Heissan!

Piipahdin eilen illalla kaverien kanssa kahveilla. Yksi kavereistani mainitsi, että erään vanhan tuttumme poikaystävänsä sai viimein luottotietonsa takaisin oltuaan ilman niitä lähes 10 vuotta. Onnea vaan sinne, pääsette vihdoinkin ostamaan asuntoa! Todella ikävää, että sitä piti odotella kuusi vuotta.

Ei ole kovin kauaa siitä, kun itsekin oli parikymppinen ja se on aika hyvin tiedossa, etteivät ihmiset usein siihen aikaan osaa ajatella viikonloppua pidemmälle. Itselläni ei ikinä ollut tätä ongelmaa, koska vanhempani korostivat aina säästäväisyyteen. Monesti luulen olevani säästäväinen talouteni suhteen ja sitten äitini ohimennen tokaisee, että hänen kuukauden ruokaostoksensa maksoivat vähemmän, kuin minun pikainen visiittini markettiin, kun halusin ostaa pelkän suklaalevyn.

 

Nyt kun olen (ehkä) vähän varttuneempi, niin sitä pudistelee päätään kun mietti että miten ihmiset parikymppisenä käyttävät rahaansa. Baarissa menee illassa satoja euroja, ostetaan auto kymppitonnien lainalla ja heräteostoksia luottokortilla. Ensimmäisenä töihin teini-iässä menneet kaverini iskivät puolet rahoistaan ekana palkkapäivänä lähikaupan jokeripokeriin.

 

Mitäs heillä on kädessä viidentoista vuoden työelämän jälkeen? Ei juuri mitään. Tai on oikeataan jotain: enemmän velkaa. Itse sain onneksi kituuteltua koulut läpi niin, ettei tarvinnut ottaa senttiäkään lainaa. Monet kaverit päättivät lopettaa jatko-opinnotkin kolmantena vuotena kesken ja he olivat ehtineet nostaa täyden opintolainan, jonka vastikkeeksi ei jäänyt yhtään mitään. Jälkeenpäin ajateltuna eihän se nyt olisi mistään pois viettä vielä yksi vuosi koulun penkillä ja saada edes ne paperit, joita varten sitä lainaa alun perin nostettiin.

 

Miten tuttavani poikaystävä aikanaan joutui velkakierteeseen? Ottamalla pikavippejä, koska piti päästä ulos kaverien kanssa. Hän oli vielä töissäkin niihin aikoihin. Kun tällaisia artikkeleita lukee, niin ihmettelee, että missä mentiin vikaan. Tehtiinkö rahan oitis saaminen liian helpoksi? Ihmiset elävät niin paljon velaksi, että parin kympin kännykkälaskua ei edes pysty maksamaan. Vakuudettomia kulutusluottojakin otetaan älytöntä tahtia, kun luottolaitokset antavat sitä niin helposti.

 

Liiketalouden ammattilaisena, joka on kasvatettu määrätietoinen säästäminen ohjenuora, en pysty käsittämään tätä. Peruskoulun pitäisi varmaan alkaa paremmin alkaa korostamaan rahankäyttöä, koska monet menevät ensimmäisiin kesätöihin jo yläasteella. Kai nyt järkikin sanoo, että ei voi olla järkevää ottaa lukuisia pienlainoja 50% vuosikoroilla monelta luottolaitokselta. Kuinka moni muistaa omasta menneisyydestään sen tyypin, joka oli pikkusumman aina velkaa joka kaverille? Niinpä...

Jos nyt voi jonkinlaisen talouskonsultin neuvon antaa, niin viimeinen asia mitä kannattaa tehdä on hajaannuttaa lainoja eri laitoksiin. Yhdistä lainat ja säästä koroissa sen sijaan, että maksaisit hullua vuosikorkoa ja käsittelymaksuja joka paikkaan. Ironista tuttavani tilanteessakin on se, että heti nyt kun luottotiedot on saatu takaisin, niin seuraava askel on ottaa uusi laina asuntoa varten. Aikamoinen noidankehä tämä joillakin on, mutta sentään tämä velka on kohtuullisempi pankin asuntolaina.

 

Itse olen toistaiseksi pidättäytynyt oman asunnon johdosta ihan vain sen takia, että elämänmuutokset ovat mahdollisia ja en ole kokenut tilannettani sen verran tasapainoiseksi työn kanssa, että uskaltaisi siihen ryhtyä. Toisaalta sen oman asunnonkin voisi laittaa vuokralle, josko sen siirron sitten ottaisi työpöydälle tämän vuoden aikana.

 

Viikonloppukin on täällä ja töitä olisi vielä tekemättä kosolti. Voi olla, että tämä tyttö saa hengailla läppärin kanssa viikonlopun. Ikävää, mutta toistaalta säästyypähän rahat, kun ei nykyään hirveästi tule käytyä ulkona muutenkaan. Aquaman olisi kyllä kiva käydä katsomassa vielä kun sitä esitetään, on kuitenkin jokainen Marvel- ja DC -leffa tullut tähän mennessä nähtyä teatterissa. Toivottavasti ensi viikolla ehtisi...

 

Mutta hei tämä nyt oli tällainen hetken ajatuksesta lähtenyt kirjoitus, laitetaan uutta kun ehditään!

 

Terkuin,

 

Netta

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla