Olen nyt yli viikon vältellyt lisättyä sokeria. Kiitos hyvää kuuluu.

Monen mielestä teen elämäni tieten tahtoen hankalaksi. Miksi välttää kokonaan tiettyjä ruoka-aineita? Eikö tämänikäisen ihmisen pitäisi jo hallita kohtuus kaikessa, kultainen keskitie jne.

Minulle ei sovi "sopivasti kaikkea" -strategia syömisen suhteen. Sitä noudattamalla sorrun liian helposti ja ruokavalio kokonaisuutena painuu epäterveellisen puolelle.

Olen sokerilakkoni myötä seurannut kiinnostuneena ruokavalioihin liittyvää keskustelua mediassa. Keskiviikkona HS:n uutispäällikkö  Jussi Pullinen ihmetteli, miksi "ihmiset hylkäävät tieteentekijät ja uskovat heidän sijastaan naapurin Maken Facebookiin panemia ikuisen elämän tuovia kasvispirtelöohjeita, vaikka ne olisivat kuinka järjettömiä." 

Pullinen viittasi Hesarissa aikaisemmin julkaistuun ravitsemusterapeutti Hanna Partasen haastatteluun, jossa pohdittiin miksi syömisestä tuli niin vaikeaa. Jutussa todetaan, että ihmisiä ahdistaa jatkuva ravitsemustiedon tulva. 

Minulla on oma teoriani siitä, miksi erikoiset dieetit ovat niin suosittuja.

Ruokavalion rajoittaminen tuo turvallisen olon ja tekee onnelliseksi, sillä dieettiä noudattavalla on vähemmän vaihtoehtoja mistä valita. Tämä tekee onnelliseksi.

Olen miettinyt tätä asiaa jo pitkään, siitä asti kun ensimmäisen kerran katsoin tämän TED:n videon "The paradox of choice."

Videolla pohditaan nykyajalle tyypillistä vaihtoehtojen tulvaa ja sitä, että se tekee meidät onnettomiksi ja tyytymättömiksi. Entisaikaan elämä oli tavallaan yksinkertaisempaa, kun vaatekaupassa pystyi valitsemaan vain yhdestä farkkumallista ja ainoa mahdollinen elämäntapa oli perinteinen ydinperhe: kaksi lasta, auto, omakotitalo ja kultainen noutaja.

Nykyään, kun meillä on mahdollista valita lukemattomista farkuista, elämäntavoista ja salaatinkastikkeista, ihmiset pettyvät helposti. Kun on liikaa vaihtoehtoja, ruoho näyttää aina vihreämmältä aidan takana: valinnan tehtyämme jäämme pohtimaan, olisiko sittenkin kannattanut valita toisin.

Tämän takia sokeriton (ja lihaton - olen myös kasvissyöjä) ruokavalio on tehnyt minut onnelliseksi. Ravintolassa on paljon helpompaa valita, kun valinnan voi tehdä vain muutaman vaihtoehdon joukosta. Muista ei tarvitse välittää ollenkaan.

Tähän kohtaan postausta pitäisi tietenkin vuodattaa, kuinka energiseksi ja pirteäksi sokeriton ruokavalio on minut tehnyt. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

En ole ollut erityisen pirteä tai tuntenut oloani poikkeuksellisen kevyeksi. En oikeastaan ole huomannut minkäänlaisia muutoksia olotilassani sokerittomuuden ansiosta. 

Vaikka yksi syy sokerittomuuteen oli ihoni voimakas talineritys ja iho-ongelmat, ei ruokavalio ole vielä auttanut siihenkään. Leukaan puhkesi pari päivää sitten taas uusi, jättimäinen hormonifinni...

Kerran repsahdin ruokavaliosta, ihan tarkoituksella. Söin munkin ja palasen puolukkatorttua, olihan ne kotona tehty.

On ihmeellistä, että sokeristen herkkujen välttäminen ei edes ole tuntunut kovin vaikealta. Erityisesti kun ajattelee, kuinka paljon minulla oli tapana niitä mättää!

Millaisia kokemuksia sinulla on sokerilakosta? Ja oletko sitä mieltä, että vaihtoehtojen rajoittaminen tuo enemmän onnea vai ahdistusta?

// Postauksen kuvissa näkyvä paita: Anna Field, kengät: Kuje, laukku käytettynä ostettu Claudia Firenze, minihame käytettynä ostettu, ainakin 10 vuotta vanha löytö jostain ja puuhelmet kälyni käsialaa, joka teki ne itse minulle lahjaksi.//

Uräidin Ruuhkavuodet myös / Follow my blog also at:
Facebook | Twitter Instragram | Pinterest | Bloglovin | Blogipolku | Blogit.fi  | Google+ | YouTube | Snapchat & Periscope: @ruuhkavuodet

Kommentit (27)

Nuttu nurin onni oikein
Liittynyt30.8.2015
1/27 | 

Sokerilakkofiilikset kuulostavat tutuilta! Lopulta lakko on mulla kuitenkin kariutunut ja jäänyt muuttumatta toivotuksi elämäntavaksi sosiaalisten paineiden eikä herkkuhimojen vuoksi. On kovin vaikeaa olla gluteeniton JA sokeriton olematta hankala vieras. Olisi niin mukava olla helppo ihminen

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Ymmärrän... Minäkin olen hankala jo koska en syö lihaa. Erityisesti vanhemman polven kanssa on hankalaa pöydässä, kun ihmettelevät: "Mutta etkö voisi ottaa vain ihan vähän?"
Tämän lakon tavoite onkin testata, kuinka kauan jaksan lakkoilla =) Ensimmäinen osa kesti 3 päivää ja osa 2. sen jälkeen on kestänyt 5 päivää :D

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Kesäpäivä
2/27 | 

Nämä sinun blogikirjoituksesi kolahtavat usein yksiin oman elämäni kanssa :-) Itse aloitin vähäsokerisen dieetin toukokuun alussa, kun tajusin, että makean syönti pahentaa jännetupentulehdustani. Totaalikieltoon en pyrikään, mutta turhat sokerit pois tai ainakin minimiin. Olen sensijaan satsannut ruokiin ja herkutellut niillä. Väsyneenä on suurin kiusaus mässyttää makeaa, joka vaan luo illuusion piristyneestä olosta. Etenkin illalla makean syöminen helposti siirtää nukkumaanmenoa ja kierre on valmis. Joitakin viikkoja sitten tein itselleni ilta-aikataulun, että osaisin mennä ajoissa nukumaan. Aikaistin aikaa 15 min viikon välein. Yllätys oli melkoinen kun viikonloppuna jaksoinkin puuhailla yhtä ja toista, kun univelkaa ei ollut ehtinyt kertyä ainakaan niin paljon kuin aiemmin :-) Nyt ote on vähän lipsunut, täytyisi taas skarpata sen suhteen.

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Hauskaa että meitä on muitakin samanlaisessa elämäntilanteessa =) Ihailen sinua kovasti, kun olet lisäksi saanut itsesi ajoissa nukkumaan! Se ei minulta onnistu vaikka sokerilla en enää mässääkään. Minulla kyllä puhelin hätyyttää niihin aikoihin kun pitäisi ryhtyä ilta puuhiin, mutta en tottele itseäni :D

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Siukku
3/27 | 

Olen ollut sokerittomalla pariin otteeseen. Raskaana ollessa suosituksena ja silloin muistan että olo muuttui energisemmäksi. Myöhemmin tällaista ei ole tullut. Itsellä on keliakia niin herkkuja on helppo välttää. Jotain hyötyä siitäkin. :) Nyt olen yrittänyt pitäytyä lasten kanssa lauantain namipäivässä. Tai teen itselle herkkuja esim taateli ja hunaja makeutuksella.

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Taateli- ja hunajaherkut kuulostavat ihanilta - olisi kivaa saada reseptejä? Koska sallin itselleni hedelmät, olen syönyt myös kuivattuja hedelmiä pähkinäsekoituksen seassa. Ajattelen, että ne kuitenkin ovat hedelmiä... Tosin niissä taitaa olla aika paljon sokeria :-\ No, en minä niitä ole mitenkään hillittömästi popsinut. :)

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Lola
4/27 | 

Minulla motivaatio sokerin vähentämiseen lähti vaikeista niveltulehduksista, joita aloin saada jo teini-iässä. Eräänä vuonna olin paastonajan karkkilakossa ja nivelkivut loppuivat. Nykyään koitan noudattaa tasapainoa ja välttää sokeria arjessa. Muutama herkku siellä täällä ei aiheuta tulehduksia, mutta heti kun homma meinaa karata käsistä niin kroppa ilmoittaa kiputiloilla että nyt riittää. Ihanaa huomata kuinka ruokavalion pienellä muutoksella saa ikävät vaivat ja turhan lääkkeiden syönnin pois.

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Tämäpä kiinnostavaa, sokerilla voi siis olla tosi monenlaisia vaikutuksia! Itseltäni tuo kohtuudella nauttiminen ei valitettavasti oikein onnistu, totaalilakko toimii minulla paremmin. Syöminen ei ole minulle ihan yksinkertainen asia, vaan sorrun helposti mässäilemään, sillä syön myös muihin tarpeisiin kuin nälkää tyydyttääkseni (esim. makeaa lohduksi tai väsymykseen)...

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Sirpa
5/27 | 

Hei! Itse sain rasvaisen ihon kuriin jättämällä kosteusvoiteen pois kokonaan. Kuulostaa kamalalta, mutta tein näin kosmetologin neuvosta. Puhdistukseen käytin aamuin illoin kyseisen hoitolan sarjan puhdistusvaahtoa ja kuorin suolalla noin kerran viikossa. Muutaman päivän iho kiristeli hieman, kunnes se rauhoittui ja talineritys tasapainottui. Olen toiminut näin pari vuotta. Vuoden alusta aloin opiskelijaksi ja budjetti tiukkeni. Ostin kokeilun vuoksi Lactobase puhdistusvaahtoa marketista ja se on ajanut puhdistuksessa aivan saman asian. Lisäksi tuote on kotimainen eikä sitä ole testattu eläinkokein. Olen tämän vuoden alusta jättänyt lihan kokonaan pois ruokavaliostani ja kalaakin olen syönyt vain muutamia kertoja eli kasviksilla mennään. Sokerin perään en ole oikein koskaan ollut, joten en voi sanoa jättäneeni sokeria ku en sitä oikein käytä lainkaan.

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Oho - onpas kiinnostavaa! Mutte entäs rypyt? Tässä keski-ikää lähestyvänä juonteet tulevat helposti pintaan, ellei niitä turvota pois kosteusvoiteilla...

Kokeilin itse aikoinaan jättää yövoiteen pois, kun käytin Dr Hauschkan tuotteita. Silloin tuolla tuotemerkillä kuului rasvaisen ihon hoitofilosofiaan antaa ihon hengittää yöllä ilman voiteita mutta käyttää päivällä rasvaiselle iholle öljyä. Valitettavasti tuo sarja ei sopinut itselleni ollenkaan, vaan kokeilu päättyi antibioottikuuriin.

Kiitos Lactobase-vinkistä, laitan sen korvan taakse =)

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Sirpa (Kaikkonen)

Hei! Ikää mulla on 46 vuotta ja kyllä niitä vekkejä on naamassa sen verran on kun tässä iässä yleensäkin, kuvan laittaisin, mutta ei taida onnistua :D Niin ja tuo alun perin käyttämäni sarja oli Eila Hellgren ja hänen hoitolassaan kävin. Suola on MeineBase (apteekista), sillä voi kuoria/pestä koko vartalon ja moni kuivaihoinen on saanut helpotusta sen käytöstä, niin oudolta kuin se kuulostaakin, että suolalla voisi kosteuttaa.

Sirpa (Kaikkonen)

Taitaa olla aika käydä jo nukkumaan. Sen käyttämäni puhdistusaineen nimi on Lacto Line :D

-mökö
6/27 | 

Minunkin lähipiirini nivelvaivaiset ovat saaneet apua sokerittomuudesta. Itse ajattelin nyt kokeilla miten sokerin rajoittaminen vaikuttaa kolesteroliin. Minulla on kolesteroli vähän koholla, ja aion katsoa mitä puolen vuoden karkkilakko siihen vaikuttaa.

Olen ollut joitakin vuosia sitten vuoden karkkilakossa, ja minulla se tosiaan lisäsi energiaa. Ei viikossa, mutta kuukauden parin jälkeen uniaika lyheni tunnin verran vuorokaudessa. Minun ylimääräinen sokerini tulee lähes pelkästään karkeista, en juurikaan välitä leivonnaisista, jäätelöistä tai muusta sellaisesta. 

C
7/27 | 

Minäkin olen tällä hetkellä syömättä lisättyä sokeria. En kutsu tätä lakoksi, olen vain toistaiseksi syömättä herkkuja. Syy tähän on 15 kilon ylipaino. Olen aiemminkin pitänyt näitä taukoja sokereista - ja ikävä kyllä aina palannut sokerihiireksi. Mullekaan ei sovi kohtuu kaikessa, en voi ottaa karkkia tai paria, vaan kerralla menee pussi tai ei mitään. No, nyt olen nyysinyt lapsen karkkivarastosta kerran viikossa yhden turkinpippurin tai merkkarin - ja selvinnyt hengissä. Tykkään tästä fiiliksestä; ei tarvitse tuntea moraalista krapulaa, siitä, että syö karkkia tai muita herkkuja. Olo on ehkä vähän pirteämpi tai sitten pirteä olo johtuu vain siitä fiiliksestä, että olen pitänyt tämän herkuttoman linjan.

sipu

sama täällä :) sokerilakossa helmikuun alusta ,, olen niin ylpeä itsestäni ! minä pystyn tähän ! nyt alkaa näkyä myös vaatteissa,, parit juhlat ja juhlapyhät olen onnistunut loistavasti juhlimaan ilman herkkuja,, suolaisia ja salaatteja kyllä sekä oikeaa ruokaa ,, namm 

Sari Kristiina
Liittynyt30.8.2015
8/27 | 

Hei, itse en syö juurikaan sokerisia tuotteita. Tulen kovin helposti sokerihumalaan :). Ja vatsa ei selkeästi pidä sokerista. Olen tammikuusta noudattanut sääntöä, ei kuuden jälkeen ruokailua. Vain hedelmät ja marjat ovat sallittuja. Ei myöskään saunajuomia. 

Kuinka ollakaan olen tällä saanut yöuneni takaisin! Ei enää heräilyä neljän tunnin unien jälkeen, vaan unta putkeen vähintään kuusi tuntia. 

Vierailija
9/27 | 

Tuo rajoitusten tuoma onni on mielenkiintoinen kysymys. Varmasti yksittäisissä tilanteissa on helpompaa, kun voi valita vähemmistä vaihtoehdoista, mutta tarvitaanko siihen kieltoja ja rajoituksia - omia tai muiden? Ja millä tavalla rajoittamista rajoittaisi? Minua viehättää Steve Jobsin ja Mark Zuckerbergin tapa oikaista merkityksettömien valintojen kohdalla, jotta energiaa jää enemmän tärkeisiin valintoihin. Kumpikin herra hankki harmaita (t- tai poolo-) paitoja tukuittain, jottei arjessa tarvitsisi tuhlata rajallista päätösenergiaa merkityksettömiin vaatevalintoihin. Kai sitä samaa voi soveltaa syömisiinkin. Omalla kohdallani olisin hyvinkin valmis pukeutumaan joka päivä samanlaisiin vaatteisiin, mutta en kylläkään keinotekoisesti rajoittamaan syömiäni ruokia (enkä nyt puhu määrästä). Uskon kyllä siihen että ihmisellä on arjessa rajallinen määrä energiaa päätösten tekemiseen, ja siksi kannattaa tässäkin valita se mihin keskittyy.

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Kiinnostava kommentti, sillä minulla oli juuri tässä postauksessa pointtina tuon rajallisen energian säästäminen tärkeämpiin asioihin. Minulla näin jää enemmän energiaa esim. harrastuksiin, lasten asioihin tai tuohon vaatteiden valintaan, kun ei tarvitse ollenkaan harkita millä sokerisella herkulla palkitsisi itseään. Ja itse asiassa ravintolassa olen yleensä ensimmäinen, joka on päättänyt annoksensa, kun ei tarvitse pohtia ottaako kanaa, possua tai nautaa - kasvissyöjälle on edelleen vähemmän vaihtoehtoja. Eli ruokavaliotani rajoittamalla koen, että olen tullut vapaammaksi ja samalla saan kaupan päälle myönteiset terveysvaikutukset.

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Vierailija

Aivan, meillä kaikilla on vain eri asiat, minkä suhteen valinnat ovat tärkeitä tai merkityksettömiä. 

Fiksu oikaisee niissä merkityksettömissä. Tai tekee valinnat järkisyin, kuten sinä terveellisyyden perusteella. Vielä jatkan kysymistä kuitenkin: onko herkuttelu sinullekin joskus tai aina palkitsemista tai lohtua? Olen pohtinut tätä omalla kohdallani, enkä tunnista herkkua palkinnoksi (lienen niin periluterilaisen syyllisyyden kalvama etten palkitse itseäni :)), mutta lohduksi saattaa makeaa mennäkin. Tässä kohtaa paras keino hallita makean syöntiä on se, että koettaa hoitaa asioitaan ja itseään niin ettei olisi niin paljon huono mieli ja lohdun tarve. 

Rva Kepponen
10/27 | 

Olin muutama vuosi sitten niukkasokerisella ruokavaliolla yli puoli vuotta. Se oli aluksi vaikeaa, mutta aika nopeasti totuin siihen. Olen pyöritellyt mielessäni sille uudestaan ryhtymistä ihan vaan sen takia, että makean määräni pysyisi jollain lailla kohtuudessa. Toisaalta sitten taas ajattelen, että kaikken parasta olisi vaan yrittää opetella sitä kohtuutta kaikessa. Minun osaltani se vähäsokerinen ruokavalio ei kuitenkaan tule olemaan se loppuelämän juttu.

LV
11/27 | 

No eihän se nyt viikossa ehdi olo parantua... Jatka lakkoa pidempään, niin huomaat taatusti eron. Itselläni hävisi jatkuva väsymys jo kahden viikon sokerittomuuden jälkeen, mutta naama lopetti kukkimisen noin vasta kuukauden kuivilla olon jälkeen. Ja eihän sitä ihan totaalikieltäytyjä tarvitse olla. Herkku silloin tällöin on paikallaan. Kannatan hyviä hiilareita, mutta tyhjät kalorit jätän kaupan hyllyyn oman hyvinvoinnin takia.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 42-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 14-vuotias Venla on Kirkkonummen kuntalähettiläs, joka näyttelee, laulaa ja kirjoittaa.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram