Nimimuistin täytyy olla synnynnäinen ominaisuus tai sitten minä kärsin varhaisesta dementiasta. Ja olen ilmeisesti kärsinyt koko ikäni.

Viime aikoina tämä heikkouteni on taas muistuttanut itsestään, kun olen tavannut paljon uusia ihmisiä.

"No hei, Toni. Ähhhh. Ei kun siis tarkoitin tietenkin Joni."

"Sinähän olit Kata? Ai jaa, ei kun siis Ninni."

Olen aina ihaillut ihmisiä, jotka kiertävät ihmisjoukossa käsi ojossa ja heti ensimmäisen kättelykierroksen jälkeen esittelevät uudet tuttavansa minulle erehtymättä kertaakaan nimissä. Itse olen yrittänyt harjoittaa hataraa päätäni sinnikkäästi vuosien varrella seuraavilla keinoilla, ja edistynyt asiassa pikkuisen. (Sillä usko tai älä, kymmenkunta vuotta sitten olin vieläkin surkeampi.)

Tässä muutama vinkki, joiden avulla sinäkin voit pärjätä ensi viikonloppuna uusien ihmisten joukossa hiukan paremmin:

  1. Käytä kolmen kerran sääntöä. Kun kuulet henkilön nimen ensimmäisen kerran, toista nimeä vähintään kolme kertaa. Tämä saattaa kuulostaa hassulta, mutta näin on mahdollista toimia myös vaikuttamalta ihan urpolta: toista nimi luontevasti heti sen kuultuasi, uudelleen keskustelunne keskivaiheilla ja vielä kerran, kun eroatte toisistanne. "Hei Joni, kiva tavata. Joni, tuohan on tosi kiva juttu. Palataan asiaan, Joni."
  2. Anna hassu lempinimi. Kun kuulet nimen ensimmäisen kerran, yritä keksiä jokin mieleenpainuva riimi tai lempinimi, joka sointuu nimen kanssa yhteen. Esimerkiksi Ninni-Pinni muistuu paljon helpommin mieleen kuin pelkkä Ninni. (Keksimääsi "lempinimeä" ei kuitenkaan välttämättä kannata sanoa ääneen...)
  3. Muista erikoinen mielleyhtymä. Yhdistä uuden henkilön nimi johonkin esineeseen tai häneen liittyvään asiaan. Tämä on kätevä kikka erityisesti, jos tapaatte usein. Esimerkiksi "polkkatukka-Ninni" tai "IT-Joni" muistuu paljon tehokkaammin mieleen kuin pelkkä nimi.
  4. Paina paikka mieleen. Tämäkin muistisääntö on erityisen näppärä, kun painat mieleesi sellaisten ihmisten nimiä, jotka tapaat usein. Jos esimerkiksi työskentelette samassa avokonttorissa, aloita päiväsi miettimällä, minkä niminen kollega istui toisella puolella huonetta, ikkunan vieressä, sermin takana... "Joni, joka istuu paalun vieressä. Anna, jonka paikka on lähellä taukotilaa."

Onko linjoilla muita, joilla on huono nimimuisti? Olisi mukavaa kuulla, millaisia muistisääntöjä sinä käytät.

Postauksen kuva: Morgue File

Kommentit (7)

Kupla
1/7 | 

Mulla nyt yleensäkin on vaan välillä vähän kiire, etten muista yhtikäs mitään :D Mutta täytyy kertoa, että joskus voi muistaakin ja silti mennä väärin. Nimittäin ilman että kukaan sanoo edes nimeä(nsä) niin päässäni saattaa kehittyä esim mielikuva että ihan Pirjo-nimen oloinen. Sinne se sitten jää kummittelemaan ja ei paljon auta jos "Pirjo" kertoo olevansa "Saija", koska muistan hänet lopun ikääni Pirjona :D Että näin....

Sari Kristiina
Liittynyt30.8.2015
2/7 | 

Nimimuistini on aivan surkea :). Olen myös yrittänyt jotain sääntöjä, mutta ajatus lentää jo jossain keskustelussa, enkä ehdi miettimään sääntöjä. Joidenkin henkilöiden nimet jäävät mieleen, johtuen ehkä jostain erikoisesta luonteenpiirteestä tms. 

Lapseni häpeävät, kun kyselen vierailevien kavereiden nimiä kerta toisensa jälkeen :). 

Mutta kasvomuisti pelaa sitäkin paremmin! 

C
3/7 | 

Mulla on hyvä nimimuisti. Olen pienen ikäni keksinyt erilaisia muistisääntöjä, joiden avulla muistan ihmisten nimet. Yleensä muistisääntö liittyy ihmisen ulkonäköön, josta väännän jotain koomista ja painokelvotonta, mutta tarvittaessa nimestä voi kehittää kätevän assosiaation. Kerran koin haasteen kun duunissa oli kaksi hyvin samannäköistä herrasmiestä ja nimet menivät mulla sekaisin, esim. Matti ja Pertti. Sitten huomasin, että toinen heistä hymyilee harvoin, joten hänestä tuli minulle Hymypoika-Matti. Nimiassosiaatio voi olla vaikka se, että konsultilla on sama nimi kuin lempikirjani päähenkilöllä. Tavatessani konsultin tulee mieleen lempikirjani.

Vierailija
4/7 | 

B, C ja D vitamiineja. D vitamiini on ehdoton, nivelkivut loppuivat. Ps. On todella hankala kommentoida, kun muka tarkistuskysymyksen vastaus on väärä, taas uusi yritys

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 44-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 15-vuotias Venla näyttelee, laulaa ja kirjoittaa mielellään.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram