Juttelin taas hiljattain mentoroitavani kanssa. Olen toiminut mentorina reilun vuoden ja vasta vähitellen alkanut päästä hommasta jyvälle. Omien kokemusteni jakaminen, hiljaisen tiedon siirtäminen, ei ole mitenkään yksinkertaista.

Aloitin vapaaehtoistyön ohjelmassa, jossa toimin mentorina syrjäytymisvaarassa olevalle nuorelle. Tänä syksynä jatkoin mentorointia toisenlaisessa ohjelmassa, joka liittyy omaan ammattiini.

1. Mikä on ollut minulle mentoroinnissa vaikein läksy?

Kuunteleminen, käytettäväksi asettuminen. Mentorointisuhteessa aktori eli mentoroitava "vie" ja mentori "vikisee".

Minä olen herkästi vuorovaikutussuhteessa se dominoiva osapuoli ja yritän helposti ottaa ohjat käsiini. Mentorointikeskustelussa tulisi kuitenkin edetä mentoroitavan ehdoilla ja hänen johdollaan.

Ehkä vaikeinta on ollut pidättäytyä antamasta neuvoja. Olen niin innoissani halunnut jakaa omia kokemuksiani, että se on varmasti välillä jopa ärsyttänyt mentoroitavaa.

2. Miksi ryhdyin mentoriksi?

Halusin auttaa. Olen ollut työelämässä noin 16 vuotta ja halusin olla käytettävissä, jos kokemuksistani olisi apua jollekin toiselle.

Olen itse ollut onnekas ja saanut urapolun mutkissa tukea kokeneemmilta ammattilaisilta. He ovat olleet apunani ilman muodollista mentorointisopimusta. Ilman heitä en olisi tässä, joten halusin laittaa hyvän kiertämään.

3. Mitä olen saanut mentoroinnista?

Mentoroiminen on kuin peiliin katsomista. Kun pohtii toisen tilannetta, oma elämäntilanne näkyy kirkkaammin. Omat valinnat vahvistuvat, identiteetti selkiytyy. "Tämän takia minä valitsin näin." "Tämän takia en tekisi tuota uudelleen."

Mentorointi on hieman samanlaista kuin vanhemmuus. Käytettävissä olemista. Yhdessä kulkemista, toisen tukena toimimista, yhdessä kasvamista ja oppimista. Ohjaamista ja neuvomista, jos ohjattava sitä pyytää. 

Tarjoatko sinä herkästi neuvojasi muille? Entä osaatko itse ottaa neuvoja vastaan? Onko sinulla kokemuksia mentoroinnista?

Uräidin Ruuhkavuodet myös / Follow my blog also at:
Facebook | Twitter Instragram | Pinterest | Bloglovin | Blogipolku | Blogit.fi  | Google+ | YouTube | Snapchat & Periscope: @ruuhkavuodet

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 44-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 15-vuotias Venla näyttelee, laulaa ja kirjoittaa mielellään.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram