Minulla on ensi viikolla palkkapäivä. Se tarkoittaa, että voin pitkästä aikaa huokaista helpotuksesta ja sanoa: minä tein sen! Selvisin heinä-elokuussa puolta pienemmillä tuloilla kuin normaalisti.

Tiesin tilanteeni jo etukäteen ja osasin varautua siihen. Sainkin säästettyä alkukeväällä jonkin verran mutta siitä huolimatta pelkäsin tosissani, että heinäkuun luottokorttilasku olisi surullista luettavaa, ja makselisin velkoja koko loppuvuoden. Lomalla kun ilmaantuu helposti ylimääräisiä rahareikiä, ja niiden lisäksi lainat on maksettava ja ruokaa ostettava.

Seuraavat isot ja pienet asiat säästivät minut henkilökohtaiselta konkurssilta. Ne saattavat olla itsestäänselvyyksiä monelle perusjärkevälle rahankäyttäjälle, mutta minulle ne olivat ahaa-elämys.

1. LOMAILIMME EDULLISESTI. Lähdimme heinäkuun alussa Lappiin, jossa sesongin ulkopuolella on huomattavasti halvempaa majoittua kuin lumikeleillä. Lisäksi vietimme aikaa mummoloissa.

Toinen kesän lomakohteemme oli Viro, joka valittiin tänä vuonna osaksi taloudellisin perustein. Siellä eläminenhän on edelleen noin puolet huokeampaa kuin kotimaassa.

Osan lomasta oleilimme myös kotona, mikä oli sekin mukavaa. Puuhailimme koko perheellä monia sellaisia kivoja (ja edullisia) juttuja, joihin ei kiireisen arjen keskellä riitä tarpeeksi aikaa: leivoimme, pelailimme, marjastimme, kunnostimme pihaa, ja korjasin tytön kanssa pitkästä aikaa vaatteita ompelukoneella, joka arkisin pölyttyy nurkassa.

2. OTIMME VASTAAN SUKULAISTEN JA YSTÄVIEN AVUN. Lapset toivoivat kovasti, että olisimme käyneet tänä kesänä Särkänniemessä. Se on kuitenkin aika kallista hupia, joten toive ei tällä kertaa toteutunut.

Sen sijaan olen vieläkin kiitollinen isälleni, joka vei lapset Power Parkiin sekä tyttöni kummille, joka kustansi kummilapsensa Linnanmäelle.

3. SUUNNITTELIMME ULKORUOKAILUT. Sekä Lapissa että Virossa laitoimme enimmäkseen ruokaa majapaikassa. Tämä oli meille iso muutos verrattuna normaalilomailuun. Yleensä lomilla syömme kahviloissa ja ravintoloissa suurimman osan aterioista.

Virossa meilläkin oli varaa nautiskella muutaman, hyvinvalitun ravintolan antimista. Myös ne ravintolareissut kuitenkin suunnittelimme huolella ennakkoon: katsoin ravintolat ja niiden hinnastot etukäteen netistä. Emme siis vain piipahtaneet hetken mielijohteesta johonkin kaupungin kalleimmista ravitsemusliikkeistä, kuten olisi helposti voinut käydä.

4. TARKKAILIMME REISSUSSA RAHANKÄYTTÖÄ. Lomalla tulee yllättävän helposti shoppailtua kaikenlaista turhaa, kun on aikaa huomata ympärillään kaikki ihanat tavarat, jotka olisi mukavaa saada, vaikka niitä ei varsinaisesti tarvitse. Olen ollut siinä mielessä etuoikeutetussa asemassa, että vuosikausien ajan tämä on ollut mahdollista, koska pitkään aikaan minun ei ole tarvinnut miettiä rahankäyttöäni.

Tällä lomalla jätin hauskat, ylihinnoitellut matkamuistot Lapista ostamatta. Virossa en piipahtanut vaatekauppaan tai tilannut spontaanisti varpaankynsien geelilakkausta, vaan ostin ainoastaan ne muutamat tarvitsemani tuotteet, joiden hinnat olin tarkistanut jo Suomessa.

Terassilla kävin vain kerran koko kesänä ystävien kanssa, koska en viitsinyt kieltäytyäkään. Illan aikana nautittu muutama siideri, ruoka-annos ravintolassa ja toinen yöpalaksi meinasivat nekin kaataa parin viikon budjetin.

5. SÄÄSTIN OMASSA JA KOIRAN FRISYYRISSÄ. Minulla on normaalisti tapana käydä kampaajalla keskimäärin kuuden viikon välein, sillä tukkani on leikattu niin lyhyeksi, että se näyttää nopeasti epäsiistiltä, jos leikkausväli venyy. Lyhyen tukan leikkaus maksaa meillä päin nelisenkymppiä.

Tänä kesänä venytin leikkausväliä käymällä kuuden viikon kohdalla vain koneajossa: pyysin kampaajaa siistimään niskatukan ja korvalliset trimmerillä, mikä maksoi kympin. Sen jälkeen tukka sai kasvaa toiset kuusi viikkoa ja leikkautin sen edullisesti vasta Virossa.

Napsun trimmaus maksaa melkein kaksi kertaa enemmän kuin omani: 60-80 euroa. Siksi tänä kesänä koirakin sai tyytyä kotikampaukseen, eli ajoimme sen turkin koneella. Iso säästö, vaikka aikaa ja hikeä hommassa tuhraantuikin melkoiset määrät.

6. KÄVIMME KIRPPUTOREILLA. Omaan kesälomaani on perinteisesti kuulunut varaston siivous ja myyntipöytä kirpputorilla. Tänä vuonna hoidimme homman jo toukokuussa, minkä ansiosta ehdimme toisenkin kerran kirpputorille myymään elokuussa. Sain omaisuuttani kesän aikana kaupaksi parin sadan euron arvosta, millä oli valtava vaikutus kassakriisiini.

7. MUUTIN KUITIT RAHAKSI. Minulla on huono tapa töissä jemmata matkalaskuja niin kauan kuin mahdollista. Tällä kertaa hoidin useamman kuukauden kuittirumban säntillisesti ennen lomalle lähtöä. Lisäksi hain vakuutusyhtiöltä korvaukset koiran eläinlääkärikäynneistä yli puolen vuoden ajalta.

Toivon, että opin jotain tämän kesän penninvenyttämisestä. Ehkä siitä ehti tulla jo tapa?

Kitkuttelusta huolimatta meillä oli kuitenkin mukava kesä. Lomahan on enemmän mielentila, ja hyvät hetket eivät ole rahasta kiinni.

Millaisilla keinoilla sinä olet saanut rahaa sivuun?

//  Postauksen kuvat ovat kesän aikana näpsittyjä, julkaisematta jääneitä selfieitä. //

Blogi muualla somessa:
Facebook | Twitter Instragram | Pinterest | Bloglovin | Blogipolku | Blogit.fi  | Google+ | YouTube | Snapchat & Periscope: @ruuhkavuodet

P. S. Olethan ottanut osaa arvontaan, jossa voit voittaa jännän fantasiakirjapaketin? Osallistua voit 31.8. asti.

Kommentit (5)

Iiriskolmenmamma
2/5 | 

Meidän kesä oli myös aika pienipudjettinen vaikka otinkin töistä heinäkuun palkan ja lomarahat. Viikon olimme purjehtimassa (meillä on lähes 50-vuotias vanha vene) ja lasten kanssa olin telttailemassa Urjalassa pari yötä. Muita matkoja ei tehty paitsi yks risteily missä isovanhemmatkin oli mukana. Muullakin oli kirpparipaikka kesäkuun alussa mutta rahat saamistani lastenvaatteista menee kirpparille kun täytyy ostaa tietysti uusia kasvaville lapsille. Olen elänyt niin pitkään nuukailemalla, että siitä on tullut elämäntapa. Ja koska uraani olen tehnyt julkishallinnossa niin en koskaan tule rikastumaan. Nyt onneks alkoi opintovapaalla ja hoitoraha muuttui aikuiskoulutustueksi niin ei ihan joka penniä tarvitse laskea. Kyllä se onnistuu:)

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Kiitos kommentistasi! Minä en saanut heinäkuussa mistään palkkaa. Meidänkin perheessä nuukailu on tuttua, sillä tulomme ovat pienemmät kuin samanikäisillä keskimäärin, onhan mieskin julkisella puolella töissä.

Meidän ei tarvinnut tänä kesänä ostaa lapsille juurikaan vaatteita, koska olen ostanut niitä aikaisempina vuosina ja jemmannut odottamaan, että lapset kasvavat. Poika suostuu onneksi pitämään joitain siskonsa vanhoja vaatteita ja tyttö on jo minua pidempi. Hänelle kelpaa osa minun vaatteistani.

Mekin päätimme jo varhain keväällä, kun kesän taloustilanne selvisi, että jonnekin lähdemme lomalle, vaikka penniä pitäisikin venyttää eli kotona emme halunneet viettää koko lasten pitkää kesälomaa. Olen iloinen, että nuo Lapin ja Viron reissut onnistuivat finanssikriisistä huolimatta. Loma tuntuu kuitenkin enemmän lomalta, jos lähtee jonnekin kodin ulkopuolelle.

Ihanaa opintovapaata sinulle ja tsemppiä! <3 

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

*Juulianna*
5/5 | 

Kiva blogikirjoitus, kuten kirjoituksesi muutenkin. :)
Itse olen töissä kunnalla, mies valtiolla ja meillä neljä lasta (oma toive, tiedän <3). Yksikään vinkkisi ei valitettavasti auttanut, kun niksit jo käytössä normiarjessa (ulkona ei varaa syödä, kampaajakäynnit harvinaisia, turhia juttuja ei osteta jne...) tai muuten vain mahdottomia toteuttaa (esim. kuittien hyödyntäminen - ei ole hyödynnettäviä kuitteja). Ja Särkänniemen vaihtuminen Powerparkkiin, auts, auts, auts, meille molemmat miltei yhtä kaukana ja yöpymistä vaativan matkan päässä, joten - ehkä joku toinen kerta, kun lomarahoista valtio ei vie enää molemmilta vanhemmilta sitä 30%:a...
Aurinkoista loppukesää!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 44-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 15-vuotias Venla näyttelee, laulaa ja kirjoittaa mielellään.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram