Minulla on viime aikoina ollut menossa pieni ihmiskoe: olen jättänyt antiperspirantin kaappiin ja testaillut muutamaa luonnonmukaista kikkaa, joiden pitäisi ehkäistä kainalohien haju. Kätevintä testissä on se, että dödön korvaavat aineet löytyivät ruokakaapista.

Ryhdyin testiin, sillä osana luonnonkosmetiikkakokeiluja vaihdoin myös dödön luonnolliseen eli alumiinittomaan. Kaunis ajatus, mutta kokeilemani luonnonmukaiset deodorantit (Mádara ja Lavera) ovat molemmat pettäneet ihan normipäivänä.

Olen käyttänyt vuosia antiperspiranttia, sillä liikun aika paljon ja hikoilen runsaasti. Antiperspiranttien on kuitenkin jo pitkään ajateltu lisäävän rintasyöpäriskiä, vaikka tutkimuksissa yhteyttä ei ole todistettu aukottomasti.

Uskomusten mukaan antiperspiranttien parabeenit imeytyvät kainaloalueelle. Siellä ne vaikuttavat imusolmukkeisiin ja verenkiertoon, mikä johtaa kuona-aineiden pakkautumiseen rintaan. Deodoranteissa käytettävän alumiinin uskotaan myös nostavan estrogeenitasoa, mikä taas voi liittyä rintasyövän kehittymiseen.

Sain inspiraation "ihmiskokeeseeni" eräästä ulkomaalaisesta nettiartikkelista, jossa väitettiin tiettyjen ruoka-aineiden poistavan hienhajun. Loma oli sopiva ajankohta testailuun, koska epäonnistuneista testituloksista eivät kärsineet muut kuin perheenjäsenet.

Testissäni olivat:

  • Tuore sitruuna
  • Omenaviinietikka
  • Kookosöljy
  • Kookosöljyn ja ruokasoodan sekoitus

Ensimmäisenä testiaamuna hieroin puhtaita kainaloita sitruunanpuolikkaalla. Auauauauau! Kirvely oli sanoinkuvaamaton.

Ilmeisesti oli kardinaalivirhe käyttää sitruunaa vasta-ajeltuihin kainaloihin. Seuraavana aamuna jätin sheivauksen välistä ja kokeilin sitruunaa uudestaan kainaloihin, mutta polte oli edelleen kamala. 

Johtopäätös: Hienhajua ehkäisevistä ominaisuuksista en osaa sanoa mitään, koska jouduin välittömästi pesemään sitruunamehun kainaloista pois. Ainakaan tämä konsti ei sovellu herkkäihoisille.

-------

Toisena testivuorossa oli veteen kastettu vanulappu, johon kaadoin reilulla kädellä omenaviinietikkaa. Hieroin vanulapulla suihkunraikkaita kainaloita.

Tämäkin yhdistelmä kirveli aika lailla, mutta tunne hävisi vähitellen, kun vain sitkeästi olin välittämättä siitä. Omenaviinietikan haju kainaloissa oli kuitenkin mielestäni vastenmielinen: tunsin itseni säilykekurkuksi. Muutaman tunnin kuluttua etikan haju hävisi mutta hienhaju puski läpi.

Johtopäätös: Ei ehkäise hienhajua, eikä ole miellyttävä vaihtoehto.

-------

Näiden testikertojen jälkeen minun oli pakko pitää parin päivän testitauko, sillä kainalot punoittivat ja tuntuivat aroilta. Kun iho oli palannut normaaliksi, otin seuraavaksi kokeiluun kookosöljyn. Otin teelusikan kärkeen pienen nokareen jähmeää kookosöljyä ja hieroin sitä vuorotellen molempiin kainaloihin.

Kookosöljyn kanssa annostelussa kannattaa olla kitsas, sillä ensimmäisellä kerralla otin niin isot öljynokareet, että kainalot suorastaan valuivat öljyä sen lämmittyä iholla, ja jouduin pyyhkimään ylimääräiset pois. Seuraavana päivänä otin öljyä vain puolet tuosta määrästä ja huomasin, että hyvin pieni kokkare riittää kainalokuopan alueelle.

Johtopäätös: Uskomatonta mutta totta, kookosöljy piti minulla hienhajun poissa koko päivän! Kun onnistuin annostelussa, kainalot tuntuivat mukavan pehmeiltä ja miedosti kookoksentuoksuisilta aamusta iltaan.

---------

Tästä testivaiheesta innostuneena sekoitin seuraavan päivän kookosöljyannokseen pienen määrän ruokasoodaa. Ajattelin, että sen kanssa tulos saattaisi olla vielä tehokkaampi.

Valitettavasti testin viimeinen vaihe tuotti pettymyksen, sillä ruokasoodakaan ei sopinut kainaloilleni. Hieroin öljy-soodaseosta saman, pienen annoksen kainalooni mutta taas välittömästi iholla alkoi karmea kirvely. Poishan tuo lupaava tahna oli pestävä, ei sen kanssa pystynyt olla.

Johtopäätös: Ruokasooda on kuulemma tehokas hienhajun ehkäisykonsti, mutta herkkäihoisille sekään ei sovi.

----------

Testijakson jälkeen olen käyttänyt kookosöljyä joka päivä sellaisenaan kainaloihin ja toisinaan luonnollisen deodorantin alle. Öljyn kanssa myös luonnonmukainen dödö tuntuu toimivan paremmin, eli sen tuoksu tuntuu pysyvän pitempään.

Oletko sinä kokeillut luonnonmukaisia vaihtoehtoja deodorantille?

Uräidin Ruuhkavuodet myös:
Facebook | Twitter Instragram | Pinterest | Bloglovin | Blogipolku | Blogit.fi  | Google+ | YouTube | Snapchat & Periscope: @ruuhkavuodet

Kommentit (9)

Vierailija
1/9 | 

Olen käyttänyt vajaa pari vuotta pelkkää ruokasoodaa kainaloissa. Vedellä kosteutus ja soodaa perään. Sotkee jonkunverran vaatteita (koska ei luullakseni ?? vähennä itse hikoilua ainakaan minulla), mutta samalla tapaa piti pestä usein paitoja dödöjenkin aikaan. Itselläni riittänyt täysin hajun suhteen, vaikka olen ollut ongelmainen joskus aiheen suhteen. 

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Kannattaa ehkä pitää kainaloista löysempiä paitoja, eikä tosiaan niitä parhaita, niin kauan että löydät oikean annostuksen. Luulen että tärkeintä on, ettei laita liikaa öljyä. Vain sen verran että kainalot jäävät sopivan nihkeiksi.

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Mimatsu
3/9 | 

Kookosöljy toimii, mutta kieltämättä ei kannata laittaa ihan parasta silkkipaitaa päälle. Ihanasti pehmittää ja kosteuttaa. 
Jouduin lopettamaan dödöjen käytön yli vuosi sitten, kun kaikki (ne herkimmätkin) ärsytti kainalot niin että koko ajan oli iho rikki. Kookosöljy rauhoitti tilanteen, pehmitti ja kosteutti ihon. Nyt olen käyttänyt kesän ajan Puhdas+ Mineraalikivi -deodoranttia. Se on tehty näköjään mineraalisuolasta. Toimii! ja jouluun mennessä mun kainalotkin on taas ihan vaaleet (tulehdukset ja raapiminen näkyvät ikävästi) Juu, tää ei ole mainos vaan toivottavasti joku arkakainalo saa tästä hyötyä

Vierailija
4/9 | 

Mulla on Madaran yrttidödö toiminut moitteettomasti!
Mutta kokeilen silti kookosöljyä. ?

Peppi
5/9 | 

Kookosöljynhän olisi voinut testata heti sitruunan ja etikan perään, kun hoitaa ihoa. Ite käyttänyt jonkun verran dödönä ja hiuksissa (mm. täiden poistoon ja tehohoitona) ja sen liian voi hieroa muualle ihoon. Parempana dödönä pidän kumminkin Dermosilin alumiinittomia dödöjä, luotan pinkkiin. ? Auringonotossakin käytän toisinaan, mutta lisään kunnon suojakertoimisen rasvan kanssa. Tätäkin parempi on kyllä Fermon porkkanaöljy. Sitruunaa vaaleisiin hiuksiin pesuaineena, lattioiden (vaaleat muovimatot) puhdistamiseen, mikron ja jääkapin raikastamiseen jne. ja siemenet kylvöön. Soodaa ja etikkaa myös monenlaiseen puhdistukseen (etikka ollut huuhteluaineena monta vuotta) ja ötöjen poistoon. Ainiin ja homeenpoistoon etikkaa ja sitruunaa.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 44-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 15-vuotias Venla näyttelee, laulaa ja kirjoittaa mielellään.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram