Meidän perhe on lomaillut Viron Pärnussa jo kolmena kesänä, ja kerta kerralta ymmärrän paremmin, miksi niin moni suomalainen ostaa tuosta viehättävästä pikkukaupungista lomahuoneiston ikiomaksi.

Pärnussa on kaikki, mitä tarvitaan lapsiperheen täydelliseen lomaan. Itselleni onnistuneessa lomassa on loppujen lopuksi kyse muutamista yksinkertaisista perusasioista.

Kauniita maisemia ja historiaa. Pärnu tunnetaan idyllisistä, historiallisista puutaloistaan ja vehreistä puistoistaan sekä tietenkin upeasta, pitkästä ja matalasta hiekkarannastaan.

Minulle on tärkeää, että lomakohteessa on kaunista. Kävelin paljon pitkin kaupunkia koiran kanssa aamuvarhain ja iltahämärällä, ja aina jopa samojen katujen varsilta silmiin osui uusia, sieviä yksityiskohtia. Neukkumenneisyys tekee kaupungista omalla laillaan mielenkiintoisen, sillä soman pitsihuvilan naapurissa saattaa olla karu, neuvostoaikainen betonilaatikkotalo tai sitten ultramoderni loma-asunto.

Pärnun värikäs historia yltää aina 11000 vuoden taakse!


Päivällä Pärnussa on tietenkin mahtavaa viettää aikaa pulikoiden lämpimässä meressä tai levähtäen lehmuksen katveessa. Kahtena vuonna olemme viettäneet kaupungissa juuri heinäkuun viimeisen viikon, jolloin sää on helteistä ja merivesi kuin linnunmaitoa. 

Tänä vuonna, kun meillä oli Napsu-koira mukana, teimme yleensä "päiväleirin" puistoon rannan läheisyyteen, jossa yksi perheenjäsen lueskeli kirjaa varjossa ja vahti tavaroita sillä aikaa, kun koira veteli hirsiä ja muut perheenjäsenet polskuttelivat meressä.

Hyvää ruokaa. Virolaiset osaavat keittiötaidon. Naapurimaassa on mukavaa syödä ulkona, sillä pienemmälläkin budjetilla voi huoletta herkutella ravintolassa.

Meidän vakiokohteemme Pärnussa on yleensä tajunnanräjäyttävistä kakuistaan tunnettu kahvila Supelsaksad. Tänä vuonna ehdimme kerrankin ennen jonoja nauttimaan Steffanin pizzerian kuuluisista antimista ja tutustuimme myös kehuttuun luomuravintolaan Mahedikiin keskustassa.

Selvisin kunnialla Kaubamajan houkutuksista (yllä), mutta Mahedik-ravintolan vieressä oleva ekopuoti oli jo liikaa...
Selvisin kunnialla Kaubamajan houkutuksista (yllä), mutta Mahedik-ravintolan vieressä oleva ekopuoti oli jo liikaa...

Edulliset ostosmahdollisuudet. Ravintolaruokailun lisäksi myös shoppailu on Pärnussa edullista. Hinnat ovat hieman yli puolet Suomen hintatasosta.

Keskustassa on iso ostoskeskus Port Artur, mutta tänä vuonna suuntasimme sadekuuron aikaan hieman keskustan ulkopuolella sijaitsevaan, uuteen ja hienoon Kaubamajaan.

Vinkki: siellä on Rimi-markettia vastapäätä ihana ekopuoti Ökopood, josta mukaani tarttui muutama virolainen tuote. Lisäksi keskustassa Mahdedik-kahvilan yhteydessä on toinen, suloinen samantyyppinen puoti - Virossakin siis ekotrendi nostaa päätään!


Vuokrasimme lasten kanssa yhtenä päivänä SUP-laudat ja toisena polkuveneen - molemmat olivat hirmu hauskaa vaihtelua uimisen lisäksi!
Vuokrasimme lasten kanssa yhtenä päivänä SUP-laudat ja toisena polkuveneen - molemmat olivat hirmu hauskaa vaihtelua uimisen lisäksi!

Kivaa tekemistä. Pärnussa on koululaisten kanssa mukavaa lomailla, sillä uimisen lisäksi kaupungissa piisaa puuhaa. Parina kesänä olemme vuokranneet pyörät, joilla suhailee nopeasti paikasta toiseen. Kaupungissa on kätevää pyöräillä koska siellä on niin tasaista.

Terviis Paradiis -kylpylän tuntumaan on rakennettu hiljattain pieni seikkailurata, jossa kiipeilystä innostuneet voivat tyydyttää jännityksenhimoaan lähes kaupungin ytimessä.  Lisäksi sen vieressä kiertää uusi luontopolku, jonka varrella voi nähdä lehmiä laiduntamassa.

Monipuolisemmat seikkailumahdollisuudet löytyvät hieman Pärnun ulkopuolelta, Valgerannan seikkailupuistosta. Siellä kävimme toissa vuonna, mutta tänä vuonna lapset eivät jostain syystä halunneet ollenkaan kiipeilemään.

Sadepäiviksikin Pärnussa riittää tekemistä. Me kävimme tänä vuonna uudistetussa Terviis Paradiis -kylpylässä, jossa on huimia liukumäkiä. Viime vuonna viihdyimme monta tuntia trampoliinikeskuksessa. Yksi hupi nousi kuitenkin tällä lomalla ylitse muiden...9-vuotias kuopukseni olisi tällä lomalla varmaan voinut ajella koko loman polkuautoilla, joita vuokrataan Pärnun uimarannalla. 

Kaksi vuotta sitten emme vielä antaneet pojan ajaa noilla härveleillä, koska hänen ajotyylinsä oli melko holtiton. Viime vuonna, kun vietimme Pärnussa yhden yön Viron-kiertomatkallamme, poika sai ensimmäisen kerran vuokrata itse polkuauton - ja voi sitä riemua, mikä siitä repesi.

Tällä kertaa poika ajeli polkuautoilla ainakin kolmena päivänä ja me annoimme hänen ajaa - täytyyhän jokaisen saada tehdä lomalla sitä, mistä eniten pitää.

Iltaisin puuhakkaan päivän jälkeen kävin usein vielä kävelemässä Pärnun hienolla rantahiekalla. En tiedä, onko ranta kauniimpi päivällä vai auringonlaskun aikaan mutta yhden asian tiedän: haluan sinne uudestaan.


Mitkä asiat sinulle ovat tärkeitä lomailussa?

Uräidin Ruuhkavuodet myös:
Facebook | Twitter Instragram | Pinterest | Bloglovin | Blogipolku | Blogit.fi  | Google+ | YouTube | Snapchat & Periscope: @ruuhkavuodet

Kommentit (8)

Mysterious M
1/8 | 

Kivoja kuvia ja tuttuja paikkoja. Lomanne kuulostaa juuri sellaiselta kiireettömältä, kuten pitääkin. Aikaa perheen kanssa ja se on ollut meilläkin aina tärkeää. Vielä, kun neitoset suostuvat mukaan reissuun:) Meidän perhe on myös lomaillut pari kertaa Pärnussa, silloin kun tytöt olivat vielä pieniä ja kovasti tykkäsimme. Tytöistä parasta oli tietysti Tervise Paradiis, jossa myös molemmilla kerroilla yövyimme. Tästä on kohta aikaa 10 vuotta, joten varmasti sinne on rakennettu kaikenlaisia juttuja lisää ja silloin tuo Tervise oli suhteellisen uusi. Pärnu kyllä muistuttaa "etelää" pitkine hiekkarantoinee, mutta harmittavasti meillä ei säät silloin kovin suosineet, joten se tietysti haittasi pulikointia rannalla.

Me palasimme juuri lauantaina Kroatiasta ja olen samaa mieltä, että kaunista ja  myös siistiä pitää olla lomakohteessa ja siitä saimme tuolla matkallamme nauttia:) Kohde tulee olla kävelymatkan päässä tärkeimmistä jutuista, ettei aika mene turhaan matkustamiseen. Hotellin taso on kyllä vanhemmaksi tultua noussut, joten ihan mihin tahansa sitä ei enää lähde yöpymään. 

Gran Turismummo
2/8 | 

Kivasti kirjoitit Pärnusta turistikohteena, mutta siellä on niin paljon muutakin ihanaa, normielämään kuuluvaa. Loma-arkea eletään rennommalla moodilla kuin kotiarjessa, varsinkin jos viivytään koko kesä. Viron kielen (edes alkeiden) myötä kohtelu ja kohtaamiset muuttuvat lämpimimmiksi, mutta kieli ei ole lainkaan helppo. Pienilläkin sanoilla (aitäh, täname, head aega, pole mitagi...) on merkitystä. Ruokailu on edullista, mutta hinnat nousevat kesäpääkaupunkiuden myötä reilusti, kannattaa siis piipahtaa tutustumassa turismilla elävään kaupunkiin sesongin ulkopuolellakin. Pärnu koukuttaa...

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Kiitos kommentistasi :) On helppo uskoa, että loma-arki on Pärnussa rennompaa... Jotenkin koko paikka on niin ihanan rento.

Jännää, että viron kieli itse asiassa onkin vaikeaa! Se tuntuu olevan niin lähellä suomea, että jotenkin kuvittelisi sen olevan helppoa meikäläisille...

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

C
4/8 | 

Olen käynyt kerran Pärnussä. Tykkäsin asiakaspalvelukulttuurista siellä, oli ystävällisempää kuin monessa muussa paikassa. Olin siellä keväällä, ennen varsinaisen turistikauden alkua, joten rantaelämästä en päässyt nauttimaan.

Me valitsemme usein lomakohteemme niin, että se on lähellä vettä (mielellään lämmintä), siellä on tekemistä, ostosmahdollisuuksia ja mielellään mahdollisuus olla paikallisen elämän keskellä. Usein etsiytyneet olemme paikkoihin, joissa ei ole paljon muita suomalaisia, koska näemme heitä kotimaassa ihan riittämiin ja haluamme nähdä jotain erilaista kuin suomalaisten suosimat massakohteet. Olemme kysyneet mahdollisesti ko. maassa asuvalta tai sieltä kotoisin olevalta ihmiseltä, mihin hän menisi kotimaassaan matkalle (miehellä on työkavereita ja kontakteja monessa maassa). Näin olemme löytäneet hyviä kohteita, joita emme muuten olisi osanneet edes etsiä (esim. St. Petersburg Floridassa, La Pineda Espanjassa, Iseo Italiassa).

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Kiitos kommentistasi, nuohan vaikuttavat kiinnostavilta paikoilta! Pärnun ainoa vika tosiaan on se, että näin sesonkina siellä on valtavasti suomalaisia ;-)

Viime vuonna Viron kiertomatkallamme (http://www.kodinkuvalehti.fi/blogit/uraaidin_ruuhkavuodet/viisi_valahdys...) tykästyimme Tarttoon osin siksi, että se ei ollut vielä niin maanmiestemme kansoittama kuin Pärnu ja Tallinna.

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 44-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 15-vuotias Venla näyttelee, laulaa ja kirjoittaa mielellään.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram