Meidän perhe on huhkinut tänään pihatöissä. Harvinainen ilmiö, sillä emme kunnosta pihaa kovin usein.

Nyt oli kyllä korkea aika. Olemme tänä kesänä vain leikanneet nurmikon kerran viikossa tai kahdessa, mutta muu piha on jäänyt aika lailla luonnontilaan.

Kun palasimme kesälomareissulta, katselin lenkiltä tullessani taloamme kauempaa, ja selkärankaani pitkin hiipi inhon väristys. Hoitamattomat, rehottavat pensaat, nurmikko paikka paikoin nilkkaan asti, nurmettuneet hiekkatiet...

Meillä on melkein 40 vuotta vanha talo rehevällä seudulla, joten rikkaruohoja piisaa. Näky oli mielestäni kuin itärajan takaa joltain datsalta!

Kun aamupäivän tihkusade hellitti, aloitimme urakan. Minä leikkasin nurmikkoa ja mies sekä lapset kaivoivat sammaleet laatoituksen saumoista ja aloittelivat hiekoituksen siistimistä.

Urakka jatkuu ensi viikolla, sillä nurmikonleikkuu ja hiekoitus jäivät kesken, ja pensaita emme ehtineet aloittaakaan.

Jäin miettimään, miksi pihaa kannattaisi hoitaa useammin:

  • Nurmikon leikkaaminen olisi kevyempää. Nyt kun osa ruohosta oli saanut kasvaa yli kaksi viikkoa, leikkuri tukehtui vähän väliä ja lakkasi toimimasta.
  • Pihahiekalla ei olisi niin paksua sammalkerrosta, ja pihan muurahaisyhdyskunnat pysyisivät kurissa.
  • Pihalla olisi ehkä mukavampaa oleskella. Ja ainakin se tarjoaisi enemmän silmäniloa naapureille ja ohikulkijoille.

Toisaalta myös urakkaluonteisissa pihatöissä on puolensa:

  • On palkitsevaa, kun näkee työnsä tulokset. Jos nurmikon leikkaisi vähän väliä, saisi painavaa laitetta lykkiä melkein turhan takia samat pari tuntia. Ja olen kuullut, että ainakaan kuumalla säällä nurmikkoa ei saisi leikata liian lyhyeksi, sillä se palaa herkästi.
  • Puutarhaurakka on lapsille Tapahtuma isolla T:llä, johon hekin voivat osallistua ja osoittaa hyödyllisyytensä. Nyt palkitsemme itsemme katsomalla leffan ja napostelemalla herkkuja. Yhtä iso juttu ei olisi se, jos joka päivä pihaleikkien päätteeksi pitäisi lakaista laatoitus.
  • Vanhan talon piha olisi mielestäni tylsä, jos se olisi liian sliipattu. Sen kuuluukin olla rento ja vähän rempallaan. Sellaisessa pihassa ei uskaltaisi elää, jossa jokainen ruohonkorsi on ojennuksessa ja pihakivi aseteltu esteettiseen kulmaan.
  • Jos muutenkin kiireisestä arjesta käyttäisi joka päivä vähän pihatöihin, jäisi jotain muuta kenties mukavampaa tekemättä.

No, ehkäpä jokin välimuotokin olisi paikallaan... Esimerkiksi kivituhkaa tilasimme hiekkatielle viimeksi kuusi vuotta sitten. Voisihan sitä jatkossa tilata vaikka joka toinen vuosi.

Millaisia rutiineja sinulla on kesällä pihatöiden suhteen?

Uräidin Ruuhkavuodet myös:
Facebook | Twitter Instragram | Pinterest | Bloglovin | Blogipolku | Blogit.fi  | Google+ | YouTube | Snapchat & Periscope: @ruuhkavuodet

Kommentit (4)

Mirri
2/4 | 

Tuo ruohonleikkuu käy ihan kuntoilusta, kun on tuollainen työnnettävä kone. Tulee sellainen sopiva reilun tunnin hikilenkki, kun oman pihan nurmikot leikkaa. Ei tarvitse sinä päivänä erikseen lähteä kuntoilemaan.

Kukkapenkkejä, joita pihallani on tosi paljon, kiertelen useamman kerran viikossa ja keräilen rikkaruohoja. Muutoinkin kävelen pihalla usein iltaisin ja napsin yksittäisiä rikkaruojoja pois. En mielelläni tee isoja pihatyö-urakoita, vaan usein ja vähän kerrallaan.

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Olet oikeassa, ruohonleikkuu käy kyllä kuntoilusta! Erityisesti koska meidän koneessa on vetomekanismi rikki :P Meillä on niin paljon nurmikkoa (noin parituhatta neliötä) että leikkaamiseen menee kerralla 2,5 tuntia.
Omat kukkapenkkini ovat kamalassa kunnossa... Ne pitäisi perustaa kokonaan uudelleen ja laittaa pohjalle sellaista kangasta rikkaruohojen kasvamista estämään. Edes päivittäisellä nyppimisellä ne eivät pysyisi kunnossa :(

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 44-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 15-vuotias Venla näyttelee, laulaa ja kirjoittaa mielellään.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram