Köyhän ei kannata ostaa halpaa, sanotaan. Kenkien suhteen tämä totisesti pitää paikkansa.

Olen täällä blogissani julistanut tasaisin väliajoin halpojen ja käytettyjen vaatteiden ilosanomaa. Se on edelleen mielestäni totta, mutta kengät taitavat olla poikkeus. Tulin tähän johtopäätökseen viikonloppuna, kun kävin läpi kenkäkaapin sisältöä.

Viime vuosina olen ostanut kenkiä useimmiten Anttilasta tai Prismasta. Näin olen päätynyt ostamaan joka vuosi uudet, e-niin-häävinnäköiset popot. Ei järin ekologista...

Halpiskengille on tullut tosi lyhyt käyttöikä, koska olen joko

  1. Kyllästynyt niiden halpaan kuosiin melkein heti, kun olen saanut ne kaupasta ulos tai
  2. Kengät ovat olleet käyttökelvottomat jo ensimmäisen talven jälkeen

Nämä mustat kengät olivat niin mitäänsanomattomat, että inhosin niitä heti, kun vedin ne kotona uusina jalkaani. Siitä huolimatta pidin niitä sinnikkäästi vuoden verran.

Ensimmäisen kerran mietin tätä kenkäfilosofiaa viitisentoista vuotta sitten, kun työskentelin muutaman kuukauden Brysselissä. Löysin katukaupasta mielestäni ihanat, keinonahkaiset kengät.

Kämppäkaverini, laatutietoinen tanskalaisdaami, vilkaisi ostostani pikaisesti ja totesi: 

I've decided that I'll never buy cheap shoes again.

Ajattelin ensin, että olipa hieman tylysti tokaistu. Myöhemmin tuumin, että kämppis osui oikeaan.

Teimme nimittäin päiväretken Amsterdamiin ja kävelin kaupungilla koko pitkän päivän aamukahdeksasta iltaan asti. Kenkien lesti oli minulle sopimaton ja vasen jalkateräni turposi niin, että seuraavana päivänä jalkaan ei mahtunut muuta kuin lenkkari.

Kaikki tämän postauksen kuvituksena olevat kengät ovat osoittautuneet tavalla tai toisella hutiosumiksi. Nämä söpöt avokkaat löysin syyskuussa jonkin nimettömän rättikaupan loppuunmyynnistä. Niille kävi köpelösti vasta parin käyttökerran jälkeen:

Toivon kovasti, että tämän talven halpislöytöni Prismasta on poikkeus säännöstä.. 

Syksyllä oli pakko ostaa uudet kengät, koska edellisistä tuli vesi sisään. Marssin pikaisesti ruokatunnilla ostoskeskukseen ja nappasin marketin hyllyltä kasan nilkkureita sovitettavaksi.

Valitsin nämä kengät, koska vieressä seisova vanha herra katselin minua pitkään ja sanoi sitten aivan yllättäen jotain melko häkellyttävää:

Onpas hyvännäköiset kengät!

Taisin vähän punastua, hymyilin ja marssin kassalle. (Hän ei ollut myyjä.) 

Eihän tuollaisen kommentin jälkeen muuta voinut tehdä, vai mitä mieltä olet?

Uräidin Ruuhkavuodet myös / Follow my blog also at:
Facebook | Twitter Instragram | Pinterest | Bloglovin | Blogipolku | Blogit.fi  | Google+ | YouTube | Snapchat & Periscope: @ruuhkavuodet

Kommentit (16)

"Ainokaisetko jalassa"
1/16 | 

Juurikin tämän takia meiltä loppuu kenkäkaupat! Kenkien pitää käydä joka säähän ja häistä läksiäisiin! Ja mitäänhän ne ei ainakaan saa maksaa. Surullista luettavaa.....

tuulanneli
2/16 | 

Hei :)

Hyvät ja laadukkaat kengät maksavat aina. Meillä Suomessa ei valitettavasti osata arvostaa laadukkaita kenkiä. Kaiken pitäisi olla halpaa. Katsoin nuo sinun kuvasi ja päättelisin kenkien olevan keinomateriaalia, joka ei todellakaan ole paras materiaali talvikengille. 

Edellinen kommentoija on asian ytimessä. Meillä Suomessa on haasteelliset sääolosuhteet ja sen takia kannattaa hankkia kengät eri keliolosuhteisiin. Kun satsaa nahkakenkiin niin niitä kannattaa myös hoitaa, jolloin niistä  nauttii myös pidempään. Itselläni on tänä talvena käytössä yhtenä vaihtoehtona nahkanilkkurit, joilla olen jo talsinut kaksi talvea

Suosittelen sinulle seuraavan kenkäostoksen yhteydessä piipahtamista kenkäkaupassa. Kannattaa tutustua ammattitoisen henkilökunnan kanssa eri materiaaleihin ja lestivaihtoehtoihin.  Laatuun ja hyvään istuvuuteen kannattaa satsata.

Kivaa viikonjatkoa sinulle :) ja onnea seuraavaan kenkäostokseen!

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Kiitos, kiva kun kävit kommentoimassa tuulanneli ? Silloin kun minulla vielä oli aikaa kuljeskella kenkäkaupoissa, oli kaapissa enemmän laatukenkiäkin. Nykyään kun elämä kulkee akselilla koti-työ-(ruokakauppa)-koti, on kengät ostettava sieltä missä ne näkee, jos edellisistä tulee vesi sisään... ?

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

-mökö
3/16 | 

Joo, niinhän se on että jossain se halpa hinta usein tulee vastaan. Minäkin kyllä yritän hankkia kenkäni ja vaatteeni edullisesti, mutta kenkien suhteen olen tosi nirso. Jos ne eivät ole just mulle sopivat (hyvä lesti, sopiva väri, matalat korot, pitävä pohja, johon suutari voi uusia kantalaput ja puolipohjat), niin sitten en osta. Ihailen kyllä, mutten osta. Toisaalta saatan ostaa ne just sopivat vaikka mulla olisi toiset samaan käyttöön. Ja kenkiä on joka lähtöön, enemmän liikkumiseen ja arkiseen toimistoon, hyvin vähän juhlaan. Minulla on muutama kenkämerkki, joiden tiedän sopivan, ja joita sitten metsästän luolanaisen innolla alennusmyynneistä. 

Tiia K
4/16 | 

Muovikenkiä on joskus tullut ostettua, mutta niissä hikoaa jalka, ovat epämukavia ja talvella eivät lämmitä. Toki nyt tietty asianmukaiset kumpparit on sitten asia erikseen. Mutta en ole kenkäfriikki, jos ostan, niin ostan tarpeeseen. Yleensä metsästän alennusmyynneistä laadukkaat kalliimat kengät. Ennemmin kengissä muutama loistava pari, kuin monta halpaa huonoa. Olen sitä paitsi mukavuudenhaluinen eli kenkien tulee olla hyvät jalassa.

Mukavaa viikkoa <3

ÄssäX
5/16 | 

Nahka on materiaalina tietty ykkönen, mutta valitettavasti ns. laatu tai hintakaan ei aina takaa, että oikeasti se kenkä sitten tuntuisi hyvältä jalassa. Ja kun sitä tuntumaa ei saa ennenkuin on kerran ollut pidemmän aikaa ko. kenkä jalassa. 

Ja jos kyllästyy jo kotimatkalla kengän kuosiin/malliin, niin ihan samalla tavalla voi varmaan käydä myös sen kalliimman yksilön kanssa, vai mitä? Miksipä se hinta tekisi siitä jotenkin vähemmän kyllästyttävän...

Eli kommenttini ydin on se, että edullisestikin voi ihan hyvin löytää itselleen sopivia jalkineita. Materiaali pitää kyllä olla nahkaa, tykkään, mutta ei hinta sinänsä ratkaise onko kenkä omalle jalalle sopiva. 

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Olet oikeassa. Muistan hyvin, kun pari vuotta sitten ostin Gaborin nahkakengät ihan kenkäkaupasta ja ajattelin, että ostetaan nyt sitten kunnon kengät, jotka on hyvä jalassa. Lesti ei sovittaessa tuntunut ihan täydelliseltä mutta myyjä arveli, että käytön myötä se mukautuu jalkaan. Näin ei kuitenkaan käynyt ja kaappiin jäivät ne toista sataa maksaneet kengät. Käytän niitä joskus mutta pitkiä matkoja ei niillä pysty kävellä :(

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

mustikkamanteli
6/16 | 

Hyviin kenkiin kannattaa sijoittaa! Löysin alennusmyynnistä 2013 mulle täydellisesti sopivat HHn nahkaiset talvikengät ja nämä edelleen lähes uudenveroiset kengät vedin tänäänkin jalkaan! Kun kenkiin sijoittaa (enkä nyt tarkoita välttämättä pelkkää rahallista sijoitusta), tulee niistä pidettyä parempaa huolta. Tämän olen ainakin omalta osaltani huomannut. Ja istuvuus on kaikki kaikessa, varsinkin omilla leveillä räpylöillä. Kaiholla välillä katselen, ihailen ja kokeilen hienoja popoja, jotka eivät hyvällä tahdollakaan sovi minun leveisiin jalkoihin...

Vierailija
7/16 | 

Ostin juuri lapselle hätäratkaisuna reilun kympin talvikengät. Tuntuu kuin olisimme lastensuojelutapaus - sen verran hyvin on iskostunut päähän neuvolan ja lehtien "ei halpoja kenkiä lapselle" -ohjeet. Luulen, että investoin vielä ihan "kunnon kenkiinkin", mutta... en enää usko niiden kestävän yhtään sen pidempään kuin halpojenkaan. Poikalapsen tyyli liikkua ja käyttää kenkiä takaavat sen, että kengät kuin kengät ovat kohta aivan järkyttävän näköiset. Täyttä kulutustavaraa, toki tärkeää sellaista. Ja kasvuvauhtikin kun on 2-3 numeroa vuodessa. Omiin kenkiin satsaan ja korjautan niitä suutarilla.

Maajuska
8/16 | 

Tunnustan, rakastan kenkiä. Ja vain jalkani siro koko 42, estää niiden vallankumouksen vaatehuoneessa...

Mutta mä en allekirjoita halvan ja huonon käsitettä täysin, koska lempikenkäni maksoivat aikoinaan muistaakseni 20€ kulkivat mukana melkein 10 vuotta ennen kuin keväällä sanoivat itsensä irti. Niillä on kävelty ja tanssittu yksi jos toinen hetki.

On minulla toki myös jumalattoman kalliit vaelluskengät, jotka täyttävät ensi vuonna 17 vuotta ja pitävät vielä hyvin pintansa säässä kuin säässä.

Mun mielestä kengät ovat kalliit vain silloin kun niitä ei käytä. Ovat ne sitten maksaneet sen 20€ tai 200€. Ja jos joku saa kehuillaan punastumaan, saa kenkiin kaupan päälle hyvän muiston, joka tulee mieleen aina kun ne laittaa jalkaansa ja ihan taatusti on päivä taas hetken verran aurinkoisempi.

Vierailija
9/16 | 

Onneksi minun jaloilleni eivät edes käy jotkut halpiskengät. Olen ostanut tasan yhdet kerran opiskeluaikoina Citymarketista ja jäivät heti pitämättä. Tarvitsen riittävästi leveyttä ja tukevuutta, kokokin on isommasta päästä. Talvikengissä on oltava myös pitävä pohja. Olen mennyt Pomareilla, Clarkseilla ja Riekereilla. Muut ns. laatumerkitkään eivät jalkaan istu. Nyt onneksi viime vuonna löysin tosi kivan näköisiäkin peräti kahdet. Niillä kelpaa mennä talvea päin.

Oikeasti eläinrakas
10/16 | 

Käytän halpiskenkiä, koska en halua kenkiä jotka ovat jonkun toisen olennon selkänahasta revitty, ihan kirjaimellisesti. Valitettavan usein tekonahkaisina saa vain halpiskenkiä, joten niillä mennään. Toivon että laatukenkien valmistajatkin alkaisivat vähän ajatella mitä materiaaleja käyttävät, ja että onko eläinten hyväksikäyttö muka aivan välttämätöntä, vai olisiko sille vaihtoehtoja.

Meira Miranda
11/16 | 

Pakko sanoa, että olin aika yllättynyt postauksestasi. Että ostat kenkiä marketista. Ymmärrän, että niin tehdään, koska niitä myydään siellä :-) Jalat on niin tärkeät, että niillä pitää olla parasta alla. Sen minkä laitat jalkaasi, tunnet myös selässäsi ja polvissasi, voisi sanoa. Ja mitä enemmän tulee ikää, sitä tärkeämmäksi se käy. 

Ostan tosi vähän kenkiä, enkä koskaan impulsiivisesti. HOidan kenkiä ja käytän suutarissa, annan niille vapaapäiviä. Kuulostaa ihan tekopyhältä, mutta niin pitää tehdä. Vanhimmat kengät kaapissani pääsevät kohta ripille, mutta ei niistä uskois. Parempaa kenkälykkyä, Aino <3

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 44-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 15-vuotias Venla näyttelee, laulaa ja kirjoittaa mielellään.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram