Pimeään aikaan makeanhimoni lähtee ihan lapasesta. Sen täytyy olla jotenkin yhteydessä valon vähyyteen, sillä kesäisin menee helposti viikkoja ilman makeaa. Ilmeisesti kroppani toimii kuin luolamiehellä ja pyrkii kasvattamaan rasvakerrosta kylmän ajan varalle.

Painoni on välillä jojoillut, ja pimeän ajan makeanhimolla on ollut osuutta asiaan. Kun odotin kuopustamme, painoni nousi 24 kiloa. Muistan, että jouluna ennen pojan syntymää saimme 26 suklaakonvehtilaatikkoa lahjaksi ja minä söin ne yksin joulu-maaliskuun aikana...

Tänä vuonna makeanhimoa on ollut helpompaa hallita, sillä monien muiden tapaan vannon nykyään raakaherkkujen nimiin. Kokeilimme raakasuklaan valmistamista ensimmäisen kerran tosissaan vasta viime kesänä. Silloin naureskelin, että trendi alkaa todella olla so-last-season, kun mekin täällä syrjäkylällä siitä innostuimme...

Raakasuklaan valmistus

Raakasuklaata valmistettaessa kaakaovoi ja kookosöljy sulatetaan vesihauteessa. Yleensä se on minun tai tytön hommia, kuopus voisi satuttaa itsensä kuuman veden kanssa läträtessä.

Raakasuklaata muotteihin
Vesihaude ja aineisten sekoittaminen vie vajaat kymmenkunta minuuttia. Sitten herkku onkin jo valmis muotitettavaksi. Me käytämme tavallisia jääpalamuotteja.

Yle uutisoi taannoin, että raakasuklaasta on tullut koko kansan juttu, kun viitisen vuotta sitten se oli vain tiettyjen, ravitsemuksesta kiinnostuneiden ihmisten suosikki. Sitähän saa jo tavallisen ruokakaupankin hyllyltä. Itse en kuitenkaan pidä useimmista kaupan raakasuklaista, suurin osa niistä on jotenkin karvaita ja kuivia. Itse tehty raakasuklaa on minun juttuni!

Uskon naiivisti kaikki vakuutukset raakasuklaan eduista: kuinka kypsentämätön raakakaakao sisältää merkittävästi enemmän hivenaineita kuin tavallinen herkku jne. Toisaalta olen vähän pohdiskellut kookosöljyn käyttöä. Miten se muka voi olla terveellistä - sehän on pitkälti kovaa rasvaa?

Joka tapauksessa raakasuklaa on mielestäni parempi vaihtoehto makeanhimoon kuin perinteinen suklaa. Olen huomannut myös sen myönteisen vaikutuksen ihooni. Kärsin aikuisiän aknesta ja tavallista suklaata syötyäni valtavat paukamat puhkeavat leukaan päivän tain parin viiveellä.

Raakasuklaasta finnejä ei tule. Omassa versiossamme emme käytä juurikaan sokeria, siksi tätä herkkua annan lasten nautiskella jälkkäriksi myös muulloin kuin karkkipäivinä.

Raakasuklaan valmistaminen on hauskaa yhteistä puuhaa lasten kanssa. Nykyään laitamme raakasuklaaseen jo vähän mitä mieleen juolahtaa. Reseptimme perusrunko on tämä:

2 dl kaakaovoita 
1 dl kookosöljyä
1 dl raakakaakaojauhetta
1 tl hunajaa tai agavesiirappia
oman maun mukaan muutama teelusikallinen kaakaonibsejä, kookoshiutaleita, rusinoita tai muita kuivattuja hedelmiä, pähkinöitä...
Sulata kaakaovoi ja kookosöljy vesihauteessa. 
Sekoita mukaan loput ainekset, annostele esim. jääpalamuoteihin. 
Pakasta hetkeksi ja nauti! Säilytä jääkaapissa.
 
Raw chocolate
 
Raw chocolate
Tulee siitä ihan oikean suklaan näköistä. vaikka onkin kotitekoista...
Raakasuklaa
Meillä raakasuklaa ei koskaan pääse vanhenemaan jääkaapissa vuorokautta kauempaa.

Kommentit (4)

Pitäisi itsekkin kokeilla. Pakko myöntää, että tää juntti ei ole raakasuklaata juuri maistellut saati itse tehnyt. Mukavaa viikonloppua!

Kiitos kommentista! Kannattaa tosiaan kokeilla :) Jo pienestä määrästä raakasuklaata makeanhimo tyydyttyy. Lisäksi se on ihmeen täyttävää! Ei voi syödä montaa palaa. Herkullista viikonloppua sullekin!

Anonyymi

Itse tehty raakasuklaa on kyllä hyvää, meilläkin tykkää niin lapset kuin aikuisetkin. Itseänikin vähän mietityttää tuo kookosrasva. En ymmärrä miksi sitä markkinoidaan terveystuotteena, sillä kyseessä todellakin on kova rasva.

Tässä tämä mun suklaaresepti. Tuosta kookosöljystä - juuri luin uuden artikkelin siitä, miten ennemminkin kovien rasvojen markkinoiminen pelkästään huonoina on ollut ihan mainostemppu. Kookosrasva on tosi hyvää rasvaa ihmiselle, nou hätä.

1,5 dl kaakaovoita
2 rkl kookosöljyä
reilu 2 rkl juoksevaa hunajaa
tai vaihtoehtoisesti kookossokeria maistellen (musta tämä on parempi)
1,5 rkl macajauhetta
2,5 rkl lucumajauhetta
5 rkl raakakaakaojauhetta
ripaus laadukasta suolaa
1-2 tl piparminttu-uutetta (oman maun mukaan)

Systeemin varmasti osaatkin. Tämä on taivaallisen hyvää :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 42-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestintäkonsultti. 13-vuotias Venla on Kirkkonummen kuntalähettiläs, joka näyttelee, laulaa ja kirjoittaa.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää keski-ikäisen ja teinin elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin!
Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Blogiarkisto

2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram