Kundalini yoga class
Selän notkistus on yleinen lämmittelyliike kundaliinijoogatunneilla. Se kuuluu yhtenä liikkeenä energiaa lisäävään kiryaan eli liikesarjaan.
Kundalini yoga class
Energiaa kohottava kriya jatkuu selkärangan kiertoliikkeellä. Se aktivoi rangan ala- ja keskiosia.

Kundalini yoga class
Energiaa kohottavan kriyan loppupuolella on oiva liike esim. iskiasvaivoista kärsiville. Tämä liike venyttää tehokkaasti lonkkahermoa. Asennossa ollaan 1-2 minuuttia ja käytetään kundaliinijoogalle tyypillistä tulihengitys-tekniikkaa.
Kundalini yoga class
Energiaa kohottava kriya loppuu Sat kriya -nimiseen liikkeeseen, joka kiihdyttää ruoansulatusta ja vahvistaa hermostoa.

Päätin jakaa joulukuun ajan kanssanne muutamia keinoja, jotka ovat tuoneet omaan kaamosaikaani energiaa. Toivon, että niistä on apua tai iloa jollekin toiselle valon vähyydestä kärsivälle.

Yksi minulle tosi tärkeä voimanlähde on jooga, niin valoisaan kuin pimeään aikaa. Tosin tuntuu, että näinä ankeina, synkkinä aikoina joogaa tarvitsee vielä tavallista enemmän.

Olen harrastanut joogaa enemmän ja vähemmän säännöllisesti kuutisen vuotta. Aloitin astangajoogasta, mutta jouduin luopumaan siitä, koska minulla on yliliikkuvat nivelet ja polvet alkoivat kipeytyä. Lisäksi kyllästyin astangajoogan ajatteluun, jonka mukaan ei saisi harrastaa tosissaan mitään muuta liikuntaa. Itse olen aina halunnut liikkua mahdollisimman monipuolisesti. Astangan jälkeen kokeilin muun muassa Hatha-joogaa, Yin-joogaa, Vinyasa Flow -joogaa ja Bikram-joogaa. Mikään ei oikein napannut, kunnes kaksi vuotta sitten löysin kundaliinijoogan.

Kundaliinijoogalla on samat juuret muiden joogalajien kanssa. Itse ihastuin siihen, että se tuntuu olevan istumatyöläiselle ihanteellisinta "selkäjoogaa". Vaikka minulla on yliliikkuva niska ja alaselkä, on keskiselkäni ihan jumissa. Tämä joogalaji on kokemukseni mukaan ainoa, jossa nimen omaan yläselkään tulee pientä, pettävän tehokasta liikettä.

Kundaliinijooga on "henkisempää" joogaa kuin esimerkiksi astanga, jota monet pitävät vain yhtenä liikuntamuotona.  Kundaliinitunnilla siis puhutaan paljon energioista, aurasta ja muista henkimaailman asioista.

Jokainen kundaliinitunti alkaa virittäytymisellä eli aloitusmantralla ja jatkuu hengitysharjoituksilla ja kriyalla. Kriya on tarkasti määritelty liikesarja, jolla on tietty tavoite: on olemassa esimerkiksi kriya sairauden torjuntaan, kriya selän notkistamiseksi, kriya vihan voittamiseksi jne. Erilaisia kriyoja on tuhansia ja jokaisella kundaliinitunnilla tehdään eri kriya, mikä tekee tunneista vaihtelevia. Joka tunnin lopuksi on loppurentoutus ja meditaatio. Tässä kundaliinojooga poikkeaa muista joogasuuntauksista, joissa meditaatiotunnit on yleensä erotettu varsinaisesta liikeharjoituksesta.

Kundaliinijoogafilosofian mukaan joogaharjoituksen tavoite on "herättää selkärangan tyvessä oleva luova kundaliinienergia horroksesta".  Joogalajin henkistä luonnetta korostaa myös se, että tunnilla tulisi pukeutua mieluiten valkoiseen, sillä "aura heijastaa valkoista valoa". (Toisaalta meidän ryhmässä useimmilla on ihan tavallisia, eri värisiä liikuntavaatteita.) Lisäksi suositellaan, että kundaliinijoogaa harjoitettaisiin pää peitettynä. Pään peittäminen auttaa kuulemma hallitsemaan tiettyä pään alueella sijaitsevaa chakraa eli energiakeskusta.

Kun löysin tämän joogamuodon, innostuin siitä ihan täysillä, kuten yleensäkin uusista asioista. Ensimmäiset puoli vuotta kävin tunneilla useamman kerran viikossa. Silloin perhe sanoi, että minusta tuli rennompi ja lempeämpi. Muistan, että oma olokin oli seesteisempi kuin aikoihin, eikä edes pimeä syksy ahdistanut niin paljon kuin yleensä.

Välillä minusta oli tulossa täysi joogi, sillä jonkin aikaa noudatin aivan kirjaimellisesti mahdollisimman monia kundaliinijoogan oppeja, eli esimerkiksi nousin aamuviideltä, aloitin aamun kylmällä suihkulla ja joogasin reilun tunnin ennen töihin lähtöä. (Kylmästä suihkusta on itse asiassa on tullut tapa, suosin edelleen viileää tai mieluiten jääkylmää vettä aamuisin. Mikään ei herätä paremmin!)

Viime aikoina säännöllinen kundaliinijooga on valitettavasti jäänyt vähemmälle - elämässä on nyt niin paljon kaikenlaista. Pitäisi taas aktivoitua ja raivata joogaharjoitukselle jostain aikaa... Tuntuu että kun joogasin paljon, yleinen olotilani oli tavallista onnellisempi ja tasapainoisempi. Nyt kun joogaaminen on jäänyt vähemmälle, valitan taas kaikesta ja stressaannun herkemmin.

Tietääkö kukaan, miksi ihminen ei tee enemmän sitä, minkä tietää olevan itselleen hyväksi?

Kuvat otettu Siri Adin joogastudiolla, kiitos kuvausmahdollisuudesta!

P.S. Muistathan osallistua arvontaani! Aikaa 15.12. asti.

Kommentit (4)

1/4 | 

Olen koittanut joogaa ja kun jokaisen tunnin lopussa nukahdin rentoutumisen aikana, huomasin itsessäni uusia puolia, seesteisyyttä ja sen että osaan rentoutua =)

2/4 | 

Mä olen jo monta vuotta ajatellut aloittavani pilateksen. Mutta aina se on jäänyt. Viime vuonna kävin syvävenyttelyssä. Se oli kyllä ihanaa!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 44-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 15-vuotias Venla näyttelee, laulaa ja kirjoittaa mielellään.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram