Täydellisyydentavoittelu - mihin se perustuu? Tätä olen pohtinut paljon viime päivinä miettiessäni uudenvuoden lupauksia ja erityisesti luettuani KK:n mainiot vinkit Täydellisen Naisen Facebook-päivityksiin.

Nuo vinkit ovat kiinnostaneet monia - kertovathan ne rivien välissä paljon: Facebook-päivitysten pinnallisuudesta (kaikilla menee Facebookissa aina hyvin) ja onnistuneena pidetyn ihmisen ominaisuuksista (menestyjä osaa, pystyy ja ehtii kaiken - hänen elämänsä on täydellisesti kontrollissa).

Uudenvuoden lupaukset ovat mielestäni osa samaa ilmiötä, täydellisyydentavoittelua. Miksi niin moni meistä päättää muuttaa elämänsä vuodenvaihteessa tai kesälomien jälkeen: alkaa elää terveellisemmin, tehokkaammin, olla läheisilleen ystävällisempi jne. jne.?

En toki ole itsensä kehittämistä vastaan. Päin vastoin, olen vakuuttunut siitä, että kenen tahansa on terveellistä haastaa jatkuvasti ajattelutapansa, astua epämukavuusalueelleen, oppia uutta ja mennä eteenpäin. 

Itsetutkiskelu voi olla antoisa matka, jos sitä harrastaa tietoisesti ja oma-aloitteisesti. Ja ellei omasta halustaan pyri tutustumaan itseensä, tuolle matkalle voi joutua vasten tahtoaan kriisien kautta.

Itseänsä kehittämisessä - kuten elämässä yleensäkin - pitää mielestäni olla itselleen lempeä ja kohtuullinen. Martin Luther Kingin sanoin: 

Jollet voi olla mänty
kukkulan laella,
ole pensas laaksossa,
mutta ole paras pikku pensas
puron varrella.
Ole pensas, jos et voi
olla puu.
Jollet voi olla valtatie,
ole vain polku.
Jollet voi olla aurinko,
ole tähti.
Et sinä koon avulla voita tai häviä.
Ole paras, mikä tahansa oletkin.Miten sinä kehität itseäsi? Millainen on mielestäsi onnistunut ihminen?

 

Kommentit (6)

C
1/6 | 

Mä uskoin pitkään, että musta tulee vielä jotain suurta ja mahtavaa, että mun pitää tavoitella tähtiä taivaalta ja edetä suunnilleen Kiinan keisariksi. Vaati monta itkua ja itsetutkiskelua ennen kuin tajusin, ettei musta tule puuta, olen juuri omalla paikallani pensaana, en olisi onnellinen minään muuna kuin olen. Se, että ymmärtävätkö muut sen, onkin sitten ihan toinen juttu.

Karusellin Anni
2/6 | 

Terkut Karuselli-blogista! Mä en yhtään halua olla paras. Musta puuttuu jotenkin kokonaan sellainen asetus, että elämä olisi jatkuvaa kehittymistä ja (edes itsensä kanssa) kilvoittelua. Tämähän on tosi epätrendikäs ajatus tänä päivänä, että ei koe tarvetta uudistua ja astua epämukavuusalueille, "mennä eteenpäin" ja löytää uudenlaisia tapoja olla ja elää. Mutta mulla ei vaan ihmisenä ole sellaista tarvetta ollenkaan.

Työssäni toki kehitän koko ajan kaikenlaista, luon uusia sisältöjä, toimintatapoja, kanavia, strategioita ja vaikka mitä. Ja tietenkin haluan olla kelvollinen ihminen, äiti, puoliso, ystävä, tytär jne. Mutta jotenkin tuo paremmaksi, saati parhaaksi, tulemisen ajatus on mulle hirvittävän vieras. Olen tosi onnellinen tällaisena kuin nyt olen, näine piirteineni. En mä edes koskaan ajattele, olenko puu vai pensas, tie vai polku. Tuollainenhan ajatteluhan jo pitää sisällään jonkinlaisen vertailuasetelman. 

Se, mitä mun mielessä liikkuu, on lähinnä ajatus semmoisesta hiljaisesta onnellisuudesta ja tyytyväisyydestä. Siihen ei sisälly minkäänlaista haastamista eikä uuden etsimistä. En koe, että oma onneni löytyisi muuttumisen kautta, vaan ennemminkin itseni kuuntelemisen (ja esimerkiksi vanhempana lasteni kuuntelemisen) ja kaikenlaisen rauhoittumisen, hiljentymisen ja läsnäolon kautta.

Olen varmaan auttamattoman vanhanaikainen tässä suhteessa, mutta mulle tällainen ajattelutapa sopii.

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Ihana kuulla sinusta Anni, kiitos kommentistasi <3 Paremmaksi tulo ei ole itselleni vierasta, parhaaksi tulo kylläkin. Näiden elettyjen vuosien jälkeen yritän lähinnä kilvoitella itseäni vastaan, en vertailla itseäni muihin. Mutta vieläkään en itse pysty tyytymään tuollaiseen paikoilleen pysähtymiseen. Olen varmaan edelleen jonkinlaisella alemmalla henkisen kehityksen portaalla, kuten aiemminkin olen pohtinut ;)
Itse pelkään pysähtyneisyyttä ja erityisesti työssä haluan jatkuvasti haastaa itseäni, astua epämukavuusalueelle, oppia uutta ja kehittyä. Rolling stone gathers no moss, you know...

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Sari Kristiina
Liittynyt30.8.2015
3/6 | 

En ole tietoisesti kehittänyt itseäni. Olen huomaamatta kehittynyt, elämän isojen tapahtumien ansioista, hyvässä ja pahassa. Olen paljon kärsivällisempi kuin 20 vuotta sitten. Olen löytänyt harmaan eri sävyt, mustavalkoisen ajattelun sijaan. Ilman näitä haasteita, olisin todella itsekäs ihminen. Olen niitä ihmisiä, jotka oppivat kaiken kantapään kautta :).

Uuden vuoden lupauksia en tee, pyrin kohtuullisuuteen kaikessa. Tosin siinä useinkaan onnistumatta. Mutta olen onnistunut hyväksymään senkin :). Haluan olla pensas puron varrella, korkealla puun latvassa saattaa olla yksinäistä.

Mukavaa tätä vuotta!

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Kiitos kommentistasi, Sari Kristiina - osuit asian ytimeen! Osasit hienosti tiivistää sen, kuinka elämä opettaa meitä ja hioo särmiä. Minäkin olin nuorempana hyvin mustavalkoinen mutta mitä enemmän vuosia tulee, sitä paremmin tajuaa, ettei elämä ole mitenkään yksinkertaista...
Ihanaa alkanutta vuotta sinullekin!

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 44-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 15-vuotias Venla näyttelee, laulaa ja kirjoittaa mielellään.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram