Viime viikonloppuna kokkaillessa jäin taas pohtimaan, onko koiran raakaruokinnassa mitään järkeä. Keittiön työtasolla yhdessä kulmassa seisoi koiran ruokakupissa sulamassa annos jäisiä broilerin kauloja ja toisessa kulmassa korissa ja tarjoiluastioissa ihmisten herkkuja.

Pohdin jälleen kerran, onko koiramme Napsun raakaruoka perheessämme hygieniariski - voivatko raa'an lihan sisältämät bakteerit hiipiä työtasoa pitkin nelijalkaisen ateriasta kaksijalkaisten pöperöihin...?

Raakapullia ja kanankauloja
Raakapullia ja kanankauloja

Napsu syö enimmäkseen nappuloita ja toisinaan raakaruokaa. Otimme raakaruokinnan testaukseen reilu puoli vuotta sitten kasvattajan ja muiden rotuharrastajien suosituksesta. 

Suhtauduin pitkään esimerkiksi tällaisiin väitteisiin epäluuloisesti.

  • Raakaruokinta on koiralle luonnollisin vaihtoehto. (Niinpä niin.)
  • Raakaruoka on terveellistä ravintoa ilman haitallisia lisäaineita. (Aivan.)
  • Useimmat nappulat sisältävät viljaa, joka ei kuulu koiran ruokavalioon. (Jaahas.)
  • Raakaruokittu koira voi hyvin: Turkki kiiltää, iho on joustava ja kostea, hampaat pysyvät kunnossa ja ientulehdukset poissa. (Joopa joo.)

Epäluuloni johtui alun perin tarinoista, joita olin lukenut netistä. Eräskin koiranomistaja kirjoitti nettikeskustelussa, että raakaruokinta loppui heillä siihen, kun sai siivoilla sängyn alta koiran oksentamia kanankauloja.

Vielä vahvempi syy vastahakoisuuteeni kumpusi Napsun pentuaikaisista kokemuksistamme. Ensimmäisiä kertoja, kun annoimme Napsulle raakaa kanaa, sille tuli megalomaaninen ripuli.

En koskaan unohda sitä kertaa, kun mies soitti minulle töihin ja kehotti tulemaan kiireen vilkkaa kotiin. Kotoa löytyi ulosteen tahraama, nolo koiranpentu. Jätöksiä oli kaikkialla siinä huoneessa, missä Napsu oli oleskellut: lattialla, koiran viltissä, seinissä, jopa puisen patterinsuojamme rakosissa.

Raakaruoka oli mitä ilmeisimmin tuolloin vielä liian voimakasta pennun vatsalle. Jätimme kokeilut sikseen pitkäksi aikaa ja jatkoimme kuukausitolkulla pelkillä, tutuilla Golden Eagle Holistic Chicken -nappuloilla, jotka edelleen muodostavat Napsun ruokavalion perustan.

Napsu pikkupentuna

Kun Napsu pääsi puolen vuoden rajapyykin yli, otimme Maukas-raakapullat vähitellen taas kokeiluun. Yllättäen niistä ei enää tullutkaan oireita!

Nykyään karvakorvamme syö vuorotellen Mushin pullia sekä Maukas Mainio-, Maukas Oiva- ja Maukas broileri-lohipullia hyvällä menestyksellä.

Miksi otimme "veriateriat" uudelleen ohjelmaan huonoista kokemuksista huolimatta? Tärkein peruste on raakaruoan vaikutus koiran turkkiin. 

Napsu on australian labradoodle, eli edustaa hypoallergiseksi väitettyä rotua, joka hilseilee huomattavasti vähemmän kuin tavallinen koira. Allergiaystävällisyyden taustalla on mutaatio rodun geeniperimässä. 

Raakaruoka pitää koiran ihon joustavana ja kosteana, mikä vähentää hilseilyä entisestään. Napsu on hiljattain kastroitu, minkä vuoksi sen hormonitoiminta hiljenee vähitellen. Ruokavaliolla siis tulee olemaan entistä suurempi merkitys ihon kuntoon.

Napsu kastrointi-leikkauksen jälkeen
Napsu kastrointi-leikkauksen jälkeen

Miksi sitten annamme koiralle myös nappuloita? Syynä on mukavuus.

Raakaruoka maistuu koiralle niin hyvin, että se ei välttämättä huolisi nappuloita ollenkaan, ellei olisi tottunut niihin. Esimerkiksi matkoilla olisi kuitenkin hankalaa kuljetella raakapakasteita mukana. 

Nykyään Napsu siis herkuttelee verisillä aterioilla keskimäärin kerran viikossa. Jossain vaiheessa yritin orjallisesti muistaa joka ilta ottaa seuraavan päivän raakaruoka-annoksen sulamaan, mutta hektisinä arki-iltoinamme se unohtuu helposti.

Tavallaan raakaruokinta on hieman elitististä puuhaa, mutta elitististä koiramme elämä taitaa olla muutenkin. Nappuloiden ja raakapullien lisäksi Napsu nauttii päivittäin Nutrolin-öljyä, jonka tarkoitus on myös pitää sen iho ja turkki kunnossa. Lisäksi ilta-ateriaan lisäämme maustemitallisen merileväpohjaista Plaque Off -jauhetta, jonka tarkoitus on ehkäistä hammaskiven muodostumista.

Koiran veriateriat herättävät välillä inhoa meillä käyvissä vieraissa ja sukulaisissa. Jotkut ystävistäni ovat sitä mieltä, että lapsiperheessä raakaruokinta ei ole ollenkaan hygieninen vaihtoehto.

Toisaalta raakapullien ansiosta meillä on syntynyt monta huvittavaa tilannetta. Useampikin vieras on ihastellut pöydällä sulavia "lihapullia" herkullisen näköisiksi. Silloin on pitänyt äkkiä huomauttaa, että "ei kannata maistaa: niissä on kamaraa ja hehkutusjäännöstä". 

Mitä sinun lemmikkisi syö? Onko sinulla hyviä kikkoja, joilla koiran turkki ja iho pysyvät kunnossa?

Napsu otti juhannuksena lunkisti
Napsu otti juhannuksena lunkisti

Uräidin Ruuhkavuodet myös:
Facebook | Twitter Instragram | Pinterest | Bloglovin | Blogipolku | Blogit.fi  | Google+ | YouTube | Snapchat & Periscope: @ruuhkavuodet

Kommentit (11)

Vierailija
1/11 | 

*pssst*.. ruoka ei "sisällä" hehkutusjäännöstä. Hehkutusjäännös tarkoittaa sitä, kun tuotetta on kuumennettu niin että siitä palaa kaikki muu kivennäisiä ja hivenaineita lukuunottamatta. Merkintä "hehkutusjäännös" tarkoittaa siis ruuassa olevien kivennäisten ja hivenaineiden kokonaismäärää. Sama voitaisiin ilmoittaa myös ihmisten ruuissa.

Kmt
2/11 | 

Minä ruokin koiraani 50/50-ajatuksella. Joka aterialla puolet nappulaa ja puolet raakaa. Oscar jauheliha kaupan pakastealtaasta on näppärää ja huomattavan paljon huokeampaa kuin Maukas sarjan tuotteet. Kilon pötkön syöttämiseen menee n. 2-3 päivää, joten ihan joka ilta ei tarvitse muistaa nostaa ruokaa sulatukseen. Lisäksi koirani syö muutakin ekstraa; tähteitä, keitettyä kalaa ja hapanmaitotuotteita. Lisään myös ruokaan kalaöljyä(parempaa ja edullisempaa kuin Nutrolin), sinkkiä, oluthiivaa ja ruusunmarjajauhetta. Jatkuvasti saamme kuulla, kuinka koira on hyvässä kunnossa!

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Kiitos kommentistasi! Miten olette päätyneet tähän kokonaisuuteen? Minä olen vähän arka, enkä ole uskaltanut antaa koiralle ihmisten ruokien tähteitä, kun niissä on usein liikaa suolaa. Lisäksi Napsulla ainakin pienempänä meni tosiaan todella herkästi maha ripulille mistä tahansa uudesta, mikä ei ole kannustanut ruokavaliokokeiluihin... Mitä kalaöljyä annat, ihan kalanmaksaöljyäkö?

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Lotta-Maria
4/11 | 

Meillä on saksapaimen-mix ja ennen kuin koiramme tuli, luimme netistä raakailusta ja mieheni varsinkin innostui siitä.

Kävimme pienessä yksityisessä eläinkaupassa ja juttelimme barffauksesta ja ostimme heti kattavan määrän penturuokaa myyjän avustuksella (mush).

Koiramme sirtyi suoraan kuivasta raakaan ensimmäisellä aterialla meillä.

Hankaluudeksi on osoittautunut koiramme nirsous, söisi vain broileria, broilerin luita ja lohta. Ja tykkää kuivasta, kun ollaan hieman annettu (vehnätön). Mutta nyt ensimmäinen kevät/kesä on osoittanut, että koiralamme on atopia ja täytyy alkaa nyt yksitellen kokeilemaan lihoja mikä sopii ja mikä ei. Vaikka koiralamme siis ei välttämättä ole allergiaa, niin kontrolloimalla "triggeri"ruokia saadaan oireet kuriin.

Ollaan vielä alkutaipaleella tässä savotassa, mutta raa,assa vaan pitää pitäytyä yhä uskollisemmin.

Lotta-Maria

Jos tarkoitit siis atopiaa, niin koiramme alkoi nuolemaan nivusiaan ja tuossa kuukausi sitten huomasimme, että iho on rikki taipeista.

Käännyin googlen puoleen ja kaikki mitä luin atopiasta täsmäsi koiraamme (talvella ei oireita ja nuolee itseään yms. muuta.). Tautia on kohtuullisen vaikea diagnisoida, mutta elämme nyt tämän mukaan ja eläinlääkäri varmaan saa diagnoosin jossain välissä annettua, mutta väliäkö tuolla.

Yritämme tosiaan nyt 2 viikkoa yhtä lajia lihaa aina kerrallaan ja katsotaan miten oireet vähenevät/lisääntyvät. Hauska juttuhan tässä on, että koiralla tosiaan ei ole välttämättä allergiaa ruokiin/lihoihin, mutta ruokinnan kautta kuitenkin oireet saadaan kuriin.

Vielä mennään mutu-tuntumall, kun niin uusi ja tuntematon asia meille vielä. Onneksi on aikaa kahdestaan miehen kanssa perehtyä tähän, lemmikin epämääräinen oireilu on kyllä kohtuullisen raskasta, mutta nyt näin.

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Moi taas! Juuri atopiaa tarkoitinkin, kännykän kirjoitusmoodi on joskus tosi ärsyttävä...
Kurjaa, että lemmikillenne tuli tuollainen vaiva mutta mahtavaa, että hoidatte sitä noin hyvin. Tsemppiä ruokavaliokokeiluihin, toivon todella että oireet helpottavat pian!

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Raakaruokkija
5/11 | 

Hei!

Jos koiran raakaruokinta kiinnostaa kannattaa liittyä Facebookissa ryhmään "Luonnonmukainen ruokinta, barffaus, raakaravinto". Ryhmässä on aktiivista keskustelua aiheesta ja jos jokin askarruttaa, toisilta voi kysyä ohjeita ja vinkkejä.

Vierailija
6/11 | 

Olinko minä tämän jutun kirjoittanut :). Meillä mennään samoin "elitistisin" menetelmin turkkikoiramme kanssa. Jos koira saisi päättää, olisi raaka ainoa vaihtoeto niin maukasta tuo raaka on. Turkki kiiltää ja iho on hyvä.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 44-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 15-vuotias Venla näyttelee, laulaa ja kirjoittaa mielellään.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram