Syksy saa minut innostumaan kotoilusta. Olen ihan hyvä kokkaamaan mutta ehdin hääriä keittiössä vain harvoin.

Mieheni hoitaa arkisin ruoanlaiton, mutta periaatteessa viikonloppuisin keittiö on minun valtakuntani. Lasten harrastusrumban takia livistän kuitenkin usein myös viikonlopun keittiövuorosta ja syömme ulkona.

Viime viikonloppuna esikoiseni sai kyydin luisteluharkkoihin, ja minä sain inspiraation väsätä kaalilaatikkoa! Koska se on edullista ja terveellistä. Koska syksyisin kuuluu tehdä kaalilaatikkoa.

(Koska Hyvät Äidit kokkaavat perheelleen syksyisin kaalilaatikkoa.) Ja koska se oli hauskaa.

Keräilen reseptejä netistä ja lehdistä. Tärkein työkaluni keittiössä on kuitenkin äitini kokoama reseptivihko. Hän on kerännyt sinne lukemattomia, suvussa pitkään kulkeneita, toinen toistaan maukkaampia reseptejä.

Äitini, isoäitini, äidin siskot - kaikki ovat olleet erinomaisia ruoanlaittajia. Olen siis perinyt suuret saappaat.

Teen mielelläni vuokaruokia, koska niiden kypsyessä uunissa voi tehdä vaikka lenkin metsässä koiran kanssa.

Kaalilaatikkoa vierastin joskus, koska tuntui että sen valmistamiseen menee niin järkyttävän paljon aikaa, kun kaali pitää pilkkoa, hauduttaa, riisi keittää, jauheliha paistaa ja ja ja... Aikaa tuhraantuu paljon vähemmän jos vain pyöräyttää kiusauksen valmiista perunasipulisekoituksesta.

Tällä kertaa homma sujui oikein ripsakasti, koska onnistuin maanittelemaan pikkupojan apukokiksi! Hän voiteli vuoan ja pilkkoi kanssani kaalia.

Alla teillekin Isoäidin Kaalilaatikon resepti. Jos minä sain siitä niin hyvää, että perhe söi mukisematta, kuka tahansa varmasti onnistuu hommassa!

Isoäidin Kaalilaatikko

Vajaan kilon painoinen valkokaali
1 dl riisiä (itse käytin puuroriisiä)
1 sipuli
300g jauhelihaa (itse käytin naudan paistijauhelihaa)
Valkopippuria
Meiramia
Suolaa


Munamaito:
5dl maitoa
3 munaa

- Suikaloi kaali ja hauduta sitä, kunnes se pehmenee.
- Keitä riisi kypsäksi.
- Ruskista jauheliha ja pilkottu sipuli. Lisää valkopippuria, meiramia ja 2-3 tl suolaa.
- Keitä riisi kypsäksi.
- Sekoita riisi ruskistettuun jauhelihaan.
- Yhdistä riisi-jauhelihaseos haudutettuun kaaliin ja kaada voideltuun vuokaan.
- Kaada päälle munamaito, jonka voit maustaa suolalla ja valkopippurilla. (Voit lorauttaa päälle myös vähän siirappia, vaikka omasta mielestäni resepti ei sitä kaipaa.)
- Kypsennä uunissa 175 asteessa noin tunti.

Voit hauduttaa kaalin lihaliemessä ja käyttää liemen laatikkoon munamaidon sijaan.

Tehdäänkö teidän perheessä kaalilaatikkoa syksyisin?

----
Usually I don't cook a lot because during the weeks I come home from work so late that the family has already had the dinner. However, during the weekends I'm in charge of the kitchen.
Last weekend I suddenly felt like cooking a traditional Finnish dish: cabbage casserole. I made it according to a recipe of my mum. She and other ladies in her family are the best cooks in the world!
I'm happy because my family liked the casserole.
Do you use a lot of cabbage in your kitchen?

 

Kommentit (28)

Outi Krimou

Minä olen meidän perheestä ainoa joka tykkää kaalista.

Onneksi voin pari kertaa vuodessa äitini luona käydä syömässä kaaliruokia.

Oma bravuurini kaaliruoista on kaalikääryleet, joskus niitä teen vain itselleni muutaman :)

Mukavaa keskiviikkoa.

Teija Kelorannasta

Tehdään! Edellispäivänä viimeksi :) Kutakuinkin samalla ohjeella, mutta sekaan vielä reilu loraus siirappia!

Kukkiva Omenatarha

Kaalilaatikko on yksi perheemme herkkuruuista. Sitä tehdään meillä ympäri vuoden. Puolukkahillon kanssa maistuu makoisalta :)

Heli

Minä pidän kaalilaatikosta ja meillä myös mies ja esikoinen pitää siitä. Meillä tosin kaalilaatikko tehdään soijarouheesta, jota suosittelen kokeilemaan muutenkin kuin lihattoman lokakuun aikana.

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Tehdäänkö teillä eri ruoat, jos vain osa väestä tykkää pääruoasta?
Soijarouhe on periaatteessa hyvä idea, mutta ihan ongelmaton sekään ei ole, kun ajatellaan sitä että soijaviljelmien tieltä raivataan sademetsiä, soijaviljelmillä työskentelevien olot eivät välttämättä ole parhaasta päästä ja soijaa tuodaan meille maailman toiselta puolelta. Eettisin kasviproteiinivaihtoehto taitaa olla kotimainen härkäpapu. Mutta se ei meidän perheelle kelpaa, ainakaan kaalilaatikkoon ;)

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

SusuPetal

Kaalilaatikko on parasta, mutta totta, sen tekemiseen menee aikaa. Toisaalta, sitä kannattaakin tehdä iso satsi samalla, itse tein muinoin esivalmistelut 10 litran kattilassa...nam!

paiqo / Pia

Kaalilaatikko on hyvää! Itse en ole sitä tehnyt aikoihin, mutta naapurissa asuva äitini tarjosi sitä juuri muutama päivä sitten :)

arleena

Ihanaa kaalilaatikkoa. Meillä kaalesta tehdään laatikoita eriversioina ja kaikkea mahdollista salaatista lähtien.

Vierailija

Meillä muu perhe lämpenee vähitellen kaalille. Minä olen tykännyt aina. Hyviä kaalikääryleitä löydän harvoin, mutta kaalilaatikkoa teen syksyisin itse. Mullakin siirappiloraus kuuluu reseptiin ja maku pitää olla niin kuin Mäntsälän mummolla. ;)

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Minunkin alkoi tehdä mieli kaalikääryleitä kun tein tuota kaalilaatikkoa. Äitini nimittäin tekee niiiiin hyviä kaalikääryleitä myös. Tässä vaan ilmeisesti pitäisi edetä henkisessä kehityksessä vielä uudelle askelmalle ennen kuin minun keittiössäni kokataan alusta loppuun kaalikääryleitä ;) Ne tuntuvat niin työläiltä...

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

vintagentti

Meilläkin minä olen ainoa joka todella pidän kaaliruoista. Muut korkeintaan sietävät. Siitä huolimatta syksyn ensimmäisten todella kylmien ilmojen myötä tulee aina kova houkutus tehdä kaalilaatikkoa ja -piirakkaa. 

Minäkö keski-ikäinen?

Kaali ei maistu, mutta vuokaruuat kylläkin ja kyllähän tuo on mitä mainion kotiruoka. <3 Olen hieman ronkeli. ;) Kivaa viikonloppua 

Emonen | Tipulassa

Hmmm! En ole tehnyt koskaan kaalilaatikkoa, mutta miettinyt sitäkin useammin sen tekemistä! Minustakin se kuulostaa kovin työläältä, mutta kieltämättä se olisi oikein mainio syysruoka. :)

Mustis (http://mustaleski.blog...

Yritin jo laittaa kommenttia, mutta en onnistunut. Luin ilahtuneena että olet siirtynyt lehteen blokkailemaan, onneksi olkoon, hieno juttu. En tiedä miten olisin suoraan jotakin blogipolkua tullut, joten tein sen näin. Kaalilaatikko ei ole mikään lempiruoka, mutta toki sitä köyhänlapsi kaikkea syö ja kaverilla sain tosin hyvää laatikkoa vastikään, eli iän myötä oppii kaikkea:)  Äiti kyllä teki kaalikääryleitä ja  kaalikeittoa ahkerasti, kaaliahan viljeltiin oli hänen kotikylässään ihan peltotolkulla. Sitä miten se säilyi talven, kellarissako vai kuivattuna en oikein muista.

Taina / Mansikkatilan mailla

Voih, mä tykkäisin, mutta vain yhden kerran olen kaalilaatikkoa tehnyt, sillä perheen kolme miestä ei tykkää. Just tajusin, ettei koulussakaan enää ole kaalilaatikkoa! Höh! Perinteet kunniaan! Olen kade sun reseptikirjasta! Mun molemmat mummot on olleet keittöalan ammattilaisia. Äitini laittaa kaikkea ilman mitään ohjeita ja reseptejä. En ole saanut yhtään reseptiä perintönä.:(

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 42-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestintäkonsultti. 13-vuotias Venla on Kirkkonummen kuntalähettiläs, joka näyttelee, laulaa ja kirjoittaa.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää keski-ikäisen ja teinin elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin!
Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Blogiarkisto

2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram