Siivoaminen on asia, josta perheissä riidellään eniten. Niin myös meillä.

Milloin kotona on tarpeeksi siistiä? Kuinka usein pitäisi siivota? Näissä kysymyksissä äidin ja esiteinin näkemykset ovat valovuosien päässä toisistaan. Tässä meidän mielipiteemme siivouksesta ja sen tärkeydestä:

Aino:

Meillä siivotaan keskimäärin kerran viikossa. Tässä vaiheessa viikkoa kotona alkaa näyttää siltä, että pitäisi kiireen vilkkaa tarttua imuriin. Kukaan perheenjäsenistä ei kuitenkaan tee sitä ennen lauantaita.

Jos lauantaina on muita kiireitä, saattaa siivoaminen siirtyä viikolla eteenpäin, sunnuntai kun kuluu lasten ja aikuisten liikuntaharrastuksissa.

En tiedä, olenko erityisen siisti ihminen. Sen tiedän, että pidän siisteydestä ja minusta olisi mahtavaa, jos meillä olisi siistimpää. Minulla ei kuitenkaan riitä aikaa ja energiaa siivota enemmän.

Tulen arkisin töistä kotiin yleensä kuuden ja seitsemän välillä. Minulla menee työmatkoihin 1-2 tuntia päivässä. Sen jälkeen ilta kuluu omissa tai lasten harrastuksissa, koiraa ulkoiluttaessa ja perheen kanssa touhutessa muita juttuja. (Lapsillamme on harrastuksia viitenä päivänä viikossa. Lisäksi molemmat perheen aikuiset yrittävät harrastaa liikuntaa 2-3 kertaa viikossa.)

Aikoinaan meillä kävi siivooja pari kertaa kuukaudessa, mutta ei enää viime vuosina. Lopetimme siivouspalveluiden ostamisen osin taloudellisista ja osin periaatteellisista syistä. Jos ulkopuolinen hoitaa siivouksen, lapset eivät omaksu kotona tarvittavia elämän perustaitoja.

Olen kuitenkin tainnut tehdä peruuttamattomia virheitä lasten siisteyskasvatuksessa. Minulta nimittäin tasaisin väliajoin palaa hermot, ja alan raivota muille perheenjäsenille epäsiisteydestä, kun tiskipöytä huokailee astiavuoren alla ja joka paikassa on ärsyttäviä tavarakasoja.

Usein kiukunpuuska iskee vimeistään lauantaina, kun olen vapaapäivänä kotona ja huomaan sotkun ympärilläni. Silloin alan möykätä muille tähän tyyyliin:

Epäreilua, että kaikki muut viettävät kotona arkisin sata kertaa enemmän aikaa kuin minä, mutta minun pitäisi käyttää vähäinen vapaa-aikani siivoamalla muiden sotkuja. 

Tällainen marttyyrimainen raivoaminen ei tietenkään kannusta lapsia siivoamaan vaan pikemminkin opettaa heille, että siivoaminen on jotain inhottavaa, johon liittyy kielteisiä tunteita.

Tiedän kyllä, miten koti pysyisi siistinä. Niin että tahran pyyhkisi saman tien, kun se syntyy, tavarat laittaisi aina paikoilleen ja likaiset astiat hoitaisi pois heti ruokailun jälkeen.

Joskus innostun elämään tuollaista oppikirjaelämää erityisesti, jos olen saanut uusia siivousaineita. Siivoaminen on samanlaista välineurheilua kuin moni muukin ajanviete: kunnon välineet tuovat hommaan uutta hohtoa.

Olen hiljattain täydentänyt siivousainevarastojani ekologisilla vaihtoehdoilla, kun ostin Vegekaupasta Sonetin yleispuhdistusaineen ja Ole Hyvä -yleissiivoussuihkeen. Lisäksi sain blogini kautta testattaviksi Softcaren kylpyhuoneen puhdistusaineen, uuninpesuaineen, power wash -yleispuhdistusaineen sekä takkalasin ja noen pesuaineen*. Myös Softcaren uutuustuotteet ovat luontoystävällisiä,sillä niissä ei ole liuotinaineita, vaan ne on ohennettu veteen. Pidän näistä kaikista - Softcaren tuotteista ylivertaisen tehon ansiosta ja Vegekaupan aineista raikkaan tuoksun ansiosta.
Olen hiljattain täydentänyt siivousainevarastojani ekologisilla vaihtoehdoilla, kun ostin Vegekaupasta Sonetin yleispuhdistusaineen ja Ole Hyvä -yleissiivoussuihkeen. Lisäksi sain blogini kautta testattaviksi Softcaren kylpyhuoneen puhdistusaineen, uuninpesuaineen, power wash -yleispuhdistusaineen sekä takkalasin ja noen pesuaineen*. Myös Softcaren uutuustuotteet ovat luontoystävällisiä,sillä niissä ei ole liuotinaineita, vaan ne on ohennettu veteen. Pidän näistä kaikista - Softcaren tuotteista ylivertaisen tehon ansiosta ja Vegekaupan aineista raikkaan tuoksun ansiosta.

 

Suursiivouksen jälkeen olen hetken onnellinen. On mahtavaa katsella tyhjiä, kiiltäviä pintoja: kotia, jossa kaikki on puhdasta ja järjestyksessä.

Luulen, että siivoaminen on tapa selvittää oman pään sisäistä kaaosta. Kun koti on siisti tuntuu, että elämä on muutenkin hallinnassa ja toisin päin.

Venla:

Minä inhoan siivoamista. Tai en ainakaan jaksaisi kuluttaa kokonaista lauantaita siivoamiseen. Silloinhan on lomaa!

Aina lauantaisin tavaroita järjestellessäni mietin, että onneksi pääsen pian taas kouluun lepäämään seuraavat viisi päivää.

Tietysti siivouksen jälkeen näyttää kauniilta ja puhtaassa huoneessa on kiva olla, mutta en itse huomaa, vaikka huoneeni tai muutkaan talomme osat olisivat sotkussa. Ja vaikka olisivatkin niin hyvänen aika; pieni sotkuhan on vain kodikasta!

Siivous on hetkittäin kivaa, kun saa kokeilla uusia välineitä tai siivoustapoja. Uutuudenviehätys kuitenkin karisee useimmiten heti ensimmäisen käyttökerran jälkeen. Sitten siivous on taas pakkopullaa.

Tiedän, että pari kaveriani siivoaa huoneensa joka ilta (huom! vain pari, useimmat suhtautuvat siivoamiseen samalla tavalla kuin minäkin), mutta minä en ole sellainen. En nauti siivoamisesta.

Nautin puhtaudesta mutta en puhdistamisesta. Ja vaikka nauttisinkin siivouksesta, minulla on muutakin tekemistä, jonka ainakin tällä hetkellä miellän kiinnostavammaksi ja antoisammaksi tekemiseksi.

Tästä saattaakin johtua, että useimmiten siivotessani lopetan ja alankin tekemään jotain ihan muuta. Huomaan, että oi, tuossa onkin ihana kirja, jota en ole lukenut vähään aikaan, ja alan lukea sitä. Jossain vaiheessa havahdun siihen, että isä tai äiti tulee katsomaan, olenko jo valmis.

(Siivous)päiväni pelastaja on meidän robotti-imuri. Sen ansiosta huoneen järjestämishomman jälkeen ei enää tarvitse vielä imuroidakin.

Siivouksen jälkeen henkäisen ja käperryn syömään herkkuja sohvan nurkkaan. Viikon urakasta on taas selvitty.

Meidän perheessä lasten vastuulle kuuluu oman huoneen raivaus, imuroiminen ja pintojen puhdistus. Aikuiset imuroivat muualta ja puhdistavat wc:n ja kylpyhuoneen sekä muut pinnat.
Meidän perheessä lasten vastuulle kuuluu oman huoneen raivaus, imuroiminen ja pintojen puhdistus. Aikuiset imuroivat muualta ja puhdistavat wc:n ja kylpyhuoneen sekä muut pinnat.

 

Miten, kuinka usein ja kenen toimesta teidän perheessä siivotaan?

*Softcaren tuotteet saatu testattaviksi veloituksetta blogin kautta.

Blogi muualla somessa:
Facebook | Twitter Instragram | Pinterest | Bloglovin | Blogipolku | Blogit.fi  | Google+ | YouTube | Snapchat & Periscope: @ruuhkavuodet

Kommentit (7)

piia / On elettävä huolella
1/7 | 

Kun kotona on kaksi pientä lasta niin siivota pitää joka päivä. En voi ymmärtää, kuinka sekaisin keittiö voi olla ja kuinka mieletön määrä hiekkaa eteisessä on ihan jatkuvasti! Nyt hoitovapaalla siivota ehtii aika hyvin (eri asia, kuinka hyvin viitsii...) mutta odotan jo kauhulla miltä kotona näyttää kun palaan töihin! 

Mirri
2/7 | 

Kyllä sitä sotkua tulee, vaikka isot koululaiset on jo tässä perheessä. He kun käyvät  esim. paahtoleipää tekemässä itselleen pienen vuoren verran, niin näkee kyllä töistä tullessaan sen sekä pöydillä että lattialla.

Itse imuroin koko talon joka viikko ja pari kolme kertaa viikossa pika-imuroinnissa keittiön ja eteistilat. Näin talo pysyy koko ajan suht siistinä eikä isoja siivousurakoita tarvita. Sinä ja monet muut sanovat usein, ettei kerkiä imuroida. Olen todennut tuon pika-imuroinnin vievän 5-10 minuuttia, joten isosta ajasta se ei ole kiinni. Homma hoituu usein siinä, kun leipoessa laitan pellit uuniin, ja kellon soimaan 10 min päästä ja siinä ajassa hyvin kerkiää tehdä pika-imuroinnin. Tai sama hoituu ruuan kypsymistä odotellessa.

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Olet ihan oikeassa tuon sotkun määrän suhteen koululaisten kanssa :) Minäkin toki voisin imuroida eteisen, keittiön, ruokailutilan ja käytävän useammin, niihin kun meillä kertyy eniten pölyä ja roskia. Yleensä en kuitenkaan yksinkertaisesti jaksa: en tee arkisin ruokaa enkä yleensä leivo viikolla, kun tulen kotiin vasta kuuden jälkeen. Jos jompikumpi lapsista pitää kuljettaa sen jälkeen harrastuksiin ja koira käyttää vielä iltalenkillä, ei minulla riitä intoa kaivella imuria esille. Meillä koko talon imuroimiseen menee 1,5-2 tuntia kun neliöitä on ihan tarpeeksi joten epäilen että pikasiivoukseenkin menisi enemmän kuin tuo 5 min... Olen kuitenkin iloinen, että itse olet löytänyt tavan pitää koti siistinä ?

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Citronella
3/7 | 

Meillä on tämän syksyn ajan ollut kokeilussa kotityötaulukko lapsille (8v ja 10v). Siihen on merkattu 6 pakollista kotityötä (tiskikoneen tyhjennys, tiskikoneen täyttö, keittiön tasojen siivoaminen, pyykkien laittaminen kaappiin, oman huoneen siivous ja oman alueen imurointi) sekä 4 valinnaista kotityötä (mm- pöydän kattaminen, sängyn petaaminen, pyykkien vieminen pyykkikoriin, kauppakassien tyhjentäminen, roskiksen vieminen, vessan lavuaarin pesu, ruokapöydän siivoaminen ruoan jälkeen). Lapset voivat itse valita koska viikon aikana hoitavat velvollisuutensa. Kun kaikki 10 hommaa on tehty, he ovat ansainneet peliaikaa. Ylimääräistä peliaikaa voi ansaita ylimääräisillä hommilla. Pojat ovat olleet tyytyväisiä järjestelyyn ja usein hoitavat velvollisuutensa jo alkuviikosta, jotta viikonloppuna olisi vapaata. Tekemistä jää kyllä meille vanhemmillekin ihan riittävästi ja koti pysyy siistinä.

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Kiitos kommentistasi! Meilläkin on kokeiltu erilaisia kotityötaulukoita</a> mutta niissä on ongelmana se, että ennen pitkää ne aina unohtuvat :( Viimeisimmästä systeemistämme tein oman postauksenkin tänne: http://www.kodinkuvalehti.fi/blogit/uraaidin_ruuhkavuodet/se_taydellinen...

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

saint
4/7 | 

Meillä siivotaan tarvittaessa, siis jos on likaa.
Koirien(2 labradoria) vaihtaessa karvat on nihkeällä pyyhkiminen 'jatkuvaa':

aamulla ensimmäiseksi, vielä kerran ennen töihinlähtöä, heti kotiin palattua, ehkä illalla ja vielä ennen nukkumaanmenoa. Onneksi meillä on keraamista laattaa suurin osa alueesta, millä koirat oleskelevat?

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 44-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 15-vuotias Venla näyttelee, laulaa ja kirjoittaa mielellään.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram