Influenssa, räkätauti, kausinuha - you name it. Viime aikoina perheessä ja työpaikalla on jyllännyt monen monta virusta ja bakteerikantaa mutta yksikään ei saanut otetta meikäläisestä!

Minulla ei ole erityisen terveet elämäntavat: nukun liian vähän, syön epäsäännöllisesti ja stressiäkin pukkaa aika ajoin. Silti vältin viime talvena perinteiset hengitystieinfektiot, sillä kävin uimassa avannossa vähintään kolme kertaa viikossa.

Aloitin harrastuksen jo lukioikäisenä ja jatkoin sitä opiskeluaikana, mutta lasten synnyttyä harrastus jäi muutamaksi vuodeksi paitsioon. Pari vuotta sitten aloitin uudelleen, suotuisin seurauksin. Nykyään uin järvessä ympäri vuoden.

Voisin ylistää avantouimisen ilosanomaa omien kokemusteni pohjalta vaikka romaanin verran. Aiheesta myös kirjoitetaan paljon mediassa:

Yle / 2015: "Avantouinti lisää kylmänsietokykyä, poistaa stressiä, ja vastustuskyky infektioita vastaan paranee. Jatkuva altistus kylmälle saattaa lisätä elimistön ruskeaa rasvaa. Tämä taas saattaa suojata lihavuuden kehittymiseltä ja myöskin aikuistyypin diabeteksen kehittymiseltä."

Helsingin Sanomat / 2013: "Avannossa sydämen syke kiihtyy, verenpaine nousee ja ihminen haukkoo henkeä. Kylmäsokki saa kehon erittämään monia hormoneja, esimerkiksi mielihyvähormoni endorfiinia ja kortisolia, joka lievittää kipuja."

Hyvä Terveys / 2009: "Avantouinti tasapainottaa adrenaliinitasoa niin, että korkealla olevat pitoisuudet laskevat ja matalalla olevat nousevat. Siksi avantouinnin koetaan sekä rauhoittavan että virkistävän – tarpeen mukaan. Avantouinti kiihdyttää myös beetaendorfiinin eli mielihyvähormonin eritystä, ja se viettelee avantoriippuvuuteen: elämys on saatava aina uudestaan. Yli 100 000 suomalaista käy avannossa säännöllisesti."

Tohtori.fi / 2007: "Avantouinti todistetusti auttaa ainakin kipuihin ja parantaa kylmään sopeutumista sekä yleistä terveydentilaa. Joidenkin tutkimusten mukaan uimareiden paljon puhuttua karaistumista saattaa myös ilmentää aktiivisilla avantouimareilla havaittu tavallisesta poikkeava valkosolujen vaste kylmään."

Postasin jo pari vuotta sitten ensimmäisen kerran tästä rakkaasta harrastuksestani. Silloin tein aiheesta myös videon You Tubeen.

https://vlogia.com/videot/1149/avannossa-ice-swimming

Anteeksi, jos toistan itseäni. Haluan vain kannustaa jokaista, joka yhtään pohtii asiaa: avantoon, mars, mars! 

Joko sinä olet kokeillut tätä taivaallista, hyytävää harrastusta?

Kommentit (6)

Marjan Hetkiä
Liittynyt17.10.2015
2/6 | 

Kiitos avantouinnin hyvien vaikutusten muistutuksesta! Kävin viimeksi avannossa joulun aikaan kun olimme mökillä. Hyvää teki. Olen harrastanut vuosia sitten avantouintia. Nyt se on jäänyt. Ehkä vielä joskus aloitan harrastuksen uudelleen. Virkistäviä uintireissuja sinulle!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 44-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 15-vuotias Venla näyttelee, laulaa ja kirjoittaa mielellään.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram