Olin taas työmatkalla, tiimipalaverissa Köpiksessä. Taas aikaa tappamassa lentokentällä, tuijottelemassa kiireisten ihmisten kulkua paikasta toiseen.

Työskentelen nykyään osana virtuaalista tiimiä eli tapaamme toisiamme vain muutaman kuukauden välein. Olen hieman ”levoton sielu” eli olen vaihtanut työpaikkaa tiheästi. Viimeisen viidentoista vuoden aikana olen ehtinyt työskennellä viidessä eri firmassa. Näin ollen olen tutustunut monenlaisiin tiimeihin ja johtajiin.
Huonoin johtajani antoi minulle kerran toimeksiannon, jonka mielekkyyttä en ymmärtänyt. Kun yritin kysellä perusteita tehtävälle, hän perusteli sitä sanomalla: ”Koska minä sanon niin.” Tästä on kulunut 13  vuotta ja muistan tilanteen edelleen kuin eilispäivän.
Paras pomoni antoi minulle kerran ison tehtäväkokonaisuuden, jossa piti vertailla monimutkaisia vaihtoehtoja. Kävin ne läpi ja odotin hänen tekevän päätöksen meille sopivasta vaihtoehdosta. Sen sijaan hän kehotti minua listaamaan eri vaihtoehtojen plussat ja miinukset ja kysyi sitten, minkä minä valitsisin. Ehdotin varovaisesti kalleinta kokonaisuutta, joka täyttäisi parhaiten tarpeemme. Hän antoi minun tehdä päätöksen ja antoi projektiin tarvittavat resurssit. Tästä on muutama vuosi mutta muistan myös sen tilanteen kirkkaasti.
Mielestäni hyvä pomo on kuin hyvä vanhempi. Joku, joka on aidosti kiinnostunut sinusta, ajatuksistasi ja hyvinvoinnistasi. Joku joka välittää sinusta ihmisenä. Joku, joka luottaa, antaa sinulle mahdollisuuksia kehittyä ja kehittää.  Joku, joka tahtoo sinun parastasi.
Paras pomoni tapasi sanoa, että johtajuus on palveluammatti. Hän sanoi, että hyvän johtajan tehtävä on poistaa esteet tiimiläisten tieltä, jotta tiimiläisillä olisi mahdollisuus tehdä työnsä mahdollisimman hyvin.
Sellainen johtaja minäkin haluaisin olla. Mutta kaikista eniten haluaisin olla sellainen vanhempi. Vanhemmuus vain on monin verroin vaikeampaa kuin vieraiden, aikuisten ihmisten johtaminen. Vanhemmuudessa ovat tunteet mukana.

Kommentit (16)

1/16 | 

Itse käytän aina High School Musical esimerkkiä: "You're like a play maker (laji oli koripallo) Your job is to make the other players shine". Tai jotain sinne päin ;-) Ajatus on kuitenkin oikean suuntainen. Johtaja on onnistunut työssään kun hänen tiiminsä on onnistunut.

2/16 | 

Kiitos kommentista, eipä tuota enää voisi paremmin sanoa! Onneksi johtajuudessa on tapahtumassa vähitellen jonkinlainen murros ja tällaisia johtajia on koko ajan enemmän ja enemmän keskuudessamme.

5/16 | 

"Hyvän johtajan tehtävä on poistaa esteet tiimiläisten tieltä, jotta tiimiläisillä olisi mahdollisuus tehdä työnsä mahdollisimman hyvin." Juuri näin. Minulla on tällä hetkellä ehkäpä ensimmäistä kertaa elämässäni pomo, joka on todella sisäistänyt tämän ja haluaa intohimoisesti olla hyvä (nykypäivän mittapuulla) pomo. Hän tekee paljon töitä sen eteen, että kehittyisi esimiehenä (vaikka nainen onkin) ja että hänen tiiminsä voisi hyvin ja saisi kaikki edellytykset loistaa.

Hyvää johtajuutta olen miettinyt paljon itsekin. Aihe kiinnostaa paitsi akateemisesti, myös ihan arkisesti oman työelämäni tasolla...ja myös siksi, että jossain vaiheessa tässä täytyisi kai itsekin edetä kohti uudenlaisia haasteita. Jotka sisältävät myös tuota esimiestyötä.

Yksi kiinnostava aihe ovat minusta myös ns. työntekijätaidot tai työyhteisötaidot.

6/16 | 

Olet aivan oikeassa - ihan yhtä kiinnostavaa on, millainen on hyvä alainen. Helppo jees-mies/nainen vai haastava? Mutta hei, yhtä juttua en tajua tässä sun kommentissa: ..."tekee paljon töitä sen eteen että kehittyisi esimiehenä, vaikka nainen onkin..."? Mitä tällä tarkoitat? Eivätkö naiset mielestäsi yleensä tee paljon töitä kehittyäkseen esimiehenä?

7/16 | 

Mulla särähti sama kohta "vaikka nainen onkin", muutoin hyvässä ja asiallisessa kommentissa pisti pahasti silmään. :)

8/16 | 

Erittäin hyvä loppukaneetti! En ole kenenkään pomo, mutta tuo kiteyttää mielestäni äärimmäisen osuvasti sen, miksi töissä ei pinna pala herkästi tiukassakaan paikassa, kun taas kotona räiskyy vähemmästäkin. Tunteet, ihanat kamalat tunteet. Vaikka kuinka rakastaisi työtään, ei se liippaa läheskään niin syvältä kuin tunteet omia lapsia kohtaan, ja sekös vanhemmuudessa hankalaa onkin.

9/16 | 

Kiitos! Itse asiassa tuo ajatus tunteista tuli esille, kun olin keväällä yhdessä johtajuusvalmennuksessa. Sanoin valmentajalle, että mielestäni hyvä johtaja on kuin hyvä vanhempi ja hän sanoi, että niin paitsi että vanhemmuus on paljon vaikeampaa, koska siinä ovat tunteet pelissä. Halusin jakaa hänen hienon ajatuksensa teidän muiden kanssa :)

Päähenkilö
10/16 | 

No siis kun nuo -mies-päätteiset nimikkeet on nykypäivänä vähän hassuja. Onneksi aika montaa korvaamaan on jo löytynytkin versio, joka ei viittaa kumpaankaan sukupuoleen. Sitä minä vain siinä saivartelin. :-)

12/16 | 

Juu, saman aatteen asialla minäkin olin. :-)

Semantiikasta vielä sen verran, että johtamistieteissä on ymmärtääkseni jonkin verran pohdittu vaihtoehtoja noille esimies- ja ja alainen-termeille. Joillakin käsitteillähän tuohon suhteeseen täytyy voida viitata, mutta kyseiset nimitykset eivät hierarkkisuudessaan välttämättä vastaa nykypäivän todellisuutta. Työntekijä on toki hyvä sana, kun viitataan henkilöihin, jotka eivät tee esimiestyötä. Mutta mikä olisi "pomoa" vähän virallisempi nimitys, jos ei tuota esimiestä haluttaisi käyttää? Onko sulla tästä ajatuksia tai onko vastaasi tullut hyviä versioita?

13/16 | 

Kiitos jatkokommentista! Itse puhun mielelläni yleensä johtajuudesta ja johtajista. Esimieshän on vain ns. organisatorinen termi. Vaikka virallinen titteli ei olisi johtaja, jokainen jolla on tiimi, harjoittaa johtajuutta. Ja itse asiassa myös jokainen, jolla ei ole tiimiä - puhutaanhan nykyään paljon myös itsensä johtamisesta...

14/16 | 

Ruotsi ei ole vahvin kieleni, mutten malta olla kommentoimatta tätä semantiikka-asiaa. Itse myös vierastan tuota alainen -käsitettä koska se menee lähelle termiä alamainen ja se taas on alentava termi, joka korostaa vallan hierarkista luonnetta.

Itse uskon siihen, että innovatiivisessa työyhteisössä hierarkiat on tehty mataliksi, koska luovuus vaatii vapautta toimia, luottamusta ja sitä, ettei epäonnistumista tarvitse pelätä. Myös se, että asiat pitää kierrättää pomon kautta kahlitsee luovuutta.

Miten tämä sitten liittyy ruotsinkieleen, josta aloitin? Ruotsissa yksi suomenkielen alainen -sanan vastineita on sana medarbetare. Pidän siitä.

15/16 | 

Nyt kun kirjoitat "alainen"-termistä nolottaa jo että se lipsahti tekstiini. Minustakin "alainen" on vanhanaikainen termi. Vaan millä se olisi luontevaa korvata suomenkielessä? Tiimiläinen on jotenkin hieman hassu sekin...

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 44-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 15-vuotias Venla näyttelee, laulaa ja kirjoittaa mielellään.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram