Koti ja sen esineet ovat meille merkityksellisiä ja tärkeitä. Vaikka emme olisikaan "materialisteja" tai "esteetikkoja" (tai ainakaan myöntäisi olevamme) on meillä jokaisella varmasti muutamia, meille rakkaita esineitä kotonamme. Niitä katsellen saadaan ihania muistoja heräämään henkiin tai ne antavat meille voimaa kun tuntuu että kaurapuuro on kuivunut liian kovaa kattiloiden pohjiin ja mikään ei suju.

Itselleni tärkein ja rakkain kodin esine on Enkeli-kynttilänjalka. Se on teetetty minulle ja miehelleni häälahjaksi. Se on "lennellyt" kodissamme paikasta toiseen, kohta 15 vuotta. Lahjan antaja oli selvittänyt etukäteen lempivärini ja harrastukseni (sillä emme tunteneet vielä silloin kovin hyvin). Kun puhutaan kodin sisutusesineestä lahjana onkin erityisen huomaavaista selvittää lahjan saajan mieltymykset. On myös mieltä lämmittävää nähdä antamansa lahja esillä ja käytössä.

Enkeli on siis "nähnyt kaiken" lasten syntymät ja kasvamisen, juhlat ja arjen. Sen tärkeys on syventynyt aina uudestaan. Enkelimme sai yhden vahvan lisämerkityksen tämän vuoden äiteinpäivänä, jolloin lahjan antaja itse lensi enkeliksi taivaaseen. Tämä, minusta jo itsessään paitsi kaunis myös tunnelmaltaan lämminhekinen, lahja muuttuikin myös kauniiksi ja lämpimäksi muistoksi antajastaan. Muuttuen samalla esineenä taas monin verroin rakkaammaksi. Näitä elämän kerroksia tarvitsemme kotiimme, jotta koti tuntuu kodilta ja näyttää kodilta.

Vaikka esimerkiski asuntomessukodit, asuntomessujen aikaan, näyttävät upeille. Puuttuu niistä juuri tämä tarvittava lisä, ne henkilökohtaisesti tärkeät esineet, jotka luovat kodin tunnelman. Joku on joskus sanonut että "hyvä suunnitelma kestää elämää" ja itse miellän sen tarkoittavan juuri tätä. Suunnitelmissa pitää olla tilaa niille rakkaille, ja joskus myös ei niin kauniillekaan esineille, joita haluamme päivittäin kodeissamme katsella.

Onpa se "rakkain" sinulle kahvikuppi, valokuva, päiväkirja, kirjoituskone, sohva, valaisin tai mikä ikinä se voikaan olla. Toivon että näet sen jokaisena päivänä ja nautit siitä, joko käyttöesineenä tai koristeena.

Vaikka sisustussuunnittelu mielletään helposti vain hyvin pinnalliseksi asiaksi, on kyse paljon enemmästä, olemmehan rakentamassa suunnitelmillamme kotia. Ja useimmille ihmisillehän juuri koti (millainen tahansa) on se kaiken turvasatama ja kaikkein rakkain paikka.

Kommentit (0)

Seuraa 

Erja Taipale on valaistus- ja sisustussuunnittelija. Blogissa kerrotaan valosta ja sisustamisesta niin ammattilaisen, kuin kolmen pojan äidin silmin.

Blogiarkisto

Kategoriat