- Mitä aineita te haluisitte teiän lukkariin jos te saisitte päättää ihan kaiken mitä siihen tulis, kaverini kysyi, kun istuskelimme naulakoilla.
- Köksää, köksää, köksää, köksää, toinen vastasi heti.
- Liikkaa ja sit kai kuvista tai jotain, vieressäni istuva kohautti olkiaan.
- Entäs sä? Kysymyksen esittäjä katsoi minua.
- Ööh… emmätiiä, lipsautin.

Suustani kyllä tuli melkoinen valhe. Olin miettinyt tuota kysymystä aiemminkin ja keksinyt vastauksen.

Vastaus tosin on niin pitkä, että jos olisin sanonut sen tuossa keskustelussa, olisi se mennyt monologin puolelle. Päätin kertoa sen täällä.

Aluksi on hyvä tietää, mitä aineita nykyään kuutosluokalla oikeasti opiskelen ja paljonko. Tällä hetkellä lukujärjestykseni täyttävät ranska (2t), äidinkieli (3t), historia (2t), englanti (3t), ruotsi (2t), biologia ja maantieto (1t), fysiikka ja kemia (1t), matematikka (3t), kuvaamataito (2t), liikunta (2t), elämänkatsomustieto (1t), tekninen työ (2t) ja musiikki (2t). Lisäksi luokallamme on lukutunti(1t). Ja nyt muokkaan niitä tuossa järjestyksessä.

Jos minä saisin päättää, jätttäisin lukkariin kaikki vieraat kielet, ja niiden lisäksi ottaisin vielä saksan. Koulussamme ei ollut aikoinaan tarpeeksi hakijoita, jotta saksanryhmä oltaisiin voitu perustaa. Olen siitä vieläkin surullinen.

Äidinkielikin jäisi lukujärjestykseen, tosin haluaisin keskittyä siinä enemmän luovaan kirjoittamiseen kuin kielioppisääntöihin. Kirjoittamiseen liityvät asiat, vaikkapa yhdyssanat, haluaisin toki oppia ja kunnolla, mutta sellaisilla asioilla, jotka eivät vaikuta suoraan kirjoittamiseen kuten sanaluokilla en tunne olevan niin suurta merkitystä. Vähentäisin äidinkielen kahteen tuntiin.

Historia on kiinnostavaa. Haluaisin tosin kuulla erilaisten ihmisten elämästä eri aikakausilla. Sotaretket ja vuosiluvut eivät niin kiinnosta.

Biologia-maantiedon ja fysiikkakemian yhdistäisin niin, että bilsan pääasiat opetettaisiin, mutta pääpaino olisi fykessä. Bilsa nimittäin - nyt tulee salaisuus - on aika tylsää ja minua rasittaa eri eläintyyppien, kasvillisuustyyppien, puutyyppien ja - luoja sentään - suotyyppien ulkoa pänttääminen. Vaikka tunnistinkin viime torstaina korpisuon (astumalla siihen) olen silti sitä mieltä, että jokainen suo on erilainen, eikä ole kovinkaan mielekästä tai järkevää käyttää kokonaista oppituntia niiden luokittelemiseen.

Bilsan perusasiat ovat kuitenkin niin tärkeitä etten uskalla ottaa sitä kokonaan pois. Sen takia haluaisin fykeä jossa on pikkuinen rippunen biologiaa ja maantietoa (se muuten on kompastuskiveni - jopa 9-vuotias pikkuveljeni osaa kertoa Euroopan maista paremmin kuin minä).

Matematiikkaa muuttaisin. Kaksi tuntia siitä voisi olla perusasioita ja kolmas soveltavaa matematiikkaa ja ongelmanratkaisua. Tai vaikka yksi tunti perusasioita ja kaksi tuntia soveltavaa ja ongelmanratkaisua. Kumpikin käy.

Kuvaamataidon vaihtaisin valinnaiseksi aineeksi, jota ei olisi pakko ottaa. Ymmärrän että se on joidenkin suosikkiaineita, mutta itse en kuulu heihin.

Liikunta voitaisiin poistaa. En pidä koululiikunnasta. Olen omat urheilulajini ja liikkumismuotoni jo löytänyt ja harjoitan niitä koulun ulkopuolella.

Sitä paitsi koululiikunta on todella valikoivaa. Meidän koulussamme salibandya ja jalkapalloa ollaan joka vuosi, mutta vaikkapa balettia tai snorklausta ei koskaan. Se on minusta tyhmää. Kaikille lajeille ei anneta mahdollisuutta ja tietyille lajeille sitä annetaan liian kanssa.

Elämänkatsomustiedon, teknisen työn ja musiikin jättäisin entiselleen. Ne ovat hauskoja, mielenkiintoisia ja hiukan erilaisia aineita.

Kuten osa teistä tietää, kirjoitan fantasiaromaania. Olen kirjoittanut sitä jo yli kolmen vuoden ajan, 9-vuotiaasta asti.

Noin vuosi sitten kirjoitin kirjassani kohtaa, jossa päähenkilö aloittaa koulunkäynnin uudessa koulussa. Hetken mielijohteesta kirjoitin päähenkilön opettajalle repliikin, joka kuvaa hyvin toiveitani koulunkäynnistä. Päätin laittaa sen vielä tähän loppuun:

“Tervetuloa,oi uudet tulokkaat! Tulette aloittamaan täällä oleskelunne tänään ja lopettamaan sen vasta hamassa tulevaisuudessa. Näiden aikojen välillä tulette nauramaan, itkemään, huutaamaan, kuiskimaan, hyppäämään tyhjän päälle, kaatumaan ja nousemaan taas ylös. Tämä on koulu, te mietitte, täällähän opiskellaan, eikä naureta, juosta ja huudeta. Mutta uskokaa, kun kerron teille, koulumme ei ole sitä varten, että opitaan tylsiä kaavioita ja kuivia vuosilukuja. Te olette täällä elämässä elämäänne! Varmasti tärkeimmän, mitä täällä opitte, opitte ystäviltänne. Tiedon voi mitata, viisautta ei. Kartuttakaa jälkimmäistä itse elämällä täysillä elämäänne, me hiomme ensimmäisen huippuunsa! Tehdään yhteistyötä, iloitaan ja rakastetaan oppimista ja uuden löytämistä me kaikki. Jokainen voi oppia aina jotain uutta, ikinä ei tarvitse pysähtyä ja lamaantua! Kysykää ja vastatkaa. Kokeilkaa ja pettykää, yrittäkää uudestaan ja onnistukaa. Säännöistä voimme aina neuvotella, oppimisen innostanne sen sijaan emme! Oppikaa jotain uutta kaikesta, mitä ikinä kohtaatte! Auttakaa toisianne niin kuin haluaisitte itseänne autettavan.”

Jos minä saisin päättää, koulunkäynti olisi tuollaista. Toivossa on hyvä elää. Ehkä se joskus onkin.

P.S Tässä postauksessa käytän hirveästi sulkumerkkejä. Olen pahoillani, jos se ärsytti.

P.P.S En voi uskoa että teen postauksen jossa kerron suotyypeistä. Mutta mikäli joku haluaa tietää, korpisuon lisäksi suotyyppejä ovat myös neva, letto ja räme. Huh, nyt haluan biologiankokeesta kympin!

Kiitos ja kumarrus, terkuin,
Venla 

// Venlan violetti mekko on löytö huuto.netistä ja aurinkolasit Bijou Brigittestä //

Blogi muualla somessa:
Facebook | Twitter Instragram | Pinterest | Bloglovin | Blogipolku | Blogit.fi  | Google+ | YouTube | Snapchat & Periscope: @ruuhkavuodet

Kommentit (1)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 44-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 15-vuotias Venla näyttelee, laulaa ja kirjoittaa mielellään.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram