Oma naama edestä, ylhäältä, sivulta... Tajusin juuri, että viime vuonna otin enemmän selfieitä kuin koskaan.

Osasyynä on tämä blogi, ja erityisesti sen Instagram-kanava. Ja olenhan minä aina viihtynyt kameran takana, narsisti kun olen.

Viime aikoina olemme myös jutelleet 11-vuotiaan esiteinini kanssa paljon selfieistä ja nettikäyttäytymisestä. Suurin osa hänen luokkakavereistaan (5-luokkalaiset!) ovat jo somessa: Instagramissa, Facebookissa ja osa myös Snapchatissa. Kyllä, palveluiden ikärajoista huolimatta.

En tokia halua, että tyttö jää kehityksestä jälkeen, kokonaisen maailman ulkopuolelle, onhan sosiaalinen media minullekin tärkeä leikkikenttä. Blogini kautta olen itsekin innostunut kokeilemaan aina uusia ja uusia some-kanavia.

Cycling

Silti en suosittele, että 11-vuotias nuori naisenalku julkaisee itsestään paljon selfieitä Instagramissa. Minäkin olen viime aikoina julkaissut enemmän kuvia talvimaisemista ja koirasta kuin omasta naamastani. Esimerkiksi näistä syistä:

 1. Minäkuva säilyy terveellä pohjalla
  Selfien perimmäinen tarkoitus on nähdäkseni kerätä arvostusta, ihailua ja hyväksyntää muilta. Selfiellä haetaan vastausta kysymykseen: "Kelpaanko?" Tykkäysten määrästä huolimatta itsetunnon pönkitys selfien avulla on tilapäistä. Todellinen itsearvostus ja terve minäkuva pohjaavat itsetuntemukseen - siihen että arvostaa itsessään paljon muuta kuin ulkonäköä.
 2. Selfie voi johtaa some-koukkuun
  Sosiaalinen media voi olla koukuttavaa. Itse pohdin tätä seikkaa harva se päivä. Erityisesti selfie-kuvaamisesta voi helposti tulla pakkomielle - todistihan tämän myös Cheek-dokumentti, jossa laulaja jahkasi ja jahkasi, jotta saisi juuri täydellisen kuvan itsestään Instagramiin. 
 3. Hetkistä saa enemmän irti, kun on läsnä
  Taannoin Budapestin-reissullamme mies ihmetteli huvittuneena kuvausintoani. Aurinkoisena syysviikonloppuna oli niin huikeat maisemat, että kännykkä ja kamera vuorotellen liimaantuivat käteeni. Aika moni otoksista oli selfie - koska joki taustalla oli niin idyllinen tai lehtipuu kaunis ruskan väreissä tai historiallinen kirkko vaikuttava... Ja heti, kun jossain oli wifi tarjolla, oli otokset laukaistava nettiin.
  Tajusin vähitellen itsekin, millaista omaan napaan tuijottelua tuollainen matkustelu on. Menetinkö monta ainutlaatuista tilaisuutta ajatustenvaihtoon, kun heiluin kameran kanssa? Olisinko voinut vaikka sujauttaa useammin suukon miehen poskelle sen sijaan, että poseerasin kännykälleni?
  Seuraavalla reissulla yritän jättää kännykän useammin hotellihuoneeseen.
 4. Selfiellä annat vallan toisille
  Julkaisemalla omakuvan somessa, asetat itsesi alttiiksi arvostelulle. Ja jos kurjia kommentteja tulee, ne voivat satuttaa, vaikka kuinka olisi elämänkokemusta ja vuosia takana - saatikka sitten viitosluokkalaista, jolla on vasta identiteetti muovautumassa. Samalla, kun asetat itsesi toisten arvosteltavaksi, annat toisille vallan vaikuttaa mielialaasi ja vähitellen myös itsearvostukseesi. Selfieiden rajoittaminen taas voi ajan oloon kohentaa mielialaasi ja asenteitasi.
 5. Vähemmän selfieitä - enemmän tilaa tärkeämmille asioille
  Se lisääntyy, mihin keskityt, totesi blogi-kollega aikoinaan viisaasti. Jos käytät paljon aikaa ja energiaa ulkonäköön, niistä tulee yhä tärkeämpi ja tärkeämpi asia. Samalla tämä panostus on pois jostain muusta.
  Selfiet, itsestään huolehtiminen ja hyvältä näyttäminen ovat kaikki ok, kunhan elämä on tasapainossa. Jos matkalla kaunis maisema on vain yhtä kuin hyvä tausta selfielle, kannattaa sinunkin pysähtyä ja pohtia tilannettasi.
Uraäidin Ruuhkavuodet

Viihdytkö sinä kuvissa? Otatko sinä itse tai lapsesi usein selfieitä?

Uräidin Ruuhkavuodet myös / Follow my blog also at:
Facebook | Twitter Instragram | Pinterest | Bloglovin | Blogipolku | Blogit.fi  | Google+ | YouTube | Snapchat & Periscope: @ruuhkavuodet

Kommentit (16)

Outi Krimou
1/16 | 

Mä taidan ottaa enemmän selfieitä kun meidän teinit. Tykkään selfieistä, mutta tykkään laittaa myös kuvia ruuista, maisemista ja askarteluistani. Sopivasti kaikkea ois mun neuvo tässäkin asiassa.

Tiia K
2/16 | 

En itse asiassa viihdy ja todella harvoin taitaa olla selfieitä... Jos on kuvia, niin enemmän muiden ottamia. Joskus on selfieitä, jonkun testaamani meikin kanssa. Mutta kenties niitä omia kuvia on jopa liian vähän rinnastettuna siihen, että testailen myös paljon kauneustuotteita.

Julkaisin instagramissa vuoden 2015 suosituimmat oliko 9:n kuvaa ja hih yhdessäkään niistä ei hillunut meikäläisen naamataulu, ikää on lasissa ja se juna on vaan mennyt omalta osaltani jo. ;)

Ei nuo meidän tytötkään juuri niitä kuvaile, pienin ei lainkaan, jotainn eläinvideoita kylläkin Youtubeen ja isompi silloin tällöin kyllä, esiteinille tyypilliseen tapaan. Mutta aika harvoin.

Loistava postausaihe ja hyviä mietteitä ja olet kaikkea muuta, kuin narsisti. ;)

Pirteää viikkoa <3

Selina / Kun äiti kelaa
3/16 | 

Mielenkiintoinen postaus! Mä en viihdy kameran edessä! Kamera on takaa päin paljon mielenkiintoisempi! :D

wandis
4/16 | 

En ole koskaan julkaissut itsestäni tunnistettavaa kuvaa, en ota selfieitä muuhun käyttöön, en esiinny perheen valokuvissa. Minusta ei ole myöskään kuvaa duunin intrassa. Ainoat kuvat ovat duunin henkilökortissa, ajokortissa ja passissa.

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Hyvänen aika, wandis - miksi karttelet kameraa? Mutta itse asiassa minä muistan että olisit julkaissut itsestäsi Instassa yhden peili-selfien työpaikan vessassa... Muistan sen kuvan, koska sulla oli siinä upea, musta mekko ja jotain punaista asusteena. T: Stalkkeri :D

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Rva Kepponen
5/16 | 

En viihdy yhtään kuvattavana, joten selfietä tulee otettua todella harvakseltaan. Koska minä olen perheestä se, joka kuvaa, niin olen oikein aloittanut kampanjan, että voisin välillä itsekin vilahtaa perhekuvissa ja napsaista jonkun selfien jostain erityisestä paikasta itselleni muistoksi :) Eli minä olen päinvastaisella linjalla, lisää kuvia meikäläisestä :D Kukaan muu perheessäni ei ole ottanut ikinä selfietä.

Vakavasti puhuen minä olen sen verran vanhanaikainen, että pidä nuorten tai nuorten aikuisten oman kropan esittelykuvista lainkaan. Enkä edes haluaisi lapseni julkaisevan kasvokuviaan tykkäyksen toivossa. 

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Minä olen samassa tilanteessa noiden perhekuvien suhteen. Joskus mietin, että perhealbumien perusteella äiti ei ole koskaan ollut mukana, koska loistan poissaolollani kuvissa...

Itse asiassa sovimme oman esiteinini kanssa, että hän ei julkaise itsestään kuvia Instagramissa. En antanut vielä hänen avata henkilökohtaista Insta-tiliä, vaan avasimme koiranpennulle Insta-tilin. Sitä käyttämällä tyttö voi harjoitella some-taitojaan. =) 

Kannattaa käydä tykkäämässä: @napsukoira

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Voikku
6/16 | 

Harvoin tulee varsinaisia selfieitä otettua. Tosin en juurikaan viihdy kuvattavana. Työn puolesta olen tosin tämän kulttuuurin huomannut. Yhä nuoremmat ovat someen koukussa. Tärkeää tuntuu olevan hyväksynnän saavuttaminen. Valitettavasti.

Katja_optimismia
7/16 | 

Ehkä nyt taas mahaselfieitä enemmän, mutta itse otin niitä pokkarilla jo vuonna 2004 - ennen kuin koko selfie-sanaa oli olemassa. Kaikki nauroivat kippurassa kuvilleni, vaan mikä ilmiö niistä tulikaan! :D Paljon otan myös lapsen kanssa selfieitä, joita lähtee isille ja mummille, ei julkaisuihin. Kivaa tiistaita!

C
8/16 | 

Mä otan yllättävän vähän selfieitä verrattuna siihen, miten kamalassa somekoukussa olen. Olen miettinyt, että kuka tällaista keski-ikäistä, vähän pullukkaa ja rupsahtanutta akkaa edes viitsisi katsella. Pilaa vain muiden feedin. :) Mutta toisaalta haluan omilla selfieillä näyttää myös sen, että kaikki eivät ole niitä upeita ja ihania.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 44-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 15-vuotias Venla näyttelee, laulaa ja kirjoittaa mielellään.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram