Uraäidin Ruuhkavuodet
 Uraäidin Ruuhkavuodet

Uraäidin Ruuhkavuodet
"Haluatko kuitin?", kassatäti kysyy. "Kyylllä", minä vastaan, ojennan käteni ja survon lappusen valmiiksi pullottavan lompakkoni uumeniin. Joskus kuukauden kuluttua kaivan läjän pois, hypistelen papereita hetken ja dumppaan ne kaikki hädissäni roskikseen. (Ei jaksa käydä näitä läpi nyt...)
Kuulostaako tutulta? Minä olin tuollainen vielä pari kuukautta sitten. Maksoin - ja edelleen maksan - yleensä ostokset aina pankkikortilla. Otin kuitit talteen kaupassa ja säilöin ne kukkaroon, koska kuvittelin sitten joskus tarkastavani, vastaavatko ne pankkitilin tilitapahtumia. Yleensä en kuitenkaan tehnyt sitä, vaan ahdistuin siinä vaiheessa, kun en enää saanut lompsaa kiinni, jolloin hankkiuduin eroon koko roskakasasta kerralla. (Takuukuitit toki yritin seuloa ensin pois.) Kaikesta huolimatta en oikein tiennyt, mihin rahat katosivat. Kaikki mikä tuli, myös takuuvarmasti meni.
Pieni Lintu -blogissa on viikon Makrotex-haasteen teemana Roska. Aihe puhutteli minua, kun mietin taas rahankäyttöäni.
Vuodenvaihteen jälkeen kyllästyin itseeni samiohin aikoihin, kun aloin muutenkin laittaa arkea hallintaan. (Aloitin vaatteiden karsimiseen tähtäävän 333-projektin sekä tavaramäärän vähentämiseen tähtäävän 365-projektin.) Päätin alkaa seuraamaan jotenkin rahankäyttöäni.
Opiskeluaikana minulla oli vielä käytössä mustakantinen tilikirja. Merkkasin sinne joka kuukausi tulot ja laskin kullekin päivälle budjetin. Kirjasen avulla oli mahdollista elää pelkällä opintotuella, eikä ihan aina kuun lopussa edes tarvinnut järsiä kengänpohjia päivälliseksi.
Tällä kertaa otin käyttöön sähköisen tilikirjan. Käytössäni on Lumia 625, jolle on saatavilla jonkin verran erilaisia sovelluksia (vaikka ei tietenkään edes murto-osaa siitä, mitä Iphonelle tai Androidille on tarjolla.) Selailin Lumian ohjelmistokaupassa erilaisia personal finance -ohjelmia, joista listan kärkeen nousi Toshl Finance -niminen. Se oli saanut käyttäjiltä melkein täydet tähdet. 
Latasin ohjelman kokeeksi ja olen käyttänyt sitä ihan tyytyväisenä. Nykyään saatan ottaa kaupan kassalta kuitin, mutta heti kun pääsen pois kassalta, syötän ostossumman kännykkääni ja heitän kuitin pois. Aluksi syötin ohjelmaan myös tuloni, mutta sittemmin olen seurannut sillä vain, millaisiin kategorioihin rahaani kuluu. 
Mm. näihin juttuihin rahani ovat kuluneet tammi-huhtikuussa (€):
 • Kampaaja 126,80 (Leikkautan tukkani 6 viikon välein.)
 • Karkkia 65,50 (Ei kannata ihmetellä, miksi aloitin karkkilakon...)
 • Kenkiä 136 (Olen ostanut yhdet uudet Clarksin kengät 99, yhdet talvikengät kirppikseltä 22 ja lenkkarit Lidlistä 15.)
 • Kosmetiikkaa 582 (Olen sortunut työmatkoilla muutamaan lentokenttämyymälän luksustuotteeseen, ja ylipäätään käyttämäni ihonhoitosarja on kyllä tosi kallis, mutta onneksi hintansa väärtti.)
 • Hyväntekeväisyys 224 (Minulla on Planilta kummilapsi ja olen myös Unicefin kuukausilahjoittaja.) 
 • Laukkuja 95 (Olen ostanut kaksi laukkua käytettynä ja samalla ajanjaksolla laittanut kierrätykseen 8 vanhaa laukkua.)
 • Liikunta 219 (Kuntosalin kk-jäsenyys maksaa minulle tällä hetkellä 49.)
 • Lisäravinteet 254 (Käytän osteoporoosin takia lääkärin määräyksestä päivittäin kalsiumlisää, D-vitamiinia ja lisäksi magnesiumia, maitohappobakteereita sekä tyrniöljykapseleita, joiden pitäisi auttaa kuiviin silmiin. Tähän kategoriaan kirjaan myös proteiinipatukat, joita syön usein välipalaksi.)
 • Ravintolat ja kahvilat 650 (Tässä on mukana mm. 6 euron työpaikkalounaat arkipäivisin sekä Lontoon-matkan syömiset.)
 • Silmätipat 112
 • Vaatteet 58 (Olen ostanut kaksi uutta paitaa sekä kaksi muuta vaatetta ilmeisesti käytettynä...joita en muista...)
Nämä ovat vain omia menojani, ei perheen. Meillä on yhteinen tili, josta maksetaan perheen menot ja lisäksi molemmilla omat tilit henkilökohtaisia menoja varten. Yhteiseltä tililtä maksetaan mm. asuntolainat, sähkö, yhtiövastike, autojen kulut, ruoka, vakuutukset ja kaikki lasten menot.
Mielestäni on ollut kiinnostavaa seurata, mihin raha oikein valuu. Lisäksi seurannan ansiosta tilille on alkanut jäämään kuukauden lopussa jotain sen sijaan, että palkkapäivän aikoihin pitäisi pureskella kynsiä. 
Yritän tämän systeemin avulla saada hieman säästöön, sillä edessä on menoeriä: syksyllä koiran hankinta ja sitä ennen 40-vuotissynttärini. Lisäksi haaveilen, että parin vuoden kuluttua matkustaisimme Pohjois-Amerikkaan... Sitäkin varten pitäisi laittaa sukanvarteen hyvissä ajoin.
Tiedätkö, mihin omat rahasi kuluivat? Oletko seurannut menojasi ja jos olet, millaisilla välineillä?
--------
Do you keep record of the different things in which you spend your money? I've done that more systematically from the beginning of January. I've used Toshl Finance application for budgeting for these couple of months and have received interesting results: the amount of receits in my purse has decreased dramatically and nowadays I've got some money left before the payday, which is fantastic!

The theme of Makrotex photo challenge this week is Rubbish. I participate in the challenge with these photos of receits, which use to be "a pain in my purse" but not anymore.

Are you aware of your spending? What kind of tools do you use to monitor personal finance?

Uräidin Ruuhkavuodet myös / Follow my blog also at:
Blogger | Facebook | Twitter | Instragram | Bloglovin | Blogipolkuvlog @Vlogia.

Kommentit (48)

7/48 | 

Kiitos kommentistasi! Me teimme tuon saman laskelman myös aikoinaan, kun haimme ensimmäisen kerran asuntolainaa. Sen jälkeen olemme tarkastelleet yhteisiä menoja säännöllisesti, jotta pysymme selvillä paljonko kummankin palkkatililtä pitää siirtää yhteiselle tilille. Me pyrimme arvioimaan myös bensakulut laskemalla tietenkin työmatkoihin kuluvat bensat sekä arvioimalla vapaa-ajanajoja suunnilleen. Olen samaa mieltä, "kotikirjanpito" kyllä kannattaa! Itse en vain voi tehdä sitä yhteisistä menoista, koska yhteisiä rahoja käyttää kaksi meistä, enkä usko että saisin oman mieheni innostettua keräilemään kuitteja ja merkkaamaan kuluja muistiin. Hänen mielestä pärjäämme ilmankin mainiosti :)

8/48 | 

Nyt vasta ehdin tähän kommentoimaan...Todella hyvä postaus! Ihailen sun tapaa yhdistää makrokuva johonkin "oikeaan" aiheeseen, kuten tässä ja edellisessä haasteessa.:) Viime aikoina olen näissä haasteissa keskittynyt niin paljon kuviin, että teksti on jäänyt taka-alalle. Kiitos inspiraatiosta!

9/48 | 

Kiinnostava postaus!
Rupesimme Isimiehen kanssa "laskemaan" kuiteista kuukausittaisia menoja ruokaan, vaatteisiin, bensaan ym ennen kun ostimme oman kodin kaksi vuotta sitten. Halusimme tarkistaa paljonko meillä OIKEASTI menee rahaa kuussa ja tulos yllätti minut. Pankin lainahakemuksessahan kysytään näitä asioita ja itse laskin aivan liian vähän esim. ruokamenoja. Tämän jälkeen talous onkin pysynyt paremmin hallinnassa, koska asetimme tietyt budjetit esim. ruokaan. Niin ja kuitit säilytetään ja niistä lasketaan paljonko meni yli tai ali. :) Bensaan ja lääkkeisiin ei voi oikein budjettia laittaa mutta muihin menoihin kyllä. :)

10/48 | 

Kiitos kommentistasi! Jännää että monet vannovat tuon käteisellä maksamisen nimiin... Itselläni käteisellä maksaessa ei oikein pysy taju siitä, mihin sen käteisen käytän, koska yleensä käteisostoksista en muista ottaa kuittia...

11/48 | 

Voivoi, pitäisi varmaan itsekin investoida puhelimen tilaa johonkin sovellukseen joka kertoisi että mihin ihmeeseen kaikki raha valuu :D

15/48 | 

Mun mies tykkää seurata menoja excelissä. Nykyisin kuitenkin nettipankissa näkee aika hyvin mihin rahat on mennyt uuden grafiikan takia :)

16/48 | 

Moikka ja kiitos kommentistasi =) I feel you... Tosin omissa menoissani ei oikeastaan ole muu yllättänyt kuin se, kuinka paljon rahaa menee ulkona syömiseen. Sen vuoksi olenkin aina välillä yrittänyt ottaa eväät töihin. Muuten olin kullä tietoinen siitä, että ravintoloiden/kahviloiden lisäksi eniten rahaa minulla menee kosmetiikkaan, liikuntaan ja lisäravinteisiin.
Olisi kyllä hauskaa saada vinkkejä, mistä kannattaisi kalsiumit + D-vitamiinit ostaa. Niiden kanssa olen kuitenkin nyt diagnoosin kautta naimisissa ilmeisesti koko loppuiän.

17/48 | 

Kiva kun kommentoit :) Meilläkin on perheen yhteiset menot taulukoitu ja "budjetoitu". Tiedämme siis, minkä verran menee kuukaudessa ruokaan, vuodessa vakuutuksiin jne. Tämän budjetin perusteella siirrämme yhteiselle tilille käyttörahat joka kuukausi.
Sen sijaan nämä omat menoni olivat vähän hämärän peitossa, siksi aloin seurata niitä tarkemmin.

18/48 | 

Samanlaista roskaa löytyi minulta!! Eli kuitteja, kuitteja.

Omat tuloni ovat niin pienet, että maanantaisin nostan viikon rahat käteisenä ja maksan niistä, pakko riittää. Pankki- ja luottokortilla maksan harvoin, käteisestä näkee, mihin rahat valuvat.

19/48 | 

Minulla on joka sunnuntai nollapäivä, koska silloin ollaan vaan kotosalla. Käyn vain kuntosalilla, mutta sinnehän maksan kuukausimaksun. Eli omien menojen suhteen nollapäiviä tulee helposti, ainakin viikonloppuisin. (Viikolla myös, jos otan töihin eväät.) Sen sijaan voisimmekin kokeilla olla sunnuntaisin kuluttamatta rahaa yhtään mihinkään. Usein nimittäin sunnuntaisin tulee käytyä ruokakaupassa hakemassa täydennystä. Kiitos vinkistä! =)

20/48 | 

Teen kyllä säännöllisen epäsäännöllisesti budjettia säännöllisistä menoista, mutta päivittäistä kulutusta ei ole tullut seurattua. Suurin osa siitä menee kuitenkin ruokaan. Oma hassu tapani on pistää kuitit talteen, että voi joskus tutkia hintojen nousua ja tehdä ruokamenobudjettia. Joopa joo, sitten 1-2 kertaa vuodessa heitän sen vuoren roskiin. Ihania kuvia ja hyvä lähestymistapa aiheeseen.

T. Täysin arkista

T.

22/48 | 

Tosi kiinnostava postaus! Kun muutimme tänne niin mun mieheni tekee melkein kaikki ostokset, ja en tiedä ollenkaan miten paljon menee sinne ja tänne, mutta minä ostan vaan internetin kautta ja se on helpompi "hålla koll på" (nyt mun suomeni loppui, anteeksi!). Minullakin oli exceltaulukko ennen lasta, ja se auttoi säästäminen paljon! Kun me adoptoimme kaksi lasta niin silloin piti kirjoittaa alas kaikki kulut (ja myös kun otimme lainat) ja silloin saimme tosi hyvä näkemys siitä että mihin kaikki rahat menivät. Sen jälkeen ei ole ollut mitään ongelmia, vaan se että rahat ei joskus riitä koska me olemme remontoimassa taloa. Meidän perheessämme vaan vanhin poika käy parturissa ja siellä säästään paljon. Lapset syövät karkkia vaan lauantaina, ja minä en koskaan. Ruoka on se suurin kulu koska ostetaan paljon ekologista ruokaa.

23/48 | 

Ennen lasten syntymää pidimme miehen kanssa jotain netistä löytynyttä rahapäiväkirjaa, ihan mielenkiinnosta. Siltä ajalta on jäänyt pyrkimys pitää kerran viikossa "nollapäivä", jolloin rahaa ei siis käytetään mihinkään. Muuten kyllä pikkuhiluja valuu kahviloihin, taksimatkoihin, karkkiin... Yllättävän isoja summia, kun alkaa oikein laskemaan!

24/48 | 

Tämä on mikrohistoriaa. Joku historioitsija tai kirjailija voi tällaisesta hyötyä tulevaisuudessa.
Jotkut kuitit täytyy säästää. ERäs ystäväni oli niin huolellinen, että liimasi säilytettävät kuitit vihkoon, josta ne oli helppo skannata veroilmoitukseen.

25/48 | 

Wau - tuollainen kuittien liimailu on kyllä todella edistyksellistä! Itse olen tyytyväinen, kunhan muistan esim. ne takuukuitit erotella muusta läjästä ja laittaa tiettyyn takuukuittilaatikkoon...

26/48 | 

Kannattaa kenties ainakin seurata! Itse en ole tehnyt isoja muutoksia kuluttamiseen, paitsi että olen aina välillä yrittänyt ottaa eväät töihin kun työpaikkaruoka ei mielestäni aina ole kuuden euron arvoista. Mutta ensin tietenkin täytyy tiedostaa menorät ennen kuin niihin voi tehdä muutoksia.

27/48 | 

Kuitteja en säilytä. Tarkastan kaupassa kuitin sisällön. Valitettavasti en myöskään laske menoja. Olen kuitenkin tarkka hankinnoissani.
Silloin tällöin nautiskelen joko pienesti tai harvemmin suuresti. Hyvä vastaus haasteeseen sinulta.

28/48 | 

Tuollainen puhelin sovellus voisikin toimia, olen monesti miettinyt, että mihin ne rahat oikeasti hupenee, meitä on kuitenkin kaksi ihan kohtuutuloista tässä taloudessa ja aina tuntuu, että on matti kukkarossa tilipäivänä... Lähdenpäs tutkimaan puhelimen tarjontaa, excel-taulukkoon en jaksa viedä ostoksia, mutta tuo kulkisi näppärästi mukana, kiitos vinkistä!

29/48 | 

Itse heitän kuitit vähän liiankin nopeasti. Mieheni jemmaa kuitteja liiankin kanssa. Laittelen niitä sitten kasoittain roskiin :)

30/48 | 

"Suutarin lapsella ei ole kenkiä." Tämä sanonta pätee minuun... Olen ollut taloushallinnon alalla töissä kolmisenkymmentä vuotta ja omien raha-asioiden hoito on ollut ihan toivotonta... Asiakkaiden rahat on kyllä täsmäytetty sentilleen...
Nyt kun joudun oikeasti pitämään kirjaa oman toiminimen tuotoista ja kuluista, niin tuleepa tarkemmin katsottua mihin rahat kuluvat... :)

31/48 | 

Yhdessä vaiheessa meillä oli käytössä yhteinen luottokortti, jolla maksoimme kaikki yhteiset menot. Sen loistava puoli oli, että lasku oli valmiiksi eritelty eri menoluokkiin. Sillä oli helppo seurata karkealla tasolla rahan kulumista. Muuten täytyy tunnustaa, että en ole ikinä varsinaisesti pitänyt kirjaa menoista :) Joskus olen seurannut ruokakassinhintaa tavoiteena saada se halvemmaksi. Kuvittelen tietäväni menot aika hyvin, mutta varmasti kirjanpito avaisi aivan uusia näkymiä asiaan.

33/48 | 

Muistatko aina ottaa käteisestä kuitin? Minulla oli Lontoon-matkan jälkeen poikkeuksellisesti käteistä käytössä ja siitä oli jotenkin...hankalaa päästä eroon =) Ajattelin että maksan sillä silloin, kun kortti ei käy, mutta korttihan käy nykyään kaikkialla, joitain parkkiautomaatteja lukuun ottamatta.
Mutta silloin kun päätin tietoisesti maksaa käteisellä, jotta pääsisin siitä eroon (en kuljettele mielelläni isoja summia käteistä mukanani turvallisuussyistä) en ikinä muistanut ottaa kuittia. Tuntuu että käteisellä maksavalle ei kuittia aina tarjotakaan.

34/48 | 

Kuittihelvetti on kovin tuttua... :D
Mulla oli joskus oma Excel-taulukko menoille ja tuloille. Kas kummaa, silloin säästäminen oli helpompaa :) Pitäis varmaan alottaa taas.
Meillä tilit Säästöpankissa, ja erehdyin klikkailemaan nettipankissa joitain taulukoita, joista näkyi osviittaa, mihin meidän rahat kuluu. Oli kyllä kauheeta katseltavaa :D Oikeesti joku "talouskurimus" olis syytä alottaa meidän taloudessa :)

35/48 | 

Itse en korttia paljonkaan muuhun käytä kuin automaatilla käyntiin. Käteistä pääasiassa käytän (paitsi jos unohdan nostaa sitä..), kuittia kyllä tuputetaan mutten sitä useinkaan ota. Jos otan, se hukkuu jonnekkin laukun/taskun pohjalle ja myöhemmin löytyykin vinopino ryppyisiä kuitteja laukunpohjalta :D Kivasti olet roskat ikuistanut :)

39/48 | 

Kuittihamsteri, täällä! Tosin minulla ne kerääntyvät laukun ja taskujen pohjille. Minä myös pidin opiskeluaikoina kirjaa menoista ja tuloista, mutta nyt mies hoitaa meillä sen. Omiin ostoksiini menee tällä hetkellä niin vähän rahaa, etten jaksa seurata sitä tarkemmin. Yritän kuitenkin mahdollisimman paljon välttää verkkokauppoja ja maksaa kaupassa muutenkin käteisellä. Silloin tuntuu, ettei rahankulutus ihan sumene. :)

41/48 | 

Hahaa - onkohan niin että jos työkseen joutuu pelaamaan kauheasti kuittien & papereiden kanssa ja olemaan tarkka, kaipaa vapaa-ajalla vastapainoa? Sitä taustaa vasten on hyvä, että yritykseltä vaaditaan lakisääteisesti tiettyjä juttuja ;)

46/48 | 

Olen kuullut samanlaisia kokemuksia perheeltä, joka osti kaiken Diners Clubilla, olikohan se juuri teillä? Minäkin käytin sitä muutama vuosi sitten mutta lopetin koska siinä oli niin kova vuosimaksu, ja kukkarossa alkoi olla turhan paljon kortteja.

47/48 | 

Me maksoimme juurikin Dinersilla kaiken :) Mies joutui jotenkin S-ryhmän pauloihin, kun siirryimme käyttämään Prismaa pääasiallisena ruokakauppana ja hän meni vaihtamaan Dinersin S-ryhmän visaan. Sen jälkeen olemme olleet vailla menojen valmista jaottelua :( Sitä on ikävä!

Joskus olen epäillyt, että miehen syynä ei ollut S-ryhmän tarjoama maksutapaetu ja se, että bonukset saa helposti näin käytetty takaisin ruokakauppaan vaan se, että enää kodin elektroniikkahankintojen vuosikulutus ei paljastu yhtä helposti ;)

48/48 | 

Tuo kuittikasan kerääntyminen laukkuun tai lompakkoon kuulostaa niin tutulta. Samalla tavalla mullakin jää ne hyvistä aikeista huolimatta tarkastettua. Kuulostaa hyvältä tuollainen sovellus, jonne voi kirjata ostonsa. Tällä hetkellä kirjaan vain vaate- ja kosmetiikkaostokset, joita yritän saada kuosiin tällä tavoin.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 44-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 15-vuotias Venla näyttelee, laulaa ja kirjoittaa mielellään.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram