During our trip to Estonia I received quite a few business calls

Minulla on vielä reilu viikko lomaa jäljellä. Aloitin loman suunnilleen silloin, kun moni muu palasi töihin: ensimmäinen lomapäiväni oli 20.7. (Toki pidin ensimmäisen pätkän lomaa jo aikaisemmin kesäkuussa, kun kävimme aktiivilomalla Virossa.)
Tämä toinen, kotona viettämäni lomapätkä ei ole ollut ihan tyypillistä lomaa. Aikaisemmin blogissani analysoin, että lomassa parasta on, että on "vapaa pakoista. Kiireestä, aikatauluista, siitä että muut määrittelevät minun aikatauluni." Tuolloin ajattelin, että loma on ensisijaisesti mielentila, kun elämässä on enemmän vapautta ja vähemmän pakkoja tai pitäisi-asioita.
Tämän toisen lomajakson ovat täyttäneet kotityöt... Koiranpennun takia olen imuroinut ja pessyt lattioita enemmän kuin miesmuistiin. Olemme kyllä jo opettaneet pennun siihen, että pyyhimme sen tassut aina, kun se tulee sisälle mutta silti lattioille kertyy ihan uskomattoman paljon roskaa, koska pennun takia meillä ei ole mattoja ja näin kesällä koko muukin perhe ramppaa sisällä paljasjaloin. 
Minulla on keskivaikea koira-allergia, joka ensimmäisen viikon jälkeen on muistuttanut itsestään. Vaikka tämä rotu on allergiaystävällinen, kestää kuulemma aikansa, ennen kuin lopullisesti siedättyy. Erityisesti nyt, kun pentu vielä pääsee pissaamaan sisälle, pennun pissassa olevaa, allergisoivaa eläinproteiinia leijuu siellä täällä. Tämän vuoksi olen höyrymopannut päivittäin kaikki ne alueet, joihin pentu on päässyt lirauttamaan. (Kiitos vielä höyrymopista, Vileda!)
Siivoamisen lomassa olen tietenkin rampannut pennun kanssa ulkona keskimäärin 10-20 kertaa päivässä, jotta se pääsisi jyvälle sisäsiisteydestä. Olemme yrittäneet kiikuttaa koiran ulos aina heti, kun se herää, pian kun se on syönyt tai juonut sekä ylipäätään aina, kun se nuuskii lattiaa ja kiertelee ympäriinsä levottomana etsien pissa-/kakkapaikkaa.

Lisäksi pennun vahtimisen lomassa olen laittanut ruokaa ja yrittänyt viettää aikaa lasten kanssa: pelannut, lukenut ja touhunnut yhdessä. Lomani ei siis varsinaisesti ole ollut täynnä omaa aikaa eli vapautta siitä, että muut määrittelevät minun aikatauluni...

Silti eräs tärkeä lomaa määrittävä tekijä on täyttynyt tälläkin lomalla: olen ollut tavoittamattomissa.

Työni on ajan ja paikan puolesta hyvin vapaata. Teen paljon etätöitä, sillä  ulkomailla oleva esimieheni on sanonut että on sama, missä ja milloin teen työni, kunhan aina vastaan hänen puhelinsoittoihinsa ja sähköposteihin. Toisaalta vastavuoroisesti joustan niin, että olen periaatteessa aina tavoitettavissa työasioissa.

Positioni on niukasti resursoitu, eli työskentelen pienessä tiimissä. Näin ollen - vastineeksi vapaudesta - vastaan puhelimeen myös iltaisin. Sähköpostit yritän hoitaa virka-aikaan ja myös viikonloput yritän rauhoittaa niiltä, mutta kriisitilanteen varalta vastaan puhelimeen iltojen lisäksi myös viikonloppuisin.

My job role includes that I need to be available 24/7 also during evenings and weekends - but not while on vacation!
Jatkuva käytettävissä oleminen on stressaavaa. Siksi tarvitsen välillä totaalista poissaoloa töistä. Olen monesti pohtinut yksityisyrittäjiä, jotka ovat aina töissä ja toisaalta aina vapaalla. Malttaako sellaisessa elämäntilanteessa olla vastaamatta puheluihin, ja miten silloin pääsee irti työajatuksista?

Vaikka minulla on töissä paljon fyysistä vapautta, olen tälläkin lomalla nauttinut siitä, ettei ole tarvinnut vastata tuntemattomiin puhelinnumeroihin (jotka virastoaikaan tullessaan yleensä liittyvät työasioihin - moni muu kun on palannut jo lomalta). On rentouttavaa ajatella, että edes kerran vuodessa minulla on ajanjakso, jolloin joku muu vastaa puheluihin puolestani ja hoitaa minun hommani. Sitä tarkoittaa minulle nyt Loma, jopa täällä kotityöleirin keskellä.

Mikä sinulle lomassa on parasta? Oletko aina tavoitettavissa: käytettävissä myös iltaisin, viikonloppuisin ja lomalla?
-----
Vacation usually means to me freedom from restrictions: it is my own time which is not filled with other people's needs and requirements. This vacation with the puppy dog has not exactly met these expectations. Nevertheless I've enjoyed being on vacation because I haven't had to answer the phone - at least once per year I'm not available for business matters.
A part of my role at work is that usually I'm available also during the evenings and for issues also during weekends. But not while on vacation! 
The best thing about this vacation is that I don't need to pick up the phone when someone else answers on behalf of me.
What's the best thing for you in being on vacation? And while at work, are you available 24/7, also during evenings, weekends and on vacation?
Uräidin Ruuhkavuodet myös / Follow my blog also at:
Blogger | Facebook | Twitter | Instragram | Pinterest | Bloglovin | Blogipolku | Google+

Kommentit (15)

1/15 | 

Samoja mietteitä täällä työajan suhteen! Itse olen ns. kokonaistyöajassa, eli vuodessa on tietty määrä työtunteja, jotka täytyy tehdä, mutta aika ja paikka ovat melko lailla itseni päätettävissä. Työn ja vapaa-ajan rajaa on välillä vaikea määritellä, ja minullakin on jäänyt nyt muutama lomapäivä pitämättä, jotka oli tarkoitus heinäkuussa käyttää. Ehkä sitten elokuussa...

Välillä tulee tehtyä hommia iltaisin tai viikonloppuisin jos tuntuu siltä, että nyt pitäisi saada jokin kirjoitushomma tiettyyn pisteeseen. Toisaalta on sitten ihanaa, että voi vaikka pitää vapaapäivän keskellä viikkoa, jos on paiskinut enemmän hommia lähiaikoina. Mutta jotenkin niistä vapaista tulee helposti huono omatunto. Varsinkin meillä uran alkuvaiheessa olevilla on usein olo, että pitäisi tehdä koko ajan vähän ylimääräistä ja olla jatkuvasti tavoitettavissa, että saisi pitää työpaikkansa ja jatkoakin tarjottaisiin. Siinäpä tasapainottelua varsinkin tällaisella tunnollisuuteen taipuvaisella ihmisellä :)

2/15 | 

Pentuaika on niin ihanaa vaikka sitä pissa-hommaa onkin paljon. Ei se kauan kestä ja sitten alkaa riiviö kausi kun koira on yksin kotona ;) onnea pienestä koirulista

3/15 | 

Ja koira-asiaan piti vielä kommentoida: Onnea uudesta perheenjäsenestä ja tsemppiä sisäsiistiksi opettelun kanssa! Meillä on osa koirista oppinut tosi nopeasti, toisilla on ollut vähän pidemmät piuhat... Mutta kyllä se siitä, kun vaan ahkerasti jaksaa käyttää pihalla ja palkkaa tiuhaan onnistumisista.

4/15 | 

Vai vuoden kesti Samulla :P Napsu on jo siitä kätevä että osaa tehdä 8/10 kerrasta jo paperin päälle. Se on hyvä koska ihan joka leikin jälkeen ei kerta kaikkiaan ehdi kiikuttaa sitä ulos. Esim. äsken kun pelattiin pikkupojan kanssa lautapeliä olin ihan kiitollinen että pentuhäkin nurkka kelpasi sille. Kaipa se luonto myös tekee tehtävänsä tässä asiassa jossain vaiheessa...

5/15 | 

Tuo on ihailtavaa kurinalaisuutta josta tällaisella palkansaajallakin olisi opittavaa! Mutta kun rajaat sitä miten olet tavoitettavissa, etkö pelkää että työtilaisuuksia menee ohi?

6/15 | 

Yrittäjänä kommentoin tekstiisi. Minulla on nyt eka kesäloma yrittäjänä ja selvästi vielä monin tavoin haen toimintatapoja, miten rajaan sitä, milloin olen tavoitettavissa ja milloin en. Nyt on nettisivuillani ollut tieto, että olen lomalla ja luen aika ajoin meiliä. Olen ottanut jo yhden askeleen siihen suuntaan, ettei jatkossa enää tarvitsisi lukea meiliä lomalla ollenkaan eli olen ottamassa käyttööni verkkokaupan, joka pitää huolta siitä etteivät kurssit esim. ylibuukkaannu. Puhelinnumeroni ei näy yrityksen nettisivuilla ja annan sen asiakkailleni asiakassuhteen alkaessa eli puhelimeni soi tosi harvoin töiden tiimoilta. Eikä se nyt lomalla ole soinut työasioissa ollenkaan. Asiakkaideni kanssa olen sopinut soittoajat, jolloin soitellaan. Suurin osa on aina yhteydessä meilillä.

Jatkossa rajaan myös entistä tarkemmin sitä, etten lue meilejäni viikonloppuisin enkä muutenkaan pitkin päivää vaan otan käyttööni "some-netti-meili-ajan", jolloin käyn 1-2 kertaa päivässä läpi nuo kaikki enkä pitkin päivää luuhaa somekanavalta toiselle niin kuin nyt tuppaa käymään.

Olen yrittäjyyteni ekan vuoden ollut vähän liian rajaton sen suhteen, milloin teen töitä, nyt alan selkeästi jäntevöittää ja rajata omia toimintatapojani. Tästä olisi myös tarkoitus kirjoittaa blogiteksti - ehkä kun sen on kirjoittanut julkiseksi, on myös helpompi pitää kiinni rajauksista.

Mukavaa loppulomaa sinulle! Minä aloittelen maanantaina töitä kevyellä työotteella eli muutama tunti päivässä töitä, loput lasten kanssa lomailua.

7/15 | 

On pitänyt tulla onnittelemaan uuden perheenjäsenen johdosta ja pissarallin, kyllä se loppuu aikanaan. Meidän pönttö Samull kesti vuoden, tai no pissi suihkuun eli oli aika ovela, kun lattiakaivoon meni pisut, mutta se haju. ;)

9/15 | 

Minä olen hätätavoitettavissa melkein vuoden jokaisena päivänä (ei koske jouluaattoa) sille, joka pyörittää toimistoa muiden lomaillessa. Minulla on yleensä mökkilomalla kaiken varalta kannettava mukana. Olen lukenut tilausvaiheessa olevien projektien sähköpostit kännykällä lomallakin.

Kuulun pieneen tiimiin Suomessa ja isompaan tiimiin USAssa. Meillä on kiertävät palaverivuorot, ne on niputettu putkeen ja palaveri-ilta päättyy klo 23. Minulla on paljon Aasian projekteja ja niiden takia aloitan aikaisin aamulla. Työaika on välillä pirstaleista. Se hyvä puoli on, että viikonloppuisin en tee töitä muute kuin poikkeustilanteessa.

Tsemppiä pennun kanssa. Toivottavasti se oppii pian sisäsiistiksi!

10/15 | 

Hmmm, meillä pentu joutuu olemaan yksin kotona jo ennen kuin täyttää puoli vuotta... Mutta olen tosiaan kuullut että tuo puolen vuoden ikä ja murrosikä ovat seuraava hulinakausi... :P

11/15 | 

Tuo "ylipalveleminen" uran alussa saattaa olla haitallinen kierre. Olen huomannut että jos "totutat työyhteisön hyvälle" uran alussa, samaa palvelutasoa vaaditaan sinulta myöhemminkin.
Minulla on tiimin takia tietty velvollisuus olla myös toimistolla tavoitettavissa. Yritän olla paikalla kolmena päivänä viikossa.
Hädän tullen paikalla täytyy tietenkin olla enemmän. Jos silloin etäpäivät ovat jääneet välistä, huomaa sen nopeasti omassa jaksamisessa.
Pennusta sen verran että pojassa näyttää olevan potentiaalia: tänä aamuna paperit olivat jo kuivat ja selvästi kaveri osaa pidätellä, ainakin kakkahätäänsä. Leikkipissat ovat se vaikein ennakoida, niitä vielä eniten lirahtaa...

13/15 | 

Wau - jopas olet lojaali! Oletteko sopineet tällaisesta kuviosta heti alusta alkaen vai onko se muotoutunut vähitellen? Kuinka varmistat, että pääset välillä totaalisesti irti työajatuksista, vai koetko sen tarpeelliseksi?

14/15 | 

Sulla on kyllä kadehdittava tilanne, olen iloinen puolestasi! Minäkin haluaisin ryhtyä yrittäjäksi mutta vasta sitten kun ei ole enää pakko tuoda tiettyä määrää rahaa kotiin joka kuukausi. Käytännössä se on mahdollista vasta kun asuntolaina on maksettu. Sitten haluaisin tehdä töitä sen verran kuin haluan, kenelle haluan ja silloin kun haluan. Jos rahaa tulisi joku kuukausi vähemmän, voisi sopeuttaa omaa kulutustaan sen mukaan. Sitten joskus kymmenen vuoden kuluttua...

15/15 | 

En ole ajatellut, että työtilaisuuksia menisi ohi. Ehkä joku on mennyt, en tiedä. Luulen että teen niin vahvasti töitä omalla persoonallisuudellani, että he tulevat mun asiakkaiksi, keiden kuuluukin. Minä en ryhtynyt yrittäjäksi tehdäkseni koko ajan töitä vaan että mun ei tartteisi tehdä töitä 40 tuntia viikossa.

Olen vastaillut ekana työvuonna myös viikonloppuisin meileihin ja moni asiakas on ollut tästä yllättynyt. Jatkossa rajaan tarkemmin tätäkin. Ehkä minulla on siitä hyvä tilanne, että töitä on ollut koko ajan ja asiakkaita on tullut koko ajan enemmän, joten ei ole tarvinnut lähteä sille linjalle, että pitäisi olla koko ajan tavoitettavissa.

Sen verran omat voimavarat notkahtivat alaspäin keväällä, joten rajauksia pitää miettiä entistä tarkemmin. Ja olenkin jo miettinyt ja ottanut askelia siihen suuntaan.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 44-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 15-vuotias Venla näyttelee, laulaa ja kirjoittaa mielellään.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram