kautta.

Blogi muualla somessa:
Facebook | Twitter Instragram | Pinterest | Bloglovin | Blogipolku | Blogit.fi  | YouTube | Snapchat @ruuhkavuodet

Kommentit (3)

Sinttu
2/3 | 

Kiva kestävän kehityksenkin puolesta oleva kirjoitus ja mukana miesnäkökulmaa.Tykkään teidän blogista, se on se arjen makuinen että informatiivinen.uutta kirjoitusta aina odottaen :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 44-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 15-vuotias Venla näyttelee, laulaa ja kirjoittaa mielellään.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram